Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowo zakręcona. 10:59, 04 mar 2020

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Tak wyglądają cisy, zdjęcie na szybko:

Są takie z większymi przyrostami, ale są takie, których przyrosty są mniejsze.

Spokojnie te cisy powinno się już ciąć od góry i po bokach. Od góry wszystko skróć do jednej wysokości a po bokach każdą gałązkę należy przyciąć, wtedy będą się ładnie zagęszczać. Po jakimś czasie będą z tych cisów piękne miśki I takie cięcie warto przeprowadzać jak tylko znów urosną nowe gałązki. Moje cisy tnę przeważnie co 4-6 tygodni od połowy marca do końca sierpnia.
Nie wiem Madziu czy jesteś na IG? Będę za jakiś czas nagrywała instrukcję z cięcia cisów.
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:55, 04 mar 2020

Do góry
Tak to wygląda, tylko fotka jest stara

Gardenia 2020 10:33, 04 mar 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Uroczy! Pamiętasz może jego cenę?
Ogrodowo zakręcona. 09:55, 04 mar 2020

Do góry
Tak wyglądają cisy, zdjęcie na szybko:

Są takie z większymi przyrostami, ale są takie, których przyrosty są mniejsze.
Uprawianie roślin w donicach 09:39, 04 mar 2020

Do góry
Pani Danusiu co mogłaby mi Pani doradzić do takich donic na tarasie. Mają służyć jako przysłona, ale także dekoracja z roślin. Będą widoczne z okna w jadalni. Donice posiadają właściwości termoizolacyjne, będę zamawiać i szerokość muszę dostosować do tego co tam posadzić. Początkowo myślałam o trawach, ale one późno kwitną, hakone mi się bardzo podoba,z zimozielonych lubię cis, tuja aurea nana z różowymi żurawkami, świerki karłowe, bukszpan jest piękny, może jakieś kompozycje? Słońce bezpośrednio jest tak max do 14.00 dostawiam sobie zwykle dodatkowo jakieś kolorowe kompozycje w mniejszych doniczkach więc tutaj kolorystyka mile widziana stonowana
Kusi mnie jeszcze w rogu po prawej stronie altany posadziś hortensję białą, byłoby tak kwieciście, czy iść w tą stronę?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:36, 04 mar 2020

Do góry
I temat drugi-nie wiem czy w tym wątku. Ogród jest niewielki a cały podjazd wzdłuż domu został, również przez poprzednich właścicieli, wyłozony kostką. Jak dla mnie za dużo tej kostki, bardzo ubolewam, bo chciałabym jak najwięcej zielonego.I postanowiłam ostatnia część podjazdu zazielenić- zrobić jakby wprowadzenie do ogródka.Oczywiście będą to donice drewniane postawione wzdłuż ogrodzenia- w sumie 5 metrów- chce tam posadzić trzcinniki Karl F. które uwielbiam i które trochę zaslonią brzydką siatkę.Donice robie sama i będa dośc wysokie. Pod spodem, jakby druga linia, planuje niskie donice z samymi żurawkami lub też z turzycami.Generalnie będą dwa rzędy-jeden wyższy z trzcinnikami, drugi niższy.Naprzeciwko, czyli pod sciana domu, chcę postawić malutką laweczkę a z obu stron ławki tez donice z krzewuszką Nana Purpurea z hostammi lub trzmielinę na pniu z lawendą. Chciałbym bardzo "przedłużyć" ten moj ogrodek. Czy to dobry pomysł?Moja Mama twierdzi, że wejście do ogrodu jest "ustalone" przez te pergolę i nie bedzie ciągłości. proszę o poradę,

Zielonym do góry... :) 09:33, 04 mar 2020

Do góry
Wiosno, wiosno ach to Ty?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:17, 04 mar 2020

Do góry
Zdjęcia tui.
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:13, 04 mar 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
kolejna aktualizacja

Myślę i myślę i coś mi nie idzie

Ile tam jest miejsca? Szerokość mam na myśli, od azalli do bukszpanów ile metrów? Może lepiej powtórzyć coś z tego, co tam lub w pobliżu już jest, żeby nie robić miszmaszu?

Przerabianie ogródka pod swój gust 09:06, 04 mar 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Dokladnie Jak wyglada twoj o tej porze roku i jak dlugo juz go masz?

a taki pająk wyszedł gdy poobcinałam większość drobnych pędów - mocno się trzymały, czyli być może ciąć nie należy?

Ogród Karoliny 08:30, 04 mar 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
A co powiesz na niski żywopłot z cisa albo czegoś innego.
Po jednym drzewie na środku albo po dwa o niewielkiej koronie (różowe kółka)

I oczywiście zapomniałam zapytać ile tam jest słońca bo rośliny to do tego trzeba by dopasować.

Dobry pomysł, pasuje do domu. Dla mnie osobiście zbyt klasyczny w stosunku do pozostałej, nowoczesnej części ogrodu ale mniejsza o to.

Ja bym jeszcze pomyślała nad oddzieleniem tych trójkątów od wewnętrznego ogrodu. Może być żywopłot, może być coś innego. Nie mam na razie dobrego pomysłu tutaj.

Jeżeli Karolina by chciała coś takiego, to trzeba by odpowiednio zmodyfikować pomysł na trójkąty.

Odnośnie wjazdowej (rabata 3), to graby i hortensje są super. A przed nimi może dać irgę płożącą? Ona ładnie zadarnia i dużo wytrzymuje, a tam pewnie zimą śnieg się odgarnia, może sypiecie jakąś solą? Chociaż w sumie... Jeśli zimy mają być tak jak obecna....
Ogród do odnowy 07:44, 04 mar 2020

Do góry

Dostałam od Toszki taką piękną trawkę. Ktoś wie jak się nazywa i co z nią teraz robić? O ile pamiętam to gdy przyjdzie pora na dzielenie to można z niej wiele zrobić?

Ogród do odnowy 07:40, 04 mar 2020

Do góry

Dereń cały w pączkach przesadzany jesienią, teraz zakwitł ale chyba jednak zszokował go ten zabieg bo zgubił część pączków

podarowane przez Drimeth iryski rozrosły się i bardzo cieszą oko

Czosnki wysiały się, chyba białe, ciekawe czy zakwitną

ogólnie więcej wyłazi u mnie czosnków niż krokusów

Wszystkiego po trochu 07:37, 04 mar 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

Moje ciemierniki niektóre mają pędy gnijące od dołu, jakiś uwiąd, czym to podlać, czy opryskać, Miał ktoś tak ?
Piękny ten ciemiernik. Gnijące pędy mogą być związane z wilgotnością, jeżeli masz je wysypane korą lub czymkolwiek innym - odgarnij. Może to być też związane ze zbyt szybkim wycięciem liści i gromadzeniem wody w rozecie. Jest o tym na wątku o ciemiernikach. Być może trzeba będzie zastosować środki chemiczne. Poczytaj
Ogród do odnowy 07:34, 04 mar 2020

Do góry
Czytam różne wątki ale by tam nie zaśmiecać zdjęciami notuję:

1. primo w sprawie astra płożącego Snow Flury - KasiaBawaria wycina wszystko co suche

edit - jednak nie - na stronie Zojalitwin doczytałam, że pędy tego astra ukorzeniają się i jest rośliną zadarniającą. Zatem poobrywam z pędów tylko te suche malutkie gałązki

https://zojalitwin.wordpress.com/2013/06/06/aster-wrzosolistny-forma-plozaca/

2. primo w sprawie jakości powietrza nad kominami naszych domów - niedawno przyjechali panowie wypuścili dwa jastrzębie. Jakiś czas wisały nad kominami. Ten malutki chyba sterował tym większym, a ten większy robił pomiary. Tak sobie wydedukowałam ale czy dobrze?

3. primo - wycięte suchelce - trawy, astry, jeżówki, hortensjie i wszelkie mniejsze suchelce

tutaj to samo w żółtej obwódce (po lewej ciemnozielony obiekt to fragment kompostownika, widać zatem proporcje), a na pierwszym planie stare pędy krzewów, głównie pęcherznic dawno nie ciętych

Teraz choć trochę rozdrobnię co większe kawałki, podsypię Radvitem, podleję wodą z beczki, przesypię kotyrami rozkładającymi się drugi rok i nakryję starym dywanem. Zobaczę kiedy się to rozłoży

Wszystkiego po trochu 07:20, 04 mar 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

serduszka okazała

Czy zaczynacie już opryski promanalem i miedzianem?
Moje ciemierniki niektóre mają pędy gnijące od dołu, jakiś uwiąd, czym to podlać, czy opryskać, Miał ktoś tak ?

Piękne cuemierniki.
I inne wiosenne
Ja mam dzisiaj w planach oprysk miedzianem
Ogród bez reguł 06:42, 04 mar 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
Gosia świeżo skoszoną trawę przekładam tymi suchelcami z worów.Mam wtedy optymalnie tego węgla do azotu w kompoście.
Pszczółko w zasadzie był tylko on ma Memory w plecach to w sezonie ginie.Przed wycięciem było tak

O teraz rozumiem, zatem swoje będę przesypywać warstwami, mam ziemię nie do końca rozłożoną, pewno też się nada?

Pewno Memory scinasz gdy oczar zaczyna kwitnąć?
Dwa ogrody 06:38, 04 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Moje ulubione paprotki w gruncie

Wzdycham to takiego stanu paproci wiosną, czy tu jest wilgotno?
Za drzwiami do ogrodu... 00:55, 04 mar 2020

Do góry
Basieksp napisał(a)
U nas buro i ponuro

U nas padało od kilku dni, a ta ładna pogoda ze słońcem miło mnie zaskoczyła. Krokusy też od kilku dni w pąkach, aż w końcu otworzyły swe płatki I pszczółki już pracują.

W przebiśniegach też ruch...
Za drzwiami do ogrodu... 00:35, 04 mar 2020

Do góry
Pierwsze zakwitły żółte krokusy, ale pokazują się też inne...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies