Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:10, 22 sie 2019

Do góry
Dzień dobry,

Oto mój trawnik - po lipcowym wysuszeniu wreszcie się pozbierał.
Tydzień temu sypnięta już 3 dawka Yara Mila Complex. Sypałem nawóz bo trawa robiła się już blada.
Teraz mam plamy na trawie. Pojawiły się też takie grzyby.
Widzę że mam dużo zasuszonej trawy.
Podmiejski ogródek 09:10, 22 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

No więc kicha: słońca nie było, światłocienia też, chcąc nie chcąc musiałam zrobić zdjęcia "uczciwe"

No, i jak teraz będziesz narzekać na rabaty to mamy podstawy by przyjechać i dać Ci klapsa!
Bardzo mi się podoba ta rabata teraz, taka uspokojona, harmonijna .
Podmiejski ogródek 09:05, 22 sie 2019

Do góry
No i znowu trza czytać 20 stron do tyłu.
Dąbek piękny ,one szczepione są na rubra także z wodą nie powinno być problemu.
W trójkątnej rabacie rzeczywiście jakieś wyższe piętro by sie zdało,a jak by tam upchać jakiegoś kolumnowego jarząbka,zmiesci się?
Rabata słoneczna znowu się zmieniła,udała ci się ,upierała bym sie przy astrze na tył za kłosowca.Co do moliniED to Iza ich nie posiada ,ma tylko te her coś tam one są wąskie takie. ED u mnie w zeszłym roku na jesieni,kwiatostan na wysokości nosa 4 latka.Na słoneczną to chyba nie wejdzie chyba że jako kontrapukt na brzeg ,pięknie by ci też wyglądała z wrzosami na kwasnej

.
Problemy kolorystyczne to u mnie chleb powszedni nie zdzierżam .
Moi już dawno stwierdzili lekką chorobę umysłową, czuje sie podbudowana że nie jestem osamotniona w tej niedoli.
Rabata z rozchodnikami w kazdej odsłonie mi sie podoba ale rozumiem że w głowie już masz pomysł na "lepiej"
Ogród bez reguł 09:03, 22 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Się chwalę i dziękuję Hani - Gruszce
Postępy w podpisywaniu zdjęć

Asia, czy to zdjęcie jest z Twojego ogródka? Bo jest cudne
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:47, 22 sie 2019

Do góry
A frontowa zaczyna (graby powolutku się zielenią)

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:45, 22 sie 2019

Do góry
A o poranku trochę mokro

I trochę cieniście

Przerwa na kawę... 08:44, 22 sie 2019

Do góry
Pierwsze co w oczy mi wlazło to kontrapunkt od anabelek kuchennych do ich mamusi, to się pięknie zamyka

jeśli mogę zaśmiecić wątek (powiedz to usunę) - dla kolorystycznego przemyślenia, moje chaszcze krzaczaste - ciemna plama to pęcherznica odmiany Andre, bardziej czerwone listki niż u innych odmian, biało pstrokate to odrastający po wiosennym cięciu dereń elegantissima

pomyśl o rozbiciu ściany tujowej tamaryszkiem, to tak zwiewna roślina, doskonale dająca się ciąć i formować, teraz ciągle zachwycam się mgiełką jego głązek - szczególnie gdy cały w porannej rosie

Przerwa na kawę... 07:53, 22 sie 2019

Do góry
Zrobiłam wczoraj fotki tego miejsca co drzewka szukam. I od razu rzuciło mi się w oczy, że miałaś rację z tym że drzewko o purpurowych liściach na tle thuj będzie za ciemne. Dla zobrazowania postawiłam klona ginnala, który będzie parę metrów dalej, za cisem. Chyba. I te jego jasne listki lepiej wyglądają niż ewentualne purpurowe.
Ale do rzeczy, na tej rabacie będzie cała rewolucja. Poza cisem i może jedną różą, wszystko wylatuje. Wycięłam wczoraj Margaret Hilling i zdemontowałam pergolę.
Mam nadzieję że coś widać na tych zdjęciach, bo słońce zachodnie jest z tej strony i bardzo oślepiało. Ale lepsze zdjęcia mogę zrobić dopiero w sobotę.
Widok na wejście do ogrodu. Ścieżka w trakcie prac. Bukszpanowy żywopłot zniknie, chcę hakonki.
Tak było przed usunięciem pergoli, którą potężna M.Hilling wyginała jak chciała

Widok z drugiej strony w trakcie wycinania róży

Usunięta pergola i przycięta róża
Przy okazji może ktoś zainteresowany tym potworem. U mnie miała za ciemno.

Przymiarki, ten klon będzie dalej w lewo, za cisem. Tutaj chcę coś małego. Kolumnowy lub pendula od 2metrów. Kula szczepiona raczej nie

Zaśmiecam ci takim brzydkimi fotkami. Ale jak widzisz pomoc bardzo potrzebna. Głębiej mam posadzone dwa buki tricolor. Generalnie to będzie długa rabata, chyba 15-20 metrów, na której chcę dosadzić hortensje, poprzecinane drzewami, z wypełnieniem z hakone, bergenii i host.
Wykrzeszesz coś z tych obrazków? Czy trzeba robić nowe?
Poprzeciwnej stronie planowanej ścieżki usuwam barwinek. Codziennie po kilka taczek. Masakra.
Blaski i cienie nowego życia 00:31, 22 sie 2019

Do góry
Kocimiętka po dwóch latach raczyła się trochę rozrosnąć, choć słabo u mnie kwitnie- za jej zapachem nie przepadam.

Blaski i cienie nowego życia 00:29, 22 sie 2019

Do góry
Miały być łany cynii, narazie są łany zieleniny za to Variegatus od Kindzi się spisuje

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:03, 22 sie 2019

Do góry

Kto siał heliotrop? z powodzeniem bardzo proszę o info

zakochałam się na umór

to nie mój, spotkany na szlaku podróży ogrodowej

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:57, 21 sie 2019

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Mircia, ile czasu zajęło twojemu głowaczkowi, żeby mieć rozmiar, taki, jaki sądzę, że ma?

Dalie masz cudne

Radziu a Ty to masz oko.

Otóż głowaczka przywiozłam chyba w 2016 roku z Anglii - tak sądzę.Był marniutki w kolejnym roku czyli 2017.
W 2018 wcale go nie było ale widziałam ,że jest jakaś kupa ładnych liści. A że sadziłam tam sadzonki patrini to myślałam że to one. Nie wiem sama może się wysiał. A rośnie prawie w kamykach zrobię zdjęcie jak się usadził.

A dalii stale mało.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:52, 21 sie 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Ale się pozachwycałam! Pięknie masz I odwiedzin zazdroszczę, ale super

Karola dzięki że wpadłaś, odwiedziny były jak wiatr

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:50, 21 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Staję w obronie krzewuszki. Jeśli nie będzie większa na tej rabacie, to jest super. Pasuje do całokształtu u Ciebie.

A pęcherznicę - hmmmmmm .......... Lubię jak nie przekroczy 10 lat.

Krzewuszka jest z tych małych bo to jest chyba Ruby Queen a może Victoria już nie wiem, jest to pamiątka z targów zieleń to życie dawno

nie pasują mi jej szorstkie liści, chcialam zamienić na rozchodnik biały no ale aż tak mi się nie pali bo gdzie nie dam to jak kwitnie to mi pasować nie będzie

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:38, 21 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mam niedosyt takich widoczków rabatowych. Piękne.

To bukiet zielny na 15.08.

moja bura rabata inaczej oświetlona wygląda lepiej a jak zakwitną astry to znów wyglądać będzie lepiej
no i za nią się zabieram już teraz

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:33, 21 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mira, ja bym chciała zobaczyć Twój ogród na zdjęciach. Choć.

Toć co ja pokazuję od 7 lat ? hmm?

No chyba że chodzi Ci o jakiegoś fotografa a to co innego to ja tez bym chciała

mój ogród jest pstry u schyłku lata - a ja nie koryguję teraz kolorów

albo bury

no jak to u ryb
W ogródku emerytki 23:28, 21 sie 2019

Do góry
Ta całkiem bez nazwy, ale ładny kolor i szerokie liście.

Na doniczce jest nazwa wydmuchrzyca, ale kompletnie inaczej wygląda, więc nie wiem co to jest.
Oczywiście nie wiem gdzie posadzić te trawy
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:28, 21 sie 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Spacerek chociaż wirtualny odbyłam...czytałam o nagraniach, no to czekam na emisję przy okazji gratulując

Aganiu gratulacje przyjęte - choć tak się zastanawiam czego tak naprawdę sobie gratulujemy przy tej okazji - no chyba tego że nie zwariowałam przy przygotowaniach w których towarzyszyły mi chmary komarów

na emisję jeszcze przyjdzie poczekać będzie kolejne nagranie - taki jest plan

pozdrawiam
Ogród bez reguł 23:26, 21 sie 2019

Do góry
Się chwalę i dziękuję Hani - Gruszce
Postępy w podpisywaniu zdjęć

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:25, 21 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)

No widzisz i już wiesz jakie to proste

zaraz zaraz , a może ja też tam gdzie tego cisa bym dałam dam oczar! o bo oczara nie mam bo się zawsze bałam wielkości ale niepotrzebnie

jaki to oczar pokaz jak kwitnie

To niestety jest jakaś szczepiona odmiana wirginijskiego. Kwitnie już w październiku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies