Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

agata_chrosc... 15:58, 17 kwi 2012

B - a ten cień to jest tylko tam, gdzie ma być obwódka czy wszędzie? Bo róże w cieniu rosnąć nie będą.
agata_chrosc... 16:00, 17 kwi 2012

C -między kosodrzewinę a hosty możesz dać inny kolor rododendronów
agata_chrosc... 16:09, 17 kwi 2012

D - kulowe liściaste mogą byc np kolorowe berberysy - admiration, aurea czy piękny polski beskid. Kolumnowe mogą byc tez jałowce, ale czytałam na forum że są trudne w uprawie i łatwo brązowieją, a od śniegu traca pokrój. A może cisy. Są odmiany kolumnowe i rosnące dość szybko. Trzeba by dobrze poszukać. No i jest jeszcze choina kanadyjska, którą juz zdaje się Magnolia polecała.
agata_chrosc... 16:14, 17 kwi 2012

H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.
abrakadabra 16:19, 17 kwi 2012

agata_chroscicka napisał(a)
B - a ten cień to jest tylko tam, gdzie ma być obwódka czy wszędzie? Bo róże w cieniu rosnąć nie będą.

Wszędzie przy tarasie jest głównie cień. Ale trochę słońca też wpada - teraz np. jak wyglądam przez okno to wszystko jest w słońcu, ale to nasłonecznienie zmienia się też przecież w zależności od pór roku. Jeszcze tego nie ogarnęłam jak tam jest dokładnie. Ale z pewnością głównie cień.
A róże w cieniu żadne nie mogą? Zdaje mi się, że czytałam u Danusi (a może gdzie indziej), że w cieniu wszystkie róże mają...

C -między kosodrzewinę a hosty możesz dać inny kolor rododendronów

że też na to nie wpadłam dzięki super pomysł!
agata_chrosc... 16:19, 17 kwi 2012

I - kule w trawie to mogą byc tawuły japońskie na przykład. Płotek można przysłonić pęcherznicą.
agata_chrosc... 16:21, 17 kwi 2012

a tak ogólnie to moim zdaniem trochę za duża różnorodność. No i znasz już moje zdanie - taka wiejska posiadłość lepiej wyglądałaby w prostych, ale bujnych nasadzeniach. Ale Ty tam będziesz mieszkac i Twoje zdanie jest najwazniejsze. Ile mogłam to się namądrzyłam. A teraz na pewno mądrzejsi ode mnie podpowiedzą Ci znacznie więcej.
agata_chrosc... 16:25, 17 kwi 2012

no ja specjalistką nie jestem, ale całe życie słyszałam i czytałam, że róże to kwiaty słońca. Najlepiej zapytaj AnięDS. Ona jest ekspertem i może poradzi Ci jakąś pachnącą odmianę do cienia. wiem, że np. Sharifa Asma Austina znosi częściowy cień, ale jak wiele tego cienia?
abrakadabra 16:29, 17 kwi 2012

D - kulowe liściaste mogą byc np kolorowe berberysy - admiration, aurea czy piękny polski beskid. Kolumnowe mogą byc tez jałowce, ale czytałam na forum że są trudne w uprawie i łatwo brązowieją, a od śniegu traca pokrój. A może cisy. Są odmiany kolumnowe i rosnące dość szybko. Trzeba by dobrze poszukać. No i jest jeszcze choina kanadyjska, którą juz zdaje się Magnolia polecała.

Nie znam się właśnie na berberysach wcale (zresztą jak na większości roślin) - zaraz pooglądam i poczytam o tych.

Choina odpada chyba bo za wielka jest z tego co czytam do 8 metrów szerokości - absolutnie się tam nie zmieści - musi być przejście do drewutni. Poszukam jeszcze jakiś kolumnowych bo w sumie nawet nie sprawdzałąm jakie są polecane.

H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.

No właśnie wiem, że tam potrzeba wystopniować wysokości tylko nie wiedziałąm jak.
A o jakiej odmianie rozplenic myślisz?
Ja bym bardzo chciała gdzieś jeszcze tą wielką (odmiany teraz znaleźć nie mogę,ale ponad 1 m wysokości ma) umieścić gdzieś, ale tam to chyba za duża będzie?
abrakadabra 16:44, 17 kwi 2012

Dzięki wielkie Agata za rady
Zaraz się o te róże popytam.

Wiem Agata, że różnorodność duża. Ja jednak tak mało znam się na roślinach, że po prostu bardzo trudno zaplanować mi coś bujnie i prosto i jeszcze uwzględnić w tym rośliny, które znam i lubię.
Jeszcze rok temu nie odróżniłabym Ci rododendronu od piwonii - pisałam zresztą o tym i nie miałam pojęcia jak wygląda bukszpan czy cis.

Duuużo jeszcze muszę się nauczyć - najwyżej jak coś sknocę to przesadzać będę

Na razie skupiam się na tym żeby dawać w przedogródku tylko 3 kolory kwiatów - róż, fiolet i biel i chociaż z kolorami nie namieszać

A traw z kolei tyle bo je uwielbiam wprost. To jedne z moich ukochanych roślin. Nawet jako dziecko zachwycałam się ich kwiatostanami i delikatnym powiewaniem na wietrze.