Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 17:06, 16 kwi 2026

Orzech robi Ci dobra robotę na tyłach ogrodu. Ma ładny pokrój i jak się wszystko zazieleni to będzie tu super widok. Zazdroszczę Ci tego drzewa.
Marcin89 17:35, 16 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Orzech robi Ci dobra robotę na tyłach ogrodu. Ma ładny pokrój i jak się wszystko zazieleni to będzie tu super widok. Zazdroszczę Ci tego drzewa.
I jeszcze daje cień latem i orzechy jesienią

Obserwuję rabatę i widzę, że ogrodzenie z taśmą daje trochę cienia z rana, a orzech doda go po południu. Ciekaw jestem jak dadzą radę hortensje ogrodowe i piłkowane oraz Annabelle. Wszystkie wymienione czasem mi "mdlały".

No i nie mogę doczekać się kwiatów u wiśni
Marcin89 18:05, 16 kwi 2026

Teraz trochę wiosny u mnie

Zakwitła już śś Lamarcka. Moja bolączka to brak tła. Masakryczne źle to wygląda.

Tak prezentuje się platanowa. Trochę pusto, bo wszystko przycięte, a cebulowych jednak za mało.

Z tyłu miały być tulipany Angelique i Exotic Emperor. A jest taki jak na zdjęciu. To raczej nie jest prawidłowa odmiana.

Zachwyca mnie kolor tych hiacyntów. Jakby niebieski i fioletowy razem. Dobrze trafiłem

No i doniczki przy tarasach nabrały koloru. Odmiana tulipana Flaming Purissima. Cebulki dobrze się namnożyły. Ale kielichy drobne.
Judith 18:45, 16 kwi 2026

Pięknie przygotowana ziemia. A co to jest za konstrukcja na środku??
Marcin89 19:36, 16 kwi 2026

Judith napisał(a)
Pięknie przygotowana ziemia. A co to jest za konstrukcja na środku??
Nooo..yyy..suszarka na pranie. To miało być tymczasowe miejsce. A teraz jest problem gdzie dać? Nikt nie chce koło tarasu ani na widoku. A trawnik jeden, czy drugi ma podlewanie wodą z żelazem - plamy na ubraniach murowane. Zresztą po co wieszać pranie na noc, by nad ranem było oblane przez zraszacze

To wstępne równanie ziemi drewnianą paletą. A wybranie trawy i zielska to już moja robota. Ze 20 worków bio na bank.
Polon 19:53, 16 kwi 2026

No, no, robotę szarpnąłeś jak to Ty

O nowej rabacie uczciwie pisząc niewiele można na razie powiedzieć, ale znając Ciebie, latem szczękę z podłogi będę zbierać.

Nowy trawnik zapowiada się zawodowo, podpisuję się pod słowami Lidki, że orzech piękny.

Cebulowe - no właśnie, cebulowe muszą być w masie, wówczas jest efekt. Te tulipanki przy tarasie bardzo ładne.

Suszarka - podziwiam, że Wam się chce latać z praniem przez cały ogród. Ja nie wyzbyłam się nawyków z mieszkania w bloku, czyli rozstawiam suszarkę w pralni i tam suszę. Na zewnątrz tylko duże rzeczy typu pościel itp, też na rozstawianej - no stare nawyki zostają

Edit - zapomniałam napisać o magnolii - podziwiam za determinację, jednocześnie cieszy mnie info, że za rok tego nie będziesz powtarzać
Narsilia 20:01, 16 kwi 2026

No rabata przy trasie fajna kolorowa urocze te tulipany ,na ta druga na jesień dusadzaj w masie cebulowych i będzie bosko , czysciutko i ładnie u ciebie a na tło daj trochę czasu roślina i drzewą
Judith 20:05, 16 kwi 2026

Marcin, wypiernicz tę suszarkę w cholerę. Po co taki grzmot na widoku? Kupcie sobie rozkładana suszarkę, wystawiajcie gdy jest potrzeba i tyle.
Ja robię tak, jak Polon z rzeczami, których nie suszę w suszarce bębnowej.
mrokasia 20:17, 16 kwi 2026

Podpisuję się pod wypowiedzią Judith.
LIDKA 20:24, 16 kwi 2026

Miałam się nie odzywać w sprawie suszarki bo jestem z natury grzeczna .
Ale myślę jak dziewczyny.
Polecam bębnowa. Połowa roboty z praniem mniej. Wieszam jeszcze ciepłe na wieszaki i do garderoby.
I prawie nie muszę nic prasować.

I proszę mi nie mówic że pranie z dworu lepsze jesta zwłaszcza że pachnie...bo pachnie jak sobie cocolino naleje do płukania.

Marcinku ....wybacz.