Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 20:04, 16 kwi 2026

Do góry
Wiejski ogród Magdy 20:03, 16 kwi 2026

Do góry
Złotokap, który po przesadzeniu przez dwa lata dawał słabe oznaki życia, w końcu wypuścił liście:

Klon Orange Dream:

A to lilak, który skosili mi zeszłego lata. Zobaczyłam, że żyje, więc przesadziłam go na skarpę za garażem. Tym razem dałam mu pancerne zabezpieczenie przed szalonym kosiarzem. Miejsce może niezbyt reprezentacyjne, bo stoją tam różne graty, ale może kiedyś je zasłoni. Liczę się z tym, że po takim "cięciu" wyrośnie z niego raczej dziki krzaczor, a nie smukłe drzewko.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 20:03, 16 kwi 2026

Do góry
Dziś obiecane zdjęcia bo było trochę innej pracy w domu no i plecy mi dały znać o dniu wczorajszym poszerzanie ,kancikowanie i przesadzanie
Ogród z plażą 20:02, 16 kwi 2026

Do góry
ajka napisał(a)
Polon nie wiem czemu u ciebie te szafirki tak słabo rosną, chyba potrzebują żyźniejszej gleby. A tymczasem moje pod bambusami

I jeszcze raz przy ognisku

No weź mnie nie denerwuj
Wiejski ogród Magdy 19:53, 16 kwi 2026

Do góry
Kwitnąca mirabelka (ale pachnie!) i śliwka węgierka, którą sadziłam w zeszłym roku:

Za domkiem ogrodnika kwitną też sadzone w zeszłym roku borówki i agrest. Może miejsce to będzie już jagodnikiem nie tylko z nazwy?

Wszędzie pękają pączki i pokazują się młode liście. Zawiązują się kwiatostany.
W tym roku lilak Krasawica Moskwy po raz pierwszy zakwitnie pełną parą. Podobnie mój kasztanowiec sadzony z owocu:

Wiejski ogród Magdy 19:26, 16 kwi 2026

Do góry
Narsilia napisał(a)
Ta łaka jest przepiękna jak marzenie , dużo u ciebie kwitnie ta magnolia piękna i dorodna duże drzewo ile na lat ?

Oo rodem kwitnie to ten nowy nabytek ? Czy już kwitną u ciebie ?tą odmianą generalnie szybka jest koniec kwietnia lubi kwitnąć bo też ja mam

Widać pozytywne nakręcenie czerp z niego ile się da

Zdjecydowajievwiecej zdjęć prosimy pięknie tam masz

Tę magnolię posadziłam 4 września 2020 roku. Wyglądała wtedy tak:

Rodek tak, nowy. Ten, co go kupiłam przed Wielkanocą. Mam jeszcze drugiego różanecznika, dopiero jest w pączkach. Azalie też.
Klaudia, czy on szybko przyrasta?

Zdjęć więcej będzie na pewno. Zaraz wrzucę .
Ogród z plażą 18:50, 16 kwi 2026

Do góry
Tawuły nabierają koloru przy plaży. Trzmielina też ma mnóstwo młodych przyrostów.

I przy trawniku

I żagwin przy plaży, śliczny ale słabo u mnie rośnie

Ogród z plażą 18:45, 16 kwi 2026

Do góry
A dziś robiłam przeszczep trawy Red baron - eM w tym roku prostował mi bordy, więc wyciągałam trawę i dosadzałam tam gdzie była dziura. Efekt przed i po

Ogród z plażą 18:42, 16 kwi 2026

Do góry
Wiśnia Kiku Shidare, moja ukochana. Nie wiem czy pamiętacie ale chyba dwa lata temu czy trzy przycinaliśmy jej gałęzie do zera i baliśmy że już po niej, bo była chora. Tym bardziej cieszy.

Ogród z plażą 18:39, 16 kwi 2026

Do góry
Uwielbiam tą miodunkę. Dokupiłam w zeszłym roku i mam razem 4 ale nie są tak piękne jak ta.

Pozostałe odmiany są późniejsze dopiero wychodzą

Ogród z plażą 18:37, 16 kwi 2026

Do góry
Polon nie wiem czemu u ciebie te szafirki tak słabo rosną, chyba potrzebują żyźniejszej gleby. A tymczasem moje pod bambusami

I jeszcze raz przy ognisku

Ogród w malinówkach 18:05, 16 kwi 2026

Do góry
Teraz trochę wiosny u mnie

Zakwitła już śś Lamarcka. Moja bolączka to brak tła. Masakryczne źle to wygląda.

Tak prezentuje się platanowa. Trochę pusto, bo wszystko przycięte, a cebulowych jednak za mało.

Z tyłu miały być tulipany Angelique i Exotic Emperor. A jest taki jak na zdjęciu. To raczej nie jest prawidłowa odmiana.

Zachwyca mnie kolor tych hiacyntów. Jakby niebieski i fioletowy razem. Dobrze trafiłem

No i doniczki przy tarasach nabrały koloru. Odmiana tulipana Flaming Purissima. Cebulki dobrze się namnożyły. Ale kielichy drobne.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:48, 16 kwi 2026

Do góry
U mojej sąsiadki piwonie mają paki

A u mnie kwitną niezapominajki, śliczny maja kolor

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:08, 16 kwi 2026

Do góry
Ciemierniki nadal cieszą

Ogród w malinówkach 17:04, 16 kwi 2026

Do góry

Orzech robi tu dobra robotę i ładny pokrój ma. Jak się rabata i trawnik zazielenią to będzie super widoczek z tej perspektywy.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:53, 16 kwi 2026

Do góry
Piwonie

Ogród w malinówkach 16:53, 16 kwi 2026

Do góry
Wracając z tematem magnolii.

Okrywałem na początku tylko niektóre pąki, a niektóre podwójnie. Nie widzę dużej różnicy w wyglądzie. Potem przyszły duże przymrozki to już 100% było podwójnie zawijane.

Okrywanie polegało na zawijaniu każdego pąka w kwadratowy kawałek włókniny (jak cukierek) i potem jeszcze całe drzewko zawinięte. Rano odkrywałem i tak przez kilka dni.

Największy mróz był -5 st. C. Ale już wcześniej były brązowe brzegi płatków.

To zdjęcie z wczoraj lub przedwczoraj. Oberwałem zewnętrzne płatki, bo mnie drażniły. Muszę zrobić nowe zdjęcie, to pokażę te brązowe brzegi.

I tak stwierdzam, że okrywanie pomogło, ale nie będę co roku latał Bez okrycia pewnie by nic nie było z kwiatów.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:49, 16 kwi 2026

Do góry
Nowe wiórki

Irysy chyba czują się tu dobrze bo rosną

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:48, 16 kwi 2026

Do góry
Czereśnia

Grusza

Morela? Chyba

Ogród w malinówkach 16:44, 16 kwi 2026

Do góry
Polon napisał(a)
Marcin, skończyłeś rabatę przy ogrodzeniu?
Pokaż jak docelowo ją obsadziłeś?

O nawożeniu ciągle zapominam, muszę też coś sypnąć
Gosia, skończyłem i nie mam zdjęć jeszcze. Najgorsze, że nie mam nawet zrębki na ściółkę. Teraz musimy skupić się na trawniku. Potem wrócę do podrównania rabaty i sciółkowania. Dodam nieskromnie, że jestem zadowolony z rabaty (póki co). Jest wg mnie ciekawie skomponowana, co chwilę będzie coś kwitło, jak nie drzewa, to krzewy i byliny. Na jesień dojdą jeszcze trawy

Oto przygotowania pod trawnik, w tle rabata:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies