Jest jesienny nawóz do iglaków i taki przeciw brązowieniu igieł.
Ja swoim dogadzam, bo koniki złapały mi przędziorka i chyba sytuacja opanowana, ale wzmocnie je trochę.
Też nawóz nie zawiera azotu tylko fosfor i potas, które pomogą roślinom przygotować się do zimy, oraz magnez.
Mam bergenię od mamy, więc nie mam pojęcia co to za odmiana. Narobiłam sobie sadzonek. Mogę się podzielić starymi egzemplarzami tej rośliny, z której wiosną można pobrać sporo sadzonek i latem mieć już swoje, ale jak Cię znam, pójdziesz do sklepu i kupisz gotowe tyle ile potrzebujesz Rządek bergenii, które pokazałam, to moje sadzonki pobrane wiosną, ukorzenione, posadzone i jeszcze się zdążyły rozrosnąć.
Jak patrzę na Twoje bergenie to coraz bardziej sie do nich przekonuję Jaka to odmiana? Stipę masz śliczną i tez sobie w przyszłym roku wysieję i posadzę na rabacie brzozowej I ... zazdroszczę Ci, że masz już posadzonych trochę cebulowych ... ja zwlekam z tym ... może dlatego, że nigdy wczesniej tego nie robilam i odsuwam to w czasie
Pozdrawiam
Witam serdecznie
Czyli wystarczy rozetrzeć te suche kwiatostany i to wysiać na wiosnę? Bergenię planowałam posadzić przy tulipanowcu, który mam mieć w przyszłym tygodniu Nie wiem może 5, 7 sztuk tam potrzeba ... a masz drobnolistną bergenię czy tą dużą?
Dziękuję bardzo Sobota była niezwykle pracowita... wykopałam potwora aurea nana i dosadziłam gracki ... znalazłam w końcu miejsce dla red baronów ... były na jednej rabacie teraz są na trzech ... i w jednym miejscu i tak nie do końca mi pasują ... przesadziłam hosty ... wsadziłam zawilce ... powinnam jakieś trawki im dosadzić ... wypieliłam przestrzeń między tujami a wgłębnikiem i ... muszę tam dosypać ziemi i posadzić czosnki ... i wydłużyłam troszeczkę rabatę z buksikami i hakone bo dosadziłam tam żurawkę, dla której za nic nie mogłam znaleźć miejsca Muszę się przyznać, że hakone słabo mi rośnie Czeka mnie jeszcze dosypanie kory na kilku rabatach, dosadzenie szałwii, którą zamówilam u Finki i ... zakup cisów na żywopłocik oraz tulipanowca
A oto poprawiona rabata z hakone: