Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 10:27, 08 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to na pewno nie jest Admiration, a trawka wygląda jak Amazon Mist.

Pomysł z szałwią bardzo fajny też mam te szałwie i jestem nimi zauroczona.

szałwia też mi się podoba, ale póki co - próbuję sobie w myślach zwizualizować to wszystko

jakoś brakuje mi chęci ostatnio...
tysiące innych rzeczy do ogarnięcia... nic to - poczekam na lepszy czas...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:18, 07 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
dla juzi buchananii i dla lindsay80 kamyk lepiej widać

Śliczna donica, kupiłam w ramach eksperymentu 3 rude trawy i teraz chodzę po lesie próbując je gdzieś dopasować u Ciebie ślicznie się komponują
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:27, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
u mnie po 3 tygodniach od pryskania mospilanem zdobniczka znowu wróciła, a wczoraj odkryłam mszyce na młodych przyrostach RH CW - tym razem mam zamiar wypróbować ten specyfik co ostatnio u Siakowej o nim pisali.
Mam też gnojówkę z pokrzyw więc popróbuję naturalnych metod i zobaczymy czy działają...

Zobaczymy jak będzie u mnie. Było malutko, na kilku listkach, także mam nadzieję, że skutecznie przepędziłam...
Tu ma być ogród :) 19:42, 07 cze 2015

Do góry
dzięki dziewczyny, myślę, że bez terapii się obejdzie, hihi
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:52, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

wszystkie piękne, ale dla mnie trzecia od lewej the best, jaka to odmiana?

To moja ulubiona austinka The Alnwick Rose, za chwilę cały krzka bedzie obsypany kwiatami
Tu ma być ogród :) 16:12, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już napisałam u siebie To nie krytyka, moje rady dały początki wielu pięknym ogrodom, wspominać którym - nie będę, ale zachwycają wiele osób nie tylko z Ogrodowiska

Napisałam, że krytyka, bo komplement to na pewno nie był, ale nie obraziłam się i przyjmuję to co napisałaś całkiem spokojnie
Wiadomo, że wiśni i bukszpanów już stamtąd nie ruszę, ale na pewno można uzupełnić tą rabatę w taki sposób, żeby była fajna.
Jeśli ktoś może mi dobrze doradzić, to na pewno jesteś Danusiu taką osobą.

Mieć Twój projekt to moje niespełnione marzenie - żałuję, ale wiadomo, nie wszystko można mieć i tak cieszę się, że jest Ogrodowisko - bo to bezcenna pomoc.

A teraz do konkretów:

Etap planowania tej rabaty był kilka miesięcy temu (na stronach 21-27), żeby nie wracać do tamtych czasów to przedstawię aktualną sytuację:

Średnio samo przęsło na długość 215 cm, supek 78 cm - wiśnie są na środku przęseł, odległość między jedną a drugą to około 295 cm, średnica obwódki bukszpanowej 100 cm, cała rabata ma szerokość 180 cm.

Jeśli chodzi o nasłonecznienie, rabata jest od wschodu, więc od rana gdzieś do godziny 10-tej słońce zagląda przez ogrodzenie, później świeci na nią z boku gdzieś do godziny 15-tej, a po południu, gdy słońce jest na zachodzie, oświetla tą rabatę do samego wieczora od wewnętrznej strony działki (mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to opisuję).

Tu taki plan zrobiony na kolanie

i jeszcze zdjęcia z innego ujęcia

Tu ma być ogród :) 15:04, 07 cze 2015

Do góry
Zacytuje co napisałam u siebie

lindsay80 napisał(a)

każda szpila trochę boli, ale ja chciałam mieć na froncie taki formalny styl więc konsekwentnie będę twierdzić, że inaczej bym tam nie kombinowała.
A napiszesz jakie rośliny byś tam dosadziła?

To żadna szpila, ode mnie takie "szpile" się nie liczą, a nazywają się dobre rady od szefowej takie szpile to tylko obracają się ku dobremu, u Marzenki, u Ani małej mi i kilku innych osób. Tak że odpowiedz, a powiem co dalej robić. Tylko żebyś nie zapomniała potem kto podsunął ten pomysł

Nie odpowiedziałaś ile godzin tam słońce jest, więc nie powiem co bym tam dosadziła

Ja nie przyklaskuję jak wszyscy, tylko patrzę obiektywnie chłodnym i celnym okiem I widzę Taka jest moja rola, a nie mówienie ślicznie, ładnie oby tak dalej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:58, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

każda szpila trochę boli, ale ja chciałam mieć na froncie taki formalny styl więc konsekwentnie będę twierdzić, że inaczej bym tam nie kombinowała.

To żadna szpila, ode mnie takie "szpile" się nie liczą, a nazywają się dobre rady od szefowej takie szpile to tylko obracają się ku dobremu, u Marzenki, u Ani małej mi i kilku innych osób. Tak że odpowiedz, a powiem co dalej robić. Tylko żebyś nie zapomniała potem kto podsunął ten pomysł

Nie odpowiedziałaś ile godzin tam słońce jest, więc nie powiem co bym tam dosadziła

Ja nie przyklaskuję jak wszyscy, tylko patrzę obiektywnie chłodnym i celnym okiem I widzę Taka jest moja rola, a nie mówienie ślicznie, ładnie oby tak dalej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:53, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Byłam, ale chyba nieźle namieszałam

Typografia ogrodu 14:17, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
domek kapitalny, nie dziwię się, że dziewczyny zachwycone - u Ciebie nic się nie zmarnuje

Domek pewnie za 2-3 lata się znudzi więc nie bedzie żal, że kosztował nie wiadomo ile. A radocha tak sama.
Typografia ogrodu 14:12, 07 cze 2015

Do góry
domek kapitalny, nie dziwię się, że dziewczyny zachwycone - u Ciebie nic się nie zmarnuje
Tu ma być ogród :) 14:09, 07 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
pisząc o chortkach podsadzonych trawami z miscantami w placach myslałam o czymś takim (w tych propozycjach brak miscantów z tyłu)

https://www.pinterest.com/pin/547257792189767344/
https://www.pinterest.com/pin/422845852490327074/

pierwsze zdjęcie dobrze mi znane i oczywiście bardzo je lubię.

Tylko, że ja jakąś wielką fanką hortek nie jestem i na razie wydaje mi się, że wystarczą mi na zachodniej rabacie, która ma długość 30 m i będzie ich tam do wiwatu...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:08, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Potrzebuję dobrej rady co dać między wiśnie i obwódki bukszpanowe - chciałabym róże, dziewczyny radzą hortki - a Ty co myślisz?

Byłam, ale chyba nieźle namieszałam
Tu ma być ogród :) 14:03, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja się tylko boję że to zbyt sztampowe jest, wzdłuż płotu to samo po całości. Czegoś mi brakuje i nudy panie... nudy. Czyżbyś poszła na łatwiznę? Aż się bojam to pisać.

A jaka to strona świata ile godzin światła jest?

Musi coś być pomiędzy, tylko również musi być to samo wszędzie, inaczej kokosza będzie.

No to się doczekałam krytyki
Tak wiem, że wszędzie musi być to samo - inaczej nawet sobie nie wyobrażam.
A strona to wschód
Tu ma być ogród :) 13:47, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Widok z góry na rabatę i ogrodzenie.
Co tam dosadzić, żeby rabata była kompletna?
Uśmiecham się, bo potrzebuję Waszej pomocy w doborze właściwych roślin

Ja się tylko boję że to zbyt sztampowe jest, wzdłuż płotu to samo po całości. Czegoś mi brakuje i nudy panie... nudy. Czyżbyś poszła na łatwiznę? Aż się bojam to pisać.

A jaka to strona świata ile godzin światła jest?

Musi coś być pomiędzy, tylko również musi być to samo wszędzie, inaczej kokosza będzie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:42, 07 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róże pienne przezimowały bez okrycia i w donicach

[img

Danusiu, a jaka to odmiana róż? - przepięknie tu wyglądają!
Byłabyś tak dobra i zajrzała do mnie tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=98

Potrzebuję dobrej rady co dać między wiśnie i obwódki bukszpanowe - chciałabym róże, dziewczyny radzą hortki - a Ty co myślisz?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:16, 07 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

i dla mnie grujeczniki
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:04, 07 cze 2015

Do góry

Tu ma być ogród :) 12:50, 07 cze 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Wiem, ze pytanie do Oli i nawigatorki, ale pozwól ze sie wtrące, nie sadź tam róż...

zobaczymy, na razie decyzji nie ma.
Ale zobacz jak u nawigatorki wygląda pięknie róża przy furtce.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=131
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:00, 07 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

wszystkie piękne, ale dla mnie trzecia od lewej the best, jaka to odmiana?

Też upraszam o podpisy Jak rok temu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies