Dorii, zamiana ścieżki trawnikowej na opaskę i poszerzenie rabaty o 0,5m nic nie da, wciąż pod spodem będzie drenaż.
Toszko, nawet pomyślałam o donicach, ale wkopanych w ziemię (w końcu rajskie jabłonki można trzymać w donicach na tarasie), ale czy warto tak kombinować? Może zamiast tych dwóch drzewek dać jakieś wyższe krzewy wkomponowane w żywopłot cisowy pod siatką?
Już wklejam zdjęcie
Drenaż idzie dokładnie środkiem , 2m od budynku (pod krzyżykami)
ŚŚ świdośliwa i M magnolia już rosną. "X" to miałyby być te dwa drzewka, chcę jeszcze trzy oznaczone na planie zamalowanymi kółkami - w pierwszej wersji to miały być kolumnowe (grujecznik, ambrowiec lub amanogawa), ale teraz to już nic nie wiem
Cieszę się ,że dalijki ci się pododają.Ja je bardzo lubię.
Hyzop to nie tylko święte ziele ale i fajna niedoceniana mało znana przyprwa.Może smakowo nie czuć ja dużo.Ale całościowości ma. głównie dodaje do ryb, mięs .Pieczonych i marynat.
świetnie wyciąga ( jakiś mułów, czy innych podłoży ) i oczyszcza rybkę.A owady też go bardzo lubią.
Gucikowca mam kilka lat. rósł na normalnej rabacie.W tym roku przesadziłam go bliżej stawu.I tam ziemia inna.Lepiej rośnie.Liście mam ciemniejsze,kwitnie od lata do tej pory.
ale na wiosnę jeszcze go przesadzę niżej bezpośrednio nad staw.Tam ziemia bardziej torfowa.I nawet jak będzie mokra pora.To on ponoć dobrez to znosi.Właśnie znajomy mi napisał,że w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu rośnie zanurzony w wodę.To mój da radę.
Ale w normalnej rabacie tez rósł kilka lat.Tylko,że teraz już oceniam,że był jaśniejszy z zielenią. i tak długo nigdy mi nie kwitł jak teraz.
Tuja – Żywotnik Whipcord
Po raz pierwszy nie udały mi się cukinie. Po miesiącach solidnego podlewania przy okazji każdego pobytu, doczekałam się jednej jedynej ...
Ten potwór, gdyby nie był wiązany stopniowo w miarę swojego wzrostu, rozłożyłby się tak, że zająłby wiele metrów kwadratowych. Ogromny pomimo suszy. To naprawdę silna roślina.
Szerszenie, korę zdzieraja do budowy gniazda, mase papierową z niej robią, ale dziwne, ze z żywego drzewa, u mnie zawsze zdzierają z elementów drewnianych konstrukcji. Może połóż obok bzu jakiś klocek drewniany to odciagnie ich uwagę od bzu, powinno się udać tak mi się wydaje