Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

agnieszka_m 15:22, 13 wrz 2015

jest za co go kochać bo odwdzięcza się i to bardzo tymi swoimi pięknymi barwami
Ola54 16:18, 13 wrz 2015

Cudowne róże i nie mam na myśli róż
Zauważyłam u siebie ,że te w słońcu szybciej się przebarwiają te w półcieniu póżniej.
Czy mas tegoroczna faworytkę? ja praktycznie po pierwszym świadomym sezonie hortensjowym jestem bardzo zauroczona kolorem Piny Winky a rozczarowana Bobo.
Bardzo inspirujące są Twoje kompozycje
frezja 16:29, 13 wrz 2015

bozga napisał(a)

A to niedowiarek , ale nie ma racji, wszystko na ziemi poza podjazdem dla samochodu zrobiłam we własnym zakresie ( oczywiście z pomocą fizyczną moich dzieci zwłaszcza przy wykopywaniu i przenoszeniu większych roślin - teraz jest to wyjątkowe bo studiują daleko od domu i muszę to robić sama ale trening czyni mistrza , z pomoca ruszają mi tez okresowo ( mieszkają 400 km ode mnie)70 -letni rodzice- większość ścieżek i obwódek powstało przy ich pomocy. Przesadzam, planuję, notorycznie zmieniam, koszę , ścinam itp wszystko sama. Właśnie z tego powodu ,że nie mieści się to w głowie zrezygnowałam z udziału w miejscowych konkursach, raz tylko się zgłosiłam i oczywiście wygrałam ale później dotarły do mnie komentarze, że pewnie wynajmuję ogrodnika- od tego czasu nie uczestniczę w żadnych konkursach. Sąsiedzi początkowo traktowali mnie dość podejrzliwie ale teraz często słyszę, że cieszą się, że trafiła im się taka sąsiadka

Wyprowadzenie formy piennej jest łatwe, gdzieś na początku mojego wątku przedstawiłam to dość dokładnie
A to dla niedowiarka i oczywiście Ciebie ( pienna Diamant Rouge- bardzo polecam)

Serdecznie Cię pozdrawiamy i dużo wytrwałości...pracowita jesteś bardzo i należą Ci się pochwałypozdrawiam wraz z niedowiarkiem(chyba uwierzył..bo kobieta dużo może).
Zaraz szukam instrukcji a Diamant cudowna w słonku..jeszcze jej nie mam.
ren133 20:27, 13 wrz 2015

bozga napisał(a)

Mój działa tak samo Zimą zawsze tyję 3-4 kg. Nieraz słyszę co pani robi, że nie tyje- odpowiedź jest jedna- tyram w ogródku. Jest jeszcze inny bardzo ważny aspekt pracy w ogrodzie- psychoterapia. Po pracy potrzebuję gdzieś wyrzucić z głowy wszystko co złe, rośliny przyjmują to z wielką pokorą, często można usłyszeć przekleństwo ale później całodniowe napięcie ze mnie spływa. Kocham swój ogród głównie za to

Z tą psychoterapią to też masz rację
bozga 20:40, 13 wrz 2015

Michalina napisał(a)
Cudowne róże i nie mam na myśli róż
Zauważyłam u siebie ,że te w słońcu szybciej się przebarwiają te w półcieniu póżniej.
Czy mas tegoroczna faworytkę? ja praktycznie po pierwszym świadomym sezonie hortensjowym jestem bardzo zauroczona kolorem Piny Winky a rozczarowana Bobo.
Bardzo inspirujące są Twoje kompozycje

Tegoroczna faworytka to Diamantino, depcze jej po piętach Magical Starlight.
Pinky Winky bardzo lubię i warto zaznaczyć, że z wiekiem wyraźnie pięknieje, kwiatostany z roku na rok dorodniejsze. Rozczarowała mnie bardzo Candlelight i nie chodzi tu o barwę tylko ogólnie- kwiatostany drobne, szybko i brzydko się przebarwiła a w zeszłym roku była jedną z moich najpiękniejszych hortensji. Bobo na razie specjalnie mnie nie rusza, z miniatur najładniejsza jest Little Lime.

Pinky Winky
Matka 20:50, 13 wrz 2015

Bożenko, czy sadząc hortki dajesz im coś do dołka na start?
Ola54 20:54, 13 wrz 2015

Diamantina o nie mam a Magical Starlight dopiero poszedł do ziemi i na razie nic ciekawego.Litle Limę w donicy ale już Ładnie się przebarwia.
Pocieszłaś mnie Pinky Winky
Ola54 20:54, 13 wrz 2015

Ale limonkowe są poza konkurencją
Kasya 20:57, 13 wrz 2015

Z miniaturek mam tylko Bobo i Sundae Fraise, która dopiero zaczyna...
Candelight tez mnie rozczarowała, ale z powodu bardzo wiotkich, pokladajacych sie gałązek
Kolor ma w tej chwili identyczny jak limelight
bozga 21:17, 13 wrz 2015

Czyli mamy podobne doświadczenia
Zresztą wiadomo, każdy ma trochę inny gust a poza tym ta sama odmiana hortensji bardzo różnie się zachowuje w zależności od gleby, nasłonecznienia, nawodnienia a nawet sąsiedztwa stąd może to rodzić różne opinie na jej temat