Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 18:58, 16 kwi 2026

ewsyg napisał(a)
Magda, współczuję Ci tego karczownika. Walka z nim jest bardzo trudna. Rododendron już u Ciebie kwitnie ?

Ewa, rododendron jest prosto z Biedronki, dlatego podpędzony. Mój drugi rodek jest dopiero zapączkowany.
Karczowniki to najgorsza zaraza dla ogrodnika. Czasami ręce opadają i płakać się chce. Walczyłam, ale przegrałam i chyba się już poddałam... Nie mam już siły na walkę z tymi szkodnikami. Zresztą nie wiem, jak miałabym to robić, skoro jedyny skuteczny na nie środek został wycofany dla nie-ogrodników.
Ichigo 19:00, 16 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Masz przepiękna łąkę kwietną.

Fakt, teraz wygląda najpiękniej. Aż żal byłoby to teraz kosić. Dlatego czekamy... .
Ichigo 19:26, 16 kwi 2026

Narsilia napisał(a)
Ta łaka jest przepiękna jak marzenie , dużo u ciebie kwitnie ta magnolia piękna i dorodna duże drzewo ile na lat ?

Oo rodem kwitnie to ten nowy nabytek ? Czy już kwitną u ciebie ?tą odmianą generalnie szybka jest koniec kwietnia lubi kwitnąć bo też ja mam

Widać pozytywne nakręcenie czerp z niego ile się da

Zdjecydowajievwiecej zdjęć prosimy pięknie tam masz

Tę magnolię posadziłam 4 września 2020 roku. Wyglądała wtedy tak:

Rodek tak, nowy. Ten, co go kupiłam przed Wielkanocą. Mam jeszcze drugiego różanecznika, dopiero jest w pączkach. Azalie też.
Klaudia, czy on szybko przyrasta?

Zdjęć więcej będzie na pewno. Zaraz wrzucę .
Ichigo 19:30, 16 kwi 2026

MagdaLenka napisał(a)

Cudny ten rododendron.
Też chciałam kupić, ale sadzonki w biedrze były tak zabiedzone, że zrezygnowałam. Tobie trafił się bardzo dorodny egzemplarz.

Madzia, dlatego tak szybko go brałam, nawet nie zastanawiałam się. Tzn. zastanawiałam się, którą odmianę kupić, bo wszystkie wyglądały ładnie.
Myślę, że z tymi roślinnymi zakupami w marketach trzeba trafić na nową dostawę. Rośliny im dłużej tam stoją, tym gorzej wyglądają.
Ichigo 19:39, 16 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Śliczna łączka i magnolia Na osiedlowej nasza magnolia zaraz też zakwitnie, nie podoba mi się jej pokrój, ale chyba bałabym się ją ciąć. Boję się grzebać w pokroju drzewek. Jest jeszcze nieduża, może nabierze kształtu.

Asia, ja właśnie boję się ciąć moją. Jeszcze nigdy tego nie robiłam, poza ścięciem dolnych gałęzi, co nadało jej pokrój drzewka. Widzę jednak, że coś tych kwiatów ma mało. Może jeśli zagęszczę gałęzie będzie ich więcej. A może jej tylko zaszkodzę... Jestem pełna wątpliwości.

Jeśli magnolia na osiedlowej jest jeszcze mała, nic bym nie wycinała. Niech rośnie.
Ichigo 19:53, 16 kwi 2026

Kwitnąca mirabelka (ale pachnie!) i śliwka węgierka, którą sadziłam w zeszłym roku:

Za domkiem ogrodnika kwitną też sadzone w zeszłym roku borówki i agrest. Może miejsce to będzie już jagodnikiem nie tylko z nazwy?

Wszędzie pękają pączki i pokazują się młode liście. Zawiązują się kwiatostany.
W tym roku lilak Krasawica Moskwy po raz pierwszy zakwitnie pełną parą. Podobnie mój kasztanowiec sadzony z owocu:

Narsilia 19:54, 16 kwi 2026

Nie te rododendrony nie rosną szybko moje mają 7 lat powiększyły się fakt, rosną przede wszystkim nisko i szeroko nie rosną do góry jakoś monstrualnie ale mnie się to właśnie w nich podoba są zwarte i gęste
Ichigo 20:03, 16 kwi 2026

Złotokap, który po przesadzeniu przez dwa lata dawał słabe oznaki życia, w końcu wypuścił liście:

Klon Orange Dream:

A to lilak, który skosili mi zeszłego lata. Zobaczyłam, że żyje, więc przesadziłam go na skarpę za garażem. Tym razem dałam mu pancerne zabezpieczenie przed szalonym kosiarzem. Miejsce może niezbyt reprezentacyjne, bo stoją tam różne graty, ale może kiedyś je zasłoni. Liczę się z tym, że po takim "cięciu" wyrośnie z niego raczej dziki krzaczor, a nie smukłe drzewko.

Ichigo 20:09, 16 kwi 2026

Narsilia napisał(a)
Nie te rododendrony nie rosną szybko moje mają 7 lat powiększyły się fakt, rosną przede wszystkim nisko i szeroko nie rosną do góry jakoś monstrualnie ale mnie się to właśnie w nich podoba są zwarte i gęste

To może i lepiej, bo ja tego swojego posadziłam na leśnej pod czereśnią. Z drugiej strony niedobrze, bo rośnie on bardziej z tyłu, więc go zasłonią inne rośliny, np. hortensja Annabelle. Gdyby w ciągu kilku lat wyrósł, na pewno komponowałoby się to znacznie lepiej. Teraz jest jeszcze dosyć malutki...
Oj, teraz nie wiem, czy zrobiłam dobrze, sadząc go w tym miejscu.

W sumie teraz wygląda to tak:

Ichigo 20:18, 16 kwi 2026

Pan Kos.

Uwielbiam patrzeć na gang kosów, który grasuje w ogrodzie. I słuchać ich śpiewu. Kłócą się czasem ze sobą i wtedy robi się prawdziwa ptasia awantura. Ciągle biegają po murawie w poszukiwaniu robaków. Cwaniaki wiedzą już, że tam, gdzie kopię, można je łatwiej znaleźć, więc czekają w pewnym oddaleniu i obserwują mnie przy pracy, a kiedy skończę i się oddalę, od razu wpadają na rabatę i zaczynają rozgrzebywać wzruszoną ziemię. Rozkopują też korę przy roślinach, czym mnie trochę denerwują. Ale co tam, niech im będzie.