Ewcia Ostoja to Ty jesteś naszą
to tutaj pod tą starą jabłonią rośnie u mnie runianka, kiedyś myślę zajmie całą powierzchnię , a ciemierniki i hortensje będą w niej zatopione.
A tak było na wiosną, mam nadzieję, ze pomogłam rozwiac wątpliwości
Jedyne co jak była susza to runianka listki zwijała, bo brzozy to pijaki, ale daje radę bez większych problemów przerastać pomiędzy korzeniami
A U Ciebie dostanie wodę przy okazji cisa
Pogrupowałabym trochę te roślinki np tak, jeżówki wokół drzewa na średnim piętrze, a niżej wypełniłabym niższymi, daniki też jeszcze malutkie więc mogą się chować.
No dobra, to teraz po pierwsze poprawiony plan z ogniskiem w pobliżu planowanego brzozowego zagajnika i kilka fot poglądowych, ale one słabo poglądowe są, bo żywopłot tujowy na granicy działek skutecznie przeszkadza w osiągnięciu całościowych widoków a z okna dachowego też za bardzo nie widać co i jak .
Plan:
I foty:
stojąc przy domku ogrodnika widok na granicę wschodnią
Z tego samego miejsca widok na całość z granicą zachodnią
dom sąsiadki i jej prześwitujący żywopłot (zdjęcie robione po 14tej - widać nachodzący cień od domu i moreli, to białe w prawym rogu to kibelek do usunięcia)
widok na wysokości tarasu - za plecami mam tuje
I widok spod ściany domu sąsiadki na nasz dom:
Pomocy!!!! Jak zakończyć rabate? Moze róże przenieść za buka były by 2 a z lewej strony doradzić jeszcze 1 tuje i rozsadzić hortki? A co sądzi szefowa? Pani Danusiu jest Pani na urlopie? Coś mi ta rabata nie gra. z góry dziękuję za pomoc.
I podcięłam mojego pana Buczka, zrobiłam mu butki, galotki i kaftanik, nie wiem co prawda jak będę to dopieszczać jak będzie rósł, ale o tym pomyślę jutro
Pięknie będzie się prezentował zimą
Przepiękne te hortensje, o daliach nie wspomnę. Już jestem chora na nie . Właśnie też dojrzałam do tego,żeby wywalić trzy wielkie róże z frontowej rabaty i zastąpić je hortensjami.Tylko mam dylemat jakimi
A druga sprawa to mikrorabata pod domem:
widziana ze stołu na tarasie:
Kusi mnie, żeby ją pociągnąć jakoś płynnie wzdłuż chodnika tak, żeby pomiędzy oknami w odpowiedniej odległości posadzić dęba kolumnowego
A teraz brzydkie fotki poglądowe. POWOLUTKU zabieram się za przeróbkę tej mikrorabaty i całościowo próbę połączenia tych dwóch kawałków ziemi. Zrobiłam foty przez okienko dachowe
Od lewej:
I tak, od lewej do drewutni jest w miarę ok. Teraz muszę się zmierzyć z zamknięciem rabat, które były na granicy pierwszej działki i rozrysować dalej na nowej ziemi Coś czuję, że muszę tu ściągnąć Asię M.
Sielsko, klimatycznie. Strasznie mi się podobają te daliowe rabaty. Mam mocne postanowienie zakupić kilka karp w nowym sezonie. Bukieciki śliczne. Coraz częściej zaczynam ścinać moje kwiatki do wazonu, kiedyś było to nie do pomyślenia. Kupowałam bukiety na straganach a moich nie wolno było ruszać
Kochana, że też Ci się chciało .
Niestety, altana w proponowanym przez Ciebie miejscu byłaby cały dzień w słońcu, a z kolei warzywnik już od 12-tej w cieniu...
Tomku, chętnie odpowiem na bardziej szczegółowe pytania, tak potoczyście narracyjnie to nie umiem Pomysły raczej dość długo we łbie dojrzewają, a potem nagle "pyk" i "biere się za łopatę"
Ogrodów nie zwiedzam, bo choć ochota wielka, to nie mam czasu. W necie szukam info o roślinach, które będą pasowały do stanowiska / pomysłu. Nawet sklepy ogrodnicze odwiedzam coraz rzadziej, bo powiedzmy 30 sztuk byliny z 1 odmiany trudno dostać stacjonarnie, poza tym drogo. No, a skoro już mnie podpuściłeś, to podzielę się jeszcze taką uwagą, że warto czasem pójść w poprzek schematów, choć jak wiadomo sosny są "be" a bukszpanowe kulki wprost przeciwnie.
spojrzalam raz jeszcze i Twoj pomysł z tymi kompostownikami nie jest najgorszy, to sie w miare chowa a od strony tarasu mozesz zrobic sciane zielona
z kolei na tym zdjeciu nie podoba mi sie umiejscowienie calosci, jest rozstrzelone wszystko to co powinno byc "w kupie" czyli domek, kompost i warzywniak. I to miejsce na ognisko - centralny punkt widokowy, moze je przeniesc w poblize zagajnika brzozowego? lekko ukryc
I to jest cała nasza prawda o tworzeniu kwietnych rabat...eksperymentalnie,
przez to nasze rabaty są zawsze żywe i zmienne...Tobie to wychodzi rewelacyjnie, moją eksperymentową bylinówkę opanowały floksy, więc teraz w tę bezobsługową rabatę muszę zaingerować
Podoba mi się wykorzystanie na tej rabacie kuli zimozielonych ja też szukam u siebie miejsca na ich dopasowanie do czegoś?
Co to za bylina ta borodowa Ewcia z tą cudną jeżówką?
Ominęła mnie burza mózgów na temat osi widokowej dobrze tam pasuje ten słupek wodny ja jeszcze pomyślałam o inspekciku po drugiej stronie wanny i słupka?