Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 16:43, 23 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)
Miło było popatrzeć na perfekcję.Postaram się domyć donice bo jakoś to mi średnio wychodzi z węża.
Oczywiście tulipany robią wrażenie - gdzie kupowałeś że wysyłali w torebkach - to ważne bo w woreczkach się zaparzają.
Czytam że nowe donice też będą i już jestem ciekawa ich premiery.

Ja robię eksperyment podpatrzony w tym roku - donice wstawiam pod dach - posadziłam do ziemi z worków i nie podlałam - nigdy tak nie robiłam zobaczymy.

pozdrawiam

Jedni lubią na donicach patynę czasu inni nie, ja należę do tych drugich więc namiętnie pucuję.

Cebule zamawiałem przez internet, źródło do tej pory niesprawdzone ale jestem bardzo mile zaskoczony zarówno jakością cebul jak i starannym przygotowaniem do transportu. Tak, rzadko się zdarza by duże ilości cebul sprzedawca umieszczał w torbach papierowych, zazwyczaj były plastikowe. Namiary podeślę na pw.

Donice były już pokazywane, to te szare, kolekcjonuje je od tego roku.

O experymenty z cebulowymi w pojemnikach się nie martw. Ja parę lat temu posadziłem pod koniec grudnia w drewnianych skrzyniach tulipany które stały na zewnątrz. Zima skuła je aż do kwietnia a w maju miałem łany kwiecia.

Pozdrawiam również

Mój ogrodowy pamiętnik 16:34, 23 lis 2019

Do góry
Berberysy mają mnóstwo owoców jak nigdy.
Zostają mi jeszcze kwiaty hortensji bukietowych do ścięcia a potem ewentualne okrywanie roślin delikatnych jak zaczną straszyć siarczystym mrozem.

Życie w wiejskim ogrodzie 16:24, 23 lis 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie, a jakie przygotowania już do wiosennych kwitnień

O wiośnie jeszcze bardzo nie myślę, pewnie gdy będę sadził cebulki do donic to troszkę mi ją przybliżą. Święta za miesiąc, dziś ,,choinkę,, przywiozłem na taras ... dumnie w osłonce z wikliny spogląda na ogród. Najgorszy styczeń bo długi a w lutym jak ziemia odmarznie idę w ogród robić porządki. Nim to wszystko jednak nastąpi cieszę się piękną pogodą, uwielbiam taką jesień, nawet snopy traw cieszą ...

Życie w wiejskim ogrodzie 16:17, 23 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)

Jakie oczary masz? W tym roku zobaczyłam wielkiego oczara musiał mieć ponad 20 lat, nie myślałam że takie są wielkie - przemyśl nasadzenie

Oczar pośredni 'Arnold Promise' Hamamelis
Oczar pośredni 'Diane' Hamamelis x intermedia

Takie giganty mi przysłali Plan jest taki, najpierw uprawiam w donicach a potem jak nabiorą masy posadzę w ogrodzie warzywnym, miejsce już czeka.
Nie mam doświadczenia z oczarami ale one raczej wolno rosną więc na duże okazy trzeba będzie poczekać.

Mój ogrodowy pamiętnik 16:12, 23 lis 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Coś słyszałam,że Święta bez śniegu ,dopiero w styczniu się zrobi zimowo....czyli tak jak w zeszłym roku....ale chociaż żeby dobrze popadało,bo żeby w listopadzie podlewać....masakra.....

U mnie też zapowiadali słoneczko, ciekawe czy będzie.. ale mróz to na pewno ...

No i słoneczko było . Korę dosypałam i ścięłam kolejne byliny.
Róże podcięłam chociaż jeszcze całkiem fajne są.
Też chyba nie chcą zimy tak jak ja .

Życie w wiejskim ogrodzie 16:07, 23 lis 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Przemku donice u Ciebie jak zawsze perfekcyjnie-idealne Paprocie faktycznie świetnie wyglądają..chyba pierwszy raz widzę je posadzone do donic,fajny pomysł

Rh chyba jednak jakieś kwiatki będzie miał..bo o ile wzrok mnie nie myli..to widzę na nim 2 albo 3 pąki kwiatowe

Cebule tulipanów wyglądają na wypasione zdradź Przemku jakie ilości cebulowych wylądują w donicach ?

Prawda że te paprocie w donicach wyglądają świetnie ! W Wojsławicach mieli takie piękne kompozycje w baliach i kotłach, podpatrzyłem

Nie wiem Asiu czy różanecznik będzie miał w następnym sezonie kwiaty ? Te pączki to chyba bardziej listne niż kwiatowe ... zobaczymy ?
To Nowa Zembla, udało mi się kupić w markecie bardzo ładną sadzonkę. Ogólnie jest u mnie problem z roślinami kwasolubnymi, pH gleby ok 7

Do donic planuję posadzić ok. 400 cebul, do tego dojdą jeszcze bratki i myślę że będzie akurat

Listopadowy rarytas ... ostróżka

Życie w wiejskim ogrodzie 15:47, 23 lis 2019

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Wszystko masz takie piękne i tak czysto

W ogrodzie zawsze trzymam rękę na pulsie, porządek musi być. Dzisiaj grabiłem liście z trawnika, powoli zaczynam wiązać trawy i wiele jeszcze tematów mam do ogarnięcia przed zimą ale ta przychodzi zazwyczaj dopiero w styczniu więc myślę że ze wszystkim zdążę.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:38, 23 lis 2019

Do góry
A tu mam moją śliczna mahonię japońską - 2 lenią - kwitnie teraz !

I tegoroczna koleżanka, cała w pąkach

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:29, 23 lis 2019

Do góry
Kocica skacze po drzewach

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:16, 23 lis 2019

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:13, 23 lis 2019

Do góry
A róże jednak trochę przycięłam i teraz widzę, że decyzja żeby posadzić między krzaczkami różnymi seslerię i miskanty ML była świetna bo nie jest pusto

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:11, 23 lis 2019

Do góry
Lubię tą rabatę jesienią

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:10, 23 lis 2019

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:08, 23 lis 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa kwietniki są boskie aż marzy mi się do mnie takie kupić ….tylko ,nie wiem ,czy będą mi pasować ,bo w salonie nic z czernią nie mam -same beże i szarości hmmm
pasowałyby mi do sypialni,a tam miejsca brak

nowy nabytek i inne pozostałe śliczne .....przerzucamy się teraz na domowe kwiatuchy
ja mam jeszcze chętkę na monsterę ,tą co Ty też masz ,bo moja jakaś bez wcięć

Dziękuję, uwielbiam te nowe kwietniki Właśnie zaraz podejdę odebrać kolejne dwa niższe, jeden dla mnie a drugi dla mamy U mnie szarości i drewno plus białe podłogi i ściany i fajnie nawet wyglądają te czarne stalowe kwietniki.

Tak, mam bogate plany zakupowe co do domowych roślin

Buziaczki i pokażę parę poźnojesiennych fotek z ogrodu

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:05, 23 lis 2019

Do góry
No i miało być dzisiaj 12 stopni a ja miałam kleić kamień.... Niestety nie ma nawet 5 i nici z roboty.
Za to mam już pomysł na zabudowę salonu - wkurzyli mnie fachowcy więc się pobawię sama
Wykorzystam trochę materiału który został.... Podłoga już odnowiona - jak zaszlkę salon to wezmę piękne meble kremowe z technoratanu

Mało teraz wychodzę bo mnie wciąż kaszel trzyma, dlatego wylatuję na fotki i przeżywam późną jesień w domciu
Jeden z ostatnich dzielnie trzymający liście
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:07, 23 lis 2019

Do góry
Ślimaczy się. Ale idzie do przodu

Czeremcha amerykańska- Prunus serotina 13:59, 23 lis 2019

Do góry
Nie wiem, czy temat jest nadal aktualny, ale może mój przykład pomoże Ci podjąć decyzję. My czeremchę amerykańską na sąsiedniej działce kształtujemy na małe drzewko (idealnie zasłania widok na domy w oddali). Co roku na wiosnę jest mocno cięta, ma ok metrowe przyrosty, ale udaje nam się zachować oczekiwany kształt. O dziwo wielu odrostów nie zauważyłam, natomiast sieje się dość mocno.
Ogrodowa symfonia 13:22, 23 lis 2019

Do góry
Wczoraj przyjechały Moje pierwsze sadzenie róż jesienią. To idę
Pomoc emerytce przy metamorfozie 12:37, 23 lis 2019

Do góry
Witam Danusia mnie przegoni z ogrodowiska -ale co mam zrobic jak nie potrafię sobie poradzic z moimi postami -gdzies mi giną,coś robię żle i piszę kolejną prośbę -proszę o usunięcie powtarzających się moich podtów aby nie zaśmiecały forum-przepraszam ale do rzeczy

mam oto taki kawałek staredo ogrodu w którym rosną wiekowe i mało atrakcyjne okazy oglądając wasze ogrody pomyslałam,że moze chociaz uda mi się stworzyc namiastkę pięknego ogrodu ale ne wiem co z tym fantem zrobic ,czy wyciąć wszystko i zacząć od nowa / czy tylko jakoś to ogarnąć z waszą pomocą -chodzi mi o stworzenie ram ogrodu czy szkieletu jak go zwał tak zwał -jest smutno i przytłaczjąco -moze w dziury jakis zywopłot ? tylko co liściaste czy iglaste co zrobic z tymi cisami ?z tyłu za plecami cisów jest droga wewnętrzna do sąsiada i oczywiście miał robic ogrodzenie z mojej strony ale narazie lipa a ja juz dłuzej nie mogę patrzec na to brzydactwo i muszę zacząć działać - oto kilka aktualnych zdjęć
Pamiętajcie o ogrodach 10:57, 23 lis 2019

Do góry
Fajna inicjatywa ale to nie dla mnie. Ja lubię nasze piosenki w oryginalnych wykonaniach, niestety interpretacje są słabe ale dobrze, że są te utwory i ci artyści propagowani. Dzięki temu niewyrobiony słuchacz może stwierdzić, że polska piosenka miała się bardzo dobrze.

Dzisiejszy spacer z Funią, trzeba korzystać z ładnej pogody

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies