Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 00:32, 12 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Aniu, u mnie proso, nie pamiętam odmiany to tak się już pierwszego roku od posadzenia rozsiało,że ho ho, jak trawnik po prostu. Czym prędzej wykopałam. Chcę mieć rośliny mało zajmujące. Zgodnie z powiedzeniem: mierz siły na zamiary lub może bardziej dla mnie odpowiednie mierz zamiary na siły.

Dlatego ostrożnie podchodzę do prosa,bo widziałam sporo niepochlebnych recenzjiJa wolę takie które są gdzie chcę,a nie tam gdzie one chcą.Taki niekontrolowany wysiew to na razie daruję orlikom,choć tez ograniczam siewki i werbenie ,ale ta u mnie skromnie się zasiała.
...i wiosennym bratkom ,które z samosiewu teraz właśnie sobie kwitną w najlepsze
Za drzwiami do ogrodu... 00:19, 12 paź 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, dzięki Tobie namierzyłam szkółkę internetową
Zaciekawiła mnie ta Daglezja, sprawdziłam i miła niespodzianka, sprzedają wysyłkowo
I mają mnóstwo traw, wiosną zrobię tam zakupy

Tak oni się specjalizują w trawach
Jak byłyśmy ,to zauroczyły mnie tam molinie.Zobaczyć na żywo już duże egzemplarze,to nie to samo co widzieć tylko na zdjęciach. Kupiłam Cordobę,Tears of Joy i Windsaule.
Są tak malutkie(widzisz te trzy kłoski?)...ciekawe ile trzeba czekać by był choć w ćwierci taki efekt jak w ogrodzie pokazowym Daglezji?

Szkocja - Branklyn Garden 23:44, 11 paź 2019

Do góry

Szkocja - Branklyn Garden 23:42, 11 paź 2019

Do góry

Przez ogród prowadzą krzyżujące się ze sobą ścieżki prowadzące do licznych zakątków.

Szkocja - Branklyn Garden 23:37, 11 paź 2019

Do góry
Obok jest niewielki zbiornik wodny.

Szkocja - Branklyn Garden 23:34, 11 paź 2019

Do góry

Szkocja - Branklyn Garden 23:31, 11 paź 2019

Do góry
Niby niewielki a kryje mnóstwo różnorodnych roślin.

Szkocja - Branklyn Garden 23:28, 11 paź 2019

Do góry
Schodzi się po schodkach do ogrodu skalnego. Dobrze rozplanowany, z dobrymi, ale nie nachalnymi etykietami. Jest w nim wiele perełek. Do wielu trzeba się pochylić.

Szkocja - Branklyn Garden 23:18, 11 paź 2019

Do góry

Malwowy ogród 23:16, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
A to efekt końcowy.

I przez koty a może dzięki nim kuchnia w starym domu nabrała nowego charakteru. Hmm, raczej starego
Jest w niej coś współczesnego ale i przeszłość. Może właśnie tak miało być?

No i dzięki kotom masz masz bardzo klimatycznie w kuchni Ja bardzo lubię łączyć stare z nowymi, to taki własnie klimacik tworzy
Szkocja - Branklyn Garden 23:14, 11 paź 2019

Do góry
Kierując się dalej mija się dom otoczony kamiennym murkiem.

W tylnej części znajduje się herbaciarnia oferująca domowe wypieki, herbatę i kawę.
Życie w wiejskim ogrodzie 23:13, 11 paź 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
W takim miejscu bym usiadła, wypiła kawę i nic nie robiła )) pięknie. A cortenu u nich dostatek. Polecam!

Jak tylko usiądę na tej ławce to widzę chwasty w kamyczkach i już tam nie siedzę

Corten widzę że jest bardzo popularny u naszych sąsiadów, pewnie ta moda przyjdzie niebawem do nas. U mnie go coraz więcej ...

Malwowy ogród 23:12, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
A to prezent dla mnie. Mąż zrobił, na poprawę mojego kiepskiego nastroju. Zaskoczył mnie. Jakiś czas temu pokazałam, że taki stolik ogrodnika by mi się przydał. I mam

Nie zdążyłam nawet wypróbować ale na pewno będzie używany.

Świetny !!! Ojej no za rok też muszę o czymś takim pomysleć, bo do pikowania, albo przesadzania roślinek idealny
Malwowy ogród 23:09, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Ta delikatna kompozycja bardzo mi się spodobała. Już ma miejscówkę.

Kocioł do gotowania/prania i stara konewka świetne - też mam u siebie identyczne po babci mam do nich ogromny sentyment
Malwowy ogród 23:05, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Biały zakątek w tym roku będzie inny. Pomalowałam kosz. Kwiaty różowe z czerwonym oczkiem. Chociaż nie wiem czy zostawię.

Znalazłam troszkę czasu i udało mi się przejrzeć cały wątek i teraz będę spamować
Przeuroczy jest ten biały zakątek !!! Mamy taką samą białą kratkę
Szkocja - Branklyn Garden 23:05, 11 paź 2019

Do góry
Na zboczu wzgórza Kinnoull, z widokiem na Perth w Szkocji znajduje się 2-akrowy ogród stworzony w latach dwudziestych XX wieku. Został zaprojektowany przez Johna i Dorothy Renton po wybudowaniu domu.

Para chciała mieć ogród, w którym znajdowałyby się rzadkie i niezwykłe rośliny oraz kwiaty z całego świata. Dzięki nasionom zebranym przez znanych łowców roślin (w tym George'a Forresta i Franka Ludlowa) oraz dzięki niezwykłym umiejętnościom ogrodniczym Doroty, para spełniła swoje marzenia.

Dziś ogrodnicy i botanicy przybywają z całego świata, aby podziwiać wyjątkową kolekcję Branklyn, w szczególności rododendrony, alpejskie i torfowe rośliny ogrodowe. Posiada również kilka krajowych kolekcji roślin, w tym Meconopsis i Cassiope.

Otwarty od 1 kwietnia do 30 października w godz. 10-17.

Zapraszam na wirtualny spacer - otwieramy furtkę.

Przy wejściu znajduje się malutki sklepik.

Życie w wiejskim ogrodzie 23:03, 11 paź 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Dzień dobry, piękny masz ogród, powtarzam się

Wiem, (widziałam) jak cudownie w Twoim ogrodzie wiosną. Ponieważ jestem na etapie sadzenia cebul w gruncie, mam pytania. Możesz odpowiedzieć?
Jak sadzić tulipany w doniczkach? Na jakiej głębokości? Czy trzeba chować przed mrozem?
Istnie możliwość, że już tłumaczyłeś, co i jak. A ja nie potrafię odnaleźć. Byłoby miło gdybyś powtórzył

Cześć Elu

Przepis na tulipany w donicach ...

Składniki:

- cebulki tulipanów
- doniczki
- żyzna ziemia

Termin sadzenia:

Połowa grudnia, cebule przykrywamy ok. 15 cm warstwą ziemi, po całym zabiegu podlewamy.

Sposób zimowania:

- pomieszczenie gdzie nie przekracza temp. 5 *C
- zadołowanie doniczek
- pozostawienie doniczek na zewnątrz ( w tym przypadku trzeba je zabezpieczyć dodatkowo)

Dalsze kroki:

W przypadku pierwszego wariantu donice w miarę możliwości pogodowych wynosimy na zewnątrz, przełom marca/kwietnia i hartujemy.

Efekt końcowy ... opad szczęki sąsiadów

Życie w wiejskim ogrodzie 22:57, 11 paź 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Dziękuję Iwonko za miłe słowa i namiary na corten

W ogrodzie czuć już mocno jesień, rośliny powoli przygotowują się do spoczynku, kolorów nie brakuje.

W takim miejscu bym usiadła, wypiła kawę i nic nie robiła )) pięknie. A cortenu u nich dostatek. Polecam!
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:44, 11 paź 2019

Do góry

Ja nie sieję jednorocznych, a u Ciebie w objęciach traw tak pięknie się prezentują

Cofnęłam się do wiosny i podziwiam tę ogromną kolekcję zadbanych roślin - na zewnątrz i w ogrodzie zimowym. Masz chyba wszystko, co można mieć

Zaintrygowały mnie Twoje róże - śliczne, zdrowe krzaki. Moje mnie troszkę zawiodły, prawie wszystkie z ADR, a miały plamistość.
Życie w wiejskim ogrodzie 22:40, 11 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Jesień u Ciebie jakaś piękniejsza .....zdjęcia jak zawsze z przyjemnością obejrzałam .....

u mnie szaro ,buro i ponuro , chociaż na jutro obiecują ładną pogodę przydałoby mi się kilka dni ciepła ,żeby porządki w ogrodzie zrobic i coś na nowej części podziałać

Madziu brzydką jesień zachowam dla siebie dla Was ma ładniejszą

U mnie też zapowiadają na jutro 20 kresek na plusie, dożyjemy ... zobaczymy. Kiełbaski kupiłem, jak tylko pogoda dopisze jutro rozpalam palenisko i wędzimy.

Owocnej soboty pracusiu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies