Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:59, 07 mar 2012

Do góry
Wykasowałam posta, bo pomyślałam że może przesadzam. Ale przedtem zrobiłam Ctrl+C, więć mam go zapamiętanego:

zacytowałam ten post bo chciałam nawiązać do zdjęcia.
W nowoczesnych ogrodach szczególnie szuka się nawiązań, także w kształtach, podziałach. Mi bardziej podoba się 'przyklejenie' rabaty do tarasu, jak wyżej na zdjęciu, ale w jej wymiarach trzeba poszukać nawiązań. Więc jej szerokość wg. mnie powinna być taka sama jak tej rabaty ze żwirkiem i klonem. No i chyba złapałabym nią róg, i dojechała do kantu donicy na tarasie. Ale nie widzę tego w całości, mogę się mylić, bo widoki są częściowe, nie ma pełnej perspektywy.
I uważnie z formami na pniu, potraktujmy je jak rzeźby- czyli akcenty, punkty skupiające uwagę. Do nich pięknie pasują wypełniacze, dywany, nie trzeba kolejnych 'rzeźb'
I 'przyciągnij' tu Danusię, może Jej pomysł był tylko takim strzałem do zdjęcia, a może jakąś spójną wizją
Wizytówka ogród Danuszy-odsłona 2 11:09, 07 mar 2012

Do góry
przez całe lato i jesien a nawet część zimy starcza płodów

moja magnolia ,kwitnie do mrozów

Ogród do remontu 09:55, 07 mar 2012

Do góry
nieszka napisał(a)
Mbozena masz bardzo fajny dom Super że trafiłaś na forum zanim założyłaś ogród.
Będąc na kursie projektowania ogrodów nie miałaś za zadanie zaprojektować swojego?

Mogłam zaprojektować swój ogród, ale jakoś nie bardzo miałam pomysł itp,
Na kurs poszłam tylko po to, aby nauczyć się rysować w programie archicad + wizualizacje w artlanitsie, właśnie pod kątem architektury krajobrazu.
Ewalm dziękuję za rysunek, przed tymi balustradami branię się jak mogę, bo nie chcę zamykać przestrzeni.
Magnolia to jest rajska jabłoń, zawsze kwitnie na majowy weekend i jest piękna przez 3 dni, a potem w lipcu już gubi liście i stoi taki suchy patyk, bo przez ostatnie lata nawet nie ma owców. Ta jabłonka ma z 50lat.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 09:32, 07 mar 2012

Do góry
Ewa - dziękuje. Marzę żeby kiedyś oprócz hobby i uzależnia było to też sposobem na życie

EwaG - analizuje i powiem że podoba mi się twój pomysł. Dałabym jednak jeszcze troszkę lawendy przed cisami Elegantissima
Jeżeli chodzi o drzewo to rzuciałaś mocno nowe spojrzenie na tą rabatę... Jakoś nigdy się nie zastanawiałm nad "wyciąganiem" i "lekkością" Dziękuje Ci bardzo
Czyli każde drzewo ze zwisającą koroną będzie źle wyglądało? Magnolia fajny pomysł ale może dać coś z czerwonymi listkami? Chociaż to może za dużo kolorów..?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:04, 07 mar 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dziewczyny, nikt nie chodzi tą ścieżką (nawet po spożyciu ) ona ma za zadanie przełamać dużą powierzchnię trawnika i tak w całości to jest widoczna tylko z piętra domu.

Justi, niestety masz rację, dużo łatwiej i taniej aranżuje się mniejsze przestrzenie .

A to widok na miejsce, gdzie chcę ewentualnie przesunąć planowaną rabatę, dużo czegoś czarnego pod drzewkiem, to Danusina skarpeta z traw, tylko trochę mi nie wyszła

Ogród do remontu 08:48, 07 mar 2012

Do góry
Ewo w Głoskowie chyba nie. Przynajmniej tam gdzie mieszkają starsi Państwo S.( chyba tam jest podany adres). Starszy Pan S. zaprasza do siebie, można u niego kupić sadzonki drzewek owocowych i troszkę róż

Danusiu może Cie kiedyś spotkam na trasie do bazy. A za lat 55 jak ogród będzie ładny, zaproszę na kawę na tarasie ( jeszcze go nie ma, ale spoko, z 15 lat i będzie)
Albo zrobię spęd sąsiadek ogrodowiskowych z szerokiej okolicy.

Fajny projekt Ewy na rabatę z drzewem. czy to jest stara wiśnia? Jak tak, to można ją powycinać latem dość mocno- wszystkie pędy z odcinkami bez liści, gałęzie stare, skierowane do środka drzewa , a teraz, na przedwiośniu w fazie 'pękającego pąka' spryskać miedzianem. To preparat grzybobójczy, ale naturalny związek. Jeśli oczywiście chce Ci się powalczyć o to drzewo. I jak nie ma wiele ran z żywicą na pniu, pęknięć wgłąb pnia. Wtedy nie ma co się starać, ale można zostawić drzewo dopóki w okolicy nie wyrośnie zieleń zastępcza
Ogród do remontu 07:20, 07 mar 2012

Do góry
nieszka napisał(a)
Ależ na sąsiadki trafiłam Też jestem spod Piaseczna i miejsca te prawie wszystkie znam. Jest jeszcze chyba jeszcze taka zdeje się nowa zjeżdzając z Puławskiej w Karczunkowską (chociaż nie wiem jak ona się nazywa, być może Magnolia ją wymieniła)

Na Karczunkowskiej działa to pod szyldem "Szkółki Zamojskie". A Kordusa szczerze polecam.
A i przyznaje się do sąsiedztwa, co prawda zaledwie weekendowego, ale od czegoś trzeba zacząć.
Magnolio, a czy Ty może wiesz, czy firma Platanus ma jakiś ogród pokazowy?
Ogród do remontu 21:35, 06 mar 2012

Do góry
mbozena napisał(a)

myślę że drzewo przy domu jest cenne. Jak nasypiesz wokół pnia metr ziemi, to go udusisz.. Mozna próbować robić systemy napowietrzające wokół korzeni, ale nie wiadomo jak to wyjdzie.
Może nie syp takiej warstwy ziemi, tylko przy tarasie zrób murek oporowy do wysokości np połowy tarasu i tam zrób wyniesiona rabatę. Wtedy ogród zajrzy Ci w dom, otoczy zielenią taras, a nie przytłoczysz domu. Tylko trzeba ocieplić taki murek, żeby korzenie nie przemarzały.

Drzewo przy domu jest do wycięcia, za bardzo będzie mi śmiecić, liście gubi bardzo wcześnie, wszędzie ich pełno, i potem stoi taki patyk, bo nawet ostatnio i owoców nie ma, zresztą bardzo stare już jest.

o, szkoda, że do usuniecia, ma fajną formę - może się jeszcze zastanów?
ja też bym skarpy nie robiła, ze skarpą to jest cała masa kłopotów
i zachowałabym drzewo
(domek po remoncie wyszedł naprawdę ładnie i ciekawie)

Ogród do remontu 20:47, 06 mar 2012

Do góry
nieszka napisał(a)
Ależ na sąsiadki trafiłam Też jestem spod Piaseczna i miejsca te prawie wszystkie znam. Jest jeszcze chyba jeszcze taka zdeje się nowa zjeżdzając z Puławskiej w Karczunkowską (chociaż nie wiem jak ona się nazywa, być może Magnolia ją wymieniła) ale nie zagłębiałam sie specjalnie w ceny bo jak się zorientowałam że jest to był zdaje się padziernik
A Florial rzeczywiście ma ceny z kosmosu choć wydaje mi się że mają duży wybór bylin i w zeszłym roku były po 4 zł.

Karczunkowska fajnie mają ustawione rośliny.
Floriall często ma rarystasy, w zeszłym roku mieli też piękne róże.
Obracam się też w tym rejonie bo bazę mam za Gołkowem hehe
Ogród do remontu 20:40, 06 mar 2012

Do góry
Ależ na sąsiadki trafiłam Też jestem spod Piaseczna i miejsca te prawie wszystkie znam. Jest jeszcze chyba jeszcze taka zdeje się nowa zjeżdzając z Puławskiej w Karczunkowską (chociaż nie wiem jak ona się nazywa, być może Magnolia ją wymieniła) ale nie zagłębiałam sie specjalnie w ceny bo jak się zorientowałam że jest to był zdaje się padziernik
A Florial rzeczywiście ma ceny z kosmosu choć wydaje mi się że mają duży wybór bylin i w zeszłym roku były po 4 zł.
Przedogródek Agniechy973 17:16, 06 mar 2012

Do góry
poprawiaj mnie Pszółko koniecznie, lubię ładnie się wypowiadać,więc poprawiaj.
Dolny Śląsk- zapamiętam.
Ogród do remontu 17:14, 06 mar 2012

Do góry
to chyba ze 2 wioski dalej, ta Warszawa? Nasz autobus tamtędy jeździ.

Grąbczewscy jak na Złotokłos, ale - warto wpaść, ale jakoś nie zachwycam się - ceny i trudno się szuka.

Acha- przed Prażmowem jest szkółka Kryta- warto o nich pamiętać, bo są dośc tani, ale też jakoś dojechać nie mogę do nich. Znajdziesz ich na stronie.
Ogród do remontu 17:08, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ale mały ten świat. A mieszkacie tez w okolicy?

Nie, Magnolia my z Wawy
Ogród do remontu 16:53, 06 mar 2012

Do góry
ale mały ten świat. A mieszkacie tez w okolicy?
Ogródkowe perypetie:) 16:51, 06 mar 2012

Do góry
abiko napisał(a)

jak ma duzo suchych to je wyrwij. Złap ręką i wyrywaj- wychodzą suche. Tylko z wyczuciem żeby całej rośliny nie wyciągnąć
Dziękuję Magnolio, trochę suchych miały ale nie było aż też za bardzo tragicznie. Będę wyrywała.

Tak się zastanawiam...co oprócz hortensji, które wiem, że się sprawdzą w zacienionym miejscu mogę dać do donic przed wejściem? Bukszpan da radę w totalnym cieniu?

Macie takie piękne kompozycje przed wejściem a u mnie tak nijak

U mnie jeszcze bardziej niż nijak. Totalnie ciemno i pod okapem wszystko. Ach, trzeba ponarzekać razem. Znowu się napatrzyłam na zdjęcia z ogrodów angielskich w necie i czuję się tak sobie .
Ogród do remontu 16:46, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
z pod Piaseczna sąsiadko. Dokładnie Głosków

.....a my z Głoskowa mamy "przyszywaną" rodzinkę
Ogród do remontu 16:37, 06 mar 2012

Do góry
tak Melon to tam. Lubię u nich kupować, mają dobra jakość. Pani Dziatko na Jaskółczej,obok Platformy zaraz uliczka od Puławskiej. Tylko do niej z konkretną lista warto podjechać. Ona ma mało czasu, to szkółkarz. Pracuje do 16tej, ale ceny ma dobre. Wcześniej można zadzwonić, spytać czy ma to czego szukasz.
Jeszcze muszę podjechać do Telackich- chyba w Grochowej, szkółka z bylinami, nigdy tam nie byłam.
Kordus to Wola Mrokowska- wpisz sobie w googla.
A jak jestem w desperacji i coś bardzo potrzebuję to Florial na Baletowej, ale tam są ceny z kosmosu. za to cudeńka miewają
Ogród do remontu 16:23, 06 mar 2012

Do góry
Jednak najczęściej u Melona na Puławskiej. Czasem wpadam do Widaja, czasem u Pani Dziatko- trawy, byliny do cienia, żurawki, bodziszki. Rzadsze trawy u M. Surowińskiego, przez internet- ogrodytraw, a czasem Pani której zlecam wykonanie projektów ogrodów coś mi przywozi z dalszych stron.
Jeszcze odwiedzam Żabieniec jak jestem w okolicy, Grąbczewskich, do Kordusa mi zwykle nie po drodze, ale warto czasem.
Ogród do remontu 16:14, 06 mar 2012

Do góry
Spod Piaseczna sąsiadko. Dokładnie Głosków
Ogród do remontu 16:09, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
styropianem od środka. Wystarczy 2 cm grubości.

dziękuje
jesteś z okolic wawy? a jeśli mogę wiedzieć z której strony? bo ja spod piaseczna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies