Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:42, 13 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Ja tez mam przy wrzosach rodki

A na której stronie mniej więcej mozna coś podpatrzeć u Ciebie?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:41, 13 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
NO to dla zainteresowanych - z serii porażki ogrodowe - moja lawenda
Opitoliłam bo była brązowa od przędziorków i chyba nie uschła tylko ją grzyb atakował? Jak nie odrośnie to zastąpi ja definitywnie szałwia lub kocimiętka

i to na tyle zdjęć...

A może na wiosnę wymienisz na nową? ... dosypiesz tam tylko popiołu z kominka żeby uzyskać zasadową glebę
Hirutkowy raj:)) 22:31, 13 wrz 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Częśc krateru wypełniona ziemią,kompostem i obornikiem końskim i kurzym,wsadzone tylko vanilki i Pinki Vinki i rozplenice ,reszta jak bedzie cały krater gotowy,musze to teraz zrobic dobrze,aby nie przesadzac juz )

Ok
To powodzenia życzę i ... ładnej pogody ... aby zrealizować plan
A kiedy mogę do Ciebie podjechać po zakupy?
Handmade by Elka 22:28, 13 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ela... ambrowiec to wielkie drzewo.. byliny pod drzewem będą się męczyć.. ... 7 metrów to wcale nie tak dużo. Na foci nie wygląda na tak duże te koło.

Wątek o Ambrowcu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1102-ambrowiec-amerykanski-liquidambar?page=5

System korzeniowy większy niż korona.. stawiaj na rośliny które zniosą suszę.. i konkurencję korzeni. Ambrowiec czytam, że lubi mokro, wiec podlewanie masz tak czy siak zapewnione.

Byliny, róże..raczej odpadają, bo będą się męczyć a grzebanie w korzeniach niewskazane i trudne.

Jedne ambrowiec.. koronę i tak będzie miał większą niż rondo. Posadź jałowce okrywowe i pomiędzy nie daj bukszpany, one dają radę na ubogiej i suchej glebie.

Możesz dać zamiast jałowców tujki, takie jak na foto po lewej.. nawiążesz do rabaty. Jałowiec tylko taki idący po ziemi, który się nie wypiętrza. Ale jak bukszpan to daj żółty jałowiec, a jak tujki, to zielony jałowiec. Możesz dać jakieś hortki..
Możesz dać te tujki i lawendę ... nawiążesz do rabaty przy domu.

Ambrowiec jest dekoracyjny jesienią, ma dużo kolorów jaskrawych i.. dawanie pod nim kwiatów.... spowoduje pstrokaciznę, nie wiadomo na co patrzeć.. jak kwiaty to takie co już skończą swój pokaz do czasu wybarwiania liści..

PO lewej masz też jałowca wielkiego i plac pod świerkiem.. możesz tam nawiązać czymś do ronda..

Ja poszłabym w coś co będzie zielone cały rok.... a kolor da ambrowiec jesienią.. i sąsiednie rabaty.

Aniu
A może u mnie byś coś doradziła?
Nie wiem co posadzić z tyłu lawendy zeby było zimozielone tło
Plisssssss

Handmade by Elka 22:25, 13 wrz 2015

Do góry
Ja pod ambrowcem posadziłam kosodrzewinę z carexem Evergold
Ale cały czas myślę, że lawenda byłaby ok ... bo słonecznie i cuuudna po prostu jest i ... nie bedzie kolidować jesienią z przebarwiającymi sie pieknie liśćmi ambrowca, na co słusznie zwróciła uwagę Ania
Hirutkowy raj:)) 22:25, 13 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Krysiu
A roślinki już wsadzone?

Częśc krateru wypełniona ziemią,kompostem i obornikiem końskim i kurzym,wsadzone tylko vanilki i Pinki Vinki i rozplenice ,reszta jak bedzie cały krater gotowy,musze to teraz zrobic dobrze,aby nie przesadzac juz )
Hirutkowy raj:)) 22:19, 13 wrz 2015

Do góry
Krysiu
A roślinki już wsadzone?
Hirutkowy raj:)) 22:19, 13 wrz 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
No wiesz... Na mój pierwszy przelot szybowcem. Nie będę do ciebie wpadać, nie słuchasz mnie w ogóle

Hi hi hi ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:17, 13 wrz 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
To wrzosowisko to wcale nie takie mini...
Ładnie wyglada

Dziękuję
Z tyłu za bukiem planuję na wiosnę dosadzić 3 rododendrony i może jeszcze coś ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:14, 13 wrz 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Czy to jest grab ? jest sliczny i jakie przyrosty

Krysiu
To jest buk Dawyck Gold.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:13, 13 wrz 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Reniu to normalka nie przejmuj sie ,wydaje sie jak roslinki a male ,ze bedzie ok a poznie one rosna i ... i tak w pore to zrobiłas,ja mam caly ogrod do poprawy ,no coz bledy a sama sobie tez mowiłam
Masz juz bardzo ładnie i to tylko w poł roku !!!

Dziękuję bardzo Krysiu
Czasami mam chwile zwątpienia ... ostatnio jeszcze źle się czuję z powodu choroby ... i wtedy nic się nie chce, ale dzięki takim miłym słowom wraca chęć do działania
Pozdrawiam serdecznie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:05, 13 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
W tle widać również rabatę z mini wrzosowiskiem, którego całkowicie nie planowałam

Czy to jest grab ? jest sliczny i jakie przyrosty
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:03, 13 wrz 2015

Do góry
W tle widać również rabatę z mini wrzosowiskiem, którego całkowicie nie planowałam

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:50, 13 wrz 2015

Do góry
Krys napisał(a)

jest takie powiedzienie ,a nie mowiłam ale co tam .. a co na to M ? tam chyba i linie tez trzeba przesunąć ?

Noo mówiłaś
Zraszacze już przesunięte
Została mi jeszcze jedna rabata ... może w przyszłym tygodniu się uwinę z tym wszystkim ... Nie słuchałam to teraz czeka mnie głupiego robota
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:40, 13 wrz 2015

Do góry
W oddali widać rabatę frontową, z której wyciepałam ostatecznie jałowca, dosadziłam klona palmowego, jeszcze 3 kulki i runiankę. Runianka potrzebuje czasu żeby zaczęła przypominać dywan a i brakuje kamieni ... ale rozłożę je jak posadzę cebulki

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:36, 13 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Póki co zabrałam się za poszerzanie rabaty hortensjowej

jest takie powiedzienie ,a nie mowiłam ale co tam .. a co na to M ? tam chyba i linie tez trzeba przesunąć ?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:25, 13 wrz 2015

Do góry
Póki co zabrałam się za poszerzanie rabaty hortensjowej

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:21, 13 wrz 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Cudniscie to miejsce urządziłaś gdyby było na odwrót to radziłabym róże a tak to nie wiem, może trzmielinę jako dywan i jakieś kule zielone na patyku?

Dziękuję
Dałabym miscanta ML ale późno startuje ...
Myślalam o świerku Nidiformis ... ale eMowi się nie widzi ...
Pojawił się też pomysł żywopłociku bukszpanoweg

I bądź tu człowieku mądry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:36, 13 wrz 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
mam taką samą odmianę biorę nożyce jak do cięcia bukszpanów czy innych żywopłotów i tnę niziutko nawet 3 razy w roku, to co zetnę daję w ziemie pomiędzy krzaczki dzięki czemu mam nowe sadzonki

A można jeszcze teraz w taki sposób ciąć runiankę?
Hortensjada 20:27, 13 wrz 2015

Do góry
bozga napisał(a)

Mój działa tak samo Zimą zawsze tyję 3-4 kg. Nieraz słyszę co pani robi, że nie tyje- odpowiedź jest jedna- tyram w ogródku. Jest jeszcze inny bardzo ważny aspekt pracy w ogrodzie- psychoterapia. Po pracy potrzebuję gdzieś wyrzucić z głowy wszystko co złe, rośliny przyjmują to z wielką pokorą, często można usłyszeć przekleństwo ale później całodniowe napięcie ze mnie spływa. Kocham swój ogród głównie za to

Z tą psychoterapią to też masz rację
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies