Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Co z tym ogródeczkiem począć 14:34, 27 kwi 2017

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tesiu coś mi sie te szpalery jednak nie widzą
Chyba wolę coś innego ...myślimy dalej

Mirelka i mnie coś korci do jakieś symetrii strzelistej w rogach
Może jak już pisałam nie koniecznie z dwóch stron to samo ,ale coś co ze sobą nawiąże

Jak strzelistego, to może jakiś grab fastigiata?
Tu narazie jest ściernisko... 14:32, 27 kwi 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Basia, Ty to normalnie jak terminator Ale roboty zrobione Fiu, fiu

To samo pomyślałam, jak robotę zobaczyłam. Chylę czoła

Kiedyś Gośka z Kubusiowa skarpę (wysoką obsadzała). Nie pamiętam, jakie rośliny sadziła.
Barwinek - jak już się rozrośnie - będzie skuteczny.
Tylko czy to już za 3 lata? Mnie się wydaje, że aż tak szybko to on nie przyrasta.
Jesli masz jeszcze kawałek skarpy, to może bodziszka wypróbuj?
Świetnie zadarniają. I ładne są też.
Tu narazie jest ściernisko... 14:24, 27 kwi 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)

A może pochwalisz się nam swoją skarpą, bo chciałam ją u Ciebie pooglądać i wątek się gdzieś zagubił...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze?page=44
Ogródek Iwony II 21:10, 26 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zanim zabrałam się za zmiany w moim ogrodzie ( wiosna 2014 roku), spać po nocach nie mogłam, bo nie wiedziałam, jak mój ogród ma wyglądać. Chciałam kopiować inne ogrody, zapisywałam masę inspiracji, czytałam mnóstwo wątków : Any ogród mały, ogród z lustrem, Skromy ogród, Ogród Tess, rododendronowy ogród, Ogród Małej Mi nie był do ogarnięcia, Z nowoczesnych uwielbiałam Ogród Oli, Madżenki, Polinki , po nocach, pod kołdrą siedziałam z laptopem, telefonem lub tabletem.
Uczyłam się, czytałam, oglądałam setki zdjęć. Nie znałam jeszcze roślin, ich upodobań, kompozycji. Kiedy Danusia narysowała jakieś kreski żółte, niebieskie, czerwone, nie wiedziałam, jakie roślinki zastosować. Najlepiej, gdyby pokazać mi palcem. Dziś wiem, jakie rośliny łączyć na niebieskich rabatach, żółtych, bordowych. Poznałam sporo roślin, wiem, jak znaleźć ich upodobania, co lubią w sąsiedztwie. Niezastąpione są posty Toszki i Mazana, każdy powinien na bieżąco śledzić ich wpisy.

W pewnym momencie zrozumiałam, jak ma wyglądać mój ogród, jaki ma mieć kształt, jak prowadzić linie. Ale nie znaczy to, ze umiałabym w jednej chwili zaplanować całość. Tworzyłam rabatę po rabacie i kolejną tak, by pasowała do poprzedniej, by linie się zgrywały, połączenia. Analizowałam Danusi projekty, szczególnie w ogrodach geometrycznych. Mój projekt w głowie ewaluował, dojrzewał...

Były ograniczenia, np. konieczność wjazdu na posesję za domem, dojazd do garażu, trzeba wjechać z opałem, niedawno skończyliśmy wykańczać budynek gospodarczy, nie wiem, czy kiedykolwiek będzie kostka na podjeździe. Nie stać mnie, Zbyszek nie chce żwirku, bo opał, bo węgiel, bo masa innych problemów ze żwirkiem. Na razie posieję trawę i samochód po niej będzie jeździł, a potem zobaczę....
I to głownie decyduje o moich poczynaniach. Konieczność i możliwosć... A nie plan. Realność się liczy. I ograniczenia...
Wąska rabata była taką koniecznością. Bo w tamtej chwili tak musiało być. Okoliczności się zmieniły i dzięki temu mogłam poszerzyć rabatę. I dobrze, bo aż się prosiło, by było szerzej. To nie były pochopne decyzje. To były przemyślane kroki. ...
Jak te przemyślenia pasują do mnie, też urządzałam mój ogródek od początku w tym czasie. U mnie to była konieczność bo właśnie podczas robienia kanalizacji, prawie wszystkie rośliny były wykopane i trzeba było je z powrotem zimą wsadzić do gruntu. Ciągle coś dosadzam, jestem "zbieraczem " roślin, czasem marzy mi się większy areał, ale z drugiej strony ledwo nadążam z tym co mam.
Co z tym ogródeczkiem począć 21:08, 26 kwi 2017

Do góry
ewa004 napisał(a)
Aaaa o to ci chodzi
Tylko po prawej stronie by taki szpaler nie wyszedł
Tu gdzie strzałka jest bramka do przedogródka

A na co ci tu bramka do przedogródka? Przecież płotek przedogródka też chciałas zmienić.
Ogródek Iwony II 20:50, 26 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Uwielbiam teksty z tego filmu.

I ja też )
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:11, 26 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)
O, jakie wieści! Gratulacje dla właścicielki i M.

Zacytuje tę wypowiedź

ale jednoczesnie dla Was wszytskich składam podziękowania za komplenty gratulacje i za to że jeszcze do mnei zaglądacie
Magnolia zaprojektowała ja wykonałam i dbam dlatego obie z nas gratulacje z radością przyjmuja od wszystkich miłych gości

Wszytskim dziękuje
Co z tym ogródeczkiem począć 20:06, 26 kwi 2017

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tesiu
Beatka o berberysach to chyba mysli tu

Chyba że ja juz sie gubię
Traz bardziej bym się skupiła tu ,przy płocie ..bo to moje Tu gzdzie znaki zapytania

To mysle o czymś strzelistym ....i nawet szmaragd mi przez mysl przeszedł
Może nie z dwóch stron.... ale po lewej szmaragd a po prawej nawiązać do tego co bedzie pod tym murkiem posadzone

Ja ci dam szmaragd, kurde
A po co Ci strzeliste? Przecież na murze sąsiada ma się piąć hortka i Rubens, tak? To będzie jakiś zielony akcent, wcale spory.
Wiem, że Beatka berberysy zaproponowała wzdłuż sciany sąsiada. Ja proponuję ten pomysł przenieść i na Twoją stronę.

Zobacz, tak:

Taka całość spójna i elegancka by to tworzyło. Mój sąsiad miał taki żywopłocik berberysowy przed ogrodzeniem. Cudo!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:55, 26 kwi 2017

Do góry
O, jakie wieści! Gratulacje dla właścicielki i M.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:46, 26 kwi 2017

Do góry
Konieczki napisał(a)
Poli u mnie z lenistwa zawsze gnojowki taki ciemne

Nie jest leniwy, kto robi gnojówki.
Co z tym ogródeczkiem począć 19:43, 26 kwi 2017

Do góry
ewa004 napisał(a)
I powraca temat co tu ????juz tak na całośc patrząc
Po lewej stronie po scianie idzie juz hortka pnaca i Rubens

No ten żywopłocik berberysowy po obu stronach. Będzie spójnie i od wszesnej wiosny do jesieni elegancko.
Co z tym ogródeczkiem począć 19:40, 26 kwi 2017

Do góry
Super pomysł. Jakiś zielony.
Ogródek Iwony II 19:39, 26 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tess, nie rozumiem tego słowa.

Iwonko, nie pamiętasz tekstu z Misia: "Ukrytym parówkożercom mówimy nie!"?
Zapożyczyłam, często używam tego "żercę".
Uwielbiam teksty z tego filmu.
Ogródek Iwony II 19:34, 26 kwi 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Trzeciego rozwiązania bym nie wprowadzała, bo zrobi się bałagan, który inni nazwą urozmaiceniem .

Rozumiem, że odczułaś nagłą potrzebę wyrażenia swojej szczerej (oczywiście, bo jakżeby inaczej) opinii o wiedzy ogrodniczej i poczuciu estetyki innych Forumowiczów. A może o ich poziomie wazeliniarstwa.
Nie dość, że nagłą, to tak nieodpartą, że jej powstrzymać się nie dało...
Nie chciało.

Ogródek Iwony II 17:29, 26 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tess, nie rozumiem tego słowa. Zapytalam wujka Google i nic

Edit: już zrozumiałam

Idę kopać warzywnik

Doszłaś drogą dedukcji ? )
Ogródek Iwony II 17:26, 26 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Idę kopać warzywnik

Nie leje u Ciebie ?? bo ja trochę w deszczu działałam
Ogródek Iwony II 16:50, 26 kwi 2017

Do góry

Idę kopać warzywnik
Ogródek Iwony II 16:03, 26 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Jawnym i ukrytym zapałożercom mówię - nie!

)
Ogródek Iwony II 15:53, 26 kwi 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I wiem, ze bez Ogrodowiska, wsparcia, a nawet zachwytów nad naszymi poczynaniami, czasami nieudolnymi, do poprawek, do szlifowania, nie mialybysmy tak ladnych miejsc wkolo siebie.

Potwierdzam - choć z perspektywy czasu wiem, że poczynania moje były często nieudolne, to "zachwyty" i miłe słowa dodawały sił i wzmagały zapał do roboty, do ulepszania mojego zielonego świata.

Jawnym i ukrytym zapałożercom mówię - nie!
W Gąszczu u Tess 21:53, 25 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Tak obecnie wyglądają te rosnące pod płaczącym choinkiem:

Kiepsko widać, jutro postaram się zrobić lepsze.

Tu po czyszczeniu. Zdjęcie z wczoraj, z przedogródka.

Tesiu ale Ty masz zakątki cudne ten cień u Ciebie daje taką przytulność )) ja lubiłam ten buszu trawiaste aleś czystkę zrobiła ))(
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies