Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 21:08, 09 wrz 2016

Do góry
Wielkie koncerny pracują nad składem nawozów, zapewne każdy nawóz jest w swoim rodzaju. Chcąc je porównać podzielcie trawnik sznurkiem i po jednej stronie posypcie jednym nawozem a drugi - innym. Efekty pokażcie co tydzień.

Będziecie mieli wkład naukowy. Ja takich badań nie przeprowadziłam. Nie miałam kiedy.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:05, 09 wrz 2016

Do góry
Jestem właścicielem i założycielką tego portalu, więc ilość postów nie powinna dziwić Poza tym mam na koncie 550 artykułów na stronie głównej. Siedziba jest blisko Grodziska. Drzewek nie sprzedajemy, nie mamy centrum ogr. Wykonujemy usługi zakładania i projektowania ogrodów i inne, związane z tą działalnością. Rośliny przywozimy do ogrodu. Nasz zakres działania jest na naszej firmowej stronie
Co by tu posadzic.....? 19:59, 09 wrz 2016

Do góry
jacekg80 napisał(a)

Mam pytanie. Coz to za swierszczyna bo zapomnialem, ale wiedzialem tylko z wiekiem juz mi pamięć troche zawodzi
Czy bezpiecznie jeszcze przesadzać rośliny?

Dziekowac,

Niebezpieczna to jest ta płachta, nie zdziw się jak rośliny padną, a jak chcesz przesadzać, krzyżyki będziesz nacinał czy kółka?

Na ogrodowisku takich zdjęć ze szmata nie pokazuj bo to wstyd, zwalczamy szmatę.
Co by tu posadzic.....? 19:57, 09 wrz 2016

Do góry
jacekg80 napisał(a)
Az boje sie co tym myślicie. Wybaczcie słaba jakość zdjeć.

Ja o tym myślę, że wyrzuć tę szmatę.
Typowy misz-masz, czyli kolekcja roślin jednakowych w kolorze, prawie, sadzonych bez pomysłu na przemian. To typowe, więc nie martw się. Jak wywalisz szmatę, to może być tylko lepiej. Wtedy coś podpowiemy. W szmacie nie sadzimy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:53, 09 wrz 2016

Do góry
Boguś, tego rozchodnika mam Dziękuję za propozycję, najbardziej poszukuję Class Act.
Ogród Bogusława 19:53, 09 wrz 2016

Do góry
Tego rozchodnika mam Dziękuję za propozycję, najbardziej poszukuję Class Act.
Wymiana rozchodników 19:45, 09 wrz 2016

Do góry
Pakowanie rozchodników - można włożyć do płaskiej butelki np po szamponie, sztywnej , pudełka sztywnego płaskiego, potem włożyć do koperty bąbelkowej i wysłać jako list, akurat w czasie podróży podeschną Gotowe będą do sadzenia.
Żywopłot strzyżony z cisa 19:41, 09 wrz 2016

Do góry
Odsunąć od siebie i będzie odstęp.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:32, 09 wrz 2016

Do góry
Ja tam tego aż tak nie analizuję, chemikiem nie jestem, kupuję florovit i sypię. Mam do niego zaufanie i się sprawdza. Wnikanie w takie szczegóły doprowadza do skrajnej przesady, a w ogrodnictwie nie ma nic gorszego od przesady.
Żywopłot strzyżony liściasty 19:30, 09 wrz 2016

Do góry
Nawozić, ale wiosną..i podlewać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:28, 09 wrz 2016

Do góry
fox211 napisał(a)
... to może być to! Dzięki wielkie. Odezwę się i załączę zdjęcia za jakiś czas.

Jak często nawadniać teraz we wrześniu? (niepokoi mnie ten mech, chociaż on może być wynikiem krótkiego koszenia niż nadmiaru wody). Jest szansa na soamoczynny zanuk tego mchu, czy teraz będzię go tylko więcej, i powinienem pomyślweć o jakiejś chemii?
Mam ustawione nawadnianie teraz na 2 razy w tygodniu, ale wydłużyłem cykl i nie wiem czy w dobrą stronę zmierzam...

To pierwszy mój trawnik, więc frycowe trzeba zapłacić, ale wolałbym mniejsze niż wymiana trawnika na wiosnę

Jeszcze raz dziękuję za wskazówkę...

Wiosną zrobisz wertykulację i mech się wyczesze. Zbadaj pH gleby, nie zalewaj zbytnio trawnika i koś wyżej. To pierwsze rady.

Jeśli trawnik jest w cieniu, to mchu się nie pozbędziesz.

Posta o ligustrze przeniosłam do właściwego wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/1405-zywoploty-strzyzone-lisciaste?page=41#post_8
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:26, 09 wrz 2016

Do góry
Cwieku napisał(a)
Ostatecznie już kosiłem na jakieś 5cm z groszem. Efekt na zdjęciach poniżej. Trawa miała 21 dni. Z strony domu przedstawionej na zdjęciach jest trochę rzadko. Dziś po koszeniu albo mi się wydaje albo już bardziej się zadarniła. Stąd pytania:

1.Robić dosiewki?
2.Wstrzymać sie do wiosny a teraz kosić nisko?

3.I czy czymś mam nawozić w tym roku? - Danusia sugerowała F. jesienny. W instrukcji piszą że należy nawozić w sierpniu i październiku.
4.Nawozić już czy poczekać i nawieźć po 2 koszeniu?
5.Nawozić raz czy dwa ?

Nie robić dosiewek, za wcześnie.

Kosić co 4 dni jeśli rośnie

Nie nawozić teraz, dobrze wygląda.

Nawieźć potem po 15 wrześnie nawozem jesiennym, albo wcale. I tak wiosną bedzie dużo roboty i nawożenie..
Pszczelarnia 09:30, 09 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Platan podkrzesaj od dołu, byliny będą miały lepiej i dla pokroju drzewa też lepiej. Drzewo ma być a nie "mietła"

Platana podkrzesam - wiosną.

Pod platanem rosną na szczęście tylko irgi 'Major'.

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 09:02, 09 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, nie nadaje się bo sam torf. Wyschnie na wiór.

Dziękuję Danusiu,
Ostatecznie mąż kupił taką mieszankę (torf + próchnica + kompost z obornika) - i już w to wkopał miłorzęba. Mam nadzieję, że będzie rósł.
Pszczelarnia 20:40, 08 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Platan podkrzesaj od dołu, byliny będą miały lepiej i dla pokroju drzewa też lepiej. Drzewo ma być a nie "mietła"

Uwielbiam takie rady od serca Swoje mietły też będę podkrzesywać, ale dopiero jak będzie co
Pszczelarnia 20:06, 08 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lubię to.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 18:13, 08 wrz 2016

Do góry
Od kiedy się ochłodzi, spadnie deszcz, generalnie musi byc chłodno, żeby rośliny przeszły w stan spoczynku. Teraz są upały.
Klon palmowy - Acer palmatum 18:12, 08 wrz 2016

Do góry
Mogło mieć, jeśli używano jakiegoś środka, albo siła wody zadziałała jak grad czy mocny deszcz.
Jodła koreańska - Abies koreana 18:09, 08 wrz 2016

Do góry
Szkółkarz nie miał odpowiednich doniczek, miał mniejsze, więc przed sprzedażą "urąbał" korzenie, wepchnął do doniczki i po sprawie,. Poszło w świat i uschło. Bo nie mogło być inaczej.

A jeśli dałeś szmatę to tym szybciej. A na bank dałeś nawet pewnie matę czyli plastik.. a na to kamienie, super źle. Może by coś jeszcze puściło, a tak nie miały szans.
Sosna - Pinus 18:06, 08 wrz 2016

Do góry
Zimozielone nie wytrzyma bez wody.
Nie zimozielone nasuwa mi się dereń biały odmiana Sibirica Variegata. Ładnie się przebarwia. Sadzenie kolejnych sosen wydaje mi się niedobre.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies