Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:01, 02 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, jak wyszliśmy z autokaru i uderzyłą w nas temp. plus 50 stopni, to chciało się najpierw uciekać, ale potem szukaliśmy cienia i chustki na głowę

Ale fotek kwiatków to tyle nie narobiłam

Mieliśmy to samo odczucie, ale była późna pora. no aż tyle nie, ale też nam buchnęło
Myślę, że od waszej podróży, mnóstwo zmian tam zaszło, głównie myślę o drogach i zieleni.
Skoro od 2012 r. jestem na forum, to już nałogowo na rośliny patrzę. Ciekawe czy uda się z tymi, co przywlekłam.

zwiedziłam mural Banksa, 480km i wysokość 9m, oprócz jego dzieł, tubylcy nowe dodali, tu się witam w jego hotelu

mają pomysły, coś domalowali
jarmułki z Trampem też były, takie z humorem
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:54, 02 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Obejrzałem , napodziwiałam się wycieczkowych pięknych widoczków.
pozdrawiam

Dzięki Aniu dzielę się z wami wrażeniami, gorąco polecam też taki wyjazd, bardzo drogi, ale warto.
Ale ledwo zaczynam oddech łapać, a już mi dzieci nową podróż wycieczkową zafundowały na 60-te urodzinki, oj dbają cobym była cały czas w ruchu

oglądałam wiele drzew, niektóre nie znam, robiły wrażenie, gaje oliwne też, bo wiekowe
ale powiem, że mimo wspaniałych wypraw, powrót do domu, to wielka radość, zawsze wtedy odkrywam na nowo siebie, dom i ogród, jestem szczęściarą
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:49, 02 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Miluś u nas nie gorzej też ok 35 stopni przynajmniej w Wawie.

Wiem Elu, ale u nas duża wilgotność i gorzej się to znosi, mimo upału, tam jednak lepiej się go znosi. W rejonach poniżej 430m npm było ponad 50 na plusie, a temp. wody w morzu Martwym to chyba 40 na plus, długo nie byłam, bo słabo mi się robiło, młodszym ode mnie też.
Tak czy siak i tak mam najgorętsze miejsce w Polsce
spojrzenie na Hajfę, piękna, dużo tam można zwiedzić, pozachwycać się zielenią i wybrzeże Morza Śródziemnego. Ale pływać nie umiem, więc tylko brodzenie
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:45, 02 wrz 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
Donice piękne. Ujęcia zieleni - widać oko ogrodnika

Donice bym wszystkie zabrała
Tak, patrzyłam też okiem ogrodniczki, pod kątem roślin wytrzymałych na suszę.
A jako kobieta, na to co służy urodzie i nakopałam sobie błota z Morza Martwego i mi nie zabrali, teraz córcia, synowa i ja robimy maseczki, odmłodzę się. Błoto do kupna bardzo drogie, 20ml około 17 dolarów.
Widok z hotelu, jednego z wielu.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:35, 02 wrz 2019

Do góry
oliwka napisał(a)
Coś mi się źle wkleilo góry

Irenko, wycieczki zazdroszczę. Mój mąż był 10 lat temu ale na ego zdjęciach zieleni nie widzialam ale wtedy jeszcze nie byłam zzielono zakrecona

To nie tylko to, że nie byłaś zakręcona na zielono.
U nich każde 10 lat ma znaczenie w zieleni. Hajfa była pustynią na początku 20 wieku, a teraz to cudo, raj. A dalej tworzą. Woda odsalana jest używana do picia, natomiast ścieki przetworzone, do podlewania roślin, bardzo mi ta koncepcja do gustu przypadła. Myślę, że skoro jesteśmy na 3 miejscu od końca z zasobami wody, trzeba nowe rozwiązania stosować, korzystając z pomysłów innych, nawet, jeśli to kosztowne, bo inaczej Łódź zostanie np pustynią.
Hajfa i ogrody Bahaitów
tam wrócę

Sezon 2017 u Hanusi 10:33, 02 wrz 2019

Do góry
Widziałam na YT i u Joli znad jeziora, skoro u nich się rodziły ziemniaczki, to i ja miałam nadzieję, że się udadzą i u mnie. Polecam.

Warzywa rosną dobrze jak mają dobre nawożenie. Wtedy to i chwasty nie mają szans za bardzo napsocić. Trzeba siać a nuż coś wyrośnie! A to co wyrośnie zbierać.

I tak to jest z tymi rękoma do czegoś.

Miłego tygodnia!

Rh kwitnie jak zwykle p[o raz drugi jesienną porą.

Podmiejski ogródek 10:14, 02 wrz 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Chyba dawno nie było kwaśnej i cienistej, co?

A nie mogłabyś tak częściej? Świetne zdjęcia
Podmiejski ogródek 09:32, 02 wrz 2019

Do góry
Na kwaśnej zaczynają wrzosy i hamelny:

po raz drugi zakwitła mi też lewizja - przyjemna niespodzianka
Podmiejski ogródek 09:29, 02 wrz 2019

Do góry
Chyba dawno nie było kwaśnej i cienistej, co?

Podmiejski ogródek 09:25, 02 wrz 2019

Do góry
Tandem powiadasz?

Akurat mam materiał poglądowy do instruktażu

pierwsze zdjęcie było robione krótkim obiektywem z przesłoną 4, a drugie długim, z przesłoną 2,8

.

na drugim zdjęciu jest mniej widocznego tła i jest bardziej rozmyte niż na pierwszym.

Czyli, jeżeli mamy ładny ogród i chcemy go pokazać w całości, to używamy krótszego obiektywu i wyższych przesłon.
A jak mamy brzydkie tło, które chcemy ukryć (jak niżej podpisana), to wtedy używamy długich obiektywów i niskich przesłon.

I po kursie
Ogród bez reguł 08:23, 02 wrz 2019

Do góry
Myślę, że zdjęcia już są udane

Ja też nie kupuję tulipanów. Nie ogarniam ich po prostu. A dopóki rabaty w nieustającej rewolucji to po prostu nie ma sensu. Za to narcyzy - na potęgę

Krokusy ruby giant mam. Bardzo ładny kolor, wielkość kwiatu nie różni się znacząco od innych krokusów. Zakwitły później niż pozostałe ale to może dlatego, że dopiero je wsadzałam, a pozostałe mają już parę lat.
Ogród Małej Mi 2017 08:18, 02 wrz 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ten widoczek jest bajkowy bez względu na okoliczności i ograniczone pielenie, tak ogród wymaga sporo czasu. My jesteśmy całkiem skażeni i widzimy za dużo w ogrodzie do roboty niż sie powinno - no ale to taka pasja i już.
te kastry to tu mi się podobają widać że jest życie choć wiem że właśnie powinno być posadzone

no ale parocję dostrzegłam jeszcze jej nie mam bo stale szukam miejsca

u Ciebie fajnie tam góruje
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:16, 02 wrz 2019

Do góry
Znowu mam rewolucję w ogrodzie .Muszę poprzenosić rośliny bo przestawiać mi będą płot.Zastanawiam się ile mi z tych roślin przeżyje zimę .?????

Część co się da przeniosę z bryła a co się nie da -----zobaczymy .

Buksów już nie ma ale boję się o hortki takie kwitnące muszę przenieść -----całą tą rabatę muszę oddać .
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:58, 02 wrz 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

jaki gąszcz!
Ogród zacząć czas. 07:39, 02 wrz 2019

Do góry
Marta, na początek jest ok. Jeżówki i trawy jeszcze kilka razy podzielisz, żeby zajęły całą przestrzeń i będzie dobrze.

A co do ziemi, to nie wiem, czy Ci to pomoże, ale wstawię zdjęcie jak to wyglądało, jak dwa lata temu zakładałam swoją rabatkę:
najpierw wywiozłam kilka taczek piachu,

potem przywiozłam kilka taczek mieszanki obornika, kompostu, drobnej kory, mączki i gliny (Toszka każe mówić: ciężkiej ziemi, ale ja wiem, co przekopywałam)

i na koniec przekopałam to z warstwą macierzystą

Jak widać, położyłam jeszcze rurę rozsączającą od rynny. Wolałabym jakąś o mniejszej średnicy ale taką miałam po wcześniejszych robotach. Zawilce japońskie znakomicie na tej rurze rosną
Ptasi gaj 07:23, 02 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

A ty wiesz ile te moje siedzą w tym miejscu 5 lat. Już jedna wysadzilam z tamtad i też ledwo zipie na nowej miejscówce.
Bardzo mi się podobają ale straciłam nadzieje na lepszy przyrost.
Mam jedną która się ostała z 5 szt rośnie w słońcu, ale też początki były słabiutkie.

Jak widzę u Irenki te piękne hakomki to mi żal że u mnie takie biedne.

Np bardzo mi się podoba ,Imperata co z tego jak się wytrąca u mnie. Nie do wszystkich traw mam rękę.

To u mnie to samo. Kiedyś miałam hakonki. Najpierw w słońcu ale słabo rosły i przesadziłam w cień. Tam padły całkiem.
A tak mi się podobają.

Może spróbuję jeszcze raz z nimi bo mnie korci.

Skoro z rozplenicami po trzeciej próbie się udało to może i tu się w końcu uda.
System automatycznego nawadniania 07:18, 02 wrz 2019

Do góry
diamondzik napisał(a)

Kolega o takie roziwązanie pyta?

Bo ja właśnie testy robię na RainBird 3504 oraz Toro Mini 8. Jeżeli dolewa z lewej na prawą to nie widzę powodów dla którego to by miało nie działać.

IMO korzyść jest taka, że w razie chęci zmiany, dołożenia lub awarii nie zniszczę trawnika.

Hej.
Wodę masz z wodociągu czy ze studni?
Często ta ze studni jest mocno zażelaziona i zostawia brzydki osad na chodniku - niczym tego domyć nie idzie. Druga sprawa to jak ustawisz zraszacze o takiej porze, gdzie chodzą domownicy lub zwierzaki to będą mokrzy . Innych przeciwskazań nie widzę.
Moja działka na Dębowym Lesie 07:01, 02 wrz 2019

Do góry
Hibiskus bylinowy Midnight Marvel też wciąż kwitnie

amarantus od Ani -anpi

Moja działka na Dębowym Lesie 06:59, 02 wrz 2019

Do góry
kolejna chryzantemka zakwitła

floksy kwitną

Budjeje też

Moja działka na Dębowym Lesie 06:56, 02 wrz 2019

Do góry
No i mamy wrzesień.Jak na razie pogoda cudna.Trochę sucho.
Deszcze wciąż mnie mijają.
Moja córcia wczoraj się opalała.
a ja po łebkach trochę roślinki podłam na wieczór oczywiście,

Hortensja Bobo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies