Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Roztoczańskie klimaty

Roztoczańskie klimaty

ana_art 22:01, 21 sty 2013

Lukas napisał(a)

A jakby dodatkowo te tawuły ciąć w takie różnej wielkości kule tylko trzymać moco je w ryzach (np. tak jak Danusia robi z bukszpanami) i wtedy dać tylko niższe piętro plus gdzie niegdzie stożki??

Hmm na to bym nie wpadła ale tak regularnie jedna większ kulka jedna mniejsza czy każda inna ....jak to widzisz ??? I niższe piętro z czego ?? A stozki trzy obok siebie.??? Ale pytań

Każda inna coś na kształ tego jak Danusia prowadzi u siebie bukszpany przy garażu i wtedy gdzieś pomiędzy te tawułki dać stożki
A niższe piętro jeszcze teraz mi wpadło do głowy moze wszystko wyłożyć berberysami bordowymi na malutkie kuleczki a pomiędzy nimi dać carex"evergold" on jest taki jaśniutki i znowu by fajnie kontrastowało...?
Rozumiesz mnie czy nie zabardzo..haha

Tylko czy z tymi berberysami to nie za dużo już tych kulek hahaha

KULEK NIGDY NIE ZA DUŻO...HAHA
niby tak, ja zaś uważam że we wszystkim należy zachować umiar, bo wyjdzie komicznie
ana_art 22:02, 21 sty 2013

Sterczące zawsze jest fajne dlatego napisałam dać do tego trawki jak w ogrodzie z lustrem
kaisog1 22:02, 21 sty 2013

Lukas grab przy takiej wielkości rabaty odpada moim zdaniem.....
Zeta 22:03, 21 sty 2013

kaisog1 napisał(a)
Lukas grab przy takiej wielkości rabaty odpada moim zdaniem.....

Chyba grab za duży by był
ana_art 22:04, 21 sty 2013

a jak chcesz prowadzić te thuje z tyłu?
kasik778 22:07, 21 sty 2013

ana_art napisał(a)
przeklejam od Danusi1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj (Gosiak się nauczyła tego m.in. pod moim wpływem

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

to sobie chyba wydrukuję i powieszę na ścianie, co wieczór jak mantrę będę powtarzać
ana_art 22:07, 21 sty 2013

aaaaa podsumowywując wyciapać ze 3 kulki w ich miejsce wsadzić stożkowe cisy takie z 1,2m które będą ladnie kontrastowaly kolorem z tawułami. Tawuły natomiast porobić na różne wielkości, berberys pociągnąć łukiem i pomiędzy kulki wsadzić sterczące trawki, które czasami będą falować
Zeta 22:08, 21 sty 2013

ana_art napisał(a)
a jak chcesz prowadzić te thuje z tyłu?

Myślałam żeby ciąć na żywopłot formowany ...ale czekam żeby jeszcze urosły po one pół metra niżej niż rabata są
Zeta 22:10, 21 sty 2013

ana_art napisał(a)
aaaaa podsumowywując wyciapać ze 3 kulki w ich miejsce wsadzić stożkowe cisy takie z 1,2m które będą ladnie kontrastowaly kolorem z tawułami. Tawuły natomiast porobić na różne wielkości, berberys pociągnąć łukiem i pomiędzy kulki wsadzić sterczące trawki, które czasami będą falować

Ok a co zrobić z tym miejscem gdzie teraz żurawki zielone.....tam też berberys??
kasik778 22:11, 21 sty 2013

Zeta napisał(a)
Magnolia a to moje tawułkowe kuleczki....

No i na tej rabacie chciałabym coś zmienić .... tu są kulki z tawułek które chcę zostawić i berberys czerwonymjakaś miniaturka ale nazwy nie znam ...no i zielone żurawki ....nie bardzo mi się to podoba myśle może o jakichś stożkach i wokół trawki zamiast tych zielonych żurawek.??????????? Hmmm jak myślicie??

Zeta ta rabata jest naprawdę dobrze skomponowana, ale po wejściu na Ogrodowisko to chyba każdy zaczyna coś zmieniać, he he

a może daj tu kontrastowe żurawki np Georgia Peach? wzdłuż całej rabaty?