Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Jestem w polu 20:56, 31 sie 2016

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam panie powyzej. Tez musze zadaszenie zrobic nad moim co prawda niewielkim tarasem, ale slonce tak operuje, ze nie da sie tam wysiedziec. Bylo juz dwoch fachowcow ale jakies miernoty, zrobili pomiary i na tym sie skonczylo, ale w przyszlym roku mam nadzieje, ze inwestycja zostanie zrealizowana.
Pozdrawiam

Witam u siebie i proponuję założyć własny wątek. Chętnie zobaczymy resztę ogrodu.
Jestem w polu 22:53, 30 sie 2016

Do góry
Witam panie powyzej. Tez musze zadaszenie zrobic nad moim co prawda niewielkim tarasem, ale slonce tak operuje, ze nie da sie tam wysiedziec. Bylo juz dwoch fachowcow ale jakies miernoty, zrobili pomiary i na tym sie skonczylo, ale w przyszlym roku mam nadzieje, ze inwestycja zostanie zrealizowana.
Mam dosyc spora altane, zdjecia z zeszlego roku, tylko ostatnie trawy z 2016 , wiec obecnie juz obsadzona roslinami hortensja pnaca no i roza raz taka. Przewaznie siedzimy w altanie obserwumemy ryby w oczku. Mam spory ogrod ok 4000 m2 wiec jest co robic.
Teraz sa piekne trawy i hortensje, zielone zabki rechocza, jaszczurki wygrzewaja sie na slońcu. W tym roku wyjatkowo pieknie kwitna roze bez przerwy.
Mam duzo zdjec, ale jeszcze nie zgrane.
Pozdrawiam

bold text
Nawożenie, zasilanie trawnika 14:59, 29 sie 2016

Do góry
Nie popatrzylam na poprzednia strone klopoty z rozsiewaniem nawozow. Tez lrzechodzilismy przez to nierownomiernie siewnik rozsiewal i dalismy sobie spokoj z siewnikiem. Maz rozsiewa recznke od dwoch lat i tak jest lepiej. Po tygodniu rozsiania nawozu widac gdzie sa mijanki i mozna zrobic dosiewki. Tak jest najlepiej te iewniki to doniczego. Moj trawnik ktory jest na zdjeciach jest nawozony recznie.
Nawożenie, zasilanie trawnika 14:50, 29 sie 2016

Do góry
Jeszcze jedno trzeba zasia odpowiednia trawe moja to"wimbledon i jest siatka pod spodem bo inaczej krety przeryly by caly trawnik. Duzo cierpliwosci. Pani Danusia ma racje mulczugowanie to dodatkowy filc ktory powodume ze trawnik nie ma czym oddychac. Wtedy trzeba bardzo krotko kosic.
W- listopad-grudzien moze byc na snieg podsyp wapnem caly trawnik i problem zolkniecia zniknie w przyszlym roku.
Jak zakladalismy trawnik ziemie zmieszalam z wapnem nawozami i nastepnie siew nasion. Wiec nawoz juz byl w ziemi i trawa pieknie rosla od poczatku.
Ten trawnik na zdjeciach ma trzy lata.
Nawożenie, zasilanie trawnika 14:30, 29 sie 2016

Do góry
To moj trawnik o ktory dba moj maz. Wertykuluje kazda wiosne dwa razy. W listoadzie lub grudniu rozsypuje wapno sypkie a wiosna granulowane po wertykulacji, nawadnia, po tygodniu nawozi florowitem, druga dawka w polowie czerwca. Kosi co tydzien traktorkiem. Podlewamy co trzy dni ok. 1 godz. Mamy zraszacze. We wrzesniu nawoz jesienny z potasem. Trawnik jak to ktos sie wyraził jak "kobierzec. Ponizej zdjecia ztego roku.

8
Rozpoznawanie odmian róż 11:10, 09 sie 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Kochani podczas święta róż zauroczyła mnie oto taka różyczka. Jest wysoka i delikatnie pachnie. Wiecie jaka to odmiana?

Po prawej stronie od krzesła.

Spojrzyj na strone "rozacwiek" - to roza tam jest, lub "rozarium" tak musisz szukac odpowiedzi na twoj problem bo zdjecia nigdy nie oddaja rzeczywistosci.
Co to jest? 23:32, 02 sie 2016

Do góry
Pani Danusiu widzialysmy sie dzisiaj w "melenie" wiec pidze wstawilam kilka zdjec moich roz, ale nie o tym chcialam napisac.
W moim ogrodzie w tym roku pojawila sie dziwna roslina w zalaczeniu zdjecie. Jak zyje czegos takiego nie wiedzialam. Rosnie w tzw suchym oczku w razie nadmiaru wody oczko sie napelnia wiec nie jest tam sucho. Kwiat po przekwitnieciu ma wyglad dmuchawca jak mniszek tylko o wkele wiekszy. Zebralam juz nasiona. Takich kwiatow mial ok 20 po ostatniej ulewie i silnym wietrze wylamal sie. Moze to ptaki z daleka przywlokly. Co to jest prosze spojrzec swoim wytrawnym okiem.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 21:36, 16 maj 2016

Do góry
Kamcia moim zdaniem nie powinnas wycinac drugiego przewodnika, badz cierpliwa dojdziem do siebie. Mam tsugi nawet z trzema przewodnikami i sa piekne bardzo dobrze rosna. Tsuga po posadzeniu przez dwa lata musi sie zaaklimatyzowac w podlozu. Jak postepowac przeczytaj na poprzedniej stronie w moich wpisach. Jak mozna komus radzic wyciecie slabszego pedu. Mozna skrocic pedy aby sie zagescila, ale nie wiem kiedy ja posadzilas. Jezeli juz wycielas ten ped nie zapomnij go zabezpieczyc posmarum skaleczone miejsce masc do drzew lub zmieszaj troche farby emulsyjnej z srodkiem grzybobojczym "topsin 500" bo grzyby sie zalegna i strcisz cala tsuge. Roslinie trzeba pomoc opryskiem lub nawozem opryskaj choine nawozem w plynie i dostanie odpowiedniej barwy, bo i podlewaj aby nie mialy sucho.
SOSNOWO II czyli sosny na dobry początek. 21:19, 27 kwi 2016

Do góry
Tez chcialabym sie dowiedziec na temat formowania sosen. Krok po kroku podobno sie wyrywa-usuwa swieczki nowe przyrosty sosen aby byly geste. Ja tam mam maly lasek sosnowy i tam niech zrzucaja igliwie i mam duzo pod nimi maslakow. Mam tez bardzo ladne sosny czarne takie kopy 3 metrowe.
Ale jakby ktos mogl napisac a moze ma doswiadczenie w formowaniu sosen to prosze napisac. A moze da namiary gdzie mozna zaczerpnac tych informacji.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 00:00, 16 kwi 2016

Do góry

Pierwsze zdjęcie to trzy choiny jak je kupiłam miały 80 cm wysokości i takie biedne. To łyse drzewo to metasekwoja bardzo ładna, dosyć gęsta bo ją przycinam.
Drugie zdjęcie choiny posadzone w zeszłym roku już większe ale też bardzo ładnie rosną. Wszystkie zdjęcia wykonane jesienią 2015 r.
Trzecie zdjęcie to skalnik zrobiony w lipcu zeszłego roku więc jeszcze trochę ubogi w nasadzenia, ale robię to powoli. Brzoza przepiękny cytrynowy kolor liści jeszcze czegoś takiego nie widziałam.
Czwarte zdjęcie to trawy, proso, i trawa afrykańska która jesienią przebarwia się na pomarańczowy kolor.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 21:52, 14 kwi 2016

Do góry
Moim zdaniem tsuga uschla. Na zime nie zostala dobrze podlana. Jeszcze moze rosla na sloncu i w przeciagu wiec wiatr tez zrobil swoje. Powinnas ja dobrze zlac i troche sciac moze odbije. Ja odbije podlac ja srodkiem "previcur" o ile sie nie myle w nazwie stosuje sie go do iglakow aby je wzmocnic.
Mam kilka tsug i tez sie meczylam z nimi stosowalam rozne srodki aby postawic je na "nogi. Jedne rosna na sloncu i w cieniu nie ma roznicy ktore rosna lepiej to wszystko zalezy jak sie o nie dba.
Przede wszystkim musza miec wilgotna glebe. Ja podsiewam nawozami na wiosne i jesienia. Jeszcze nieraz sypie obirnik przekompostowany dookola tsugi na wiosne. Dobrze jest przynajmniej w maju i lipcu opryskac nawozem do iglakow w plynie rozcienczonym w wodzie. Opryskuje niezaleznie od chorob przeciw zolknieciu igiel i od robactwa (wczesniej ktos na zdjeciu pokazal,robactwo to czarna mszyca) srodkiem do iglakow.
wiec jeszcze raz aby cos dobrze roslo trzeba o to dbac. Mam piekny ogrod wiec nie moge pozwolicsobie na plage mszyc, przedziork czy ochojnika. To co sie ma w ogrodzie trzeba ciagle obserwowac.
kazda rosline ktora zadolowalam w glebie najpierw sprawdzalam jak ja posadzic to jest bardzo wazne.
Mlode rosliny delikatne powinny byc zabezpieczone od (opatulone) ostrych mroznych wiatrow. Bowiatr najbardziej uszkadza rosliny.
Pisze na tablecie troche nieporadnie ale moze cos doradzilam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies