Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 11:54, 23 wrz 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Piękny obrazek tawuły z hostą, róża w extra kondycji

Moja Kirengeshoma palmata kupiona przed laty na wiosennych targach ledwo zipie, lubi cień niby, ale teraz została tak zasłonięta przez olbrzymy, że najwyższa pora wydobyć ją z odchłani. Gdybyś o nią nie pytała to zupełnie bym zapomniała. Ponoć w angielskich ogrodach rośnie nawet na słońcu, angielskim słońcu bez nadupałów i dużą ilością dni pochmurnych i wilgotniejszego powietrza.

Kombinuję by wykopać w suchym miejscu ogrodu dziurę na małe oczko, zdecydowanie mikry nawet zbiorniczek daje mikroklimat... zresztą komu to mówię
Jak mają się Twoje stawy?
Red Leonardo bardzo lubiłam, za kolor i właśnie zdrowotność. Listki ma jak lakierowane.
W Rykach Kirengeshoma właśnie rosła w cieniu- pod drzewem, przy murze. I tak się zastanawiałam czy nie skusić się na nią. Muszę o niej poczytać na forach.
Co do zbiorników, zbiorniczków i wody w ogrodzie w każdej innej postaci jestem zawsze za.
A mój staw... hm... lepiej nie mówić. Teraz to lej po bombie, a nie staw. wszystkie rośliny wodne padły. Masakra. Ale zobacz sama.

To zdjęcie po 3 dniach sporych opadów. Dodam tylko, że brzegu stawu nie widać.
Ogród do odnowy 11:51, 23 wrz 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu możesz pokazać jak wygląda teraz twoja Kirengeszoma? Czy ona się przebarwia jesienią?

Aniu wstydzę się, jest tak zabiedzona, że nawet w tym roku ani pączka nie zawiązała nie mówiąc o liściach. Ale o ile pamiętam to barw nie zmieniała ale potrafi wymarzać

zobacz u Dzidki

edit
jednak pokażę, bo tak dzielnej roślinki ze świecą szukać, sucho, ciemno na dodatek wszystko w koło ją podżera a ona wypuściła jednak pączek i zakwitnie

przypomina mi zdjęcia koguta bez piór ale odchodzącego z pola walki z dumną miną

Ogród bez reguł 11:43, 23 wrz 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Asiu szałwia ma niesamowity kolor. Będę śledzić czy przezimowała.
Ale to połączenie skradło moje serce (i z tego co czytała nie tylko moje )

Kurczę, muszę nauczyć się sadzić gęściej rośliny. Super wygląda to przenikanie się ich nawzajem. Ale jakoś na rabacie zawsze sobie tłumaczę, że przecież urosną... że muszą mieć 'przestrzeń życiową'... a później się wkurzam, że łyso.
wyglada to niesamowicie

piszesz, że musisz wsadzać gęściej, a mój eM teraz stwierdził, że u nas jest trochę za gęsto roslin i bądź tu mądry - ale mi sie podoba, choc nie jest to tak gęsto jak tutaj
Kiedyś będzie tu ogród 11:35, 23 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Cześć, Aniu! Piękne miejsce, dzięki za pokazanie! Jak będę kiedyś w okolicy, muszę odwiedzić. Linki - priv Pozdrawiam, dobrego dnia!
A ten Rosi... coś pięknego po prostu

Asiu naprawdę warto tam wpaść, zwłaszcza jesienią gdy trawy są w pełnej krasie. Coś fantastycznego. Rosi jest cudny, zachwycił mnie z daleka. to nabyła dwa.

Ogród w mieście-ogrodzie 11:35, 23 wrz 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Nie dość, że ogród piękny, z różami na ddatek, to jeszcze z głodu nie padniecie

Zwłaszcza, że w sobotę posłałem córki do Praktycznej Szkoły Handlu i Biznesu
Sprzedawały winogrona, jabłka i cięte hortensje bukietowe
Kiedyś będzie tu ogród 11:33, 23 wrz 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Mmmmm, muszę koniecznie w przyszłym roku wybrać do Daglezji. Nigdy tam nie byłam a Twoje fotki zaostrzyły mój apetyt .

Kasiu o wizycie w rykach myślałam od dawna, więc jak trafiła się okazja i byliśmy już bliziutko to skorzystałam. Cieszę się ogromnie, bo wyniosłam z tej wizyty wiele przemyśleń i inspiracji. No i przede wszystkim miałam okazję podziwiać dojrzałe miskanty i zobaczyć na żywo różnice. Mam nadzieję, że miskanty które nabyłam (zachwyciły mnie w szkółce) będą rosły ładnie.

Moja Graziella, jeszcze bez jesiennych barw.

Agania napisał(a)
Super, że dałaś foty piękne zdjęcia, ujęcia, cudne miejsce i te miskanty,
właśnie postanowiłam wywalić moje stare i dokupić Rosi, Mememory
wiesz Agato to był mój główny cel wizyty i punkt obserwacji- czym w realu one się różnią. Stanęło na Rosi

Kiedyś będzie tu ogród 11:25, 23 wrz 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
sprawdź Kirengeshoma palmata - Kirengeszoma dłoniasta. Może to ta roslina.

Język można sobie połamać

Gosiek33 napisał(a)
To ona mam taką
Gosiu ty to niedługo będziesz mogła ogród botaniczny otworzyć tyle masz cudeniek

Ogród bez reguł 11:23, 23 wrz 2019

Do góry
Asiu szałwia ma niesamowity kolor. Będę śledzić czy przezimowała.
Ale to połączenie skradło moje serce (i z tego co czytała nie tylko moje )

Kurczę, muszę nauczyć się sadzić gęściej rośliny. Super wygląda to przenikanie się ich nawzajem. Ale jakoś na rabacie zawsze sobie tłumaczę, że przecież urosną... że muszą mieć 'przestrzeń życiową'... a później się wkurzam, że łyso.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:02, 23 wrz 2019

Do góry
Zrobiłam jesienne dekoracje z kwiatów hortensji
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:54, 23 wrz 2019

Do góry
malkul napisał(a)

piękne!!!! pokazywałaś kiedyś ten widok?
Przerwa na kawę... 10:44, 23 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Ta palczatka się mocno rozchodzi po rabacie. Ja niedawno ją sadziłam... Za to gaura jest cudna bez zastrzeżeń

Rozłazi się? Będziemy walczyć z rozłogami?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:39, 23 wrz 2019

Do góry
Witam
Piszę, gdyż poszukuję pomocy w kwestii mojego trawnika - niestety nie potrafię przypasować do objawów żadnej choroby, której opisy znajduję na internecie :\, a więc po kolei.
1. Na wiosnę (maj) zauważyłem, że w trawniku pojawiły się takie gęściejsze placki trawy, miała ona trochę inne źdźbła niż moja własna, była jaśniejsza i owocowała. W okolicy są nieużytki więc pomyślałem, że temat nie do wygrania, wsiało mi się w trawnik - trzeba przeżyć (zdjęcie pierwsze i drugie).
2. Obecnie sprawa się skomplikowała - placków jest sporo, ale co gorsza żółkną i usychają. coś mnie podkusiło i spróbowałem je wyrwać. Skupiska te są bardzo płytko zakorzenione, trawa wychodzi bez problemu.
gdyby nie moje obserwacje w pkt. 1 to podejrzewał bym jakiegoś grzyba, pędraki czy cholera wie co, a tak to zgłupiałem:
- jeśli to inwazyjna trawa to czemu tak się słabo ukorzenia?
- jak to choroba to widział bym, że cierpi trawnik oryginalny
- grzebałem w ziemi po wyrwaniu - nie zauważyłem nic podejrzanego (ale może nie wiedziałem czego szukać)

Co z tym fantem zrobić - przyszło mi do głowy - powyrywać i dosiać - ale toż to cały trawnik będzie podziurawiony, a ponadto chciałbym zanim się rzucę na to z motyką, dojść sedna problemu by za rok znów nie powtarzać historii .
Z góry dzięki za wszelką pomoc!

Podmiejski ogródek 10:21, 23 wrz 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Asia dostała orientalne. Potrafią kwitnąć wiosną i na jesieni. Potrafią, jeśli chcą Przy czym wiosną mają różowe kwiaty, a na jesieni często białe.

Właśnie szukałam zdjęć tych ciemierników
W lutym pokazały pąki, bardzo długo je trzymały, kwitły w marcu i kwietniu. Pamiętam, że byłam zdumiona długością kwitnienia

Zdjęcie z marca, dlatego się nie załapało w poprzednim poście
Podmiejski ogródek 10:16, 23 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Mnie niewiele powstrzymuje od wyjścia w zimę jak już coś kwitnie. Człowiek jest tak spragniony koloru w lutym, że każdy kwiatek cieszy. A jakby kalina miała niedaleko białe ciemierniki i gdzieś w tle np. oczara i mix kolorowych gałązek derenia (kolorystycznie w tym momencie takie zielonkawe by też dobrze wyglądały jak Flaviramea) to zakątek bardzo by przyciągał wzrok. W zimowej szarzyźnie robiłby niesamowite wrażenie. Taki zakątek piękny w lutym/marcu to skarb. A potem wchodziłby w stonowaną kolorystykę.

U ciebie dziś też tak ładna pogoda jak u mnie? Rano zimnica a teraz obłędne słońce.

Robiłam dziś zdjęcia i zwróciłam uwagę, że Anabelka bardzo ładnie podkreśla kolor Ivory Halo. Jak robiłam zdjęcia samego IH już tak nie wyglądał dobrze. Może to kwestia ograniczonej przestrzeni. A może podbicia koloru derenia przez czystą zieleń.

W niedzielę była prześliczna pogoda. A ja albo w kuchni albo przy stole, bo świętowaliśmy urodziny starszego

No właśnie u mnie się od ciemierników zaczęło. Wcześniej ogród mnie zupełnie nie interesował od listopada do marca. Dopiero te ciemierniki mnie wyciągnęły i pokazały, jaka to przyjemność, zobaczyć coś ładnego w styczniu. Czerwone pędy dereni też były pierwszy raz widoczne i swoje dołożyły

Przerwa na kawę... 10:13, 23 wrz 2019

Do góry
Rabatka z kołem

Zobaczcie jak fajnie to koło rdzewieje. Fajnie zmienia mu się faktura. Wilczomlecz dobrze zniósł dzielenie. W końcu zamiast jednej ogromnej mam dwie średnie sadzonki.

Tu z rabatą nie mogę się dogadać. Wciąż mi czegoś na niej brakuje. Szafirki zaczynają wypuszczać listki.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:13, 23 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak patrzę na ten wysiew to klęska urodzaju też bym tak chciała. Mam tylko jedną w tym roku kupiona może też się doczekam tyle dzieci.

Eska pisze bo zapomnę miskant Rosi jest. Dzisiaj dostałam powiadomienie z Albamaru, że mają można zamawiać. Złożyłam już zamówienie bo może zabraknąć ha ha ha. Zamówiłam 3 szt bo 14 zł to nie majątek a jak się któraś nie przyjmuje to będą jeszcze 2 szt.

Jak masz gdzieś ta beczke na deszczówkę to pokaż.

Oj klęska ale pozytywna Szkoda, że te siewki takie szybko więdnące, bo bym mogła rozsyłać w świat Oby Twoje się namnożyły jak u mnie

A tak, wiem, że jest miskant Rosi, dostałam powiadomienie, dzięki! Właśnie u nich zrobiłam dwa tygodnie temu zmaówienie i już odpuszczam w tym roku, bo jeszcze za róże nowe musze zapłacić.... bankructwo mnie czeka niechybnie

A beczka, tutaj jeszcze nie podłączona do rury spustowej:

Tu narazie jest ściernisko... 10:10, 23 wrz 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Zwiedziłam również samą Kapadocję, i jej "księżycowy" krajobraz z tufu. Szalenie mi się podobało.

Byłam w ubiegłym roku, do tej pory wzdycham na samą myśl.
Lotu balonem też nie odpuściłam... czadowo było
Jak zamienić łąkę w ogród... 10:02, 23 wrz 2019

Do góry
W tej samej linii mam jeszcze grządkę podwyższoną z lawendą

Bedę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi, działka jest bardzo duża więc narazie tylko teren koło domu staramy się obsadzić.
Chciałabym posadzić jakieś drzewa, jak radzi Adela, ale nie mam pojęcia jakie i jak je ułożyć.
Ogród Anety 10:02, 23 wrz 2019

Do góry
piekny ogród wspaniale wyglądaja rabaty

anetta napisał(a)
a jak sprawuja sie takie krzesła w ogrodzie - typu deszcz ??? zostawiasz je na zimę czy chowasz ???
Jak zamienić łąkę w ogród... 09:52, 23 wrz 2019

Do góry
Witam,

po długiej przerwie,
więc wsadziłam Miskanta Adagio ale coś mi ten kolor nie pasuje, szczególnie że nie chciałam wprowadzać czerwonego ( kolor zielony biały i fioletowy).

I teraz mam dylemat czy powtarzać taki układ z Miskantem po drugiej stronie schodów,czy go wywalić i wsadzić coś innego?

Uwielbiam symetrię i proste linie, dzięki temu mam wrażenie że jest porządek.

Podpowiedźcie proszę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies