Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 08:54, 09 lip 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 08:51, 09 lip 2025

Do góry
Allevia i Cutie Pie
Ogrod nad bajorkiem 08:42, 09 lip 2025

Do góry

Acropolis, zupelnie inaczej wyglada w realu a inaczej na stronach internetowych, jest ladna ale jestem rozczarowana, moze za rok kwiaty beda inne

Wszystkiego po trochu 23:51, 08 lip 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
Alden w towarzystwie ogrodówki, na stronach piszą że Alden przebarwia się podobnie do ogrodówek, więc są obok siebie

Mam róże Alden b. Jest bardzo ładna jeszcze mały krzaczek. W zeszłym roku jakoś po posadzeniu nie mogła się rozruszać. Ale w tym roku już ładnie rośnie. Warta polecenia. Może też ja przesadze do ogrodowki.
Wszystkiego po trochu 23:27, 08 lip 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
wczesne ogrodówki już są w mojej ulubionej fazie

nie ma jak zrobić zdjęć żeby warzywnik się nie załapał

To jest wprost nie możliwe, aby mieć tak piękne kwiaty.
Mirka czy te ogrodowi i klematis z której strony świata są posadzone. Widzę pół cień.

Moja ogrodowa jeszcze w pakach.
Czy ty im coś dodajesz aby miały takie różne kolory na jednym krzaku?
Ogródek Gosi 23:06, 08 lip 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

Absolutnie prześlicznie! Te maczki robią robotę.
April podbija las... 22:42, 08 lip 2025

Do góry
April napisał(a)
Dereń Nightfall ukradziony Kwartetowi z budowy
Już kwitnie. Ciekawe czy będzie miał dość słońca by być bordowym. Na razie nowe listki zielone. A krzewu niemal nie widać za hacone.

Obok cercis Karolina Sweetheart

Lolu piękny ten judaszowiec.
Przejrzałam szkółki, ale nie mają takich mniejszych tylko duże. Może jesienią się coś pokaże.
Kupiłam judaszowca Merlot też ładny bordowe liście. Jest zadokowany w poczekalni. Nie mam pojęcia gdzie go posadzić w półcieniu czy na słońcu.

U ciebie wszystko piękne w tym półcieniu. Roślinki się dobrze czują.
U nas troszenke popadało. Miały być ulewy od 20 tej a to jakaś ściema. Gwiazdy na niebie.
Czekam aby lało byłby miesiąc spokoju dla drzew.
Pozdrawiam
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 22:28, 08 lip 2025

Do góry

Grzebiuszka ziemna 22:27, 08 lip 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Mega klimatyczne miejsce i bardzo ciekawy ogród
Glina i zielsko 22:14, 08 lip 2025

Do góry
Dziewczyny i chłopaki.

Oto ostatnie fotki platanowej z miskantami.

A to 6 miscantów i 2 szpadle potem

Łaziłam nad nimi już parę dni
Dziś się wzięłam i wykopałam,

Zasłaniały tuje, bodziszki rozanne nie miały miejsca i ucierpiały hortensje na które się trawska pokładały.

Jutro poplewie, co nieco wytnę poprzesadzam i będzie rabatą elegancka. Mam tam sporo jeżówek, zostanie sesleriowa obwódka , za nią maruna na przemian z floksami.
W tylnym rzędzie hortensje i orliki. Te też nieco przerzedze.
Zabiorę stamtąd małe byliny typu kukliki, dzwonki i sasanki. I tak ich nie widać.
Na wiosenne kwitnienie bedą miodunki. Dobrze mi tam rosną. Jak one gwiazdorzą to reszta dopiero rusza.
Ogródek Gosi 22:13, 08 lip 2025

Do góry
Ogródek Gosi 22:12, 08 lip 2025

Do góry
Ogródek Gosi 22:11, 08 lip 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Gosia, jak Ty masz ładnie, kwiecia tyle
Patrzę na moje rabaty, początek lipca jest w końcu, i jakoś mało kolorowe, mało kwitnące mi się wydają

Co to za buczek na mini rabatce? Mam chyba identycznego na moim rogalu, kupiony jako n/n. Nie mam pojęcia jak z nim postępować, trochę się go boję

Magarku, to kwiecie to z czerwca. Teraz już nie mam tak kolorowo.
Teraz na tylnej rabacie miały szaleć dzikie marchwie, ale dopiero teraz startują. Nie mam pojęcia dlaczego.
I u mnie przełom czerwca i lipca jest taki sobie. Tylko róże dają czadu, ale wiadomo nie rosną tuż obok siebie, więc wieje pustką czasami. Ale już rozkręcają się jeżówki i rdesty. Mam nadzieje, że wypełnią pustkę. I mam trochę liliowców, chociaż część zaatakowała muchówka Contarinia, która niszczy pąki. Musiałam wyciąć część kwiatów.
Drzewko na mini do buk fountain.
Ja go regularnie tnę, bo inaczej zająłby mi cały przedogródek

April napisał(a)

Goś, szałwie u mnie mają za kwaśno i za mało słońca. Nie wystarczy im susza. W zeszłym roku wypadło mi małe poletko Caradonny. Inne odmiany też próbowałam bez powodzenia. Jedynie Ostfisland u mnie daje jako tako radę. Ale zdecydowanie nie zachwyca, bardzo się pokłada.

No tak, kwaśnej gleby nie lubią. Czyli musiałabyś im cały czas sypać dolomit. Może spróbuj na tych co zostały?

Juzia napisał(a)

Łooo jesssuuu..... jak w bajce!
Tylko elfa brakuje na tej ścieżce

Juzia ♥️

Basieksp napisał(a)
Ale masz piękne naparstnice Super wyglądają, cała ta rabata wzdłuż ścieżki rewelacyjna Nawet ukryty dmuchawiec fajnie wygląda

Basiu ♥️

Ewa777 napisał(a)
Naparstnice cudnie wugladają na rabatach. Takie strzeliste. Sama wysiewałaś, czy kupowałaś gotowe?

Ewa, kiedyś dawno temu kupiłam sadzonki. Pozwoliłam im sie wysiać, ale zebrałam też nasionka i wysiałam wiosną w kolejnym roku do gruntu. Tak na wszelki wypadek.
Od tej pory jak w porę nie zetnę części przekwitniętych kwiatostanów, mam masę siewek.
Sieją się gdzie chcą i ja im na to pozwalam. A część przesadzam tam gdzie chcę.
Warto.
W ogóle lubie rośliny samo wysiewające.
Mam mniej roboty wiosną

ElzbietaFranka napisał(a)

Bardzo ładne roślinki Gosiu.
Na ostatniej focie ten dmuchacz to kozibród mam go w awatarze. Jest bardzo ekspansywny sieje się cholernie wszędzie.
Mam go w awatarze. Jest ładny kwiat jednego dnia, ale go tempie gdzie go widzę.
Więc to przestroga.

Tak, wiem, że to chwast. Te puszki wycinam. To mój pierwszy egzemplarz. Niektóre chwasty sama zapraszam do siebie do ogrodu, na przykład żmijowca, albo taki bniec biały.
Całe szczęście nie mam problemów z nadmiarem siewek. Nawet werbeny.
Zawczasu usuwam kwiatostany.

ElzbietaFranka napisał(a)

Bardzo mi się ten zestaw na tej fotce podoba.
Te białe kwiatki to chyba Orlaja. Czy ty każdego roku ja siejesz czy to samosiejka?

To samosiejka. Nie robię w domu siewów.
Nie mam na to warunków. U mnie wszystkie rośliny sieją się do gruntu, naparstnice, kosmosy, orlaje itp
Sieją się gdzie chcą. Czasem je tylko przesadzam, ale takie jednoroczne mają problem z przesadzaniem, więc zazwyczaj zostawiam.

To jeszcze czerwcowe zdjęcia, żeby pokazac potem lipiec

Kraina spełnionych marzeń 21:53, 08 lip 2025

Do góry
Hosty w przedogródku.

Ogólnie przedogródek powoli zagęszcza się, ale potrzebuję tu zmian, bo hortensje Sundae Fraise są za małe. Nawet nie bardzo je widać na zdjęciu. Zastanawiam się nad różami Queen of Sweden. Pasowałby mi ich wyniesiony pokrój między hakonkami.
Kraina spełnionych marzeń 21:51, 08 lip 2025

Do góry
Anabelki. Tegoroczny nabytek, a kwitną ogromnymi kwiatami.

Palibin zakwitł jednym kwiatem.

Kwitnie też krwawnica.

Grzebiuszka ziemna 21:49, 08 lip 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Bożenka - dzięki za info o Minervie
Ależ Ty masz kolorowo

Magarku

Basieksp napisał(a)
Ale masz piękne lilie Ja moje trochę przesadzałam, są trochę słabsze i dopiero zaczynają kwitnąć

Basiu dopiero zaczynają, a drzewiaste jeszcze w powijakach

Margo2 napisał(a)
...Miejscówka rewelacyjna.
Masz czas korzystać?

Gosia no pewnie, rano idę sobie kawę poranną po obchodzie pić no i jak goście są, to wiadomo

April napisał(a)

Chyba masz na myśli Minervę Cieszę się że u ciebie jest pełna życia.
Chociaż Novalis też miałam i też polecałam chociaż u mnie też poległy
Ale dokupiłam dwie nowe Novaliski i liczę że w bardziej przyjaznym miejscu będę miała chociaż namiastkę ich subtelnego piękna

Aprilku a nie, właśnie Novalis, oto dowód rzeczowy Z 22 lut 2023 :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=96
Minervę to mam ze spisu Tess

Juzia napisał(a)
No teraz to sobie popatrzyłam
Dzięki za obrazki!
Ja teraz widzę tylko kamienie wszędzie...i Twoja ścieżka od razu ściągnęła mój wzrok
Spaczenie chwilowe mam

Juzia a co tam planujesz? Kamienne ścieżki?

mirkaka napisał(a)
Jak pięknie kwitną lilie Widoczki też wspaniałe, ostróżka u mnie wczesną wiosną żarta jesy przez ślimaki, nie zdążę zadziałać i już objedzona
Bożenko, a ja czekam na budowaną szklarenkę, czy już jest skończona? Pokaż na jakim jest etapie
Wykorzystanie inspektu bardzo pomysłowe, jakie ziółka tam suszysz?

Mirko na razie szklarenka zapadła w hibernację, bo remont, malowanie szafek, sprawy organizacyjne w związku z tym, przegląd rzeczy i pozbywanie się zbędnych (jaki trudny proces ). Ale mam nadzieję, że w tym roku coś ruszy (mądrości narodowe głoszą, że nadzieja - matka głupich...hmm ale z drugiej strony - głupi ma zawsze szczęście ) Tej ostatniej opcji się uczepię
Co do ziół ścięłam dzisiaj szałwię lekarską, suszę melisę cytrynową (uwielbiam jej zapach, mocno limonkowy), kwiat nagietka. Już pocięłam na drobne przytulię czepną i mam kwiat czarnego bzu
Fajny gość mnie dzisiaj nawiedziła, na pachnącej lilii kruszczyca złotawka ten to się napatrzy na piękne wnętrza pożywiał się pyłkiem dość długo:

Kraina spełnionych marzeń 21:46, 08 lip 2025

Do góry
Różane takietamy.

Kraina spełnionych marzeń 21:45, 08 lip 2025

Do góry
Buraki zapowiadają się nieźle.

Z warzywnikowych wieści to tyle.

Rabata wschodnia wykartonowana i wysypana korą. Wezwałam koparkę z wywrotką, żeby przewieźli korę na drugi koniec działki i to była dobra decyzja. Nie żałuję wydanych pieniędzy.

Posadziłam tam już morwę pendula i klona pensylwańskiego.

Z informacji mniej ciekawych, to ostróżki tym sezonie wyglądają tak:

Będę z nich rezygnować, bo faktycznie są krótkowieczne.
Kraina spełnionych marzeń 21:39, 08 lip 2025

Do góry
Cebula oszalała...

Ziemniaki opóźnione, ale chyba już niewiele im trzeba...

Kraina spełnionych marzeń 21:37, 08 lip 2025

Do góry
Są! Już są! Nareszcie!

Ogórki też mają sie dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies