Szczególnie derenie porosły kolosy Choć jeszcze większe są na rabacie przy tarasie tam gdzie kanny bordowe i hakonki. Ciesze się, że podoba Ci się ta rabata, naprawde bardzo mi miło Pomierzę wszystko i napiszę.
Co do hortensji, zdecydowanie Limelight, ponieważ Polar Bear u mnie się przypala na słońcu i na jesień brzydko kwiaty brązowieją a u limek ślicznie różowieją.
Dereń spokojnie ma już 2 m a na tej przytarasowej nawet ponad. Są świetne, tylko trzeba pamiętać, żeby miały trochę wody, czyli podlewanie raz na jakiś czas.
Ok dzieki, jezeli polar bear brazowieje, to odpada.
Kupilam w tym roku lime light ale sa jeszcze male, dlatego nie wiem jak sie beda rozwijac. Mam jeszcze jedna nie skonczona rabate, na ktora szukam jakies inne biale hortiki niz limki.
Masz twoje limki na pelnym sloncu?
Moze mozesz mi jakies inne biale doradzic? Annabelle?
Na twojej rabacie masz Memory z tylu, przed nimi elegantissme a zprzodu hortki, zgadza sie?
Moja rabata nie jest na tyle szeroka, zebym mogla to tez tak zrealizowac, wiec zastanawiam sie, jak by to wygladala, jak bym memory i elegantissme posadzila w jednym zedzie, tylko na przemian a przed nie hortensje.
Co o tym sadzisz? Bo ja sie obawiam, ze jak posadzie je na przemian, to proporcje sie nie beda zgadzaly. To znaczy, ze elegantissma zacznie mi Memory zaslaniac.
Naprawdę brzydko brązowieją, jestem nimi rozczarowana jesienią, fakt w lecie są iczne bialutkie i nie za wysokie. Mam jeszcze hortki Phantom i one są białe lekko limonkowe ale na jesień lekko różowieją, nie wiem czy Ci to odpowiada.
Limki mam w słońcu i są ładne nie przypadają się.
Co do układu rabaty, moja ma ok. 3 m szerokości więc w sumie sporo. Moim zdaniem układ na przemian derenie z miskantami Memory to średni pomysł bo derenie zjedzą liście i piekny pokrój Memory. Kwiatostany będą widoczne, tak jak u mnie. Niestety nie widać liści Memory od połowy lata, kiedy derenie są już kolosami Generalnie tak źle i tak nie dobrze, chyba że tak jak u mnie będziesz liczyć tylko na kwiatostany.
U mnie Memory są za dereniami.
Lipiec
Memory jest jeszcze bez kwiatostanów, widać tylko kępy szerokich liści, za to widoczne są trzcinniki Overdam, których potem w sierpniu już nie widać.
Dziewczynki, rabatę zmierzę jutro bo dzisiaj padam, niedawno wróciłam a już ciemno. Dziś ciężki dzień za mną, rano okazało się, że akumulator w samochodzie padł na amen i drałowałyśmy z córką na pieszo do szkoły a potem do pracy. Nogi w obcasach mi omdlewały a ja głupia zamiast płaskie buty ubrać... Po pracy znów piszo wszędzie w tych koszmarnych butach wrrrr