Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Malwowy ogród 11:11, 08 sie 2019

Do góry
Każde odwiedziny w szkółce to zakupy. Tym razem kolejna krzewuszka, bardzo je lubię.
Ta ma cudownie kolorowe liście. Tylko gdzie ja ją posadzę?
Robię przymiarki wkopując w ziemię z doniczką

Malwowy ogród 11:07, 08 sie 2019

Do góry
Wzmocniona wyśmienitą kawką ruszam do moich roślinek.
Jeżówki mają teraz swój czas.

I mięta kwitnie.
Malwowy ogród 11:03, 08 sie 2019

Do góry
I odpoczynek ogrodniczki. O to lubię bardzo

Michalina oczywiści mi towarzyszy.
Malwowy ogród 11:01, 08 sie 2019

Do góry
Moja Kota Psota - Michalina jest naszą pociechą. Bardzo lubi towarzyszyć swojej pańci Z góry, z dołu, pod stołem. jest wszędzie.

Malwowy ogród 10:59, 08 sie 2019

Do góry
Sierpień obdarza deszczem. Wprawdzie takie przelotne ale dla roślin zbawienne.

Malwowy ogród 10:57, 08 sie 2019

Do góry
Mam dzisiaj chwilę wolnego. Nadrobię Ogrodowiskowe zaległości. W przyszłym sezonie zdecydowanie więcej lilii posadzę. Czemu na to wcześniej nie wpadłam? Nie wiem.

Malwowy ogród 10:52, 08 sie 2019

Do góry
Dziękuję za odwiedziny
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:49, 08 sie 2019

Do góry
Margarete napisał(a)

Takie proste nasadzenie a jakie efektowne
Cieszę się razem z Tobą z tego deszczu, oby częściej padał tylko bez udziwnień
Przerwa na kawę... 10:19, 08 sie 2019

Do góry
Kilka różyczek
Lovely Rokoko i Princess Aleksandra od Kent

Acropolis
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:16, 08 sie 2019

Do góry
Ogród z rzeźbą 10:16, 08 sie 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Szersze ujęcie chaosu na słonecznej

Nie wiem, jak te nasadzenia na żywo wyglądają, może rzeczywiście chaos, ale kolorystyka na tym zdjęciu - absolutnie bomba!

Pożyczyłam od Izy mądrą książkę o kolorach i układy do trzech kolorów ogarniałam. Jak były pokazane czterokolorowe, to już przestawałam rozumieć o co chodzi.
(swoją drogą, Anula: czy Ty przypadkiem nie masz moich dwóch książek?)

Perowskia pod moim murkiem ma najgorsze warunki z możliwych. Bardziej ubogo i sucho już się chyba nie da.
A i tak nie dość że się pokłada, to jeszcze listki jakieś takie żółtawe. Podobny objaw ma zresztą kłosowiec na innej rabacie. Nie wiem, o co im chodzi.

W każdym razie, u mnie pokładanie może mieć inną przyczynę - rosną za blisko muru i siłą rzeczy muszą się odchylać na podjazd.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:03, 08 sie 2019

Do góry
Basiu oj tak wybor niesamowity tam byl i w hortkowym i w bylinowym raju

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:41, 08 sie 2019

Do góry
Cześć, witamy z powrotem

Bardzo dobry pomysł: klasyczny układ z centralną osią symetrii; Podobny jest w tym ogródku, tylko ogródek mniejszy

Dwie rzeczy są do poprawienia:
1. brak wydzielonego miejsca na basen i plac zabaw (basen nie może stać po prostu na trawie, bo jak postoi przez miesiąc, to Ci trawa zgnije, nie mówiąc już o tym, że nie stanowi ozdoby)

2. trawnik niczym lotnisko, a rabaty - nieproporcjonalnie maluśkie; nie dość, że nie wygląda to dobrze, to tak małych rabat nie da się sensownie obsadzić. Ja mam rabatę o głebokości niecałych dwóch metrów i brakuje mi jeszcze co najmniej 50 cm żeby mieć piętrowe nasadzenia jak się należy (a to jest sama bylinówka, tylko z jednym drzewem). Rabata wrzosowiskowa Andżeliki ma chyba 4m.

W związku z tym proponuję taki układ:

W zasadzie bez zmian, tylko przed żywopłotem zrobić po obu stronach placyki: z lewej na basen i ze dwa leżaki (wiosną i jesienią na miejscu basenu można ustawić palenisko i robić sobie ogniska) a z prawej na plac zabaw dla dzieci (też dobrze go trochę schować, bo dzieci zawsze robią bałagan)

Z prawej strony domu jest wąsko, nie ma sensu męczyć się z trawnikiem (nie dość że w całorocznym cieniu trawa słabo rośnie, to koszenie małych skrawków trawnika jest bardzo upierd...). przeznaczyłam całą tą część na rabatę, a w rabacie zrobić tylko ścieżkę (podobną możesz podpatrzeć u Mrokasi)
Z lewej strony zostawiłam trawnik, na wypadek gdyby był potrzebny przejazd dla jakiejś koparki czy taczki z drewnem. Tylko że mi się już rabata nie zmieściła. Jeśli na tej południowej ścianie macie jakieś ważne okna, to trzeba by było pokombinować z jakimiś nasadzeniami.

Od frontu zaplanowałam ścieżkę do śmietnika, jeśli nie jest potrzebna, to można zlikwidować. W ścieżce proponowałabym schować właz do studni (trzeba zlicować z nawierzchnią).

Rabaty tej samej głębokości przed domem i przed ogrodzeniem.
W rabacie przy ogrodzeniu posadzić ze dwa większe drzewka i zrezygnować wtedy z tych soliterów w trawniku.

Przy tym układzie główna linia widokowa idzie z tarasu prosto do domku narzędziowego - trzeba będzie zrobić jakiś ładny, obsadzony kwiatkami, żeby stanowił ozdobę. Dobrym wzorem jest Pszczelarnia, tylko ona ma szklarnię, a nie narzędziówkę.
Za drzwiami do ogrodu... 09:13, 08 sie 2019

Do góry
Pawie między jażmianką a różą Stadt rom.

Nie wiem czy po dzisiejszym ulewnym deszczu jakiś kwiat zawilców jeszcze pozostanie?

Ten fragmet rabaty ożywiłam amarantusem trikolor, na razie jest bardziej pomarańczowy,ale różowieje

Louis pod listkiem figowym
Skąpana w słońcu 09:11, 08 sie 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)

U mnie pomidorki ładnie rosną i już cieszą podniebienie. Mam też troszkę śliwek i owoce derenia. Robię z nich nalewkę, podobnież jest pyszna. w tym roku sama będę miała okazję się przekonać. No i ciągle jemy borówki.

Niezłe plony i smaczne
Dereniówkę dużo osób robi a ja nie wiem nawet jak smakuje, cierpka jak aronia?

Liliowiec to mój ulubiony. Kwitł już u mnie ale mała kępka to dopiero za rok będzie więcej kwiatów.
Pamiętajcie o ogrodach 09:08, 08 sie 2019

Do góry
Grzesiu, pstryknięte specjalnie dla Ciebie

Miłego leniuszkowania!
Skąpana w słońcu 09:04, 08 sie 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)

Czy ta jeżówka sama się tak rozrosła? Ślicznie to wygląda
Do raju daleko - u Ewy 09:00, 08 sie 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Hortensje ciągle zachwycają,rabaty masz fajnie skomponowane.Na bylinowej jak białe jeżówki się rozrosną już będzie weselej

Hortensje będą teraz królowały do października
Coś ze mną jeżówki nie chcą współpracować. Tę rabatę bylinową nafaszerowałam tyloma jeżówkami różnych odmian i nie chcą rosnąć. Zachowują się jak jednoroczne. Po zimie nie dają znaku życia.
Teraz czekam na zawilce. Są już pączki

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:55, 08 sie 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies