Cześć, witamy z powrotem
Bardzo dobry pomysł: klasyczny układ z centralną osią symetrii; Podobny jest w
tym ogródku, tylko ogródek mniejszy
Dwie rzeczy są do poprawienia:
1. brak wydzielonego miejsca na basen i plac zabaw (basen nie może stać po prostu na trawie, bo jak postoi przez miesiąc, to Ci trawa zgnije, nie mówiąc już o tym, że nie stanowi ozdoby)
2. trawnik niczym lotnisko, a rabaty - nieproporcjonalnie maluśkie; nie dość, że nie wygląda to dobrze, to tak małych rabat nie da się sensownie obsadzić. Ja mam rabatę o głebokości niecałych dwóch metrów i brakuje mi jeszcze co najmniej 50 cm żeby mieć piętrowe nasadzenia jak się należy (a to jest sama bylinówka, tylko z jednym drzewem). Rabata wrzosowiskowa Andżeliki ma chyba 4m.
W związku z tym proponuję taki układ:
W zasadzie bez zmian

, tylko przed żywopłotem zrobić po obu stronach placyki: z lewej na basen i ze dwa leżaki (wiosną i jesienią na miejscu basenu można ustawić palenisko i robić sobie ogniska) a z prawej na plac zabaw dla dzieci (też dobrze go trochę schować, bo dzieci zawsze robią bałagan

)
Z prawej strony domu jest wąsko, nie ma sensu męczyć się z trawnikiem (nie dość że w całorocznym cieniu trawa słabo rośnie, to koszenie małych skrawków trawnika jest bardzo upierd...

). przeznaczyłam całą tą część na rabatę, a w rabacie zrobić tylko ścieżkę (podobną możesz podpatrzeć u Mrokasi)
Z lewej strony zostawiłam trawnik, na wypadek gdyby był potrzebny przejazd dla jakiejś koparki czy taczki z drewnem. Tylko że mi się już rabata nie zmieściła. Jeśli na tej południowej ścianie macie jakieś ważne okna, to trzeba by było pokombinować z jakimiś nasadzeniami.
Od frontu zaplanowałam ścieżkę do śmietnika, jeśli nie jest potrzebna, to można zlikwidować. W ścieżce proponowałabym schować właz do studni (trzeba zlicować z nawierzchnią).
Rabaty tej samej głębokości przed domem i przed ogrodzeniem.
W rabacie przy ogrodzeniu posadzić ze dwa większe drzewka i zrezygnować wtedy z tych soliterów w trawniku.
Przy tym układzie główna linia widokowa idzie z tarasu prosto do domku narzędziowego - trzeba będzie zrobić jakiś ładny, obsadzony kwiatkami, żeby stanowił ozdobę. Dobrym wzorem jest Pszczelarnia, tylko ona ma szklarnię, a nie narzędziówkę.