Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podwórkowa rehabilitacja 17:44, 04 wrz 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)

ścięłam tylko kwiatostany ale muszę jutro zobaczyć czy zamierza drugi raz zakwitnąć chyba bazylia, ten potwór mi ją zasłoniła nawet róże pochłonęła

To bazylię na pesto trzeba przerobić

Ślicznie Wam, poniżej wpisani Goście, dziękuję za miłe słowa.

AnnaCh napisał(a)
Pięknie, zwiewnie, delikatnie

anabuko1 napisał(a)

No pięknie w każdym calu

makadamia napisał(a)
Ależ cudna ta rabata! Trudno uwierzyć, że tegoroczna

Agania napisał(a)
Rabata ze stipą w takiej masie wypada rewelacyjnie, ze śmiałkiem róże też są
urocze chwalę, bo jest pięknie Renatko

Joku napisał(a)
Dołączam się do zachwytów. Zapadł mi w pamięć twój stipowy ogród.

KasiaBawaria napisał(a)
Cudowne widoki, jak na lace. Calkiem w moim guscie Naturalnie i zwiewnie.

Pozdrawiam serdecznie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:22, 04 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ostojo nasza, pokaż mi proszę to miejsce z runianką, jak możesz.

Ewcia Ostoja to Ty jesteś naszą
to tutaj pod tą starą jabłonią rośnie u mnie runianka, kiedyś myślę zajmie całą powierzchnię , a ciemierniki i hortensje będą w niej zatopione.

A tak było na wiosną, mam nadzieję, ze pomogłam rozwiac wątpliwości
Jedyne co jak była susza to runianka listki zwijała, bo brzozy to pijaki, ale daje radę bez większych problemów przerastać pomiędzy korzeniami
A U Ciebie dostanie wodę przy okazji cisa
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 15:38, 04 wrz 2019

Do góry
sierotka napisał(a)

Skarbonka bez dna i czasowo tez

Piękne lato u Ciebie w ogrodzie a i skarbonka pięknieje.
Lubię takie klimaty
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 15:38, 04 wrz 2019
Do góry
Pogrupowałabym trochę te roślinki np tak, jeżówki wokół drzewa na średnim piętrze, a niżej wypełniłabym niższymi, daniki też jeszcze malutkie więc mogą się chować.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:24, 04 wrz 2019

Do góry
No dobra, to teraz po pierwsze poprawiony plan z ogniskiem w pobliżu planowanego brzozowego zagajnika i kilka fot poglądowych, ale one słabo poglądowe są, bo żywopłot tujowy na granicy działek skutecznie przeszkadza w osiągnięciu całościowych widoków a z okna dachowego też za bardzo nie widać co i jak .
Plan:

I foty:
stojąc przy domku ogrodnika widok na granicę wschodnią

Z tego samego miejsca widok na całość z granicą zachodnią

dom sąsiadki i jej prześwitujący żywopłot (zdjęcie robione po 14tej - widać nachodzący cień od domu i moreli, to białe w prawym rogu to kibelek do usunięcia)

widok na wysokości tarasu - za plecami mam tuje

I widok spod ściany domu sąsiadki na nasz dom:

Majówka na Majówce 15:19, 04 wrz 2019

Do góry
Kawałek nieba

Niby burzowo-deszczowe a figa

Spokojne tez było

I płonące

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:14, 04 wrz 2019

Do góry
Pomocy!!!! Jak zakończyć rabate? Moze róże przenieść za buka były by 2 a z lewej strony doradzić jeszcze 1 tuje i rozsadzić hortki? A co sądzi szefowa? Pani Danusiu jest Pani na urlopie? Coś mi ta rabata nie gra. z góry dziękuję za pomoc.
Majówka na Majówce 15:14, 04 wrz 2019

Do góry
I takie wspomnienia

Fajny ten śmiałek

Majówka na Majówce 15:10, 04 wrz 2019

Do góry
I podcięłam mojego pana Buczka, zrobiłam mu butki, galotki i kaftanik, nie wiem co prawda jak będę to dopieszczać jak będzie rósł, ale o tym pomyślę jutro
Pięknie będzie się prezentował zimą

Tak wyglądał wczesnym latem

A tak po postrzyżynach

Dwa ogrody 14:31, 04 wrz 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Sierpień to hortensje i dalie
Vanilki różowieją coraz szybciej

Przepiękne te hortensje, o daliach nie wspomnę. Już jestem chora na nie . Właśnie też dojrzałam do tego,żeby wywalić trzy wielkie róże z frontowej rabaty i zastąpić je hortensjami.Tylko mam dylemat jakimi
Tajemniczy Ogród 14:25, 04 wrz 2019

Do góry
A druga sprawa to mikrorabata pod domem:
widziana ze stołu na tarasie:

Kusi mnie, żeby ją pociągnąć jakoś płynnie wzdłuż chodnika tak, żeby pomiędzy oknami w odpowiedniej odległości posadzić dęba kolumnowego
Tajemniczy Ogród 14:23, 04 wrz 2019

Do góry
A teraz brzydkie fotki poglądowe. POWOLUTKU zabieram się za przeróbkę tej mikrorabaty i całościowo próbę połączenia tych dwóch kawałków ziemi. Zrobiłam foty przez okienko dachowe
Od lewej:

I tak, od lewej do drewutni jest w miarę ok. Teraz muszę się zmierzyć z zamknięciem rabat, które były na granicy pierwszej działki i rozrysować dalej na nowej ziemi Coś czuję, że muszę tu ściągnąć Asię M.
Pszczelarnia 14:23, 04 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dyskusja co do osi widokowej Nr 1

Wygląda to tak:

i ze strony przeciwnej:

Sielsko, klimatycznie. Strasznie mi się podobają te daliowe rabaty. Mam mocne postanowienie zakupić kilka karp w nowym sezonie. Bukieciki śliczne. Coraz częściej zaczynam ścinać moje kwiatki do wazonu, kiedyś było to nie do pomyślenia. Kupowałam bukiety na straganach a moich nie wolno było ruszać
Podmiejski ogródek 14:14, 04 wrz 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Na kwaśnej zaczynają wrzosy i hamelny:

po raz drugi zakwitła mi też lewizja - przyjemna niespodzianka

Jaka ta lewizja to słodziak jest . Pierwszy raz widzę.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:09, 04 wrz 2019

Do góry
TAR napisał(a)
tak na szybko takie cos mi wpadlo do glowy, moze zupelnie zle mysle ale troche poukladalam i masz pole do popisu z cala reszta

Kochana, że też Ci się chciało .
Niestety, altana w proponowanym przez Ciebie miejscu byłaby cały dzień w słońcu, a z kolei warzywnik już od 12-tej w cieniu...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:49, 04 wrz 2019

Do góry
tak na szybko takie cos mi wpadlo do glowy, moze zupelnie zle mysle ale troche poukladalam i masz pole do popisu z cala reszta
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:04, 04 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Ale ciekawy jak meduza
Ogród w mieście-ogrodzie 13:01, 04 wrz 2019

Do góry
Kojak napisał(a)
Andrzej aż ciężko uwierzyć, że te wspaniałe widoki wyczarowałeś na piaskach i w sosnowych zagajnikach. Jak zawsze kolorowo i bajecznie. Może zaczniesz trochę pisać o technikaliach Swoich założeń. Bardzo jestem ciekawy tych szczegółów .

Tomku, chętnie odpowiem na bardziej szczegółowe pytania, tak potoczyście narracyjnie to nie umiem Pomysły raczej dość długo we łbie dojrzewają, a potem nagle "pyk" i "biere się za łopatę"
Ogrodów nie zwiedzam, bo choć ochota wielka, to nie mam czasu. W necie szukam info o roślinach, które będą pasowały do stanowiska / pomysłu. Nawet sklepy ogrodnicze odwiedzam coraz rzadziej, bo powiedzmy 30 sztuk byliny z 1 odmiany trudno dostać stacjonarnie, poza tym drogo. No, a skoro już mnie podpuściłeś, to podzielę się jeszcze taką uwagą, że warto czasem pójść w poprzek schematów, choć jak wiadomo sosny są "be" a bukszpanowe kulki wprost przeciwnie.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:50, 04 wrz 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

spojrzalam raz jeszcze i Twoj pomysł z tymi kompostownikami nie jest najgorszy, to sie w miare chowa a od strony tarasu mozesz zrobic sciane zielona

z kolei na tym zdjeciu nie podoba mi sie umiejscowienie calosci, jest rozstrzelone wszystko to co powinno byc "w kupie" czyli domek, kompost i warzywniak. I to miejsce na ognisko - centralny punkt widokowy, moze je przeniesc w poblize zagajnika brzozowego? lekko ukryc

Pszczelarnia 12:31, 04 wrz 2019

Do góry
I to jest cała nasza prawda o tworzeniu kwietnych rabat...eksperymentalnie,
przez to nasze rabaty są zawsze żywe i zmienne...Tobie to wychodzi rewelacyjnie, moją eksperymentową bylinówkę opanowały floksy, więc teraz w tę bezobsługową rabatę muszę zaingerować
Podoba mi się wykorzystanie na tej rabacie kuli zimozielonych ja też szukam u siebie miejsca na ich dopasowanie do czegoś?
Co to za bylina ta borodowa Ewcia z tą cudną jeżówką?

Ominęła mnie burza mózgów na temat osi widokowej dobrze tam pasuje ten słupek wodny ja jeszcze pomyślałam o inspekciku po drugiej stronie wanny i słupka?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies