Madżenka, no ale nie było z czego. Wczoraj się narobiłam, ale nie ma co pokazywać. wyrwane chwasty, rośliny w częściach które pousychały i wyglądały mało atrakcyjnie, docinanie trawy nożycami - bo była taka wysoka że szok [ponad 5 tyg nie koszona!], a teraz potrzebuje z 2 tych żeby się zregenerować.
Oczyściłam ze zdrewniałych przyrostów stipy, żurawki ze starych liści - ot takie porządki. Potem się podłamałam tym że rabatki przed domem nie będzie...
Dziś chcę dosadzić parę cisów, które przyciągnełam z PL w związku z brakiem [w rozsądnej cenie] tych samych cisów tutaj!
I muszę się przymierzyć do sadzenia cebul. W związku z brakiem dodatkowej rabatki przed domem - będę mieć ich zdecydowanie za dużo. Choć tyle że w tulipach ograniczyłam się do 3 kolorów - ciemny/czarny, róż typu angelique, biel/bielo-zielen czyli exotic emperor, bo tego pokochałam za piękno i długość kwitnienia.
Do tego oczywiście są czosnki, krokusy, hiacynty i takie tam. Z braku powierzchni chyba krokusy dam w trawę... łączka będzie i tyle.
Budleje by zostały gdybym miala dwa razy większy ogród, taki szpaler był zachwycający jednak na tak małej rabacie zdominowały wszystkie inne rosliny. I uprzedzam gdy zimy są lekkie i pędy nie przemarzną to są straszne potwory!!!
Teraz muszę znależć miejsce na jakąś miniaturkę aby M mógł opbserwować motyle
Buki jeszcze marne, były zagłuszone przez budleje.. Na razie nie ma czego pokazywać.... Dopiero za rok a przez zimę muszę podjąć decyzję czy je podkrzesać od dołu czy formować znich bordowe słupy
Ja się w Leosiach zakochałam, zwłaszcza w wersji red... Ten kolor malinowy rzuca mnie na kolana. Leosia w wersju różowej mozesz u Izy Konstancji obejrzeć. U mnie dopiero za rok, bo na razie ma ok 20 cm i po posadzeniu tłoczył ale muszę zobaczyć czy ma kolejne pąki. Wszyscy chwala go za obfite kwitnienie i ladny pokrój. Tylko czy ten kolor będzie Ci pasowal?
Herkulesa nie znam pogooglam. Lavender Ice ma idelany lawendowy kolor i jest niziutka, muszę przez zimę obmyslic miejsce dla niej Bo to pewniak w wiosennych zakupach. Tak samo jak Young Lycidas (to chyba Twoj kolor)
Price Ann ależ ma pączków. Ja kupiłam u BK bo zachwycił mnie jej kolor na zdjeciach, to jest własnie dla mnie kolor pink pośredni pomiedzy bladawcami a purpurą, podobny ma claire marshall, ktore widok w czasie kwitnienia z munstead wood był zachwycający. Gertruda też ma zblizony kolor.
Czy znajdę gdzieś info czy teraz należy ciąć maliny i jeżyny? Poradżcie bo to mój pierwszy rok i nie wiem jakie mam odmiany malin czy te letnie czy jesienne... Owocują od lipca...
A malino-jeżyny?