Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 17:50, 15 wrz 2014

ha, ha najlepsze to, że nie planowane, jutro ruszam po resztę, tak co dzień po 10 będę sadzic, bo rano ciemno, jak wracam tez szybko ciemno
Milka 17:51, 15 wrz 2014

Pewnie,żebym pomogła.Zdarzyło mi się mogiłę obok pomnika taty wyplewić ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rasowa ogrodniczka
Ustka brzmi rewelacyjnie
AgnieszkaW 19:23, 15 wrz 2014

Milka napisał(a)

No to, co się dzieje z bukszpanami, nie pamiętam aby kilka lat wstecz był problem? coś jest też w deszczach, nie wiem co, bo np oglądam zdrową, piękną różę, leje deszcz, na drugi dzień liście nagle żółte lub w plamach, coś dziwnego...były i ulewy i tak nie dbałam, a nic się nie działo...
Agnieszko, idealna podpowiedź, ciężka praca i kłująca, ale myślę, że warto je ratować, chyba od północy za mało dla nich światła...
a tu te zmiany z berberysem i trawami, na razie nie widać efektu, ale wiosną już powinien być
wymyśliłam sposób na przechowanie rozplenicy Rubrum, dam znajomym do szklarni, oni tam cały rok mają idealne warunki, może skuszą się na ich produkcję
tu dałam ten berberys, Red Baron, Fireworks, rozplenicę Rubrum, siałam ile wlezie różności i za rok będzie zaskoczenie

Ślicznie Irenko, tylko mam wrażenie, że troszkę mało miejsca zostawiłaś dla berberysów (chyba że to tak na fotce wygląda, a ta rozplenica na jeden rok jest tu planowana?) Sposób na przechowanie rozplenicy superowy (szkoda, że u mnie w poliżu nikt nie ma szklarni). Wrzosy kupiłaś bardzo ładne Buziaki
Madzenka 20:27, 15 wrz 2014

Kuś Irenko znajomych do produkcji rubrum, kilka chętnych na zakupy już mają

Które bukszpany Ci chorują? Z plantacji?

Dawniej kupowaliśmy zdecydowanie mniej roślim importowanych z Holandii. Grzyb bukszpanów rozprzestrzenia się własnie z Holandii i przez Niemcy dotarł kilka lat temu do. polski.. Przed 7 laty kupiłam 6 paki bukszpanów w Obi. Wyłysiały w ciągu jednego sezonu i tak przez dwa lata chorowały... Wyprowadziłam sie i problem zostawiłam następcom

Moje bukszpany chore tylko takie , ktore kupiłam już porażone....w marketach i ZC. I mimo, ze widziałam, że mają plamy liczyłam, ze uratuje.... Nie ma co ryzykować, opryski wysoce nieskutecznie.
malgorzata_s... 20:43, 15 wrz 2014

Irenko wrzosy bajkowe Nigdy nie potrafię się im oprzeć
Dzięki za sadzonki już dzisiaj Buziaczki
gierczusia 21:49, 15 wrz 2014

Widzę ,że plan rubrumowy już został opracowany

To ja tylko zamelduję ,że trzymałam w domu, w zimnym ale jasnym pomieszczeniu , po tym jak już na zewnątrz troszku mi zmarzła( troszku zaznaczam )... Potem na wiosnę obcięłam , dałam do słoneczka noo i był szał ciał

Ściskam Irenko
zawitka 07:32, 16 wrz 2014

Irenko dzięki że zajrzałaś .Poogladałam nieco twoje roślinki szalejesz z wrzosami też dokupię trochę bo mam dla nich miejsce
Milka 12:01, 16 wrz 2014

AgnieszkaW napisał(a)

Ślicznie Irenko, tylko mam wrażenie, że troszkę mało miejsca zostawiłaś dla berberysów (chyba że to tak na fotce wygląda, a ta rozplenica na jeden rok jest tu planowana?) Sposób na przechowanie rozplenicy superowy (szkoda, że u mnie w poliżu nikt nie ma szklarni). Wrzosy kupiłaś bardzo ładne Buziaki

Po twojej uwadze, też myślę, że za ciasno posadzone, mniej więcej w jakiej odległości je sadzić? zmienię to i chyba jeszcze poszerzę rabatę, zerwę darni tak na 20 cm do przodu, bo w tej chwili inne rośliny tu sadzone, są w stanie spoczynku, nie wiem jak to za rok będzie, przecież 7 perovskiej też tu dałam!
Rozplenica Fireworks jest zimozielona- 4 sztuki tu są, ma ładne różowo-bordowe liście, dalej w różnych miejscach 7 sztuk Red Baron, ale mało wybarwione jeszcze, natomiast rozplenicy Rubrum 2 sztuki i te na zimę zostawię, jeśli będzie ciepła, a jak zapowiedzą mrozy, to zabiorę do przechowania
Milka 12:05, 16 wrz 2014

gierczusia napisał(a)
Widzę ,że plan rubrumowy już został opracowany

To ja tylko zamelduję ,że trzymałam w domu, w zimnym ale jasnym pomieszczeniu , po tym jak już na zewnątrz troszku mi zmarzła( troszku zaznaczam )... Potem na wiosnę obcięłam , dałam do słoneczka noo i był szał ciał

Ściskam Irenko

Gierczusiu, na taką informację czekałam, jak na cud!
Ale podaj dokładnie, jaka temperatura była w tym chłodnym pokoju, jak tam operuje słońce, czy na parapecie stała, czy ją podlewałaś?
wiosną chyba sobie już poradzę
Milka 12:12, 16 wrz 2014

zawitka napisał(a)
Irenko dzięki że zajrzałaś .Poogladałam nieco twoje roślinki szalejesz z wrzosami też dokupię trochę bo mam dla nich miejsce

Jak już jestem przy kompie i mam czas, zaglądam prawie wszędzie
dosadzałam do części ubiegłorocznej, która zbiera się do kwitnienia, ale wolno, nie powiem, że ślimaczo, bo one u mnie, jak sprinterzy