Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Chciałabym i boję się 08:47, 23 sie 2016

Do góry
mamtu napisał(a)

A w ogóle to z roślinami trafiła Pani idealnie w moje upodobania. Czosnki, miskanty... uwielbiam. Nie przepadam jedynie za hortensjami, za co już mi wstyd , bo to przecież takie piękne rośliny. Czy zamiast tych hortków można by dać coś innego, chętnie zimozielonego i wyższego, co by trochę się osłonić? Dałabym po prostu żywotniki, ze dwa rodzaje na przemian w szpalerze, ale to pewnie nie jest dobry pomysł, bo nie zostawię już miejsca na inne rośliny.

Zamiast hortensji - różaneczniki, ale będziesz płakać, ja wywalam chyba swoje.

Żywotniki w żadnym razie na przemian, będzie koromysło. Jedynie jeden gatunek.
Chciałabym i boję się 08:45, 23 sie 2016

Do góry
mamtu napisał(a)

Tam przy chodniku jest 0,5 m do ogrodzenia, bardzo wąsko i do tego prawie cały dzień w cieniu. Bluszczowi będzie pewnie dobrze, ale drzewek tam chyba nie wcisnę.

Hakonechloa macra załatwi sprawę i ma jaśniejszy odcień niż bluszcz (zielona nawet) a możesz dać kolorową
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:40, 23 sie 2016

Do góry
Ale Marzenka napisała Ale ja czuję, że wysiadam przy mojej mamie. Niestety czasy inne. Życie inne, zdrowie inne, wszystko inne.
Chciałabym i boję się 08:34, 23 sie 2016

Do góry
Więcej rabat, a najważniejsza jest rabata naprzeciw. Co tam jest potrzebne? nie wiem. Bo nie ma zdjęć wcale. Uprasza się o zdjęcia. Ktokolwiek by chciał pomóc, nie może poruszać się po omacku.

Chciałabym i boję się 08:29, 23 sie 2016

Do góry
A tak w ogóle to na forum jest zwyczaj mówienia sobie po imieniu
Chciałabym i boję się 08:24, 23 sie 2016

Do góry
Na Twoim rysunku ten pasek zielony przy chodniku rozumiem jako trawnik, ale tak wąskiego paseczka nie rób, posadź tam Hakonechloa plus czosnki, może kilka lekkich drzewek na pniu w tle bluszczu (mogą być Mariken).
Chciałabym i boję się 08:22, 23 sie 2016

Do góry
Nie miałam zamiaru besztać...za mało informacji podałaś, z góry założyłaś to co założyłaś..więc dałam na ten przypadek rozwiązanie. Myślałam że będziesz skakać, że masz już problem myślenia z głowy O projektantkę nie posądzam,. bo wiem.. jaka sytuacja.

Dodaj tę skrzynię przy tarasie i będziesz miała na parę lat prosty i ładny jednocześnie ogród, pod warunkiem idealnego utrzymania Wtedy zachwyci swoją prostotą, będzie sporo trawnika. No pewnie, można szaleć itd. ale szaleństwa pozostaw jak dzieci wyślesz do szkoły.
Lustro w ogrodzie 08:17, 23 sie 2016

Do góry
Ja bym takie coś zrobiła, ale wynika to jedynie z oceny na podstawie zdjęć, w realu być może to inaczej się odczuwa.

No bo fakt, że dasz nad wgłebnikiem dach z tej perspektywy nic nie da a przetnie jedynie ścianę.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:11, 23 sie 2016

Do góry
Nie pospółka, tylko piasek, a w ogóle to kompost należy zastosować.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:09, 23 sie 2016

Do góry
DMN napisał(a)

Nie mam zbitej gleby mocno, chyba, że jest przesłuszona to jest twarda taka skorupa. To czym mam wykonać tą aerację na wiosnę? Teraz jeszcze trawa wygląda ładnie, można wykonywać tę wertykulację np. pod koniec października? Grabie do nacinania wystarczą?

Aeracja na wiosnę, potem nawóz i ruszy.

A teraz nic albo wertykulacja (grabiami do nacinania może być), ale na początku września, żeby trawnik miał ciepło do regeneracji. Październik to zdecydowanie za późno.
Mata przeciw chwastom 08:07, 23 sie 2016

Do góry
Ziemia jest ładnie oczyszczona i wypielone chwasty, bardzo ładnie to zrobiliście, wystarczy tylko kora, nic więcej i pielenie w pierwszym roku po posadzeniu. Jeśli nie zapuścisz ogrodu na początku, potem nie będzie żadnego problemu z chwastami, raz na tydzień czy dwa przelecieć po rabatach i wyrwać. I po sprawie.

Na szmacie też urosną chwasty, W ogrodzie to nie ma tak, że wszystko załatwi szmata
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 07:43, 23 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ma za dobrze, czyli za dużo wody, rozleniwił się, może cień jednak?

Dzięki Danusiu za szybki odzew
No na patelni nie rosnie mimo ,że od południa ,ale cos tam cały czas go przysłania: a to hortensja, a to miskanty, kosówka.Moze faktycznie w tej gęstwinie ma za ciemno? A oprócz tego co powinnam zmienić? Pomyślałam,ze posadze go na jedynej nienawadnianej kroplujaco rabatce razem z lawenda... będzie lepiej?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:53, 22 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ważne jak szybko znika woda, za ile dni? Żwiru w żadnym wypadku się nie dosypuje.

Po dwóch dniach ziemia była nadal wilgotna, a później znowu padało.
Żwir miałem na myśli piasek/pospółka. Na szczęście idzie ocieplenie, więc może uda się wymieszać
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:30, 22 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trawnik nie wygląda aż tak tragicznie, jak piszesz. A przynajmniej na tych zdjęciach i trawę to ja tu widzę jednak.

Jeśli są chwasty dwuliścienne, to stosuj Chwastox wtedy pozostanie trawa.
Posyp żyzną ziemią, nasionami, przegrab lekko i jeszcze bym dała nawóz interwencyjny, szybko działający i lanie wody. Powinna się zazielenić, że będziesz narzekał na koszenie.

Dziękuję za odpowiedź

Rozumiem, że teraz kolejność moich działań powinna być następująca:
- pryskam na dwuliścienne
- po kilku dniach dokładam ziemię z worków
- dosiewam (dowolną mieszanką?), przegrabiam
- nawożę interwencyjnym.
- podlewam, podlewam, podlewam
- usuwam chwasty

Czy mogę dla lepszego doczyszczenia podłoża użyć ręcznych grabi do wertykulacji? A w jakiej dawce ten nawóz, standardowej?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:21, 22 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem co to Airy ale niebieskie spodnie wyobrażam sobie i wyszywaną koszulę
Sebek zdecydowanie się wykazał fotograficznie

Odnośnie plag, moje obserwacje są takie:

kiedyś też przed gośćmi musiało być: równy żwirek, posprzątane do ostatniego listeczka, umyte wodą i wypachnione... teraz niekoniecznie.

Większy dystans mamy chyba do ogrodu, to nie wystawa CHFS a normalny ogród i wolno mu mieć niedociągnięcia. Dobrze napisałaś, że dla nie ogrodowiczan - niezauważalne.

Chciałabym miec taki po wycackany ogród jak Twój z niedociągnięciami
Dzisiaj mnie u Sebka ogranęła nostalgia za Świętem Róż u Ciebie
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:17, 22 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Teraz to lepiej wykonaj wertykulację, a aerację i kolce pozostaw na wiosnę i piaskowanie na wiosnę. Tylko czy masz zbitą glebę, że chcesz kolcami chodzić? Bo filc to wertykulacja pomoże i teraz można to robić.

Nie mam zbitej gleby mocno, chyba, że jest przesłuszona to jest twarda taka skorupa. To czym mam wykonać tą aerację na wiosnę? Teraz jeszcze trawa wygląda ładnie, można wykonywać tę wertykulację np. pod koniec października? Grabie do nacinania wystarczą?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:07, 22 sie 2016

Do góry
DMN napisał(a)
Witam.
Rok temu założyłem trawnik. Czy teraz na jesień mogę wykonać aerację? Nie mam jakiejś dużej powierzchni więc chcę to wykonać kolcami pod buty. Ile razy w sezonie wykonuje się ten zabieg?

Teraz to lepiej wykonaj wertykulację, a aerację i kolce pozostaw na wiosnę i piaskowanie na wiosnę. Tylko czy masz zbitą glebę, że chcesz kolcami chodzić? Bo filc to wertykulacja pomoże i teraz można to robić.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:05, 22 sie 2016

Do góry
maqus napisał(a)
Dzień dobry wszystkim

Jest to mój pierwszy post, choć już od dawna czytam to forum. No ale problem dopadł i mnie.
Niedawno stałem się posiadaczem działki rekreacyjnej, którą kupiłem od kolegi a zachwalał ją cyt" Tylko kosić trawę i grilować." Trzy dni temu skosiłem tą trawę a w międzyczasie dowiedziałem się, że kolega przez ostatnie 1,5 roku nic z nią nie robił a pewnie wcześniej też nie za wiele. Skosiłem trawę dość krótko i grabiami wachlarzowymi zacząłem wygrabiać nieziemskie ilości mchu i suchych resztek. Jak na to popatrzyłem, to się przeżegnałem Przecież to nie wygląda jak trawnik z trawą. Czy tu jest jeszcze trawa?
Mam gorącą prośbę o wszelkie rady, czy coś jeszcze można uratować z tej działki?
Sąsiad przez płot doradził abym popryskał Chwastox Trio 540 SL, później wertykulacja i dosianie nowej trawy. Czy takie działania przyniosą efekt?
Powierzchnia "trawnika" to 150m2.

Maciej

Trawnik nie wygląda aż tak tragicznie, jak piszesz. A przynajmniej na tych zdjęciach i trawę to ja tu widzę jednak.

Jeśli są chwasty dwuliścienne, to stosuj Chwastox wtedy pozostanie trawa.
Posyp żyzną ziemią, nasionami, przegrab lekko i jeszcze bym dała nawóz interwencyjny, szybko działający i lanie wody. Powinna się zazielenić, że będziesz narzekał na koszenie.
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 18:48, 22 sie 2016

Do góry
Ma za dobrze, czyli za dużo wody, rozleniwił się, może cień jednak?
Kosiarka 18:44, 22 sie 2016

Do góry
Nie wskażę właściwej kosiarki, bo oprócz tego wszystkiego co opisujesz, przede wszystkim Witek zagląda pod spód i patrzy jak ma wyprofilowany nóż i inne takie jego fanaberie. Bo jedne kosiarki gubią trawę, a inne wciągają na maksa do kosza, dobijają full. A to zależy od kształtu noża, ale tego to ja nie wiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies