Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 23:40, 27 kwi 2020

Do góry

Witam w tamtym roku zasiałem nowy trawnik (po uprzedni zdjęciu poprzedniego). W marcu 2020 zrobiłem wertykulację i rozprowadziłem nawóz. Teraz trawnik wygląda jak na zdjęciach.
Czy da się go jeszcze uratować?

Dziewiąty ogród- od niechcENIA 23:35, 27 kwi 2020

Do góry

Ogród dziewiąty-ogród bez przymusu czyli
początek opowieści ogrodowo- życiowej

Po wielu latach ogrodowych wędrówek, zrozumieliśmy ( M i ja), że ogród jest nam potrzebny. Wiemy co chcemy w nim uprawiać. A czego zdecydowanie nie chcemy. Co nam sprawia radość, a przede wszystkim, że nie chcemy:
ogrodu w kawałkach,
ogrodu do którego trzeba podróżować autem,
ani ogrodu, który stwarza przymus pracy w nim.
Oboje mamy ulubione rośliny, albo takie do których się przywiązaliśmy. No i takie które „ nam wychodzą” jakkolwiek to brzmi.

Tak powstała koncepcja, że taki ogród powstanie- na nowej działce. A że domu tam nie możemy przenieść- musi być tam tyle miejsca by stanął tam też dom i zmieściło się wszystko to, co chcemy tam mieć.
Tak „ urodził” się ogród dziewiąty.
Ogród praktyczny, do którego nie czujemy się przymuszeni i nie przymuszamy innych.

Pszczelarnia 23:27, 27 kwi 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Radosny miszmasz.

prześliczny zainspirowałaś mnie tym zdjęciem i zestawem
Pozdrawiam
Ogród z wilkiem zamkn. 23:27, 27 kwi 2020

Do góry
Wani napisał(a)
Co się robi żeby mieć taką ładną runiankę? U mnie się rozłazi zamiast stworzyć taki ładny dywan.

Aniu u mnie tylko w tym miejscu pod klonami jest taka ładna
nic tam Z nią nie robię....
a w przedogródku ... niestety jest taka sobie -może na fotkach nie widać ,ale jest zażółknięta ,ma tam za dużo słońcsa ,pomimo ,że to północna strona
na tej fotce widać ,że jest taka sobie

mrokasia napisał(a)
Klony masz boskie!!! Stipę również . Ale ze rozplenice już takie zielone to w szoku jestem, u mnie wciąż słomiane jeże.
Dereń śliczniusi. Czekam na swojego ale dalej w pąkach.

Kasiu Mrokasiu klony przyznaję się bez bicia mam śliczne ( wiem ,skromna ,to nie jestem )
rozplenice teraz ładne -oby tak zostało -w zeszłym sezonie szybko zaczęły schnąć
skarpa -to trudny teren -pomimo lania wody wytrzymują tam tylko twarde sztuki

Kim napisał(a)
Madziu cudniaście u Ciebie

Bożenko kawa cały czas aktualna na żywo stwierdzisz ,że wcale tak pięknie nie jest hihi
Moja codzienność - ogród Oli 23:15, 27 kwi 2020

Do góry
Co to są te żółte czuprynki pod rozplenicami?
Kolorowe Rabaty Martek 23:14, 27 kwi 2020

Do góry
Marta
Dziękuję i pozdrawiam Zapraszam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:11, 27 kwi 2020

Do góry
Dobry wieczór.
Dziękuję Pani Danusi za dobre rady.
Po mału wychodzę na prostą Trawnik został skoszony nisko, posypałem ziemią do trawników i na początku kwietnia posypałem nawozem.
Od razu widać że siewnik kołowy poszedł do śmieci i efekty widać gołym okiem.
Pewnie jeszcze parę nawożeń minie nim wyrównam "łaciatą krowę" .
Mam jeszcze parę miejsc jak na ostatnim zdjęciu poniżej i zastanawiam się jednak czy nie dosiać w tych miejscach?

Zapomniałem jeszcze zapytać trawnik ma około 7 miesięcy i męczą mnie takie coś jak na zdjęciu poniżej. Moge to czymś popryskać czy na razie wyrywać ręcznie?

Pszczelarnia 23:02, 27 kwi 2020

Do góry
greglis napisał(a)
Najpiękniejszy radosny misz masz jaki widziałam, szkoda że tak krótko trwa

Kasiu, zaraz będzie kolejny. Łąka z daleka a rabaty po bokach do pielenia, mocy przerobowych brak.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:01, 27 kwi 2020

Do góry
polinka napisał(a)
W pierwszym ogrodzie za dużo w tym sezonie nie będzie się działo. Był plan na zrobienie miejsca na ognisko i wędzarki ale stwierdziliśmy, że ceny warzyw mogą być w tym roku kosmiczne i dlatego na szybko zmontowaliśmy podwyższoną rabatę na warzywa.

Oprócz tej prowizorki, wszystko inne ma się dobrze. Żywopłoty przycięte, trawy nawiezione, czekam na dostawę mączki i kory, i będę wzbogacać glebę.

Poli wciąż jestem po ogromnym wrażeniem Twoich traw!
Moje mają jakiś miesiąc do Ciebie...

Ale pociesza mnie, że u Ciebie carexy też jeszcze śpiochy
Pszczelarnia 22:56, 27 kwi 2020

Do góry
ana_art napisał(a)
Ależ zazdroszczę tych narcyzów... nie mam do nich szczęścia... a i tulipanki cieszą oko, obstawiam że sadzone jesienią

Te pod drzewami to sa i sadzone jesienią i wcześniejsze. Te inne w większości sadzone jesienią (ale i tak niskie, już je zasilałam), ale są tam wśród nich pasy starszych.

Chyba jednak dla jakości kwiatów trzeba te tulipany wykopywać co roku.

I po roku z podpory brzozowej sito się zrobiło. Dzięcioł na niej często urzęduje.

Mój ogrodowy pamiętnik 22:55, 27 kwi 2020

Do góry
Hibiskus, który jeszcze nie ruszył wygląda podejrzanie. Ma jakby pęknięcie na dole pnia i odłazi mu kora. Nie wiem co mu się stało i czy coś z niego będzie.

Pszczelarnia 22:51, 27 kwi 2020

Do góry
Rabarbar jest już widoczny.

Pierwiosnki też niedługo do podzielenia.

Radosny miszmasz.

Ogród w Klein Kottorz 22:51, 27 kwi 2020

Do góry
A to oczko wodne, jeszcze bezwodne Muszę nad nim jeszcze popracować.

Okno na ogród 22:46, 27 kwi 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
Reszta ogrodu przeszła tylko drobne poprawki.
Na wiosnę przycięłam radykalnie olbrzymią tuję. Zrobiło się miejsce, więc musiałam uzupełnić:

Na rabacie pod płotem bez większych zmian. Magnolia ma dwa kwiatki. W miejsce zawilców pojawiły się rozchodniki. Zawilce wyjechały, bo posadziłam świdośliwy.

Haniu, jaki Ty masz wyczesany ogród!
Szczęka mi opadła!
Pszczelarnia 22:45, 27 kwi 2020

Do góry
Śnieżyca letnia jest też fajnym kwiatem do cięcia ale tej mi szkoda ciąć. Będę rozsadzać lada moment.

Ogród w Klein Kottorz 22:45, 27 kwi 2020

Do góry

Kolorowe Rabaty Martek 22:45, 27 kwi 2020

Do góry
Cześć Marta. Dobrze że znowu jesteś z nami Myślę że "Kolorowe rabaty" częściej będą pokazywane a ich właścicielka pokusi się o fachowe komentarze
Pozdrawiam tulipanami

Ogródkowe perypetie:) 22:43, 27 kwi 2020

Do góry
abiko napisał(a)
I cieszę się, że są znowu, bo moje dwa łobuziaki kochane chyba je jeszcze nie znalazły

Wymiekłam jak zobaczyłam tą jaszczureczkę A ja mam tyle kamienia w ogrodzie i zero jaszczurek, za to są u sąsiadki na pagórku obok i nie chcą się przeprowadzić
Pszczelarnia 22:43, 27 kwi 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Ale macie bosko!!!

Piekny warzywnik! I tyle narcyzów! I ten granit! Ech

Dzięki Karola!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies