Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 09:11, 15 mar 2012

Do góry
2- cos fioletowego- perukowiec jeśli będzie miał jasno, klon palmowy- tylko jeśli naprawdę zacisznie, no i dość wolno rośnie. może być jeszcze pęcherznica Diabolo, czy inna jej odmianna
Miskanty możesz sposobem Danusi wsadzic między hortensje, tak 'pół kroku' za nimi, wtedy tylko rozstaw je rzadziej. I można powtórzyć jeszcze gdzieś kępę, jako nawiązanie.

Jak wygląda studzienka- jest niska, tak?. Tu, koło niej wydaje mi się że dobrze by było coś co zasłoni studzienkę, ale nie będzie wysokie, a wyższy tylko jakiś punkt- małe drzewko, krzew prowadzony na drzewko ( czyli że od dołu jest smukły, nie rozwalony na szeroko). Bez może być, choć zdarza mu się że choruje i bywa brzydki. Z tych niższych może obejrzyj berberys Red Carpet, Berberys Green Carpet ( czerwony mocno jesienią), albo cisy Repadna ( nawiązanie do cisów w żywopłocie), cyprysik Filifera Nana ( można je dać obok siebie, lub w odstępach między nimi niska trawę ozdobną- wtedy bedzie efekt podobny do tego z trawą i tujami ).
Tylko wiesz, nie wiedzę tej studzienki, nie wiem czy nie za nisko proponuję.

Albo jeszcze derenie Kelseyi- niska gromada, troche włażąca na siebie, zimą tez czerwone patyki.
Hortensje- można przeciąć ich ciąg na 2 gromady. Może właśnie dereniem- wsadzić ich tam 3 szt w gromadkę? A wtedy dać3 hortensje za dereniami w stronę serbów- czyli tu gdzie 7, 6 i jeszcze dodać jedną szt.

Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 08:53, 15 mar 2012

Do góry
Od dwóch i pół roku mieszkamy w bliźniaku z mini ogródkiem. Niestety nasza wiedza w tej dziedzinie była marna, gdy go zakładaliśmy. Teraz jest już o wiele lepiej. Jestem Wielką Teoretyczką, jednak wyobraźni nie mam za grosz Pomóżcie.
Docelowo marzeniem moim jest otoczenie się ścianami zieleni, zależy nam na uzyskaniu efektu zielonego zakątka. Co robić? Tylko nie każcie mi wrzucić granat i uciekać
A! I czym podsadzić katalpę? Może to kółko zlikwidować po prostu?

Ziemia - gliniasta ale nie za bardzo.

Dodaję zrobione przed chwila zdjęcie - czyli najbardziej aktualne.
Od lewej:
1. przy tarasowych schodkach rośnie niewidoczna teraz kępa Miskanta Olbrzymiego - cudnie widoczna z okna salonu.
2. Podsadzić bym ją chciała hortensją/różą/ niższymi trawami? - bo z przodu zostawia puste miejsce.
3. Laurowiśnia.
4. Hortensja ogrodowa pod agrowłókniną
5. Tuja taka kulista większa.
6. Świerk Conica.
7. LUKA - na drzewko jakieś?
8. Conica
9.Za nią mała jarzębina.
10.Miejsce na grilla.
Przód: - w tle tuje szmaragdy.
1.Sosna czarna.
2. Zakątek berberysi a przed nimi czterema jałowiec.
3. Hakuro.
4. Trzmielina.
5. Kosodrzewina.
6.Jałowiec
7. Bukszpan chyba
8.Kulka zaszczepionej jakiejś iglastej miniaturki (sosenki?)
9.Tuja kula duża, jak wcześniej po lewej.
10 Jakaś inna tuja mała taka krzewiasta bardziej.
11.Jałowiec
12. W rogu: magnolia od rodziców
13. Świerk błekitny szczepiony, taka kula wolnorosnąca.

Prawa strona:
1. Jabłoń ozdobna Ola.
2. Miejsce na ławkę/ huśtawkę?
3. Wierzba z kręconymi witkami.
4.Po prawej tuż przy tarasie sosna żółta a dalej - klon ginnala - ma mi i sąsiadce mojej stworzyć parawan, który na osłoni - nasze domy są położone każdy kolejno niżej, więc jak wychodzimy na tarsay to jesteśmy widoczni jak na patelni...
Proszę Was o propozycje, co mogę zrobić w tym naszym zakątku?

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 08:52, 15 mar 2012

Do góry
fajnie że jest dużo hortensji, żywopłot, serby ok. oś ie tak jest z trawami. Berberysy bardziej bym dała jako tło , a teraz zasłonią studnie a przy okazji spory widok na hortensje z tarasu. Derenie bym jeszcze powtarzała, zima fajnie wyglądaja zimą.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 08:45, 15 mar 2012

Do góry
gdzie jest południe?
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 19:18, 14 mar 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Dla porównania.... kupiłam Kwietnik i tam jest gazetka Obi:

Auchan

Magnolia 80-100 cm - 21,95
Bluszcz 60-100cm - 8,99
Rh od 6,49 do 18,99zl

OBi

Magnolia 100cm - 59,99
Bluszcz 120cm - 29,99
Rh poj 2,5l - 26,99
Rh poj 5l - 79,99

według mnie do Obi nie ma po co jeździć - ceny roślin o niezbyt dobrej jakości odpychają - żeby za malutką begonię chcieć 2,50? Albo raz zapłaciłem za bluszczolistne pelargonie po 8 złotych - na targu dwa razy mniej...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:53, 14 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
witaj Marzenko
Chyba się tu nie witałam , choć zaglądałam parę razy.
Bardzo podoba mi się Twój dom, bardzo, bardzo.
Ciekawe jak piękny będzie ogród. na razie hasła które rzucasz brzmią 'smakowicie'
W sprawie zamiany kosówek na bukszpany- jeśli masz słabą, suchą ziemię, to radzę Ci zostac przy kosodrzewinach. W jasnym miejscu będą urodziwe. Jak cięższą ziemię, czy nie pełne słońce- lepiej bukszpany. Ja też często mam taki dylemat - bukszpany czy kosówki. Lubię bardzo oba te gatunki.
Graby tez kocham szalenie,a Fastigiata są takie śliczne, że ach!

Magnolio, ziemię mam gliniastą, strasznie się męczę aby ją poprawić, piasek, torf, etc. Bukszpany w takiej ziemi powinny dobrze rosnąć. Jeszcze myślę.......,, moźe tylko w niektorych miejscach pozamieniam będę skanować projekt ogrodu i fragmentami z wami omawiać dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej.
Czytałam Twoje opinie o gabionach własnoręcznie wykonanych niestety mam problem ze znalezieniem wykonawcy u mnie. Najpierw jednak ściana wodna
Ogródek do przeróbek ;) 17:12, 14 mar 2012

Do góry
Moje dzieci są dzisiaj nad wyraz grzeczne A ja w końcu mam więcej czasu na ogrodowe rozmyślania Pomyślałam o wkomponowaniu moich stożków. Najpierw myślałam o czymś takim:

1- różaneczniki
2- coś na pniu (myślałam o mariken)
3-choiny kanadyjskie
4- jukki
5- miskant
6-bukszpanowa kulka
7-pas lawendy
8-magnolia
9- serby

A tak by to wyglądało ze stożkami:

Humor dzisiaj poprawiła mi wiadomość,że dostanę 3 lub 4 bukszpany, takie do pasa!!! Znajomy nie chce ich w ogrodzie, nigdy nie były cięte, ale w kule da się je chyba formować Mam pojechać po nie za tydz.
Ogród u stóp klasztoru 14:58, 14 mar 2012

Do góry
tak, jeśli uda Ci się skubnąć będę bardzo wdzięczna.
Ogród u stóp klasztoru 14:31, 14 mar 2012

Do góry
kurcze, zapomniałam Ci napisać o tym miejscu. Miałaś parę propozycji, a ja chciałam dodać że wg, mnie tam ścieżka powinna nie być prosta, tylko miękka, w lekkie fale. Wtedy nie będzie tak podłużnie.
O moliniach dla Ciebie pamiętam.
U mnie w ogrodzie jeszcze wszystko śpi. Mamy zimniej, bo w dołku jesteśmy. Nawet staw sąsiada dopiero rozmarza. U Was już jakieś krokusy, przebiśniegi, u mnie czubki krokusom ledwo wystają.
Poza tym spieszę się z projektami, bo ludzie na wiosnę chcą mieć gotowe.
Jak zwykle mam nowe apetyty na nowe rośliny, ale bardzo się pilnuję żeby nie kupować.
Ogród u stóp klasztoru 14:16, 14 mar 2012

Do góry
Magnolia co u ciebie słychać?. Ja Czekam na pogodę i zaczynam realizować twój projekcik.muszę tak wszystko zgrać żeby przesadzić jałowce kolumnowe w koło wgłębnika . Muszę zrobić plan prac, bo to zawsze ułatwia mi prace i pomaga uniknąć zamieszania. Szkoda mi wyrzucać te jałowce, więc ulokuję je w dole działki przy wgłębniku
Ogród u stóp klasztoru 13:47, 14 mar 2012

Do góry
alinak napisał(a)
wiesz co , trzeba myśleć że zima to taki stan , kiedy wszystko wygląda trochę brzydziej w ogrodzie , i badylki są wtedy ozdobą .
a ty ignorantem ????? - no coś ty wymyśliła . myślałam że odniosłaś się do mojej myśli że zbyt częste przycinanie jest przyczyną chorób grzybowych . jakbyśmy pogadały , to byśmy prędzej się zrozumiały . to pisanie czasem tak wychodzi że sama się ze siebie śmieje - co ja pisze ?

też uważam że zima to czas kiedy np stare koszyczki jeżówki czy koślawe gałęzie jabłoni są do zachwycania się. z dzieciństwa pamiętam poranek u znajomych mieszających w leśnym ogrodzie- to wspomnienie ośnieżonych, nagich drzew, gołych krzewów zostało mi na całe życie.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:37, 14 mar 2012

Do góry
całkiem łatwo, dzięki
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:36, 14 mar 2012

Do góry

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:29, 14 mar 2012

Do góry
Magnolia buźke zrobiśz tak: : D , ; ) , : ) Tylko bez odstępów. Wychodzi kolejno: , ,
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:22, 14 mar 2012

Do góry
jestem jak wirus komputerowy ( tu powinna być buźka, ale nie umiem wstawić, a nie chce mi się nauczyć)
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 13:17, 14 mar 2012

Do góry
Sebek kusze bo warto. W zeszłum sezonie kupiłam ogromniaste RH (pewnie pamiętasz) za psie pieniądze
Krzewy wyglądają całkiem ładnie. Skoro jest tanio to po co przepłacać?

Dla porównania.... kupiłam Kwietnik i tam jest gazetka Obi:

Auchan

Magnolia 80-100 cm - 21,95
Bluszcz 60-100cm - 8,99
Rh od 6,49 do 18,99zl

OBi

Magnolia 100cm - 59,99
Bluszcz 120cm - 29,99
Rh poj 2,5l - 26,99
Rh poj 5l - 79,99
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:55, 14 mar 2012

Do góry
mogą, ale nie muszą być takie same. Z tym zielonym x to się jeszcze wstrzymaj. trzeba zaplanować co tam będzie, a wtedy znajdzie się łatwiej dobre miejsce na drzewo/drzewa tam.
A jakie drzewa ,niewielkie?- śliwa wisniowa Pissardii, śliwa Umbraculifera- ta będzie miała kulista koronę, klon Globosum, koln tatarski podgatunek ginnala, dereń jadalny,platan Alphen's Globe', amelanchier lamarckii.
Poszerzyć rabaty możesz napewno, to pomysł bardzo ogólny.

Ogródkowe perypetie:) 10:14, 14 mar 2012

Do góry
pewnie, spokojnie.
Jak Ci się uda.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:14, 14 mar 2012

Do góry
no, wiesz, chodzi o to żeby to nie była powierzchnia 1.5 x1.5, tylko min jakieś 10 m2. wtedy widać ładnie przestrzeń kompozycji.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:10, 14 mar 2012

Do góry

A jeszcze mam pytanie odnośnie tego:
magnolia napisał(a)
Świetnie wygladają turzyce ( ale nie wszystkie) z kulami tuj, najlepiej niższymi niż masz, ale i ta by się wkomponowała i w to czosnki. Najlepiej na dużej powierzchni.

Jak duża powierzchnia to by musiała być żeby efekt osiągnąć? Bo może zamiast wkomponowywać w pas zieleni przeniosłabym w inne miejsce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies