Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W cieniu - zacieniona 22:39, 10 lis 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Jeszcze masz kolorowo, i niech tak będzie. U mnie tylko chryzantemy w kwiatach., Reszta już nawet liście pogubiła.

Chryzantem i marcinków nie mam...zbyt późno u mnie zakwitają...i dlatego powiedziałam im dziękuję.
Kolorowych liści mam pod dostatkiem.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:34, 10 lis 2019

Do góry
Ewcia jesteś czy cie niema ? jak zobaczyłam fotki i od razu myśl ...u Ewci już śnieg pada ? bo wiesz dziś widziałam na Bawarii fotki mnóstwo mnóstwo śnieguuu

dobrze że wpadłaś przynajmniej buziaka ci zostawię kochana buziam i miłego wieczorku zaglądaj dobrze ?

dzis dzień jeżyków to mój Fredzio

W cieniu - zacieniona 22:33, 10 lis 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Moje cebulę martagonów pewnie wygniły pomimo tego, że też przygotowałam im puszyste podłoże ale może za mało dałam im kompostu.
Pięknie u Ciebie keitną

Czasami nie zakwitną w pierwszym roku po posadzeniu.
Mam w trzech kolorach,wysiałam do gruntu w tym roku...może coś wzejdzie.
Podwórkowa rehabilitacja 22:27, 10 lis 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Jesienne donice.
Pelargonie poszły na zimowanie do jednej kastry budowlanej.
Stipa i chryzantemy.

Pozdrawiam

Rysia ale cudnie wyglądają jesienne donice super efekt ja mam hortki przy trawie posadzone w gruncie i też fajnie wygląda w donicy pierwszy raz widzę taką kompozycję buziam miłego wieczorku
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:15, 10 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)
nie mogę tego tekstu poprawić to muszę nowy post napisać

Temat donic z cebulami się kręci więc wpadłam namieszać Wam więcej i spadam.
Oglądałam dziś jakiś stary odcinek GW - gdzie Monty obsadzał wielką donice stojącą na zewnątrz - bratkami, żurawkami i wilczomleczem bo jak powiedział zapomniał wsadzić tam tulipany - hehe pod koniec stycznia.

A ja dzisiaj nadal drążę temat bo jeszcze nie posadziłam zasadniczej części tulipanów poza kilkoma koszykami.

Doczytałam się więc się dzielę /i sobie ku pamięci tymi/ fragmentami które mnie przekonują

1.
" Nie można sadzić do ciepłej gleby, dlatego też decyzja o sadzeniu zależna jest od pogody. Termin ten może się przesunąć nawet do listopada. Ważne jest aby przed przyjściem zimy cebulki zdążyły się dobrze ukorzenić "

o tej ciepłej glebie słyszałam już kilkakrotnie

2.
"Odczyn obojętny lub zasadowy" nooo nie wiedziałam

3." Aby roślina nie zgniła podczas wilgotnej zimy, zaleca się w podłożu dookoła obsypać warstwą żwirku. Na zimę zabezpieczamy warstwą kory, słomy lub suchymi liśćmi. a tego nigdy nie robiłam

tyle lat sadzę tulipany /do gruntu/ bez ceregieli i nie zastanawiałam się aż tak co i jak

za każdym razem klnę jak sadzę po co nakupiłam jak sadzić mi się nie chce albo nie zdarzę albo kto to sadzi w listopadzie

co roku obiecuję sobie odpuścić sezon tulipanowy niech zobaczę co urośnie z ub roku

co roku cieszę się jak głupia jak kwitną i udaję, że nie pamiętam co sobie obiecałam

a jak na 1-go maja zrobię sobie bukiet to wiem że jest święto i przyrzekam że w kolejnym roku posadzę więcej

tak i w tym posadzę więcej, do zimnej gleby dobrze przygotowanej - dodam pisaku i pokruszone skorupki od jajek

a do donic posadzę też - do ziemi kupionej z worków - bez podlewania i dam pod dach tak by śnieg i deszcz nie zacinał, inne donice wkopię do ziemi - dużo ich nie będzie

Mircia witaj poczytałam sobie super to napisałaś dzięki ciekawa lektura
zachodu jest z wiosennymi ale micha później się cieszy nie lada prawda ? buziaki i spokojnej nocy
Przerabianie ogródka pod swój gust 22:11, 10 lis 2019

Do góry
Eddie dziekuje za mile slowa
Liliowo i kolorowo:) 22:10, 10 lis 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Danusiu cudnie i kolorowo mogła bym biegać bez końca i pomocnice słodkie morowe dziewczynki buziaka daj im ode mnie Moja Leńcia też pomagała chętnie teraz weszła w czas trudniejszy haa może jej minie i znów wskoczymy w ogród buziaki Danusiu i spokojnej nocy
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:00, 10 lis 2019

Do góry
Dzisiaj Dzień Jeża . Jest to wielki sprzymierzeniec naszych ogrodów . Najlepszy ekologiczny sposób na pędraki i inne robaki. Dlatego dbajmy o jeże a na dobranoc spanie synchroniczne
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 21:48, 10 lis 2019

Do góry
Wszelkich pomyślności dla wszystkich jeżyków
ale słodziak
ja przyprowadziłam Fredzia na świętowanie bywalca na Ranczo

Sezon 2017 u Hanusi 21:35, 10 lis 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Jeszcze setka ukłuć róży,
jeszcze sto gatunków dalii,
Tyleż wiosen i konwalii.
Jeszcze 100 wielkiuch podróży,
Na ogrodzie panowania,
jeszcze jeden wiek okrągły,
mając tyle poważania,
Niech spełniają się życzenia!
Co od Was dostała Hania!

Serdecznie dziękuję wszystkim umilającym moją rocznicę.

tak Hanusia niech świętuje cały rok
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:18, 10 lis 2019

Do góry
Magnolia gwiaździsta po dwóch latach w końcu ma więcej pączków. W poprzednim ogrodzie miałam różową i miała być gwiazdą rabaty. Była piękna i gwiazdorzyła w kwietniu, a później przez cały sezon nie była zbyt dekoracyjna i dość wcześnie gubiła liście. Dlatego w tym ogrodzie magnolie posadziłam w drugiej linii

Boję się żeby nie zrzuciła pączków, dlatego staram się regularnie podlewać. Mój małżonek zaczyna się burzyć , że podlewam "w deszcz"

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:05, 10 lis 2019

Do góry
Dzisiaj prawie zakończyłam sezon. Posadziłam 2 cisy, bzy, zadołowałam ostatnie doniczki. Obcięłam monstrualne, zaschnięte już marcinki, troszkę poczyściłam rabaty i cały dzień podlewałam. Obiecanego przez synoptyków deszczu nie było. Przekładałam co 10 minut wąż z miejsca na miejsce, susza jest straszna.
Zebrałam pory i selery, postanowiłam ususzyć. Na jutro zostało mi posadzenie w skrzyniach czosnków i cebuli na szczypior. Muszę też schować stół ogrodniczy, odłączyć fontannę, uporządkować na zimę sprzęty i doniczki w domku ogrodniczym i garażu. Zostanie mi okrywanie roślin i wiązanie traw. Wydaje mi się, że na to przy obecnych temperaturach jest za wcześnie.

Podlewam też tego malucha w nadziei, że się przyjmie

..i oczywiście daglezję posadzoną w lesie, jutro muszę jej zanieść konewkę wody

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:55, 10 lis 2019

Do góry
Dla porównania ponad 2 lata temu, Nigra/Pissardi wyglądała tak:
Ogród w remoncie 20:46, 10 lis 2019

Do góry
Aniu, rysunek wygląda dobre ale jak patrzę na to zdjęcie satelitarne, to mi ta ukośna linia jakoś mniej się widzi.

Czemu odrzuciłaś opcję prostopadłego? Bo mnie się widzi jeszcze taka wersja alternatywna:

Żywopłot zaczynałby się dalej od bramy i biegł równolegle do domu.
Mam wrażenie, że przy takim układzie widok od strony wjazdu/ulicy byłby lepszy i wjazd na placyk przy garażu wygodniejszy. Natomiast przy samym domu żywopłot byłby bardzo blisko, co mogłoby spowodować klaustrofobiczne wrażenie.
Więc jeśli masz z tamtej strony okna - zostałabym przy Twojej wersji. A jeśli to ślepa ściana, to chyba bym zmieniła

Rzecz jasna, możesz zrobić ten żywopłot równolegle do domu, tylko go odsunąć dalej od podjazdu, wtedy zrobi się miejsce na rabatę na całej długości

Ps. Nieustająco podziwiam Twój zapał do pracy
Katalpa - Catalpa 20:41, 10 lis 2019

Do góry

to zobacz jak po takim ostrym przycięciu wystrzeliła , musiałem ja znowu przyciąć bo pędy miały prawie 2m
ten liść leży na podstawie od parasola ogrodowego

Ranczo Edy 20:25, 10 lis 2019

Do góry
listopad wkrótce...jeszcze fotek nie ma haaa

Ranczo Edy 20:22, 10 lis 2019

Do góry
październik

Wizytówka- W moim małym ogródeczku 20:20, 10 lis 2019

Do góry
Tak wygląda mój ogród po 6 latach obecności na Ogrodowisku, pewnie nigdy bez tego forum nie doszłabym do takiego stanu. Tu znalazłam masę inspiracji, wiedzę i nowych znajomych.

Lubię "coś" zrobić z niczego.

Ranczo Edy 20:19, 10 lis 2019

Do góry
wrzesień

Wizytówka- W moim małym ogródeczku 20:16, 10 lis 2019

Do góry
Teraz prawa strona mojego ogrodu, czyli największa część trawnika.
Nadal sierpniowe widoki.

Tej części ogrodu i wokół altany nie widać z drogi, ani od wejścia na posesję.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies