Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Gosi 22:16, 06 sty 2026

Do góry
Tarciu, u mnie śniegu mało. Jakieś 10 cm.
Ale nie poszłam dalej opatulać. Zobaczymy.

A zima u mnie wygląda tak
Glina i zielsko 21:46, 06 sty 2026

Do góry
LIDKA napisał(a)

Drzewa posadzone na przemian co ok 3 m, od prawej klon platan klon platan klon tulipanowiec.

Doszliśmy z mężem do wniosku że nie damy rady ich corocznie oglawiać z powodu zdrowia a jak puścimy na żywioł to wyjdą za płot i będzie kłopot bo tam jest droga dojazdowa do działki za nami. Szkoda ich bardzo bo teraz myślę że jeden mógłby być na środku działki ale już za późno.

Dziękuję, Lidko. Bardzo ładne masz już drzewa a do platanów śmieją mi się oczy
Ale fakt, duże są już.
Czy dotychczas były cięte? Bo tak ładnie zagęszczone. Jeśli tak, to o ile skracane gałązki?
Mój posadzony jesienią 2024, wiec jeszcze nie cięłam. Bałam się, że się nie przyjmie.

Glina i zielsko 20:32, 06 sty 2026

Do góry
Tess napisał(a)
Hej, Lidko, wszystkiego dobrego w 2026 roku

Przyszłam do Ciebie od Hani Gruszki, gdzie o wywaleniu platanów napisałaś. Chciałam się dowiedzieć, dlaczego. No i wiem, chodzi o wielkość (też posadziłam bezodmianowego). Ale ja chciałam mieć wielkie drzewo, żeby dawało cień na moją patelnię i na dom.
A po twoich przemyśleniach zaczynam mieć wątpliwości...
Znajdę gdzieś w wątku te platany? Wiem, że mają 4 i 5 lat.

Witam Tess, za życzenia dziękuje i odwzajemniam.

Rabata zwana Platanowa. Mam tu 3 klony crimsony, 2 platany i tulipanowiec. Szeroka że 22 m a głęboka ok 4. Platan pierwszy był pierwszych ogrodowych zakupów jak zaczełam myślec że tuje i trawa to będą dla mnie za mało.

Drzewa posadzone na przemian co ok 3 m, od prawej klon platan klon platan klon tulipanowiec.

Doszliśmy z mężem do wniosku że nie damy rady ich corocznie oglawiać z powodu zdrowia a jak puścimy na żywioł to wyjdą za płot i będzie kłopot bo tam jest droga dojazdowa do działki za nami. Szkoda ich bardzo bo teraz myślę że jeden mógłby być na środku działki ale już za późno.
Działka ma 1289m a część główna ogrodowa ok 700.

Główny ogród mam z prawego boku domu patrząc na front.

Pod płotami naokoło są rabaty i jedna duża na środku.
Glina i zielsko 20:11, 06 sty 2026

Do góry
Wszystkim Koleżankom i Kolegom Ogrodnikom
do których nie dotarłam składam życzenia zdrowia i wszelkiej pomyślności , spełnienia planów i marzeń nie tylko ogrodowych w Nowym Roku.

zdjęcie z 23 grudnia, ozeana się nie poddaje
Ogród z plażą 19:49, 06 sty 2026

Do góry
ajka napisał(a)

Aniu, też masz niezłą pierzynkę śniegową. Czy to wiśnie na tych zdjęciach?

Aniu, u nas zima a na Cyprze lato. Dobrego wypoczynku.
Nowe migawki z ogrodu 19:30, 06 sty 2026

Do góry
Najlepsze życzenia na Nowy Rok

Zima się zrobiła fest. Ja w święta się rozłożyłam i generalnie nadal odpoczywam.

Na działkę jeżdżę podlewać kwiatka w doniczce. I dokarmiać ptaszki.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:20, 06 sty 2026

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie mogłam narzekać na przebarwienia świdośliw. W jesiennym ubranku bardzo rzucały się w oczy. Nawet w ponure, deszczowe dni biło od nich światło.

A i jeszcze o świdośliwy chciałam zapytać. Piękne drzewko. Jaka to odmiana? Ile ma lat?
Myślę o nich ciepło, żeby ptaki miały w zimę co jeść.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:38, 06 sty 2026

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Cudowną masz zimę. Iście bajkową. U mnie śniegu niewiele, co nieco mnie martwi, bo w prognozach widać kilkunastostopniowe mrozy.
Tradycyjnie zazdroszczę leśnych terenów spacerowych. Podczas spacerów po moich okolicznych polach bardzo dokucza porywisty wiatr.
Wszystkiego dobrego!

Haniu, śnieg leży od tygodnia, co mnie bardzo cieszy . Śnieg w mieście to koszmar, ale na moich obrzeżach - jest pięknie!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:50, 06 sty 2026

Do góry
Sesje zdjęciowe w ogrodzie zakończyłam w połowie października.

W ostatnich dniach listopada zaskoczyły mnie opady śniegu.

Dopiero po świętach znalazłam czas na zebranie przymarzniętej 10 cm warstwy liści z trawnika na zapłociu. Bałam się, że do wiosny zaniknie mi tam trawa.
Teraz aura nie sprzyja ogrodowym pracom. Pozostało mi jedynie dokarmianie ptaków. Jest ich tyle, że codziennie schodzi kilogram mieszanki ziaren. Dodatkowo są połupane orzeszki ziemne i kule tłuszczowe.

Pomidorowy Zawrót Głowy 13:34, 06 sty 2026

Do góry
Wykorzystałam chwilę i wrzuciłam trochę śniegu do tunelu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:33, 06 sty 2026

Do góry

Nie mogłam narzekać na przebarwienia świdośliw. W jesiennym ubranku bardzo rzucały się w oczy. Nawet w ponure, deszczowe dni biło od nich światło.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:24, 06 sty 2026

Do góry
Ten żółtek to klon pensylwański.

Między grabami Fastigiata widać kolona tatarskiegp (Ginnala)

Bezodmianowy dyereń biały w brzeziniaku. Tylko on radzi sobie z towarzystwem brzóz. Odmianowe derenie (Aurea, Variegata i Elegantissima) niestety zmarniały. To w tym zakątku zbierałam kozaki.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:15, 06 sty 2026

Do góry
W jesiennym ogrodzie, na tle wielobarwnych przebarwień, rzucają się w oczy zimozieloności. Jest z nimi trochę roboty (cięcie), ale warto je mieć na rabatach.

Jak co roku trzmielina oskrzydlona kipiała kolorem.

Wzgórze chaosu 13:13, 06 sty 2026

Do góry

Coś pięknego! Rabata zdecydowanie do naśladowania!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:10, 06 sty 2026

Do góry
Prawdziwa uczta dla oczu i duszy...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:08, 06 sty 2026

Do góry

Jednak póki co cuda natury są dookona naszej okolicy...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:05, 06 sty 2026

Do góry
Wracam do ogrodowych wydarzeń z października 2025 roku. To był pierwszy rok, w którym nie poczyniłam jesienią żadnych ogrodowych prac. Byliny i róże nie zostały przycięte, liście niewygrabione. Udało się jedynie wyskrobać kilka godzin wolnego, aby przygotować do zimy warzywnik. Przekopałam grządki z kompostem i końskim obornikiem. Posadziłam jesienny czosnek i po raz pierwszy wysiałam nasionka pietruszki, marchewki i szpinaku. Renia/ Kokesz od wielu lat propaguje ten sposób wysiewu z dużym sukcesem. Zobaczymy jak to będzie u mnie na mokrej i zimnej glinie. Może coś wzejdzie.
Pięknie przebarwił się miskant Morning Ingrid. Wreszcie trafił na dobrą miejscówkę. Zdecydowanie lubi bardzo słoneczne stanowisko.

Na pierwszym planie magnolia NN, która jeszcze ani razu nie kwitła. Posadzona 10 lat temu jako 30 cm patyczek, trzykrotnie zmieniała miejscówkę. Na drugim planie jabłoń rajska Adirondack. Po raz pierwszy miała mnóstwo jabłuszek. Były one jednak zdecydowanie mniejsze i słabiej wybarwione od owoców Oli

Przepięknie przebarwiła się gilenia. To ten niewielki pomarańczowy krzaczek. Szkoda, że z 3 zakupionych sztuk ostała się tylko jedna.

Z ciekawostek- tojad mordownik. Jak nazwa wskazuje to bylina o silnych właściwościach trujących, ale trzeba przyznać, że kwitnie uroczo.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:02, 06 sty 2026

Do góry
Widok piasku zmieszanego ze śniegiem jest niesamowity!

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:01, 06 sty 2026

Do góry
Ale kiedy wyszło słońce - zrobiło się magicznie!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:59, 06 sty 2026

Do góry
3.01 w nocy myślałam że nas wywieje - na szczęście domek super cieplutki, ale podmuchy wiatru były odczuwalne. Ten wiatr oznaczał jednak zmianę pogody z jesiennej na zimową

Spacery nad morzem obowiązkowe, najlepiej w strojach narciarskich

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies