Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 14:19, 07 lis 2019

Do góry
kwitna jeszcze dalie. NIektore ledwo ledwo, inne tak se, a kawa z mlekiem w szaleje jak glupia. No ale moje dalia zakwitly dopiero pod koniec sierpnia, inne dopiero we wrzesniu. TYch wysokich nie podwiazalam, wczesniej nie bylo potrzeby,a pozniej spadlo kilka ton deszczu, i nadmiar wody na kwiatach je polamal- lekcja na przyszlosc.

Tajemniczy Ogród 14:19, 07 lis 2019

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Elizabeth jest bardziej maślana Warta grzechu

Moje Amanogawy są tłuściutkie, ale nie wielkie na szerokość. Nigdy nie mierzyłam, ale faktycznie jakieś 1,5 m może...

z maslanych mam taka, podobna kolorem do Elżbietki?

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 14:11, 07 lis 2019

Do góry
Zimozielony jasmin zaczerwienial

skimie maja juz paki, musze dokupic jeszcze jakas zenska, zeby zawiazywala owoce.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 14:07, 07 lis 2019

Do góry
Kolo mahoni rosnie Eden Rose, o dziwo mocno zdrowa tej jesieni, cala wiosne i lato chorowala, na wszystko co mozliwe, chociaz kwitla pieknie.
Teraz po ponad 2 a moze 3 miesiacach pojawily sie dwa paki

eukaliptus w donicy w koncu zaczal wypuszcza nowe listki
Kamelia jak zwykle o tej porze zapaczkowana mega. Zakwitnie pewnie dopiero w kwietniu

Kamelia yuletide, czyli swiateczna, za bardzo pakow nie ma, przyschly, widocznie miala za malo wody latem, chociaz od jesieni ma nadmiar to jak widac za malo.

Sarcococca pod mahonia bedzie przesadzana na druga strone, bo tu ma za duzo slonca latem i w efekcie jasne liscie, ale ma ma wyjatkowo duzo owocow w tym roku. NIe moge sie doczekac jej zimowego kwitniecia

oczar obiecuje troche koloru i zapachu zimowa pora

A drzewko tuskawkowe zachwyca juz teraz. I owoce, i kwiaty, i liscie.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 13:54, 07 lis 2019

Do góry
Zakręcony ogród 13:44, 07 lis 2019

Do góry
Ewab26 napisał(a)

Witam,

ja bym powtórzyła kształt tej wystającej częśi tarasu i zrobiła grządkę z linii prostych.
Następnie jakaś obwódka z bukszpanu, a w środku ML i może miłorzęby na nóżce?
Co ty o tym myślisz, tylko nie wiem czy ci się podobają...

Pozdrawiam, Ewa

Cześć Ewa Twój pomysł bardzo fajny ale nie u mnie
Proste linie nie bardzo pasują do całości moich pokręconych rabat W kwestii roślin to Marikeny od dawna mi się podobają ale przy powiększaniu tej rabaty chcę wykorzystać to co mam. A trzmielina, która tam rośnie jest naprawdę dorodna i szkoda mi jej .
W każdym razie każdy pomysł na wagę złota dlatego dzięki wielkie
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 13:44, 07 lis 2019

Do góry
wbrew pozorom, kolorow u mnie jeszcze sporo.
Zakwitla mahonia.
Rok temu nie bylo ani jednego kwiata, w tym mnie rozpiescila. Troche sie dziwie, ze tak wczesnie, ale wazne jest.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 13:39, 07 lis 2019

Do góry
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 13:36, 07 lis 2019

Do góry

Nawieziona ziemia z kompostem i innym dobrem powoli sie uklada. Rozlozony pokos trawy zdazyl sie juz rozlozyc. Ddzownice i inne zyjatka powoli sie wprowadzaja. Jest gites. Normalnie mam wrazenie, jakby tej szopy nigdy tam nie bylo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:35, 07 lis 2019

Do góry

kota upolowała ofiarę

a Larcia patyka

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:32, 07 lis 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:30, 07 lis 2019

Do góry

Prezenty od Dziewczyn ulokowane już w ogrodzie, buź dla wszystkich

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:25, 07 lis 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Świetny ten klon, polecam, jeśli masz miejsce, ale nie na słońce.
No jak wywalam byliny, plewię i robię kanty, zimą będzie schludniej, jeszcze zostało mi chyba z 5 rabat do kancikowania, jak pogoda dopisze.
No i cebulowe muszę wsadzić, kupiłam i dumam gdzie wcisnąć, coby nie sadzić na tych tulipanach, co w ziemi, a ich nie widać.
Tych żywopłotów to ja mam do cięcia od groma, ale cięcie lubię, sprzątania po, już nie.
Dzięki Ewo, sezon zleciał i nie byłaś u mnie, koniecznie dopilnuję, aby maj z tobą na kawce u mnie spędzić.
a takie mam cebulowe, do niebieskiego, różowego i ognistego.

Mam fajne miejsce na klona ale musze do niego przekonać eMka wszystko w swoim czasie!
Ja nawet lubię kanickować i później podziwiać efekty swojej pracy teraz fajnie, bo ziemia wilgotna, będzie lekko szło Chwasty z obrzeży "ziemnych" powyrywam, bo często wrastają.
Masz tego dobra cebulowego trochę

Oj w przyszłym sezonie mam nadzieję, że uda się spotkać Buziaki!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:23, 07 lis 2019

Do góry
A tu już Igunia aparatem rządzi

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:21, 07 lis 2019

Do góry
Przez ostatni czas mało mnie bo życie ze swoimi kłopotami dosiadło, ale znalazłam czas na spotkanie z Przyjaciółmi ogrodowymi( już wiecie bo dziewczyny fotki dały) teraz ja kilka moich i Iguni fotek wrzucę, bo nie wiem kiedy znowu znajde chwilkę, a wieczorem juz się zmiana czasu i pory roku mśći bo ścina mnie w fotelu nie wiadomo kiedy, widać reset potrzebny
Zaczęło się od grilowania i strzelania z wiatrówki( to panowie)
A my w tym czasie rekonesans po ogrodzie, a potem juz wszystkich stół zjednoczył, a na koniec jak się sciemniło przytuliła nas gospoda

Wizytówka - Ogrodowy Kalejdoskop 13:21, 07 lis 2019

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10123-ogrodowy-kalejdoskop
Trudno było wybrać 50 zdjęć ale w końcu się udało
Tajemniczy Ogród 13:13, 07 lis 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
No to małe podsumowanko drzewne na ten rok To był zdecydowanie rok drzew w moim ogrodzie, od wiosny posadziliśmy:
- 4 klony Princeton Gold,
- 5 grabów Frans Fontaine,
- 1 klona Ginnala,
- 3 Amanogawy,
- 2 wiśnie Kanzan,
- 3 jarząby - 2 mączne, 1 szwedzki,
- 1 miłorzęba,
- 1 platana,
- 1 dąbka błotnego,
- 3 magnolie Alexandriny,
- 1 jabłonkę Golden Hornet,
- 2 świerki Omorika,
- 3 choiny kanadyjskie.
To chyba tyle. 20 drzew! Dziadkowie byliby ze mnie dumni. Kochali i szanowali przyrodę.
Jedną brzozę musiałam wyciąć pod planowaną wiatę.
Zostało mi jeszcze jedno miejsce na liściaste drzewo i ramy będą gotowe. Zastanawiam się nad gruszą drobnoowocową/magnolią Elisabeth (Izuniu, pozdrawiam!)/lub czymś co przysłoni mi odległy dom sąsiada, a nie będzie się sypać bliższemu sąsiadowi do basenu w ciągu sezonu On nie lubi drzew.

-

Piękne podsumowanie! Brawo Tyle pięknych drzew posadziliście, ile to dodatkowego tlenu!!!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:12, 07 lis 2019

Do góry
Cudne sa the chryzantemy w tym kolorze. Jak mniemam, nie znasz nazwy? A moze?

Fajne,wyzsze takie, z gracja niepodobna do ich kurduplowatych kolezanek

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przymrozki liznęły doniczkowe chryzantemy. Te w gruncie przetrwały spadki temperatury bez uszczerbku.

Ogród z wilkiem zamkn. 13:06, 07 lis 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

...
u mnie taki bałaganik zostaje do przyszłego sezonu musi ziemia się uleżeć bo górą to świeży nasyp....lampa do przeniesienia ,dlatego kable są na wierzchu ...ale na wszystko przyjdzie czas ….mocy urzędowej nie nabrało
Eee tam, jaki bałaganik, standard ogrodowy. Też mam taki kawałek, co prawda z mniejszą ilością palet i już powoli rozsypujących się w rękach.
U mnie eM zamówił 2 brakujące lampy i łączenia kabli, trochę trzeba poczekać bo długą drogę mają a potem do wiosny mus poczekać bo przecież jak zimno jest to się średnio kable łączy, jakby nie można było tego w domu zrobić. A jęczenia przy tym ile jest, że znowu coś wymyśliłam... Więc pewnie z 5-6 miesięcy temat zajmie. Chyba się już powoli przyzwyczaiłam. Profilaktycznie od sierpnia wspominam co jakiś czas o nowej zabudowie na huśtawkę. Nie liczę na wiosenne ziszczenie planów, bardziej jesień tylko którego roku...

Fajny pomysł z tym wgłębnikiem na basen. Przyjemność kąpieli będzie a basenu nie będzie widać.

Zazdroszczę zamknięcia sezonu, ja jeszcze z cebulkami i sprzątaniem w czarnej d...e jestem. Stos książek leży przy łóżku i czeka na długie zimowe wieczory.
Sezon 2017 u Hanusi 12:46, 07 lis 2019

Do góry
Dziś miałam godzinę na ogród! POsadziłAM tulipany w doniczk8i i zostawiłam w szklarence, zadołowane. Mam nadzieję, że mi ich myszy nie zjedzą, bo zostawione w skryneczce w altance, drobiazgi przybyszowe, wszystkie zjedzone.

Wykopałam ostatnie dalie, tez sie dosuszają w szklarni. Został bałagan po wykopie, ale to nastrępnym razem. Po niedzieli ma być bez deszczu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies