Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Kosolkowa Pasja 09:45, 27 kwi 2015

Do góry
Waldek, jak sie ma dzieci, to tak się nie da o 5 rano, chyba, ze dzieci chore. To wtedy chodzi się z zapałkami w oczach

Olu, pozdrawiam. Szukam pomysłu na coś wysokiego, zajrzyj do mnie, jak masz chwilkę
Ogród Mirelli 09:26, 27 kwi 2015

Do góry
Mirella, tu masz link do Łukasza. Na stronie tej znajdziesz instrukcję krok po kroku rozmnażania żurawek, ale już takich, co rosną kilka lat w miejscu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=57
Ogródek Iwony 09:23, 27 kwi 2015

Do góry
Viola napisał(a)
W narożniku masz w każdym razie sporo miejsca, trzeba tu coś rozłożystego.

Gdyby były szmaragdy, mogłabym dosadzić limelighty, jako ciąg dalszy
A jeśli drzewo, to nie wiem, co?
Ogród Mirelli 09:21, 27 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na odmładzanie żurawek będziesz miała jeszcze czas, to ci poszukam link . Łukasz kiedyś zrobił fajna instrukcję. Poszukam później, to ci w kleje.

Dziękuję Iwonko, czekam na link
Ogródek Iwony 09:19, 27 kwi 2015

Do góry
Polinko, poproszę o namiary
Ogródek Iwony 08:55, 27 kwi 2015

Do góry
Gosiu, mieliśmy wybrane szmaragdy takie 1,60 m , po 45 zł. Chciałam na razie kupić 10 sztuk , ale nie mieliśmy jak przywieźć. A pan ze szkółki nie chciał, bo to za mało. Jego interesuje cały transport.
Te tuje, które wykopiemy, posegregujemy. Za chwilę od strony sąsiadów rozbieramy przy płocie resztki drewutni, odsłoni się płot, a sąsiad chce drewniany wymienić na betonowy
Te większe wykorzystamy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:38, 27 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
"Skucha wiosny", niekonsekwentne narcyzy a miały być białe pełne No i jak tu wierzyć producentom?

I tak cudne
Ogródek Iwony 08:33, 27 kwi 2015

Do góry
Znalazłam zdjęcia z zeszłego roku, kiedy dąb miał już liście:
Ogródek Iwony 08:21, 27 kwi 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
Ładnie, tak chciałoby się powiedzieć kompleksowo , nie wiem dlaczego to słowo, ale tak mi się nasunęło i nie chciało odejść .
Dopieszczone .

Reniu, to teraz kompleksowo chcę się osłonić właśnie w tych miejscach.
Ogródek Iwony 08:20, 27 kwi 2015

Do góry
Od strony tarasu wygląda tak:

Z tego, co proponujecie przyjęłam kilka opcji po wycięciu jałowca płożacego (oczywiście wymienić będzie trzeba wyjałowioną ziemię):
1. Na rogu i dalej posadzić jednolicie tuje szmaragd po całości (będzie trzeba poczekać, aż podrosną)

2. Szmaragdy posadzić tylko z boku, a na rogu drzewo. Jakie?
buk (chyba będzie wąski)
magnolia (będzie wiosną zachwycać kwiatami, potem zielona)
wiśnia (powtórzenie), wtedy może za dębem też posadzić wzdłuż po całości 3 wiśnie, a przy tarasie wymienić wtedy wiśnię na inne drzewo?
3. Myślałam o ambrowcu szczepionym, w szkółce nie ma żadnego
4. Grujecznik (nie wiem, czy wszystkie są takie same)
5. Klon Gumbala - są w szkółce, pani proponowała
6. Brzozy - odpadają, u mnie za sucho, zabiorą całą wodę roślinkom

W donicy jest lawenda i róża Graham Thomas

Więcej pomysłów nie mam.

Ogródek Iwony 08:09, 27 kwi 2015

Do góry
Taki widok jest od strony wejścia do domu:

Z lewej strony widać fragment jodły koreańskiej. Potem jest jabłoń rajska, trochę ją przycięliśmy wczesną wiosną. Na rogu widać chyba jałowiec (ten wysoki).

Potem jest kamienna donica (kiedyś było to oczko wodne), potem wysoka tuja i dąb. W plecach tuje, które nie rosną na wysokość, tzn. rosną, ale słabo.
Jałowiec płożący będzie wycięty w przyszły weekend. Migdałek zostaje.

Wczoraj wieczorem wysłałam zapytanie o szmaragdy. Mam szansę na takie 1,20 m.
Będzie trzeba poczekać aż podrosną.
Przed tujami są posadzone hortensje limlight.

Ogródek Iwony 07:25, 27 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
najtaniej i najszybciej będzie ze szmaragdami
ale one też na górze będą miały przerwy jeszcze kilka lat
a czemu zrezygnowałaś z umberek?
trochę szkoda tego żywopłotu co jest dołem

W jedynej szkółce, gdzie były w zeszłym roku, w tym nie będzie. Pani powiedziała, że źródełko wyschło. Szkoda.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:25, 27 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, przy czym masz tą drewnianą ścianę? Nie mogę rozeznać się w całości.

Iwonko dwie strony domu będą obłożone drewnem. Ten fragment ( póki co jedyny ) jest przy tej donicy przy domu a dokładniej to jedna sciana wykuszu
Ogródek Iwony 07:24, 27 kwi 2015

Do góry
To perspektywa przekłamuje. To jest dąb i on jest przy płocie. Dziś zrobię fotki z ogrodu. M się nie zgadza na jego wycięcie. Więc muszę się dopasować. Ten dąb jest ładny, ale będzie duży. Sam się wysiadł, rósł w gąszczu krzewów. Jak wycinaliśmy krzaki, odkrył swoją urodę.
Ogródek Iwony 07:05, 27 kwi 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Iwonko, może powtórzyć drzewko, które już masz w ogrodzie? Np. buka? Albo pociągnąć smaragdy do samego końca?

Ciąg dalszy szmaragdów też rozważam, choć nie mogą iść po całej ścianie, bo tam jest pólka od donicy do murku
To było kiedyś oczko wodne, póki samochód z drogi nie wjachał mi w mur i wszystko popsuł. Teraz jest tam donica i róża.
Buk byłby fajny. Tylko jaki?
Ogródek Iwony 07:01, 27 kwi 2015

Do góry
Mirko, a konkretnie?
Bo ja zielona jestem w tym temacie.
Sliwę Pisardii mam zaraz przy tarasie. Żeby nie przedobrzyć.
Mój ogród pod górkę... 06:59, 27 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
I jeszcze:

Kasiu, co to za drzewko?
Szukam czegoś na wysłonięcie od drogi. Mogłabyś wpaść do mnie i wymienić drzewka, które masz w projekcie? Może by się coś nadało u mnie ?
Ogródek Iwony 06:57, 27 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kochani, mam problem.

To są widoki z mojego tarasu na ulicę. Kiedy pije się kawę, sąsiedzi mówią Dzień dobry.
Planuję zmienić te tuje bezodmianowe (rosną 10 lat już, trochę były cięte i równane górą) na tuje Szmaragd.
Tam, gdzie jest znak zapytania jest jałowiec , prawdopodobnie w następny weekend będzie jego eksmisja z mojego ogrodu. I pytanie, co tam posadzić? Zimozielony mógłby być świerk serbski, tylko w szkółkach nie znalazłam dużych okazów. Mogłoby być tam drzewo. Pewnie propozycja będzie bordowego. Więc zaznaczam, ze bordowe mam : jabłoń rajska, śliwa wiśniowa Pisardii, klon Crimson i Buk Dawyck Purple. Więc może coś innego? Pytałam się w szkółce o ambrowca szczepionego, nie mają i mieć nie będą. Nie wiem też, czy kształt kulisty byłby dobry? Blisko rośnie dąb. Widać go na zdjęciach. Wszelkie pomysły mile widziane

Tylko się cieszyć,że sąsiedzi pięknie się witają jak pijecie kawkę,gorzej jakby się nie witali wcale
A nie możesz dosadzić jakiś drzewek przed tym szpalerem z tuj? A myślałaś o wiśniach ozdobnych? Jest sporo odmian do wyboru do koloru i kształtu korony.Wrzecionowate,rozłożyste i zwisające.Fajne z liści a przede wszystkim piękne z kwiatów.Wręcz zachwycają.
Ogródek Iwony 06:49, 27 kwi 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nie potrafię doradzić, ale na pewno trzeba się trochę zasłonić. Ja obstawiałabym zimozielone.

Jak zimozielone, to może świerk serbski?
Albo przedłużyć szpaler z tuji?
Ogródek Iwony 06:48, 27 kwi 2015

Do góry
Ewa, dzięki za wizytę. Odpozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies