Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:07, 18 wrz 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Byłam w Pisarzowicach. Muszę jechać jeszcze raz hehe. Ładny ogród pokazowy. Kupiłam trzy bzy 'Black lace' po 25 zł całkiem duże i trzy borówki amerykańskie po 8 zł w promocji. Są tam jeszcze dwa ogrodnictwa ale zamknięte w niedzielę. Bu. Większe krzewy i drzewa niestety drogie

Piękne widoczki
Czytam o tych twoich perypetiach z pracami z ludźmi. .
Ja też z życiu wszelakie trudne doświadczenia zaliczylam... długa lista.
Trzymam kciuki za twoje .Aby wszystko dobrze wyszło.
Holandia, Ogród w Appeltern 11:05, 18 wrz 2019

Do góry

Zanim wstawię resztę zdjęć muszę zapytać - czy te fotki są zbyt ciemne?
Holandia, Ogród w Appeltern 11:04, 18 wrz 2019

Do góry
Holandia, Ogród w Appeltern 11:03, 18 wrz 2019

Do góry

Sposób na zacienienie nóżek powojników.

Holandia, Ogród w Appeltern 11:02, 18 wrz 2019

Do góry

Powyżej to Nothofagus antarctica.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 11:00, 18 wrz 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Jestem zawiedziona anabelle, kolejny rok daję im szansę i kolejny rok trochę niesmaku. Nie mam tam żywopłotu żeby je podtrzymywał, metalowe pręciki nie do konca dają radę.

Chyba powinnam zamienić na lime light, przynajmniej te stoją sztywno. Choć i tutaj ta starsza jest mniejsza, jakaś taka pokraczna? Czy idzie to jakoś skorygować wiosnennym cięciem?

Moja Anabelka w jeszcze gorszym stanie.
Twoja dla mnie Ładna .Deko polozona.
A widoczki ogrodowe i hortkowe piękne.
Pozdrawiam
Holandia, Ogród w Appeltern 11:00, 18 wrz 2019

Do góry

Teraz po kolei będę pokazywać pomysły na ogródki przydomowe.

Holandia, Ogród w Appeltern 10:59, 18 wrz 2019

Do góry
Tutaj żywopłotem był buk Fagus sylvatica.

Przykład ciekawej powierzchni
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:55, 18 wrz 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

Przeniesione.

Podziwiam ,pięknie wyszło
Ile to człowiek się nakombinuje..
Kupuje; sądzi,cieszy się. Potem mu nie pasuje ,zmienia ,przesadza,kombinuje i znowu się cieszy.

Pozdrawiam Halinko
Holandia, Ogród w Appeltern 10:49, 18 wrz 2019

Do góry

Rabaty były pokryte grysem z lawy wulkanicznej, które są dobrze przepuszczalne, a jednocześnie zabezpieczają powierzchnię przed erozją.

Przy nowym wejściu znajdują się przykłady i pomysły ogrodów przydomowych.
Tutaj żywopłot i drzewa to cięty klon polny Acer campestre.

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:45, 18 wrz 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
.

Gdzie takie cuda można kupić to koło na ścianę i kratki, baletnica też niesamowita ?
Zielona odskocznia 10:45, 18 wrz 2019

Do góry
Jak by to było wczoraj, a to już 3 lata, ale było łyso

Holandia, Ogród w Appeltern 10:43, 18 wrz 2019

Do góry
Dorzucam i ja moje zdjęcia z sierpniowej wizyty w ogrodzie Appeltern w Holandii.

Byłam tam już w 2015 roku ale od tego czasu wiele się zmieniło.

Jest nowe bardzo okazałe wejście z rabatami preriowymi. W nowym budynku znajduje się mała restauracyjka z ciastem i sandwichami oraz sklepik z roślinami.

Na rabatach króluje proso, jeżówki, szałwie, rudbeckie i inne trawy, i byliny.
Przedogródek na wsi do modernizacji 10:39, 18 wrz 2019

Do góry
Cześć, Anda, przedogródek Danusi znam - jest ładny, ale u nas nie pasuje, jest zbyt surowy. Ogólnie nie przepadam za skalniakami, rabatkami ze żwirem, iglakami. ponadto naprzeciwko, po drugiej stronie ulicy, jest zruinowana stodoła i zaniedbany dom bez zieleni, chcemy trochę "rozweselić" otoczenie

Szalenie mi się podobają rabaty u AniK - https://www.ogrodowisko.pl/watek/2004-marzy-mi-sie-siedlisko?page=71 - zakochałam się, ale nie wiem, czy u nas coś takiego wchodzi w grę i czy nie jest zbyt "płaskie" (myślę o tej długiej rabacie z lawendą, rozchodnikiem, żurawkami itp.).

Makadania
, wstawiam zdjęcia jak to wygląda od strony ulicy:

Przedogródek pod dębem 10:35, 18 wrz 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
jakże różni się moja rabata od tej z 2018 r

Rozmnożyłem trochę roślin.

Człowiek ciągle coś zmienia. I chyba całe życie będzie ziemial w ogrodzie.
Piękne jezowki.
Drewno też ładne. Ja za późno no dopiero od ubiegłego roku się z nimi polubilam.
Hostusiowo ślicznie.
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:26, 18 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ok, to tylko fotka próbna. Z Chromu i Opery rzeczywiście nie można wgrywać fotek. Fotkę wgrałam w Edge. Trzeba napisać do admina.

Ewo, tez zacytuje, bo pieknie. Mozna juz wstawiac foty? Mam niedosyt, niewiele bylo ich tego lata u Ciebie, dla mnie za malo, wiec moze cos jesiennie?
Tak poza tym, to rozumiem ogrodowego dola, tez go mam, tyle ze moj wyglada na permamentny, i ciesze sie, ze Twoj sobie poszedl w cholere!
Droga do spełnienia 10:04, 18 wrz 2019

Do góry
.jpg[/img]
jaka to odmiana rozplenicy japonskiej ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:09, 18 wrz 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Co ta za trawa na pierwszym zdjeciu? Bardzo sie ciesze, ze zamiesciłas te zdjecia bo tak dumałam u siebie by w te miejsca po bukszpanach dac rozchodniki w niektorych miejscach i widze, ze to dobry pomysł bo super to wygląda u Ciebie, pieknie wygladają te hortensje pomiedzy sosnami i dają rade. Cudnie u Ciebie Klimatycznie i naturalnie. Pozdrawiam
Przedogródek na wsi do modernizacji 09:03, 18 wrz 2019

Do góry
Dzień dobry, drodzy Forumowicze
Od kilku miesięcy czytam forum i przeglądam Wasze piękne galerie, teraz czas się przywitać i zacząć działać.

Niedawno kupiliśmy dom na wsi. Wokół domu jest nieduży ogródek pełny kwiatów jednorocznych oraz obsadzony roślinami wieloletnimi. Poniżej załączam plan tych drugich (te pierwsze już przekwitnięte powoli karczuję, aby chociaż wysiać trochę trawy, bo teraz tylko klepisko i chwasty). Ogródek był dość gęsto porośnięty kwiatkami i prezentował się w lecie okazale, choć dla mnie zbyt pstrokato. Nie jestem żadnym ogrodnikiem, nigdy nic nie sadziłam w ziemi, pracuję na etacie, a opieka nad ogródkiem spadła na mnie Wspólnie z mężem stwierdziliśmy, że ogródek w obecnej formie to za wysokie progi na moje nogi i czas na modernizację tak, aby uzyskać schludny, skromniejszy ogródek nie wymagający zbyt wiele pracy. Na start mocno poglądowy schemacik:

Warunki mamy następujące:
a) ogród od strony południowej (południe tam, gdzie ulica),
b) ziemia gliniasta, prawdopdoobnie poprzednia właścicielka dodała do niej trochę piasku/żwirku, pH ok. 6,8-7 (tak wskazuje amatorski miernik),
c) sucho - ale jest możliwość podlewania (najchętniej założyłabym linię kroplującą),
d) wymiary do zagospodarowania: szerokość od strony ulicy do planowanej ścieżki - ok. 2,4m do 3,4m, długość płotu od ulicy ok. 16m, szerokość od żywopłotu z bukszpanu do ścieżki ok. 4 do 5m. Jak widzicie - malutko,
e) otoczenie: płot od strony ulicy czarny, kuty w stylu klasycznym, elewacja domu biała, dach czerwony; dom jest na wsi i chciałabym, aby ogród pasował do wiejskich klimatów

Nasz wstępny plan jest taki:
a) zrobić opaskę wokół domu i ścieżkę przy obu ścianach. Teraz jest klepisko a po deszczu - błoto
b) iść w stronę roślin wieloletnich, ozdobnych, odbornych na błędy początkujących,
c) wysiać trawę, ponieważ goła ziemia wokół roślin, zamieniająca się w błoto i szybko porastająca chwastami, to nie jest szczyt naszych marzeń.

I tu zaczyna się zabawa Jak widzicie rośliny wieloletnie są posadzone tam, gdzie akurat było miejsce Jest dużo róż, które całkiem ładnie kwitły w tym roku. Problem w tym, że niecierpię kłujących roślin, i teraz mam zagwozdkę, czy tych róż nie wykopać i oddać w kochające ręce. Zwłaszcza, że gołe, smutne gałęzie do ponad połowy ich wysokości wyglądają okropnie (takie "badyle", jak mówi mąż). Podobnie z jukami - poza rzędem po lewej stronie, reszta posadzona jest na chybił-trafił i raczej zostanie usunięta.

Marzy mi się zielony, pachnący i kwitnący ogródek, który będzie dobrze wyglądał od ulicy jak i od wewnątrz. Podoba mi się wiele roślin (hortensje, lawenda, szałwia, bodziszki, tulipany, hiacynty, piwonie, dalie, żurawki, hosty, czosnki, lilaki, jaśminowce, rośliny o kwiatach w kolorze fioletu, różu, niebieskiego, kremu, bieli itd.), ale nie umiem ich zestawić i dobrać do naszych warunków, nie mamy funduszy, aby wywieźć podłoże i nawieźć kilka wywrotek dobrej ziemi.
To, co na pewno zostawimy to: pas juk przy trzmielinie Fortune'a (variegata) po lewej stronie schematu, żywopłot z bukszpanu, róża pnąca (białe kwiaty) i trzmielina w rogu po prawej stronie. Zostawimy clematisy. Raczej zostaną też piwonie (kolorów nie znam) i duża połać lawendy w lewej części ogrodu (posadziłam za nią fioletowe czosnki ozdobne i olbrzymie). Mam jeszcze kilka dalii (wysoka z bodrowymi kwiatami, dwie czy trzy średnio wysokie z brzoskwiniowymi kwiatami z różowym środkiem), ale nie nanosiłam ich na schemat, ponieważ i tak trzeba wykopac karpy na zimę

Proszę, doradźcie, co możemy tu podziałać. Od razu może uprzedzę, że odpadają nowoczesne ogródki np. żwirowe czy pełne iglaków, nie podobają nam się ani nie pasują do wiejskiego otoczenia.

Załączam także zdjęcia ogródka:
ogródek wzdłuż ulicy w trakcie usuwania jednorocznych roślin (prawa i lewa strona):

lewy róg przy bukszpanie (zdjęcie nieco starsze, wykonane z ulicy):

Pozdrawiam!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:59, 18 wrz 2019

Do góry
Asiu - doszukuję się tych plusów z całych sił!

Przestało padać i nawet jakiś przebłysk słońca był. Mokro bardzo, ale założymy kalosze i za jakąś godzinę idziemy działać. Tylko strasznie wieje. Plus taki, że szybko osuszy .

Zobaczcie - tak wygląda ta jedna tuja - nieźle, co? Świetna zasłona dla posesji zbieracza. Zdjęcie z poziomu gruntu robione tuż przy istniejącym żywopłocie. Z prawej strony będzie jeszcze jedna i cztery z lewej. Potem odstęp (i tam serby) i potem znów 5 sztuk tuj - będą zasłaniać ten dom po lewej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies