Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród przetrwania 16:51, 04 kwi 2017

Do góry
Kiepsko widać te drzewa, a cisów to wcale nie zlokalizowałam.
Ale jeśli za płotem masz okna sądiada, to trzy razy się zastanów, zanim coś wytniesz. Za jabłonką płakać nie ma co, Asia dobrze radzi. Ale nad innymi się zastanów.
Trawa tam rosnąć nie będzie, bo w takich miejscach nie chce i już. Ale można cudownie zagospodarować takie miejsca, tym bardziej, że ten cały bok jest widoczny - reprezentacyjny, przy wejściu do domu.
Ogród przetrwania 09:26, 04 kwi 2017

Do góry
Klusko, Asia dobrze Ci radzi

Na tym etapie naprawdę warto zrobić porządny plan i dokumentację zdjęciową.
To bardzo pomaga zaplanowaniu całego ogrodu i uniknięciu różnych błędów, z których później trudno się wycofać.

Przykładowo: czy ja dobrze rozumiem, że altanę chcecie zrobić przy wejściu do domu? Czemu akurat tutaj? Wybacz porównanie, ale to trochę jakbyś chciała salon urządzać w przedpokoju

Odnośnie problemu z drzewami:
najpierw poszukaj wątku Tess i popatrz, jak ona fajnie zagospodarowała przestrzeń pod podkrzesanymi iglakami.

Cisów bym nie wywalała, tylko przycięła je w równe prostopadłościany a pod spodem obsadziła krzakami. Jeśli marnie wyglądają, to trzeba je trochę odżywić. Najlepiej obornikiem, którego ostatnio jestem wielką fanką

Pozostałe drzewa, z przykrością to mówię, wycięłabym w całości. Dla jabłonki tam za mało słońca i za ciasno, a te iglaki strasznie zacieniają wejście i powodują, że jest ponuro. W zamian posadziłabym jakieś nieduże drzewko liściaste przy furtce i kolejne już za domem.

Trawnika nawet bym nie próbowała tam utrzymać. Cały ten pas obsadziłabym roślinami. Tam gdzie więcej słońca: derenie, jarzmianki, bodziszki, liliowce, tam gdzie mniej: ostrokrzewy, laurowiśnie, mikrobioty, hosty, parzydła. W to wszystko porozrzucać poduch z cisa, żeby zimą też coś się działo.
W Gąszczu u Tess 20:02, 03 kwi 2017

Do góry
Tess, przepiękne te cebulicowe strumienie! Też je bardzo lubię I co roku rozsadzam w nowe miejsca, ale wolno mi idzie. Ty swoje rozsadzasz, czy dokupujesz?
W Anglii z kolei niebiesk efekt dają bluebells, czyli hiacyntowiec zwyczajny. U nas jakoś nie popularny.
W Gąszczu u Tess 10:55, 03 kwi 2017

Do góry
ale ładnie.
Wiosenne pozdrowienia Tess
W Gąszczu u Tess 08:25, 03 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Jeżu co za widok! Pięknie!!! Twój ogród ma wyjątkowy klimat. Zachwycam się bardzo bardzo!
W Gąszczu u Tess 22:56, 02 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)
No kolor taki ma w rzeczywistości. To zasługa popiołu i wieku - n większości powierzchni on ma ponad dwadzieścia lat.

Rozumiem, że to zasługa wieku.
Ale czemu popiołu?
W Gąszczu u Tess 22:25, 02 kwi 2017

Do góry
Mary napisał(a)

Tess. Ja nie wiem jak ten trawnik wygląda w rzeczywistości. Ale na zdjęciach ma piękny zielony kolor.
Miło czytać, że kot Cię znowu lubi.
Co zrobiłaś hiacyntom, że już niektóre rozwinięte?

No kolor taki ma w rzeczywistości. To zasługa popiołu i wieku - n większości powierzchni on ma ponad dwadzieścia lat.
Hiacynty rosną w pełnym słońcu, stąd tak szybko zakwitły.

Wsadziłam jesienią w donice inne hiacynty i donice zadołowałam w cienistym miejscu. Miały być wcześniej, niż te z gruntu, le oczywiście o nich zapomniałam - dopiero dwa tygodnie temu te donice wykopałam i postawiłam na słońcu.
Jutro postaram się pokazać ile mają opóźnienia w stosunku do gruntowych.

Dobrze, że ma się ochłodzić - bo przy takiej pogodzie jk wczoraj i dziś wszystko mi przekwitnie do świąt.

W Gąszczu u Tess 22:16, 02 kwi 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Wysprzatane, trawka zieloniutka
Zieleń soczysta....aż miło popatrzeć

Jeszcze nie wszystko wysprzątane, niestety. Jakaś powolna się zrobiłam i roboty wolno ubywa. Trawnik dostał dwa tygodnie temu azofoskę i już od jesieni kilka razy dostał popiół.
W Gąszczu u Tess 22:12, 02 kwi 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Tesia, ja po prostu nie mogę się napatrzeć na zdjęcia z Twojego ogrodu. Taka bujność w marcu po prostu powala, cuuudnieee. Wszystko mi się podoba!

To zasługa dużej ilości zimozielonych i ogromnej ilości cebulowych, które nawet jeśli jeszcze nie kwitną, to jednak zielenią się na rabatach. A tegoroczna wiosna wszelki umiar zgubiła. Kto to słyszał, żeby 1 kwietnia kwitły puszkinie, cebulice, hiacynty?
W Gąszczu u Tess 22:06, 02 kwi 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Bo posta napisałam i nie wyslalam wczoraj, a dziś jak go posyłam to były problemy z wgrywaniem.

Piękne cebulice, też lubię niebieski. O jeżu doczytałam

babka napisał(a)
Też lubię cebulicę syberyjską. Ładny kolor, ładne kwiatki kwitnie dość długo, napewno dłużej niż krokusy.

Kolorki wprowadzają tyle życia do ogrodu a to dopiero początek

Bardzo mi się ogród w wiosennych niebieskościach podoba. Muszę jednak zapanować nad rozmnażaniem się cebulicy. Chcę mieć jej dużo, le nie wszędzie.
W Gąszczu u Tess 22:00, 02 kwi 2017

Do góry
Pola napisał(a)
O rany ja też myślałam, że to fotki ze starego sezonu, trawnik cudny. Mega piękny ogród zaglądam i macham weekendowo

Dziękuję, Jolu. Skoro mówicie że ładny, to wypad mi się zgodzić, choć swoje wiem
W Gąszczu u Tess 21:57, 02 kwi 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Oj, widzę, że nie widzę u ciebie ciemierników orientalnych... mus to nadrobić i przeszczepić

Są, są, tylko malutkie jeszcze i niekwitnące. Siewki z mojego wiejskiego ogródka przywiozłam jesienią. Ale może masz ładniejsze?
W Gąszczu u Tess 14:02, 02 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Bez przesady, Marto. Wcale nie jest taki ładny, niestety.

Tess. Ja nie wiem jak ten trawnik wygląda w rzeczywistości. Ale na zdjęciach ma piękny zielony kolor.
Miło czytać, że kot Cię znowu lubi.
Co zrobiłaś hiacyntom, że już niektóre rozwinięte?

Blaski i cienie nowego życia 20:02, 01 kwi 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Slimaks. U mnie niestety niczym innym nie zapobiegne. W zeszłym roku też spałam nim bo by nic nie uroslo.
Może jeże są mądre i zdechlizny nie ruszają.

Niestety, ruszają. Nie wiem, czy padłe ślimaki, czy kuleczki, ale od środków na ślimaki jeże padają.
Od dwóch lat nie sypię, tj. od czasu, kiedy kilka dni po tym, jak wysypałam środek przeciw ślimakom, u sąsiadki za płotem znalazłyśmy padłego jeża. Nie m pewności, że przyczyną były kulki, ale prawdopodobieństwo duże.
Do dzisiaj mam wyrzuty sumienia.

Jak ogrodu "nie pokazujesz", skoro pokazuję? Dzisiaj rano zdjęcia wrzuciłam. Pewnie myślałaś, że z lata
Pomysł na ogród 14:35, 01 kwi 2017

Do góry
Obrzydliwie porządnie, bleee

Masz PW.
W Gąszczu u Tess 10:08, 01 kwi 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
Matko, a ja patrzę na te zdjęcia i sobie myślę - Tess wrzuciła fotki z lata
Ten trawnik mnie zmylił

Bez przesady, Marto. Wcale nie jest taki ładny, niestety.
W Gąszczu u Tess 10:07, 01 kwi 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)
Zajrzałam do Ciebie przypadkiem a tu nowa inspiracja bo właśnie robię rabatkę pod wielkim świerkiem i bukszpany są super pomysłem

Miło mi Cię Gościć, Ula. Pod świerkiem trudno będzie cokolwiek utrzymać w dobrej kondycji. Mam na wsi srebrny - bardzo gęsty. Nic pod nim nie chce sosnąć z powodu braku wody.
Ale może przy dużej trosce o dostateczną ilość wody - jeśli masz taką możliwość (bo ja na wsi za rzadko bywam) - może się udać.
Pokazywałaś u siebie to miejsce? Zajrzę.
W Gąszczu u Tess 10:03, 01 kwi 2017

Do góry
Strasznie wolno zdjęcia się wgrywają, więc ostatnia porcja na teraz, reszta później. I lecę do ogrodu.

W Gąszczu u Tess 09:54, 01 kwi 2017

Do góry

A to rząd ciemierników w nowoprojektowanej części. Jeszcze nieopielone i nieobdziabane, nie komentujemy tego.
To ciemierniki z własnych siewek.

W Gąszczu u Tess 09:46, 01 kwi 2017

Do góry
Matko, a ja patrzę na te zdjęcia i sobie myślę - Tess wrzuciła fotki z lata
Ten trawnik mnie zmylił
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies