Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

W Gąszczu u Tess 21:15, 21 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jest taki wątek już od bardzo dawna, a przynajmniej dział i miejsce, gdzie można to ogłaszać a na pw wysyłać adres i umawiać się z zainteresowanymi osobami.

Oddam
Przyjmę
Wymienie

Patrz w dół Bazarek

przed konkursami.https://www.ogrodowisko.pl/forum
Sadzonki bierzemy na spotkania Ogrodowiska, nie wiem czy byłaś na chociaż jednym?

Wiem o tym wątkach. Wpisywanie się w "ogólnopolskim" wątku Oddam z informacją, że trzeba rośliny odebrać osobiście prowadzi do dyskusji, żeby może jednak wysłać. Nie chcę tego robić.

Na spotkaniach Ogrodowiska bywam. Byłam na Gardenii (z patyczkami). Byłam w Pęchcinie.
W Gąszczu u Tess 21:06, 21 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Bo się ukrywasz gdzieś w tych Otrębusach przed światem
Trzeba to zmienić, koniecznie
Czekamy do wiosny, czy organizujemy wiankowanie adwentowe?

Tess czyżbyś się odważyła?? do mnie dwa razy jechałaś i stchórzyłaś
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 21:03, 21 paź 2016

Do góry
Mam materiały ale nie robię.

Jest piękny.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:01, 21 paź 2016

Do góry
Karmili zapewne Hydrocomplexem.

A w innym ogrodzie był taki

w maju

w czerwcu

W lipcu

W lipcu na ulicy był zielony

Buk pospolity - Fagus sylvatica 20:51, 21 paź 2016

Do góry
Nie zaszkodzisz, kwestia w tym jaki pokrój mu nadasz cięciem.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:49, 21 paź 2016

Do góry
Zapewne tawuła wczesna albo podobna. Ważne są też kwiaty.
Herbicydy 20:48, 21 paź 2016

Do góry
Przypominam, że to jest wątek o herbicydach a nie o wszystkim. Proszę o wklejanie chorób we właściwych wątkach.
Cis - Taxus 20:46, 21 paź 2016

Do góry
Większe, co najmniej 50 cm. A jeśli takie małe, to przesadź do większych doniczek i w doniczkach czekaj aż podrosną. 10 cm to zginie, z latarką albo lupą będziesz szukać i jak takie maleństwa wypielić?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:45, 21 paź 2016

Do góry
Konwalnik lubi pulchną glebę, kompost z ziemią ogrodniczą z worka (na bazie torfu), Sam torf nie.

A pod hortensje próchnica kwaśna plus kompost plus ziemia ogrodowa, lub torf kwaśny plus kompost.
Żywopłot mieszany 20:41, 21 paź 2016

Do góry
Dzika róża się rozłazi, jest mocno inwazyjna przez swoje odrosty, jak z nią nic nie będziesz robić to wejdzie w sad.

Tarnina jest bardzo ciernista, sama możesz się zranić robiąc cokolwiek przy niej.

Ałycza podobnie i w dodatku potrafi wyrosnąć wysoko.

Klon polny, świdośliwa (ptaki się ucieszą), dereń biały, irga błyszcząca, tawuła wczesna. Przyjemne i ładne i nieekspansywne.
W Gąszczu u Tess 20:34, 21 paź 2016

Do góry
MariBere napisał(a)

Chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu, żeby założyć jakiś taki wątek wymiany roślin w okolicach Warszawy z odbiorem osobistym. Każdy mógłby napisać co ma w zbędne, w nadmiarze albo czego może wysupłać sadzonki dla innych.

Jest taki wątek już od bardzo dawna, a przynajmniej dział i miejsce, gdzie można to ogłaszać a na pw wysyłać adres i umawiać się z zainteresowanymi osobami.

Oddam
Przyjmę
Wymienie

Patrz w dół Bazarek

przed konkursami.https://www.ogrodowisko.pl/forum
Sadzonki bierzemy na spotkania Ogrodowiska, nie wiem czy byłaś na chociaż jednym?
Cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana" 18:17, 21 paź 2016

Do góry
Tak, trzeba je czyścić.
Testowe dodawanie zdjęć 18:16, 21 paź 2016

Do góry
Kliknij na miniaturkę, z prawej strony, wtedy zdjęcie wskoczy w post.
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 14:36, 21 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My byliśmy w październiku, było smętnie i ponuro, czerwiec zdecydowanie lepszy. Zauważam metalowe ławki, nie było ich.

Czy są te łuki cisowe czy ich nie ma?

Łuków cisowch nie ma. O ile pamiętam, to byli zmuszeni wykarczować wszystko z powodu choroby albo szkodnika, który tam się rozprzestrzenił.
Obecnie jest to ogród w którym nie rosną rośliny iglaste.

Przypuszczam, że łuki były w tzw. przedogródku.
Obecny widok.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:36, 21 paź 2016

Do góry
Mnie chodziło o zdjęcie rysunków propozycji z góry a nie rabaty
Arboretum SGGW w Rogowie 09:19, 21 paź 2016

Do góry
Zauważyłam, że najlepiej teraz wyglądają trzmieliny.
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 08:43, 21 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może obetnij mu przewodniki, wtedy gałęzie boczne będą się rozbudowywały.

Danusiu, Elu, dziękuję za poradę. Ja już przycinałam w tym i ubiegłym roku, jak radzicie, ale chyba za delikatnie. Na wiosnę przytnę z góry i boków bardziej zdecydowanie i porządnie dokarmię. Może pomoże
Ale gdzieś mi się otarło o uszy, że osutka (która zaatakowała mi sosnę) może też dotknąć inne iglaki. Czy jest to możliwe?
Siatka przeciw kretom 07:51, 21 paź 2016

Do góry
Na rabacie może tak, ale gdy w siatkę pod trawnikiem wrosną korzenie trawnika, tworzy się skuteczna zapora. W skalniaku takiej zapory nie ma.

Siatkę w trawniku należy kłaść na "zakład" bo w miejscu łączenia może powstać przerwa i kret może ją wykorzystać.

Nadmieniam, że w ogrodach gdzie mamy siatkę, krety na trawniku nie kopią kopców, jedynie na rabatach, gdzie siatki nie ma. Mówię to z własnego doświadczenia.

Mogą wykopać na pograniczu rabaty i trawnika, gdzie opór jest mniejszy.
Ogród Nety- moje marzenie 22:34, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wielopniowe fajnie by wyglądało. Te pozostałę "habazie" w jego pobliżu trzeba by wypierniczyć

Taki mam zamiar. Wszystko z tej rabaty wypada. W planie jest to coś wielopniowe, żwir i kule bukszpanowe/cisowe w różnych rozmiarach, ale z tymi kolorkami w Pani wersji też ciekawie.

Szukamy teraz tego czegoś wielopniowego.
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:14, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My byliśmy w październiku, było smętnie i ponuro, czerwiec zdecydowanie lepszy. Zauważam metalowe ławki, nie było ich.

Czy są te łuki cisowe czy ich nie ma?

Danusiu nie ma w całym ogrodzie i to jest ta zasadnicza zmiana.
Szukałam tych drzew na moich fotkach żeby znaleźć to samo miejsce ale nie wypatrzyłam gdzie to.

Ławka jest jedna metalowa. Jak byliśmy też było smętnie i ponuro większość zdjęć robiłam spod parasola no ale o był czerwiec. Ja myślę że lepiej by było jechać tam
w połowie lipca.

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies