Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kordina 01:38, 02 maj 2026

właściwie to już standard, bo tak jest co roku, ale natura w jakimś stopniu ciągle się odradza. Ja mam mniejszy dużo ogród, a więc i straty proporcjonalnie mniejsze, ale drzewka też zmroziło i aktinidię. Oprócz tego grasujący karczownik... Położone mrozowo ostróżki dzisiaj w cieple odżyły
To wszystko składa się na bogate życie ogrodnika...
sylwia_slomc... 10:16, 02 maj 2026

Gosialuk napisał(a)
Czytalam o stratach w wysiewach, a teraz mrozowych. Przykre to bardzo. A tak pięknie kwitło wszystko.
Mam nadzieję, że nie wszystko umroziło. Mama mówiła, że w okolicach Sandomierza przez sady też przeszła fala mrozu.

Sucha i zimna ta wiosna w tym roku... moze już w Ogrodników nie będzie mroziło...
sylwia_slomc... 10:16, 02 maj 2026

Kordina napisał(a)
właściwie to już standard, bo tak jest co roku, ale natura w jakimś stopniu ciągle się odradza. Ja mam mniejszy dużo ogród, a więc i straty proporcjonalnie mniejsze, ale drzewka też zmroziło i aktinidię. Oprócz tego grasujący karczownik... Położone mrozowo ostróżki dzisiaj w cieple odżyły
To wszystko składa się na bogate życie ogrodnika...

O tak, każdy sezon to niespodzianka.
Ulina 10:52, 02 maj 2026

Sylwia, to przy takich anomaliach pogodowych u Ciebie mają rację bytu i przetrwania tylk drzewa i krzewy. Na moich mokradłach przy suszy też będzie ciężko drobnym roślinkom. W ziemi u mnie jest dość wilgoci, ale powierzchniowo skorupa. Nie wiadomo jak się ustawiać, latem muszę z węża podlewać musowo.
sylwia_slomc... 12:19, 02 maj 2026

Ulina napisał(a)
Sylwia, to przy takich anomaliach pogodowych u Ciebie mają rację bytu i przetrwania tylk drzewa i krzewy. Na moich mokradłach przy suszy też będzie ciężko drobnym roślinkom. W ziemi u mnie jest dość wilgoci, ale powierzchniowo skorupa. Nie wiadomo jak się ustawiać, latem muszę z węża podlewać musowo.

U nas jest tak, ze najpierw podlewamy, a potem przy powodzi musimy ratować przed nadmiarem wody. Robota głupiego.
Czasem sobie myślę, że gdybyśmy ogrodu nie zakładali zanim się powodzie zaczęły to przy obecnych warunkach posadziłabym zwyczajnie las.
sylwia_slomc... 12:42, 04 maj 2026

Udało mi się zrealizować plan opryskania nawłoci w łące. Trzymajcie kciuki żeby środek zadziałał, może chociaż ja ograniczę. I znalazłam sposób na podagrycznika opryskowy. Wymieszałam dwa różne preparaty i dałam sporą koncentrację. Pryskam wprost na listki z odległości 10 cm, po trzech tygodniach widać efektyCałkiem się pewnie nie uda pozbyć nie przy takim sąsiedztwie, ale chociaż znacznie ograniczyć. A i nie może popadać po oprysku przynajmniej kilka dni. A jak susza jeszcze lepiej przyswaja preparat bo potrzebuje wilgoci i ciągnie przez liście.
Jak nie lubię stosować chemii w ogrodzie tak w tym przypadku cieszę się z efektu.
Bee 12:46, 04 maj 2026

Sylwia zdradź przepis na podagrycznika please
sylwia_slomc... 18:35, 04 maj 2026

Bee napisał(a)
Sylwia zdradź przepis na podagrycznika please

Jak nie zapomnę jutro cyknę fotkę użytych preparatów. Jak by co przypominaj mi się
sylwia_slomc... 14:52, 05 maj 2026

Po prawdzie to nie pamiętam co ostatnio pokazywałam, a co nie i nie mam czasu sprawdzać bo wtedy braknie go na wrzucanie fotek.
Ostatnio ogólnie słabo z moja pamięcią, ale to ze wzgl. na zmiany hormonalne.

sylwia_slomc... 14:54, 05 maj 2026