Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:54, 15 wrz 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Madżenko, jak już to narysujesz to wrzuć rysunek na forum....Ty masz już różane doświadczeniai chętne coś podpatrzę

Dzisiaj się dowiedziałam, ze mója wymarzona austinka (zajochałam sie w niej u AnaAn) Fisherman's friend będzie dostępny... I plany wzięły w łeb Znów będę rysować. Mam jeszcze 1 m i 5 dni na planowanie...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:51, 15 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Takie malownicze obrazki to się do gazety nadają.
Jak z jakiejś wizualizacji.

Marzena kupiłaś gdzieś we Wrocławiu w zeszłym roku wrzośce Golden Starlet?

Nigdzie mi się nie udało ich kupić. Nawet w sklepie internetowych uzyskałam info "niedostępne".

Po nieudanej próbie o nich zapomniałam...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:49, 15 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
też miewam taki dylematy... Ciągle się zastanawiam co bardziej lubię, gonić króliczka czy dorwać go
naprawdę zastanawia się gdzie Ty te róże pomieścisz

będę powiększała rabatkę przy pergoli i szukam róży do kompletu dla golden celebration i Graham Thomasa. Masz pomysła? Oczywiście wolałabym coś w różu ale to rabata żółto-biała

Co do roż... Ha z pewnością potrzebujesz mniejszej w nózki polecam Jude the Obscure. Widziałaś u Ewy z Miejsko &Sielsko ? Oprocz zachwycającego wyglądu na dodatek podobno pachnie wanilią. Jest waniliowo-biala z żołtym środkiem i mnie zachwyca. Ma idelana wysokosć 1 m byłaby fajna w nóżki Golden cellebration. Albo dla przeciwwagi delikatnie żołto-brzoskiwniową shropshire Lad (1,5m) Lub Wiliama Moris (1,5m)
Pogooglaj jeszcze Wallerton Old Hall też duza i też bladożólto-różowa

Ale wiesz że ja czysto teoretycznie... Bo z żółtych mam tylko golden... A przyspieszona habilitacje mam prupurowych

Ale gdybyś sie wachała nad baldawcami to kup sobie dla przekory jubilee celebration
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:48, 15 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
też miewam taki dylematy... Ciągle się zastanawiam co bardziej lubię, gonić króliczka czy dorwać go
naprawdę zastanawia się gdzie Ty te róże pomieścisz

będę powiększała rabatkę przy pergoli i szukam róży do kompletu dla golden celebration i Graham Thomasa. Masz pomysła? Oczywiście wolałabym coś w różu ale to rabata żółto-biała

Uprzejmnie informuję, że mam już full miejsca. Własnie ogoliłam 7 budleji. Gdy je wykopie mogę dokupić jeszcze duuuuużo róż w weekend zrobie zdjęcie rabaty po usunieciu budleji własnie sie zastanwiam czy buków nie zastąpić miskantami

Co do roż... Ha z penością potrzebujesz mniejszej w nózki polecam Jude the Obscure. Widziałaś u Ewy z Miejsko &Sielsko ? Oprocz zachwycającego wyglądu na dodatek podobno pachnie wanilią. Jest waniliowo-biala z żołtym środkiem i mnie zachwyca. Ma idelana wysokosć 1 m byłaby fajna w nóżki Golden cellebration. Albo dla przeciwwagi delikatnie żołto-brzoskiwniową shropshire Lad (1,5m) Lub Wiliama Moris (1,5m)
Pogooglaj jeszcze Wallerton Old Hall też duza i też bladożólto-różowa

Ale wiesz że ja czysto teoretycznie... Bo z żółtych mam tylko golden... A przyspieszona habilitacje mam prupurowych
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:27, 15 wrz 2014

Do góry
Kuś Irenko znajomych do produkcji rubrum, kilka chętnych na zakupy już mają

Które bukszpany Ci chorują? Z plantacji?

Dawniej kupowaliśmy zdecydowanie mniej roślim importowanych z Holandii. Grzyb bukszpanów rozprzestrzenia się własnie z Holandii i przez Niemcy dotarł kilka lat temu do. polski.. Przed 7 laty kupiłam 6 paki bukszpanów w Obi. Wyłysiały w ciągu jednego sezonu i tak przez dwa lata chorowały... Wyprowadziłam sie i problem zostawiłam następcom

Moje bukszpany chore tylko takie , ktore kupiłam już porażone....w marketach i ZC. I mimo, ze widziałam, że mają plamy liczyłam, ze uratuje.... Nie ma co ryzykować, opryski wysoce nieskutecznie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:41, 15 wrz 2014

Do góry
Siedzę i patrzę jak w piosence

A nicieni nie kupuję, na razie
Ania i róże i cała reszta :) 18:36, 15 wrz 2014

Do góry
A ja z poogryzanymi paznokciami myśłałm że nasz Ania różana wróciła

Eh te emocje... Ania wróć!!
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 18:34, 15 wrz 2014

Do góry
Gabi sosny u nas nie wytrzymują, moje nawet kilkuletnie bonzaje poszły aut. Nadmiar wody nie da sosen....
U mnie wytrzymują wyłacznie kosodrzewiny i to wyłacznie na podniesione rabacie bez gliny,....

Będziesz miała miejsce dla ambrowca
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:31, 15 wrz 2014

Do góry
Ah te ogrodnicze dylematy. Pszczółko pieknie napisalaś o różach, z jaką lekkością sie Ciebie czyta. Stęskniłam się za dyskusjami wielopoziomowymi Twoimi, kzy i Eve. Eve pgdzie jesteś???
Pszczółko ja przez Ciebie mam Gertrudę i zgodnie z Twoim poleceniem wsadziłam nosa w jej kwiat. Ah i jakże pieknie pachnie. Geofa również przeczytałam, źe musze mieć. Jakze kochać austinki i nie mieć z sentymentu tych dwóch róż? Mam ogród niewielki, ale nie tak mały aby zakupić chciejstwa. Te które się nie sprawdzą znajdą po kilku latach miejsce w innych ogrodach. Te ktore mnie zachwycą , jak munsted wood, będą sie u mni mnożyć.
Queen muszę mieć dla jej poreclanowych kwiatów. W nózki pójdą inne niższe róże, francuzeczki gillotki i souvenir. Z tymi tez pragne się bliżej poznac.
A jak to nie pomoże to lyse nozki zaslonią seslerie i rozlenice

Bardzo się ciesze na to jesienne sadzenie róż a jeszcze bardziej będę czekać na sezon rożany anno domini 2015. Eh ja juz nie wiem czy bardziej lubie na to czekanie ogrodniczki czy na sam efekt kwitnienia

I sie dłużej nie mogę rozpisywać, bo musze biec ciąć budleje aby robic miejsce pod róże
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:15, 15 wrz 2014

Do góry
Banana mam na ryjoku po obejrzeniu tych energetycznych zdjęć
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:10, 15 wrz 2014

Do góry
Padały pytania nt mojej różanki. Zamówiłam sporo róż, koncepcję układu rabaty i kolorystyki mam. Problem tylko polega na tym, że kupowałam kolorami a nie rozmiarami. Na dodatek źródła podają różne rozmiary, np James wg Austina ma 1,5 m a u mnie dorasta do 2 m. Jaka zatem będzie Gertruda, ktora miała rosnąć obok Jamesa? Czy Falstaff nie zasłoni Gerttrudy? Wot i dylematy ogrodniczki.
Czy odcień Old Port będzie współgrał z Burgundy Icberg? Czy jest w tej samej zimnej tonacji, czy bardziej ciepły? Czy jest jaśniejszy od Burgundy? Itp, itd. Mam czas do 20.10.... Caly czas myśle, planuje i rysuję. Ale dzisiaj zacznę wycinać gałezie budlejji, w trakcie prac fizycznych najlepiej się myśli
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:05, 15 wrz 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

jedno zdjęcie musiałam sobie zostawić ...
Oueen of Sweden widziałam w kompozycji w Kutnie ... piękna ... gdy porównam zapamiętany obraz z tymi zdjęciami nie umiem wybrać ... po prostu trzeba mieć obie ...
moja różanka też prawie w drodze ... tzn jeszcze nie wiem co jest z tego co zamówiłam ale mam nadzieję, ze fszystko

Iza odpowiedziałam u Ciebie

czy ktoś może coś więcej napisać o trwałosci kwiatów Queen of Sweden? Zamówiłam 1 szt, która posadzę obok The Alnwick Rose. Tra druga ma bardzo trwaly kwiat i kwitnie nielrzerwanie. A Queen?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:04, 15 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

szałwia będzie fajnie grała z zielenią róż, mam na przedpłociu i powiem że bardzo mi się podoba jej kolor

Też tak myślę tylko coś muszę wysadzić aby zmieścic szałwię
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:03, 15 wrz 2014

Do góry
stychaz napisał(a)

Dzięki Kochane , w takim razie Geoff nie wchodzi w grę. W moim ogródku niestety nie ma miejsca na sentymenty.

Masz rację u Ciebie tylko sprawdzone egzemplarze
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:03, 15 wrz 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nalewka przetestowana Dobra..

Twój ogród z lotu ptaka wygląda super.. a jest to ujęcie w którym ogród wygląda zwykle najbrzydziej, bo wszytko wydaje sie płaskie.

Za 3 lata zapomnisz, że nie lubisz drewnianej elewacji

Mam nadzieję, że już za rok
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:02, 15 wrz 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Piękny widok masz z góry, widać ogrom pozytywnych zmian, które wprowadziłaś Ogród teraz jest o wiele bardziej uporządkowany

Sebciu kolejne rewolucyjne zmiany mam już w głowie Zimą planowanie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:02, 15 wrz 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Kobieto Ty to masz power'a! A rezultaty rewelka!

Dzisiaj wszystko mnie boli
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:01, 15 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Wsystko jak zwykle pięknie, ale o ile dobrze widze to taras południowy ma ostateczny kolor... powiem bardzo głośno, jest GENIALNY!!! idealnie pasuje do żwirku i profily fasady, żaluzji i przy okazji do donic laurów
PS. pozwiedzałem dzisiaj Wrocław... szkoda, że tak krótko

Taras aby był idelany (nie łacaity) wymagałbybtrzeciego olejowania aby zakryć poprzedni czarny , który złazi plackami... Ale stwierdziliśmy z M , że olejowanie powtórzymy wiosną. Skoro mamy już odpowiedni kolor to będzie szybko i łatwo. Rzeczywiscie teraz lubię mój taras i ma odpowiedni odcień. Nie lubie dysonansu kolorystycznego
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 06:53, 15 wrz 2014

Do góry
Iza zachwycające paryskie klimaty masz na tarasie.
Czy przy planowaniu różanki wzięłaś pod uwagę wielkość i pokrój róż? Bo ja własnie nad tym się teraz głowię.... Zamawialam kolorami a one mają różny wzrost a na dodatek różne źródła różne rozmiary podają.
Np munstead ma 1 m a James 1,5 z tendencją do 2 m (u mnie). Constance jest climberem czyli dostarsta do kilku metrów i wymaga podpory.
Jubilee ma ciepły odcień (napisałabym truskawkowa landynka) a James zimny.... Wiec nie wiem czy taki zamysł miałas. Na zdjęciach. Princess Alexandra of Kent w początkowej fazie ma taki kolor jak Jubilee, czyli najpierw róż w odcieniu brzoskiwni a potem staje się chłodno różowa.
Poczytaj o Louis Odier, bo ona ma zachwycający zimny odcień (kiwat w trakcie przekwitania nie zmienia koloru) pośredni pomiędzy bladym różem a purpurą.
Do Novalis wygooglaj Old Port. Do Novalis wg mnie pasują tylko zimne purpury i taki kolor ma Burgundy Icberg. Gospel za chwilę u mnie zakwitnie to coś o jej odcieniu napiszę.... pozostałe purpury podsumowanie kolorów... Rownież za rok.
W tym roku idelany zimny kolor purpury miał Othello (austinka) ale zakwitł tylko jednym kwiatem od marca i źródła podają, że to wcale nie odosobniony przypadek...
First Lady jest właściwie biala z różowym środkiem, jest przepiekna w tym swoim pąku , w ktorym tkwi bez końca.

Z bladawców wg mnie musisz mieć Queen of Sweden. Tylko niech ktoś napisze czy ma trwały kwiat tak jak Alnwick. Ja zaplanowalam te dwie róże obok siebie, to coś więcej będę mogła napisać ....za rok....

I pogooglaj Young Lycidas.... Będę ją zamawiać na wiosnę od Austina, jakby co to Cię przewidzę w zamówieniu

Ps. Munstead musisz mieć!!!!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:09, 14 wrz 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Marzenko, znów rewolucja? Róże jak czytam, już zamówione? Pięknie wygląda teraz Twój ogród, zrobił sie taki bardziej dojrzalszy Szałwia granatowa powinna pasować do różnych odcieni różu. Pozdrawiam

Ps moje karłowe budleje mają jakieś 50 cm wysokości, piękna jest też budleja Nano Blue - o szaro zielonych, drobnych listeczkach

Aga jesli będzie jakiekolwiek miejsce na tej rabacie będą miniturowe budleje... Na razie to mam wątpliwości czy róże sie zmieszczą...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies