Słonecznie witam wszystkich zakręconych na zielonomysle, że kazdy kto szcześliwie trafia na grupy dyskusyjne ogrodowisko.pl moze poczuć sie juz uratowany, i trawnik rowniez. Przybliżę historie naszego trawnika: trawa z rolki położona przełom września/ października 2015 r. Ziemia przygotowana doskonale , przez zaufanego ogrodnika. Po zimie fantastyczna, pełna zieleń. Pierwsze nawożenie " konewka" - chyba Biopon marzec 2016. Trawa cudoKolejne nawożenie nawóz dlugodzialajacy wysokoazotowy w granulkach- nie pamietam jaki... efekt? Chyba nikogo nie zaskoczę: pasy niższej, bledszej trawy wsrod pięknych źdźbeł. Rozpacz. Pytanie: przewożone czy niedowożone? Dodam, nawóz rozsiany siewnikiem na kółeczkach, 4 oczko. Dosypalismy siewnikiem w tych bledszych miejscach. Nie bardzo pomogło. Doszkam do wniosku, ze moze za mało wody? Mamy podlewanie automatyczne, było 10 min na sekcje codziennie. Zwiększyłam do 20 min. Troche pomogło, ale nie do konca. Wyszły grzybkigrzybobranie... opadły nam rece. Wyszukałam Polyversum, poskutkowało słabo. Pojawiły sie rowniez placki brązowiejącej trawy, mysle grzyb. Za gęsty trawnik, za duzo nawozu? Do tego wciaz obszary gdzie trawa tosła wolniej i była słabiej zielona, jakby sfilcowana. I na tych plackach trawa była ze źdźbłami, na zielonych soczyście miejscach bez źdźbeł. Kupiliśmy aerator z wertykulatorem. Ma dwie koncówki. Zrobiliśmy, jak nam sie wydaje niepełną wertykulację końcówką z jakby grabkami ruchomymi, i wyszlo kilka taczek filcu. Potraktowaliśmy tym zabiegiem trawnik na ogrodzie, przód zostawiliśmy będąc niepewni czy robimy właściwie... Zabieg zrobiony w zeszly piątek 19.08, po południu. Dobrze zlalismy trawnik.
W pon podlalam trawnik Substralem Magiczna Siła nawóz regeneracyjny. Na trawniku nie ma ani jednego grzybka, ufff, sa jednak przerzedzone miejsca i dalej jaśniejsze placki.W związku z cala historia mam mnóstwo pytan, ktore nasunęły mi sie czytając posty:
1. Czy zabieg, ktory zrobiliśmy jest wertykulacją? Czy niepełną wertykulacja? Użyliśmy tylko jednej koncówki, wydrapujac filc. Dodam, ze po tym chodziłam jeszcze w butkach z kolcami celem napowietrzania, czy dobrze? Bowiem zobaczyłam małe 2 cm kopczyki, czyżby dżdżownice nie miały czym oddychać? Po tym zabiegu niestety dzis tez zauwazylam kilka kolczyków... co to moze byc?
2. Czas w/w zabiegu jest czasem właściwym? Koniec sierpnia. Czas napowietrzania rowniez? Pogoda po była chmurna i mokra, ale względnie ciepła,
3. Czy po wertykulacji w sierpniu dobrze nawiozlam Substralem?
4. Czy zrobic dosiewke w przerzedzonych miejscach? Nawóz był w poniedziałek, teraz ziarenka i przykryć lekko ziemia? Czy do tego użyć tzw. dosiewki ( ziarna trawy plus ziemia z nawozem i mulczem)?
5. Czy podlać nawozem jeszcze raz? Jesli tak to jakim i kiedy... wspominacie Panstwo o Yara Hydrokomplex, czy bedzie właściwy? Po wariacjach z granulkami prosze o podpowiedz nawozów rozpuszczanych w wodzieczytałam tez o konewce Zielony Dom Pożegnanie z brązowymi plamami, czy ten teraz bedzie właściwy? Sa miejsca lekko brązowe i przesuszone...W poniedzialek przypominam podlalam Substralem regeneracyjnym.Jaki i kiedy nawóz kolejny? Bardzo podoba mi sie rozpiska miesięczna marbrz, tylko boje sie wpleść go w aktualnie zrobiona wertykulacja i aktualnie podany nowoz...
6. Pytanie o podlewanie: czy codziennie 20 min na każda sekcje to za duzo? Zaświtało mi czy aby nie zostały wypłukane skladniki mineralne i trawnik słabnie. Czasami podlewalismy tez dodatkowo miejsca newralgiczne, czyli mniej zielone.Nawożenie ostatnie w kwietniu... dobrze, ze mie umarł śmiercią głodowa jak sobie poczytałam.
Jutro pobieram glebę do zbadania, tylko ta z przodu domu bo nie została podlana nawozem, okaże sie co w trawie piszczy. A za 30 dni pobiorę z ogrodu, chyba ze wczesniej zastosować koniecznie nawóz poniewaz po wertykulacji trzeba wzmocnić trawkę? Czy bez sensu jest pobieranie ziemi z tylu i z przodu - 2 badania? Pomysł wynika z faktu, iz tył
ogrodu był nawozony ziemia a przód został nieruszony. Podsyłam kilka zdjec, ostatnie to przerzedzone miejsca, brzydkieJest ich troche...jesli potrzeba wiecej zdjec dajcie prosze znac. Czekam na Wasza pomoc, w Was nadzieja
Trawnik po wertykulacji, tak myślimy, ze ten
zabieg tak mozna nazwać 22.08
W trakcie wertykulacji 19.08

[img 9=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/123/1236622/original.jpeg[/img]