Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Czasem słońce czasem deszcz 18:20, 25 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Zrób fotkę z dalszej perspektywy tulipanowca i konwalnika - please

daj mi proszę ze dwa dni bo znowu do nocy w pracy będę a dziś już padłam
Czasem słońce czasem deszcz 15:13, 25 cze 2015

Do góry
no cudnie jest, miejsce dla róż wymarzone, będzie bardzo przyjemnie siedzieć na tej ławeczce i je podziwiać oraz wąchać ich zapach.
Tulipanowca masz urodziwego a najbardziej zaskoczył mnie konwalnik - moje rosną jakby im się nie chciało, co robisz swoim, jak długo je masz?

Zrób fotkę z dalszej perspektywy tulipanowca i konwalnika - please
Tu ma być ogród :) 15:09, 25 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
bardzo często widzę tu na Śląsku, że ludzie sadzą hosty na przedpłociu, te najpopularniejsze odmiany rosną sobie w słońcu niczym nie osłonięte.

Renia jeśli tylko gdzieś znajdę zestawienie odmian, które kupowałam jesienią w postaci kłączy to Ci napiszę.

Dzięki
A jaką dużą masz tą rabatę z berberysami?
Tu ma być ogród :) 09:39, 25 cze 2015

Do góry
bardzo często widzę tu na Śląsku, że ludzie sadzą hosty na przedpłociu, te najpopularniejsze odmiany rosną sobie w słońcu niczym nie osłonięte.

Renia jeśli tylko gdzieś znajdę zestawienie odmian, które kupowałam jesienią w postaci kłączy to Ci napiszę.
Typografia ogrodu 08:34, 25 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no Ty to masz hosty, a nie takie popierdułki jak u mnie!
ładne fotki, grujeczniki się przebarwiły trochę czy mi się tylko wydaje?

Całe pięć sztuk.w tym dwie od niedawna a dwie przesadzone z miejsca na miejsce od trzech lat. Mus dokupić z 10 sztuk.

Grujeczniki zrobiły się bardziej czerwone.a myślałam że zielenieją. Może to po polcieniu gałęzi?
Tu ma być ogród :) 00:15, 25 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to jest południowo - wschodni narożnik działki, ale przed porannym słońcem osłania to miejsce dom sąsiada, ogrodzenie a kiedyś korony wiśni.
Południowe słońce będzie musiało się przedostać przez ścianę serbów, niedługo osłoni je też tulipanowiec - mam nadzieję, że dadzą radę, no a jeśli się okaże, że jakaś odmiana ma kłopoty to przeniosę.

I własnie to mnie zastanawia czy jest w ogóle taka odmiana host, która da radę w tym miejscu - w półcieniu?
A jaką masz tutaj odmianę hosty?
Typografia ogrodu 00:03, 25 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

no też mi się tak wydawało i po raz pierwszy pomyślałam sobie, że nawet ładnie wygląda ten grujecznik
Typografia ogrodu 23:59, 24 cze 2015

Do góry
no Ty to masz hosty, a nie takie popierdułki jak u mnie!
To tu... 22:53, 24 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pięknie wszystko podrosło, a zdjęcia róż wręcz artystyczne.
Spóźnione gratki na 200

Dziękuję. Niech rośnie i cieszy oczy.
To tu... 22:17, 24 cze 2015

Do góry
Pięknie wszystko podrosło, a zdjęcia róż wręcz artystyczne.
Spóźnione gratki na 200
Czasem słońce czasem deszcz 22:00, 24 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ewa, a Twoje też wyglądają na dorodne okazy, choć uprasza się o lepszą fotkę

No właśnie - prosimy o lepszą fotkę, ale i tak widać, że krzaczki dorodne i już kwitnące Czekam na dostawę Munstead Wood chyba z tej samej szkółki, więc teraz jestem spokojna o jakość

Natomiast dzisiaj mi przywieźli zamówione róże z F. - ja Ci powiem, że kolejny raz zamawiam tam i znowu jestem zadowolona - też spore krzaczki, albo kwitnące, albo z pąkami. Brałam u nich też golaski jesienią - wszystkie przezimowały, odbiły i większość już kwitnie. Zapakowane były super. Także dobrych sprzedawców jest więcej
Tu ma być ogród :) 19:57, 24 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A to jest chyba słoneczna rabata-hosty dadzą radę?

to jest południowo - wschodni narożnik działki, ale przed porannym słońcem osłania to miejsce dom sąsiada, ogrodzenie a kiedyś korony wiśni.
Południowe słońce będzie musiało się przedostać przez ścianę serbów, niedługo osłoni je też tulipanowiec - mam nadzieję, że dadzą radę, no a jeśli się okaże, że jakaś odmiana ma kłopoty to przeniosę.
Tu ma być ogród :) 19:44, 24 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Edyto myślę że ze dwa lata będziesz miała Ml w róży bo ona się tak rozrosnie.może to jest do pogodzenia, moze nie będzie im przeszkadzalo ze sie przeplatają.tylko z wycinanim miskanty będzie kłopot i będzie on zacieniony na wiosnę trochę. I nie wiem jaki wysoki on dorasta gdy jest starszy (ja mam same mlode) ale obawiam się jednak róża go zasłoni.

No też mi się tak wydaje i mimo, że chciałabym je tam upchać to chyba nie bardzo ma to sens.
Tu ma być ogród :) 15:39, 24 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

ja tez planuje maly pas hostowy pod brzozami - mam już całe - 5 sztuk... nie kupowałam ich do tej pory bo cienia u mnie mało i nie miałam ich gdzie przechowywać. Ale teraz brzozy już ostro przyspieszyły i triochę cienia już jest.Dziś nawet kopałam chwile sobie tam zdejmując darń. Ale znów zaczęło padać. Jakbyś chciała coś wyrzucić to wiesz... Anie podeślę

Asia, poniższe zdjęcia już chyba wszystko wyjaśniają, ale jak kiedyś się te hosty rozrosną to why not... będziemy dzielić i się wymieniać
Tu ma być ogród :) 15:38, 24 cze 2015

Do góry
A przy okazji prośba o opinię na temat tego co posadzić na tle słupków ogrodzeniowych i pomiędzy obwódkami bukszpanowymi.

Dla zobrazowania sytuacji wklejam zdjęcie z ustawionymi roślinami na razie w doniczkach.

Zamiast hortensji, która teraz jest na środku, planuję róże Artemis.
A po bokach postawiłam miskanty ML, ale czy one faktycznie się tam zmieszczą?

Słupek ma szerokość 80 cm, od jednej do drugiej obwódki bukszpanowej mam do dyspozycji 160 cm.

Róże wysunę o jakieś 70 - 80 cm od słupka, miskanty byłyby głębiej jakieś 50 - 60 cm od ogrodzenia.

Tylko, że jak mi się rozrosną to wejdą w obwódki bukszpanowe ...

Co sądzicie, to dobry pomysł?

Tu ma być ogród :) 15:33, 24 cze 2015

Do góry
I jeszcze rzutem na taśmę są zdjęcia.
Reniu, jakby się trudno było domyśleć to dodaję opis
Rabata hostowo - berberysowa:

Tu ma być ogród :) 15:06, 24 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Reniu postaram się wieczorkiem jeśli wrócę do domu przed zmrokiem, bo popołudnie wyjazdowe, a jeśli nie to jutro.
Choć uprzedzam, że będziesz rozczarowana, bo efektu na razie nie ma ze względu na to, że roślinki malutkie.
A docelowo efekt też będzie jednak nieco inny niż na tym zdjęciu od Kapiasa...
Ja jako wielbicielka host i posiadaczka wielu odmian marzyłam o takiej rabacie hostowej, która będzie zbiorowiskiem ich różnych faktur, kolorów, odcieni, wielkości... no i stworzyłam sobie taki misz-masz

ja tez planuje maly pas hostowy pod brzozami - mam już całe - 5 sztuk... nie kupowałam ich do tej pory bo cienia u mnie mało i nie miałam ich gdzie przechowywać. Ale teraz brzozy już ostro przyspieszyły i triochę cienia już jest.Dziś nawet kopałam chwile sobie tam zdejmując darń. Ale znów zaczęło padać. Jakbyś chciała coś wyrzucić to wiesz... Anie podeślę
Tu ma być ogród :) 14:38, 24 cze 2015

Do góry
Reniu postaram się wieczorkiem jeśli wrócę do domu przed zmrokiem, bo popołudnie wyjazdowe, a jeśli nie to jutro.
Choć uprzedzam, że będziesz rozczarowana, bo efektu na razie nie ma ze względu na to, że roślinki malutkie.
A docelowo efekt też będzie jednak nieco inny niż na tym zdjęciu od Kapiasa...
Ja jako wielbicielka host i posiadaczka wielu odmian marzyłam o takiej rabacie hostowej, która będzie zbiorowiskiem ich różnych faktur, kolorów, odcieni, wielkości... no i stworzyłam sobie taki misz-masz
Czasem słońce czasem deszcz 13:38, 24 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

no szkoda, ale będziemy czekać, w jakim otoczeniu będziesz je sadzić?

tak jak stoją przed ławką tylko symetrycznie
Tu ma być ogród :) 13:22, 24 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Nie... tego admiration mam od ubiegłej jesieni - sztuk 30 i bardzo je lubię, rośliny bezobsługowe, wsadzone do zwykłej ziemi, urosły od zakupu drugie tyle, ładnie się wybarwiły, w miarę wcześnie startują dlatego uważam, że są świetną alternatywą dla żurawek.
Mam Admiration, Bagatella, Goldalita, Green Carpet, Orange Dream i Maria i o każdym mogę powiedzieć to samo.

A rabata hostowo-berberysowa wczoraj w dużej mierze została zrobiona, tyle, że w tym roku to ona nie będzie w ogóle reprezentacyjna.
Berberys Bagatella coś ostatnio zzieleniał a hosty dałam tam różne, chyba z 8 odmian, które miałam, tylko, że to na razie maleństwa.
No i brakuje tulipanowca, pod którym wszystkie te rośliny będą sobie rosły.

Ja kupiłam bagatelle na tę rabatę, ale te hosty to nie wiem jak dadzą radę na słońcu? ... cały czas się nad tym zastanawiam
A mogłabyś wkleić zdjęcie tej rabaty przy tulipanowcu, którego jeszcze nie masz? pisssssssss

PS Mi też bardzo podoba się tulipanowiec
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies