Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

MiraR 06:57, 27 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
Kochani, mam problem.

To są widoki z mojego tarasu na ulicę. Kiedy pije się kawę, sąsiedzi mówią Dzień dobry.
Planuję zmienić te tuje bezodmianowe (rosną 10 lat już, trochę były cięte i równane górą) na tuje Szmaragd.
Tam, gdzie jest znak zapytania jest jałowiec , prawdopodobnie w następny weekend będzie jego eksmisja z mojego ogrodu. I pytanie, co tam posadzić? Zimozielony mógłby być świerk serbski, tylko w szkółkach nie znalazłam dużych okazów. Mogłoby być tam drzewo. Pewnie propozycja będzie bordowego. Więc zaznaczam, ze bordowe mam : jabłoń rajska, śliwa wiśniowa Pisardii, klon Crimson i Buk Dawyck Purple. Więc może coś innego? Pytałam się w szkółce o ambrowca szczepionego, nie mają i mieć nie będą. Nie wiem też, czy kształt kulisty byłby dobry? Blisko rośnie dąb. Widać go na zdjęciach. Wszelkie pomysły mile widziane

Tylko się cieszyć,że sąsiedzi pięknie się witają jak pijecie kawkę,gorzej jakby się nie witali wcale
A nie możesz dosadzić jakiś drzewek przed tym szpalerem z tuj? A myślałaś o wiśniach ozdobnych? Jest sporo odmian do wyboru do koloru i kształtu korony.Wrzecionowate,rozłożyste i zwisające.Fajne z liści a przede wszystkim piękne z kwiatów.Wręcz zachwycają.
polinka 06:59, 27 kwi 2015

Iwonko, może powtórzyć drzewko, które już masz w ogrodzie? Np. buka? Albo pociągnąć smaragdy do samego końca?
Iwk4 07:01, 27 kwi 2015

Mirko, a konkretnie?
Bo ja zielona jestem w tym temacie.
Sliwę Pisardii mam zaraz przy tarasie. Żeby nie przedobrzyć.
Iwk4 07:05, 27 kwi 2015

polinka napisał(a)
Iwonko, może powtórzyć drzewko, które już masz w ogrodzie? Np. buka? Albo pociągnąć smaragdy do samego końca?

Ciąg dalszy szmaragdów też rozważam, choć nie mogą iść po całej ścianie, bo tam jest pólka od donicy do murku
To było kiedyś oczko wodne, póki samochód z drogi nie wjachał mi w mur i wszystko popsuł. Teraz jest tam donica i róża.
Buk byłby fajny. Tylko jaki?
polinka 07:14, 27 kwi 2015

Iwonka a co to za dzrzewko co masz przy tarasie? Widać gołe gałązki bez liści zaraz obok parasola?
Malgosik 07:22, 27 kwi 2015

najtaniej i najszybciej będzie ze szmaragdami
ale one też na górze będą miały przerwy jeszcze kilka lat
a czemu zrezygnowałaś z umberek?
trochę szkoda tego żywopłotu co jest dołem
Iwk4 07:24, 27 kwi 2015

To perspektywa przekłamuje. To jest dąb i on jest przy płocie. Dziś zrobię fotki z ogrodu. M się nie zgadza na jego wycięcie. Więc muszę się dopasować. Ten dąb jest ładny, ale będzie duży. Sam się wysiadł, rósł w gąszczu krzewów. Jak wycinaliśmy krzaki, odkrył swoją urodę.
Iwk4 07:25, 27 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
najtaniej i najszybciej będzie ze szmaragdami
ale one też na górze będą miały przerwy jeszcze kilka lat
a czemu zrezygnowałaś z umberek?
trochę szkoda tego żywopłotu co jest dołem

W jedynej szkółce, gdzie były w zeszłym roku, w tym nie będzie. Pani powiedziała, że źródełko wyschło. Szkoda.
siakowa 08:04, 27 kwi 2015

macham
Iwk4 08:09, 27 kwi 2015

Taki widok jest od strony wejścia do domu:

Z lewej strony widać fragment jodły koreańskiej. Potem jest jabłoń rajska, trochę ją przycięliśmy wczesną wiosną. Na rogu widać chyba jałowiec (ten wysoki).

Potem jest kamienna donica (kiedyś było to oczko wodne), potem wysoka tuja i dąb. W plecach tuje, które nie rosną na wysokość, tzn. rosną, ale słabo.
Jałowiec płożący będzie wycięty w przyszły weekend. Migdałek zostaje.

Wczoraj wieczorem wysłałam zapytanie o szmaragdy. Mam szansę na takie 1,20 m.
Będzie trzeba poczekać aż podrosną.
Przed tujami są posadzone hortensje limlight.