Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe wariacje 10:29, 11 maj 2024

Do góry
Zrobiłam zdjęcie jak ŚŚ wygląda obecnie, mróz dał jej sygnał, że idzie jesień. To fotka miejska, szok jaka kolorowa, ale pięknie wygląda.

Ogrodowe wariacje 10:22, 11 maj 2024

Do góry
Z wielką nadzieją zakupową wybrałam sią na targi ogrodnicze w moim mieście. Są co roku w maju, tak jeszcze nie było. Kilku wystawców, lipa straszna. Kupiłam piwonię na pocieszenie Victorie de la Marne, mam nadzieję że będzie w kolorze ciemnoróżowym, a nie czerwona
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:25, 11 maj 2024

Do góry
Kochane żyję i rano wstałam bez bólu

Kto rano wstaje ten ma zerwany trawnik

Już bliżej niż dalej

Teraz mus ogarnąć życiowe sprawy ,ale jeszcze coś dziś pokopię potem
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:23, 11 maj 2024

Do góry
Aga, Helen, cmok.

Kasia, u mnie to nic nie ma dużo wody . Czasem podlewam tę rabatę ze zraszacza. Te iryski rosną wśród dereni i tuj. Będę musiała chyba jedną kępę przesadzić bo derenie ją zjadły. Sama zobacz.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 09:17, 11 maj 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Takie tam , po koszeniu trawy, zdecydowanie trzeba pomyśleć o jakieś rabacie w środkowej części

Nie myślałaś o tym by powiększyć obecną rabatę? A nawet zamiast wyspowej połączyć ją z tą przy ogrodzeniu? Wysłużyć, aż do krawędzi domu? Co tam w kącie masz, że tak warzywnik odsunęłaś? Oczyszczalnie?

Tak myślałam o Twoim przodzie i tych 3 ząbkach na drzewa. Wygodnie będzie Wam kosić to? Może zrobić rabatę tak by ukryć wieko od studni, bo teraz jest mocno widoczne w trawie? Drzewa można by rozrzucić wtedy po całym froncie nieregularnie. Zaznaczyłam też lekkie poszerzenie obecnej rabaty. To takie luźne przemyślenia
Bylinowa łąka 09:02, 11 maj 2024

Do góry
Kolekcja lilaków Posadzę, poprzycinam i liczę, że za parę lat będą piękne.

Pierwsze trzy miały po 1 kwiatku. Odmiany nieznane.

To by było na tyle w kwestii wstrzemięźliwości zakupowych.
Ruszam do działania, by coś zrobić dzisiaj.
Bylinowa łąka 08:56, 11 maj 2024

Do góry
Podrzeń żebrowiec - dużo mniejszy niż ten z Wrocławia, tego nie dałoby się podzielić.

Mukdenia z lokalnej szkółki, widać że mróz ją trochę liznął.

Bergenie od mamy. Tam już marniały, bo świerki za bardzo się rozrosły. Mama by je wywaliła, a mnie się przydadzą. Posadzone odżyją.

Barwinek większy też od mamy. Zobaczę jak mu będzie u mnie. Wcześniej czytałam o nim, że bardziej wrażliwy, ale u mamy już parę lat rośnie bez problemów. Może i u mnie da radę.

Bylinowa łąka 08:50, 11 maj 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)
Melduję, że największą hosta jest a tak się bałam że straciłam ją. Hosty trzeba podsypywać ślimaksem. Ale muszę wypróbować mączkę bazaltową bo one podobno nie lubią po niej chodzić, a ślimaks będę do butelek dawać jako przynętę niech tam wchodzą. To taki mój bardziej ekologiczny plan. Jest też ekologiczny środek na ślimaki w postaci granulek, ale czytam że raczej odstrasza, a nie niszczy.
Zazdroszczę, że mogłaś 3 dni robić w ogrodzie. Ja po jednym dniu mam problemy.
Do siebie zapraszam w wakacje

Ula dobrze, że hosta żyje. Mi się nie chce bawić z sypaniem granulek, ale chyba nie będzie wyjścia i przynajmniej przy nowych nasadzeniach będę podsypywać, bo zeżrą.
Z zaproszenia chętnie skorzystam.
anpi napisał(a)
Gosia, to niezły maraton roboczy
I nie tylko! Ja miałam zacne plany w majówkę i ten tydzień po bo mam urlop, ale ciągle coś mi krzyżuje te plany i znów nie wykorzystam tak jak bym chciała

Ania jakie to częste u nas ogrodniczek, przynajmniej pogoda współpracuje, choć trochę skorupa na wierzchu się zrobiła.
Ja na dziś mam plan posadzić resztę zamówienia, które dotarło w środę i koszenie. Z planami jednak różnie bywa.
Rojodziejowa napisał(a)

Używam ekologicznych granulek i rośliny mniej obgryzione. Ja to miałam te obślizgłe france nawet w pomidorach. W daliach oczywiście też. Tam gdzie było obgryzione już rośnie na nowo.

Asia chyba bez wsparcia się nie obejdzie. Zwłaszcza młode sadzoneczki, to dla nich rarytas. A hodować na jedzenie dla ślimaków nie mam ochoty.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ten ekologiczny z żelazem właśnie dorwałam i mam zamiar sypać nim warzywnik

Sylwia jakoś musimy bronić nasze roślinki. Oby z dobrym skutkiem.
ElzbietaFranka napisał(a)
Czytałam pracę w punktach. Też cała majówkę przepracowałam.
Nieraz mam dosyć. Zmęczona chodzę spać wstaje jeszcze bardziej bo połamana. Nim się rozchodze to trwa.
I znowu ubiór ogrodniczy i dalej do pracy.

Małgosiu odpisałam u siebie.

Dziękuję czytałam. Palibina przytnę, bo podoba mi się taki gęsty krzaczek jak twój.
Elu ruch w ogrodzie to samo zdrowie, choć po jego większej dawce odczuwamy różne skutki. Umiar wskazany, ale czasami idziemy na całość.

W środę po pracy byłam na działce i dojechałam już poprawioną drogą. Tydzień bez deszczu wystarczył, by wyschło. Posadziłam część roślin z zamówienia, ale ponieważ jechałam sama, to pojechałam inną trasą, aby zajrzeć do tej szkółki, co ją wcześniej miałam w planach. Chodząc i oglądając roślinki, zapytałam o bzy (po głowie chodziła mi Krasawica Moskwy) i właściciel odpowiedział, że stoją przy zbiorniku takie bidy, które nawet mogę wziąć za darmo. Poszłam i wybrałam 6 szt. Skusiłam się też na mukdenię - ładne sadzonki po 15 zł - wzięłam tylko 3, bo nie wiem jak u mnie będzie rosła.
A teraz pochwalę się zakupami.
Narecznice Goldiego

Parzydło leśne - miało być 5, ale ostało im się tylko jedno.

Gratis - bodziszek

Bardzo ładny Długosz Claytona

Magary Dramaty z Rabaty 05:32, 11 maj 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)
Ja ze swojego tamaryszka zrobiłam drzewko.
Tylko ostrzega, to jest potwór. Tnę kilka razy w sezonie.
Na razie póki jest taki wiotki nic bym nie robiła. Potem jak podrośnie wybierz jeden prosty pęd a resztę obetnij tuz przy ziemi, a nawet pod.

Właśnie w zeszłym roku kupiłam tamaryszka, i tak go prowadzę, na drzewko, wycinam wszystkie boczne gałązki Ile lat ma Twój? Jest ogromny Mojego posadziłam w lasku, tam sucho a on na razie świetnie sobie radzi, o to mi chodziło, nie chcę go podlewać, potrzebuję tam roślin sucholubnych

Czy ciągle wyrastają mu od dołu boczne gałązki, albo od ziemi?
Szarobiałego ogrodowe początki. 00:15, 11 maj 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Fajne te dywaniki.

Jola co to za kwiatki różowe co się same wysiały?
Nie znam

Lidka te kwiatki to miesiącznica. Kwitnie na biało i róźowo-fioletowo. W pierwszym roku buduje rozetę liści, a w drugim zakwita. Potem, po przekwitnięciu, wytwarza charakterystyczne "pieniążki" z nasionami.
Miesiącznica przy tarasie jest mojego wzrostu (160cm).
Magary Dramaty z Rabaty 00:13, 11 maj 2024

Do góry
Na różne smutki kupiłam sobie dzisiaj łubin:

Bardzo mi pasował na zatkanie dziury na rabacie
I kolor mnie zachwycił Jest żarówą, która przyciąga wzrok zamiast tulipanów, które normalnie powinny kwitnąć a nie przekwitać o tej porze roku.
Cena mniej mnie zachwyciła - 30 zeta Świat oszalał. Ale uznałam, że poprawa humoru jest warta wszystkich pieniędzy

Magary Dramaty z Rabaty 00:09, 11 maj 2024

Do góry
Ja ze swojego tamaryszka zrobiłam drzewko.
Tylko ostrzega, to jest potwór. Tnę kilka razy w sezonie.
Na razie póki jest taki wiotki nic bym nie robiła. Potem jak podrośnie wybierz jeden prosty pęd a resztę obetnij tuz przy ziemi, a nawet pod.

Magary Dramaty z Rabaty 00:02, 11 maj 2024

Do góry
Zmotywowałam się, żeby poruszyć w końcu temat mojego śp. Jordana.
Pewnie znowu będą zarzuty, że marudzę No trudno, wezmę po raz kolejny na klatę
Ale fakt upadku Jordana jest niestety niepodważalny i bardzo dla mnie smutny

Jordan rósł od 2020 albo 2021 roku, miał się dobrze, kosztował niemało...
Stanowisko przygotowane miał na wypasie, podlewany był indywidualnie.

Taki był śliczny chyba w drugim roku u mnie:

W zeszłym roku, jakoś w sierpniu, coś z nim zaczęło być nie tak. Zaczęły mu brązowieć liście i zaczął je gubić.

Wiosną 2024 się nie obudził

Przecięta gałąź, ok 2 cm średnicy, wygląda tak:

No i moje pytanie: czemu Jordan padł??? Verti czy nie verti???

Na pierwszym zdjęciu widać, że w jego okolicy rosły m.in. rozchodniki. W okresie zbliżonym do tego, kiedy Jordan zaczął brązowieć, rozchodniki tez mocno chorowały. Nie znam się ale wyglądało to na grzyba. Miały parchy i były brzydkie. Pamiętam, że Judith też coś o chorobach rozchodnika wtedy pisała, u mnie wyglądało to podobnie. Zdjęć niestety nie znalazłam. Fakt jednak jest taki, że chyba z trzech dorodnych sadzonek rozchodników w tym roku, w tym miejscu, wyszły po jednej gałązce.
Zakładam, że ta informacja może mieć znaczenie.
Znaczenie może też mieć, że to nie pierwszy klon, którego straciłam. Wszystkie stracone kupowane w tym samym CO.

Dziewczyny, czekam na Wasze opinie.
Bardzo by mi zależało na ustaleniu czy to verti czy nie verti - coś muszę w następstwie Jordana posadzić bo łyso strasznie i żal. A co posadzić nie wiem, bo to uzależniam od diagnozy...

P.S. W kolejnym odcinku będzie o Going Green, który też się nie chcę obudzić Nowa dawka marudzenia będzie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:23, 10 maj 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Muszę wyciągnąć aparat - ten ziomek jest tego wart
Irys bródkowy Dark Passion

On jest wysoki? Jeśli tak to mam tez takiego
Czytam, że rośliny zamierają zamiast przyrastać, na fotach tego nie widać
Ale skoro tak się dzieje to albo coś pod ziemią grasuje i podgryza, albo nieodpowiednio dobrane do stanowiska i gleby. Zwracasz na to uwagę przy doborze roślin na rabaty czy raczej kompozycja jest ważniejsza? Bo ten dobór do stanowiska to więcej niż połowa sukcesu w uprawie.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:16, 10 maj 2024

Do góry
Magarku , Magic Ball wiosną jest pomarańczowy, potem latem żółto zielony z pomarańczowym rumieńcem na końcówkach. Mam wrażenie, że ciągle te liście inaczej wyglądają. Teraz robi się bardziej żółto-zielony. Jesienią łapie bordo i czerwień.
To zdjęcie z czerwca

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:45, 10 maj 2024

Do góry
Dziś będzie nieogrodowo bo pierwszy koncert kapeli metalowej syna. Syn na perkusji totalny samouk i nie miał perkusji w domu. W domu ogarniał gitarę elektryczną też samodzielnie. Powiem Wam bawiliśmy się wyśmienicie, a perkusji naprawdę słuchało się z przyjemnością basy też świetne.
Ale biorąc po uwagę, że nasz wyrośnięty dzieć wychował się niejako na Ogrodowisku to może i post choć nie całkiem roślinny to poniekąd Ogrodowiskowy

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:32, 10 maj 2024

Do góry
Upchnelam ostatnie dalie.
Ogród Basi i Romka 22:07, 10 maj 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Prawdziwie wiosennie u Ciebie U mnie jabłonki i tulipany już dawno przekwitły.
Ta biała hosta niesamowita

Tak sobie pomyślałam, że muszę ogrodowy obchód zrobić inne hosty też się ładnie rozkręcają, ja osobiście lubię tą w zeszłym roku była malutka, teraz już nabrała trochę masy, zapowiada się na ładną dużą
Ogród w malinówkach 21:46, 10 maj 2024

Do góry
Bratki dają czadu, zwłaszcza te fioletowe

To był ciężki dzień. Ale to może jutro coś napiszę. Dobranoc
Ogródek Kasipod 20:58, 10 maj 2024

Do góry
Na chwilę obecną bukszpanom daje radę.

i mojee pierwsze róże mają być Artemis (4 sztuki)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies