Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

abiko 15:16, 23 mar 2012

magnolia napisał(a)
jeszcze mi pasuje tam jasna barwa Robinii Frisia, ale to wyższe drzewo. Jednak cienia mocnego nie da bo jest ażurowa. To raczej pojedyńczo

Robinia nieźle wygląda, a może ją zamiast buka dać na dole skarpy, aby robiła tło dla huśtawki
Wcześniej miałam w planie właśnie ten buk.

Nie, jednak za duża..buk lepszy.
magnolia 15:26, 23 mar 2012

jak tak mówisz, to tak jest. Zapomniałam że jest tam tak wąsko i stromo. To tylko te co napisałam krzewy jak sosny Spielberg, Compact Gem, Green Rocket, bośniacka Malinki,bośniacka Satelit. na cisy pewni sucho, bo spływa woda.
I do tego kosówki niższe typu Pumilio, Mops, Virdis ( ta jest ładna). Ale wybierając kosówki wybierz ze 2 odmiany- wyższą i niską , nie więcej.
magnolia 15:29, 23 mar 2012

nie bój się że jest zbyt jednorodnie, to nic, będzie bardzo dynamicznie i mocne w wyrazie.
abiko 15:29, 23 mar 2012

ok zaczynam to widzieć muszę uciekać po dzieciaki..poszukam odmian róż Dziękuję
magnolia 15:38, 23 mar 2012

łatwych, żelaznych, okrywowych co przytrzymają skarpę.
Powtarzających kwitnienie.
Pa, leć.
Pewnie do poniedziałku
magnolia 09:25, 26 mar 2012

hej W weekend myślałam sobie o Twoim ogródku i przypomniałam sobie że u Ciebie skarpa jest tez za planowanymi serbami. Tam, za nimi nie sadź róż, lepiej wyższe trawy. Jeśli jest tam słońce to mogą być trzcinniki Karl Forester- wczesnie się obudzą i będą fajnymi plecami dla serbów, a jeśli jest tam ciemniej, to proso rózgowate ( jakąś odmianę np Rehbraun)
abiko 09:31, 26 mar 2012

Hej Magnolio, pochodziłam trochę koło tej skarpy i nie będzie tak łatwo
Huśtawka prawie złożona i wiem, że zajmuje całą szerokość działki od dołu- zostaje 1 m szer. Więc nie wyjdzie to co rysowałaś, ale dla mnie to najmniejszy problem Grunt aby była huśtawka

Za to ..ja mam dużo bylin, sama nie wiedziałam, że tyle przetrwało. No i zaczęłam je z tej skarpy przesadzać na murek. Zastanawiam się jak połączyć je w całość z różami okrywowymi i iglakami ze skarpy.

Tak moja skarpa ciągnie się aż do serbów. Tam teraz ( na skarpie - docelowo pewnie wylądują za serbami, które je zasłonią) rosną dwie karłowe kosodrzewiny, i jakoś mają się całkiem nieźle. Gdzie to proso..? Na skarpę? Bo nie rozumiem.

viva 09:41, 26 mar 2012

Agnieszko, widzę, że plany co do skarpy masz sprecyzowane, czy wybrałaś już odmiany róż?
magnolia 09:57, 26 mar 2012

jakie masz byliny?
Piszesz o murku trzymającym skarpę? Ze za nim sadzisz byliny? Masz zdjęcie tego murka może?
Proso na skarpę w samym rogu. Na końcu tej skarpy w rogu serby, tak to rozumiem. Tak?
Bogdzia 10:04, 26 mar 2012

magnolia napisał(a)
jakie masz byliny?
Piszesz o murku trzymającym skarpę? Ze za nim sadzisz byliny? Masz zdjęcie tego murka może?
Proso na skarpę w samym rogu. Na końcu tej skarpy w rogu serby, tak to rozumiem. Tak?

Magnolio takich madrych rad udzielasz, z przyjemnością sie czyta a nie masz swojego wątku, czy tylko podpisu nie masz?