Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:21, 24 cze 2015

lojalna_ napisał(a)
super kupowałas derenie z tego co pamietam i jestes zadowolona?bo to nie była chyba szkółka

to była szkółka nadleśnictwa w Rybniku, byłam bardzo zadowolona, dereń był po 9 zł i bardzo ładne sadzonki.
Niestety stały bardzo długo w doniczkach i kiedyś je przesuszyłam, u 3 sztuk dużo liści zmarniało, ale to stan przejściowy, wiem że się wyrobią.
lindsay80 11:23, 24 cze 2015

Ensata napisał(a)
Ja mam 2 koty, jeden nosi nornice, drugi niestety jaszczurki, albo nornice,którą ukradnie temu pierwszemu

ja mam fobię na wszystkie myszowate, na ich widok przeraźliwie piszczę i jestem zdolna skakać po ścianach - kota, który miał w zębach to paskudztwo chyba bym już nie pogłaskała
lojalna_ 11:38, 24 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

to była szkółka nadleśnictwa w Rybniku, byłam bardzo zadowolona, dereń był po 9 zł i bardzo ładne sadzonki.
Niestety stały bardzo długo w doniczkach i kiedyś je przesuszyłam, u 3 sztuk dużo liści zmarniało, ale to stan przejściowy, wiem że się wyrobią.

nie mam tam teraz po drodze zreszta ostatnio nigdzie nie mam ....ale derenia chcem widziałam kiedys w przelocie u Kilasa w Katowicach ale był mały

zamówilismy daszki ...tylko facet nie przyjedzie moj em sam mierzy ....wiec Ci go nie podesle ...
lindsay80 11:49, 24 cze 2015

lojalna_ napisał(a)

nie mam tam teraz po drodze zreszta ostatnio nigdzie nie mam ....ale derenia chcem widziałam kiedys w przelocie u Kilasa w Katowicach ale był mały

zamówilismy daszki ...tylko facet nie przyjedzie moj em sam mierzy ....wiec Ci go nie podesle ...

ja Ci kiedyś przy okazji mogę kupić, będę tam na pewno w ciągu 2 tygodni.

Daszki w końcu od tego kolesia co ja brałam? - to Ci musze podesłać wzór mojej umowy z nim, którą sama sobie przygotowałam i może plik w którym robiłam obliczenia długości tych daszków z uwzględnienie fug, luk przy słupkach itp...
Wzór umowy, który on mi podesłał to nadaje się do... wiesz, a tanio to nie wychodzi więc lepiej się zabezpieczyć konkretnie.
ren133 13:22, 24 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Nie... tego admiration mam od ubiegłej jesieni - sztuk 30 i bardzo je lubię, rośliny bezobsługowe, wsadzone do zwykłej ziemi, urosły od zakupu drugie tyle, ładnie się wybarwiły, w miarę wcześnie startują dlatego uważam, że są świetną alternatywą dla żurawek.
Mam Admiration, Bagatella, Goldalita, Green Carpet, Orange Dream i Maria i o każdym mogę powiedzieć to samo.

A rabata hostowo-berberysowa wczoraj w dużej mierze została zrobiona, tyle, że w tym roku to ona nie będzie w ogóle reprezentacyjna.
Berberys Bagatella coś ostatnio zzieleniał a hosty dałam tam różne, chyba z 8 odmian, które miałam, tylko, że to na razie maleństwa.
No i brakuje tulipanowca, pod którym wszystkie te rośliny będą sobie rosły.

Ja kupiłam bagatelle na tę rabatę, ale te hosty to nie wiem jak dadzą radę na słońcu? ... cały czas się nad tym zastanawiam
A mogłabyś wkleić zdjęcie tej rabaty przy tulipanowcu, którego jeszcze nie masz? pisssssssss

PS Mi też bardzo podoba się tulipanowiec
lindsay80 14:38, 24 cze 2015

Reniu postaram się wieczorkiem jeśli wrócę do domu przed zmrokiem, bo popołudnie wyjazdowe, a jeśli nie to jutro.
Choć uprzedzam, że będziesz rozczarowana, bo efektu na razie nie ma ze względu na to, że roślinki malutkie.
A docelowo efekt też będzie jednak nieco inny niż na tym zdjęciu od Kapiasa...
Ja jako wielbicielka host i posiadaczka wielu odmian marzyłam o takiej rabacie hostowej, która będzie zbiorowiskiem ich różnych faktur, kolorów, odcieni, wielkości... no i stworzyłam sobie taki misz-masz
nawigatorka 15:06, 24 cze 2015

lindsay80 napisał(a)
Reniu postaram się wieczorkiem jeśli wrócę do domu przed zmrokiem, bo popołudnie wyjazdowe, a jeśli nie to jutro.
Choć uprzedzam, że będziesz rozczarowana, bo efektu na razie nie ma ze względu na to, że roślinki malutkie.
A docelowo efekt też będzie jednak nieco inny niż na tym zdjęciu od Kapiasa...
Ja jako wielbicielka host i posiadaczka wielu odmian marzyłam o takiej rabacie hostowej, która będzie zbiorowiskiem ich różnych faktur, kolorów, odcieni, wielkości... no i stworzyłam sobie taki misz-masz

ja tez planuje maly pas hostowy pod brzozami - mam już całe - 5 sztuk... nie kupowałam ich do tej pory bo cienia u mnie mało i nie miałam ich gdzie przechowywać. Ale teraz brzozy już ostro przyspieszyły i triochę cienia już jest.Dziś nawet kopałam chwile sobie tam zdejmując darń. Ale znów zaczęło padać. Jakbyś chciała coś wyrzucić to wiesz... Anie podeślę
lindsay80 15:33, 24 cze 2015

I jeszcze rzutem na taśmę są zdjęcia.
Reniu, jakby się trudno było domyśleć to dodaję opis
Rabata hostowo - berberysowa:

lindsay80 15:38, 24 cze 2015

A przy okazji prośba o opinię na temat tego co posadzić na tle słupków ogrodzeniowych i pomiędzy obwódkami bukszpanowymi.

Dla zobrazowania sytuacji wklejam zdjęcie z ustawionymi roślinami na razie w doniczkach.

Zamiast hortensji, która teraz jest na środku, planuję róże Artemis.
A po bokach postawiłam miskanty ML, ale czy one faktycznie się tam zmieszczą?

Słupek ma szerokość 80 cm, od jednej do drugiej obwódki bukszpanowej mam do dyspozycji 160 cm.

Róże wysunę o jakieś 70 - 80 cm od słupka, miskanty byłyby głębiej jakieś 50 - 60 cm od ogrodzenia.

Tylko, że jak mi się rozrosną to wejdą w obwódki bukszpanowe ...

Co sądzicie, to dobry pomysł?

lindsay80 15:39, 24 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

ja tez planuje maly pas hostowy pod brzozami - mam już całe - 5 sztuk... nie kupowałam ich do tej pory bo cienia u mnie mało i nie miałam ich gdzie przechowywać. Ale teraz brzozy już ostro przyspieszyły i triochę cienia już jest.Dziś nawet kopałam chwile sobie tam zdejmując darń. Ale znów zaczęło padać. Jakbyś chciała coś wyrzucić to wiesz... Anie podeślę

Asia, poniższe zdjęcia już chyba wszystko wyjaśniają, ale jak kiedyś się te hosty rozrosną to why not... będziemy dzielić i się wymieniać