Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 23:13, 11 paź 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
W takim miejscu bym usiadła, wypiła kawę i nic nie robiła )) pięknie. A cortenu u nich dostatek. Polecam!

Jak tylko usiądę na tej ławce to widzę chwasty w kamyczkach i już tam nie siedzę

Corten widzę że jest bardzo popularny u naszych sąsiadów, pewnie ta moda przyjdzie niebawem do nas. U mnie go coraz więcej ...

Malwowy ogród 23:12, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
A to prezent dla mnie. Mąż zrobił, na poprawę mojego kiepskiego nastroju. Zaskoczył mnie. Jakiś czas temu pokazałam, że taki stolik ogrodnika by mi się przydał. I mam

Nie zdążyłam nawet wypróbować ale na pewno będzie używany.

Świetny !!! Ojej no za rok też muszę o czymś takim pomysleć, bo do pikowania, albo przesadzania roślinek idealny
Malwowy ogród 23:09, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Ta delikatna kompozycja bardzo mi się spodobała. Już ma miejscówkę.

Kocioł do gotowania/prania i stara konewka świetne - też mam u siebie identyczne po babci mam do nich ogromny sentyment
Malwowy ogród 23:05, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Biały zakątek w tym roku będzie inny. Pomalowałam kosz. Kwiaty różowe z czerwonym oczkiem. Chociaż nie wiem czy zostawię.

Znalazłam troszkę czasu i udało mi się przejrzeć cały wątek i teraz będę spamować
Przeuroczy jest ten biały zakątek !!! Mamy taką samą białą kratkę
Szkocja - Branklyn Garden 23:05, 11 paź 2019

Do góry
Na zboczu wzgórza Kinnoull, z widokiem na Perth w Szkocji znajduje się 2-akrowy ogród stworzony w latach dwudziestych XX wieku. Został zaprojektowany przez Johna i Dorothy Renton po wybudowaniu domu.

Para chciała mieć ogród, w którym znajdowałyby się rzadkie i niezwykłe rośliny oraz kwiaty z całego świata. Dzięki nasionom zebranym przez znanych łowców roślin (w tym George'a Forresta i Franka Ludlowa) oraz dzięki niezwykłym umiejętnościom ogrodniczym Doroty, para spełniła swoje marzenia.

Dziś ogrodnicy i botanicy przybywają z całego świata, aby podziwiać wyjątkową kolekcję Branklyn, w szczególności rododendrony, alpejskie i torfowe rośliny ogrodowe. Posiada również kilka krajowych kolekcji roślin, w tym Meconopsis i Cassiope.

Otwarty od 1 kwietnia do 30 października w godz. 10-17.

Zapraszam na wirtualny spacer - otwieramy furtkę.

Przy wejściu znajduje się malutki sklepik.

Życie w wiejskim ogrodzie 23:03, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Dzień dobry, piękny masz ogród, powtarzam się

Wiem, (widziałam) jak cudownie w Twoim ogrodzie wiosną. Ponieważ jestem na etapie sadzenia cebul w gruncie, mam pytania. Możesz odpowiedzieć?
Jak sadzić tulipany w doniczkach? Na jakiej głębokości? Czy trzeba chować przed mrozem?
Istnie możliwość, że już tłumaczyłeś, co i jak. A ja nie potrafię odnaleźć. Byłoby miło gdybyś powtórzył

Cześć Elu

Przepis na tulipany w donicach ...

Składniki:

- cebulki tulipanów
- doniczki
- żyzna ziemia

Termin sadzenia:

Połowa grudnia, cebule przykrywamy ok. 15 cm warstwą ziemi, po całym zabiegu podlewamy.

Sposób zimowania:

- pomieszczenie gdzie nie przekracza temp. 5 *C
- zadołowanie doniczek
- pozostawienie doniczek na zewnątrz ( w tym przypadku trzeba je zabezpieczyć dodatkowo)

Dalsze kroki:

W przypadku pierwszego wariantu donice w miarę możliwości pogodowych wynosimy na zewnątrz, przełom marca/kwietnia i hartujemy.

Efekt końcowy ... opad szczęki sąsiadów

Życie w wiejskim ogrodzie 22:57, 11 paź 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Dziękuję Iwonko za miłe słowa i namiary na corten

W ogrodzie czuć już mocno jesień, rośliny powoli przygotowują się do spoczynku, kolorów nie brakuje.

W takim miejscu bym usiadła, wypiła kawę i nic nie robiła )) pięknie. A cortenu u nich dostatek. Polecam!
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:44, 11 paź 2019

Do góry

Ja nie sieję jednorocznych, a u Ciebie w objęciach traw tak pięknie się prezentują

Cofnęłam się do wiosny i podziwiam tę ogromną kolekcję zadbanych roślin - na zewnątrz i w ogrodzie zimowym. Masz chyba wszystko, co można mieć

Zaintrygowały mnie Twoje róże - śliczne, zdrowe krzaki. Moje mnie troszkę zawiodły, prawie wszystkie z ADR, a miały plamistość.
Życie w wiejskim ogrodzie 22:40, 11 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Jesień u Ciebie jakaś piękniejsza .....zdjęcia jak zawsze z przyjemnością obejrzałam .....

u mnie szaro ,buro i ponuro , chociaż na jutro obiecują ładną pogodę przydałoby mi się kilka dni ciepła ,żeby porządki w ogrodzie zrobic i coś na nowej części podziałać

Madziu brzydką jesień zachowam dla siebie dla Was ma ładniejszą

U mnie też zapowiadają na jutro 20 kresek na plusie, dożyjemy ... zobaczymy. Kiełbaski kupiłem, jak tylko pogoda dopisze jutro rozpalam palenisko i wędzimy.

Owocnej soboty pracusiu

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 21:57, 11 paź 2019

Do góry
Witam i proszę o pomoc.
Jodła koreańska, od ponad 15 lat w tym samym miejscu i tych samych warunkach.
W ostatnich kilku tygodniach żółkną i opadają igły, po szyszkach został tylko środek. Na gałązkach pojawiła się ogromna ilość "kulek" które wyglądają jak malutkie szyszki, są bardzo lepkie a po jakimś czasie wysychają.
Co to może być i jak uratować drzewo?
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Milena

W cieniu - zacieniona 21:43, 11 paź 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Rh. jedną zimę trzymałam na balkonie, i nie był w donicy tylko w balocie. Cały balot miałam wsadzony do pustego kamiennego garnka i postawiony na styropianie. Dodatkowo cały gar miałam owinięty jeszcze workiem jutowym. Przetrwał, choć było to 35 lat temu i zimy wcale nie były łagodne, do dziś rośnie.

Jak zakopiesz razem z donicą w ziemi, pewnie nic mu nie będzie, w szkółkach przecież tez stoją na zewnątrz, chyba.

Haniu...na pewno te porady są dla mnie???

Mam sporo roślin w donicach i nic im nie szkodzi.
W cieniu - zacieniona 21:40, 11 paź 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Piękna przyroda

Tereny wokół jeziora są bardzo malownicze.
W cieniu - zacieniona 21:38, 11 paź 2019

Do góry
an_tre napisał(a)
Jaki wysyp grzybów, Bogusiu nie musisz wybierać się na daleką wędrówkę do lasu

Spacerowe fotki z nad jeziora piękne i klimatyczne

Aniu...poszłam porobić fotki i różne się trafiły...

Ogród bez reguł 21:33, 11 paź 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Asia, klon ussyryjski do mnie przemawia. Piękne przebarwienie

A ja go posadziłam dopiero w czerwcu - co będzie za rok ? Czekaj, tu mam zdjęcia z ub. roku

Może przekonać niezdecydowanych, prawda?
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:30, 11 paź 2019

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:27, 11 paź 2019

Do góry
Sumaki mają swoje pięć minut

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:23, 11 paź 2019

Do góry
Bluszcz już przekwita i zawiązuje owoce

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:20, 11 paź 2019

Do góry
Tamaryszek i trzmielina

Ogród bez reguł 21:16, 11 paź 2019

Do góry
No, jeśli ten ambrowiec zawsze będzie się tak przebarwiał, to ja go kofffam

Jakiś rdestowy niedobitek - coś w tym roku kiepsko kwitł...

Tojady po raz pierwszy pokazują, na co je stać - rokowanie niezłe

Korci mnie, by tojadom do kompletu dodać goryczkę trojeściową (Gentiana asclepiadea) - ma równie intrygującą barwę i też jest trująca...
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 21:14, 11 paź 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Podoba mi się!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies