Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 14:26, 05 maj 2026

Eupraksja napisał(a)

Ostatnio też doczytałam, że i ciemierniki wolą zasadową ziemię, i jak patrzę na Twoje cudne kępy to myślę, że chyba coś w tym musi być

Podsypuj im popiół drzewny z kominka, jest zasadowy i ma dużo potasu i fosforu na dobre kwitnięcie
mirkaka 14:27, 05 maj 2026

vita napisał(a)

Dzięki za fotki świdośliwy O takim kolorze młodych listków marzyłam, ech, pewnie u mnie to pomyłka. Klonik cudowny

Vita, moje listki już zielone, to chwila była gdy były miedziane
mirkaka 14:28, 05 maj 2026

Gosialuk napisał(a)
U mnie też są takie miedzoane teraz.

, moje już zzieleniały
mirkaka 14:30, 05 maj 2026

LIDKA napisał(a)

Chyba te żółte i czerwone to jakieś dobre geny miały bo te wszystkie modyfikowane to nietrwałe. Poszukam Dolls minuet bo te jako jedyne powtarzają u mnie i nawet je z powodzeniem przesadziłam przed kwitnieniem. No i czerwone są !

Lidziu, to stare odmiany, kiedyś tulipany się mnożyły, nikt nie kupował co roku, wykopywało się po zaschnięciu, i jesienią sadziło na nowo. Ja tak robię co kilka lat
mirkaka 14:40, 05 maj 2026

Monia81 napisał(a)
Skończyłam czytać wątek, więc Mireczko witam się na Twoim wątku zajęło mi to trochę czasu, ale masz tego dobra u siebie mnóstwo, powojniki, hortensje, róże i inne rarytaski u Ciebie zapoznałam się z marzanką wonną, zakupiłam i może ona u mnie też zapełni przestrzeń pod brzozą, bo nic mi nie chce tam rosnąć powojnik na balkonie to sztos, szkoda tylko, że krótko zdobi, ale dla takiego pokazu warto mu dać miejscówkę w ogrodzie, ja dwa razy próbowalam, ale u mnie jeszcze wygwizdów i padł, czekam aż się jeszcze bardziej zagęści to może dam mu jeszcze szansę no i pustynniki, to chciejstwo, które chętnie w tym roku zrealizuję, tylko muszę je znaleźć w ogrodniczym zaznaczam wątek i chętnie będę zaglądać buziaczki

Mój wątek czytałaś?? To bardzo miłe
Marzanka jest w lasku w suszy, jest dużo lepsza niż np. pragnia syberyjska, bo ta niestety leży uwiędnięta, szkoda bo ładnie się tak w lasku rozrosła, ale muszę ją podlewać. Pod brzozami dają radę też bodziszki korzeniaste.
Powojnik Mayleen pachnie, właśnie zaczyna kwitnąć, bardzo się zdziwiłam że tej zimy nie wymarzł, u mnie rośnie od południowej strony, może dlatego, no i przy ścianie.
Pustynniki próbowałam kilka razy kupować w sklepie, nie udawały się, dopiero jak Vita dała mi świeżo wykopane sadzonki to się przyjęły Mnie ze sklepu tylko jedne się przyjęły, pomarańczowe. Jak chcesz to mogę się z Tobą podzielić jesienią, te od Vity, czyli białe i żółte u mnie bardzo się rozrosły
Dziękuję za odwiedziny
mirkaka 14:43, 05 maj 2026

Początek maja taki u mnie

ciąg dalszy tulipanów

mirkaka 14:44, 05 maj 2026

mirkaka 14:47, 05 maj 2026

Magnolie kwitną

Emperor, kolor trochę przekłamany, zbyt jaskrawy

i być może Laura, bo kupując Galaxy tę dostałam

mirkaka 14:51, 05 maj 2026

Epimedia zaczynają kwitnąć

ten zawsze chowa kwiaty pod listkami

bardzo lubię ten zestaw kolorystyczny

wczesne rodki już

mahonia
mirkaka 15:00, 05 maj 2026

próbuję prowadzić w formie piennej pigwowca

żółty z błękitem też piękny

o dziwo tych nic nie zeżarło

a klonik już traci intensywność koloru

Tyle u mnie póki co, zaczyna też kwitnąć trzecia magnolia, Daphne, ale dopiero pierwsze kwiaty rozwija
Weekend był bardzo ciepły, prawdziwe lato, dziś już powrót zimna, jutro ma być 9 st i upragniony deszcz może spadnie. Ogród muszę podlewać, najwięcej wody idzie na trawnik, po zimie ma ciągle łyse placki, posypałam nasionkami, ale przy takiej suszy muszę lać wodę,
W lasku rośliny więdną, tam podlewam z węża sporadycznie, zazdroszczę wszystkim u których pada cokolwiek z nieba