Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 17:26, 06 sie 2019

Do góry
co to za czerwone plamki?
Między brzozami 17:14, 06 sie 2019

Do góry
Hortensja dziś
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:10, 06 sie 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Ula pamiętam, ale wpadłam w tryb letniego lenistwa. Tak jakoś do laptopa teraz nie ciągnie. Nadrabiam sobie ogrodowisko w realu.

Ciesze się, że się przyjęła. Niech się rozrasta.
A sówka od ciebie pod budką się rozsiadła. Roślinki posadzone i też się przyjęły wszystkie.

Nie dziwię Ci się ja z telefonu z doskoku siedzę a do laptopa nie jestem "dopuszczona".
U mnie budka nie może być latem wystawiona bo osy gniazda budują Musiałam schować i wystawię na zimę fajne dodatki nazbierałaś dzięki podróżom.

Ciekawy u Ciebie będzie ten niski czosnek akurat pod klimat Twojego ogrodu.

A jak się ta paproć nazywa? Duża rośnie czy miniaturka bo nie zapytałam, kolorki mi się spodobały
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 16:47, 06 sie 2019

Do góry
Wszystko narazie małymi kroczkami , pracą własnych rąk...
Jak widać wszystko under construction , ale....
mam takie rodzynki żeby nie było że nic się jeszcze nie dzieje
Tajemniczy Ogród 16:42, 06 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Pięknie u Ciebie przyznam się, że czasem zaglądam po cichu ale zawsze się zachwycam, masz talent
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 16:38, 06 sie 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

Szukając anabel Strong znalazłam inną piękność Litle Spooky.

Halinko ile placilas za taka dorodna hortke? wyieram sie jutro do hortkoego krolewstwa i tak sie zastanawiam nad cenami

co do buksow to i mnie dopadla cma, czyli buksy moje. Wybilam 19 sztuk, kupilam cos do pryskania i nie prysnelam, bo najpierw padalo a teraz nie wiedze gasienic. Sypnelam maczki bazaltowej i obserwuje, moze sie znow bez chemii obejdzie.
Mam nadzieje, ze Twoje szybko dojda do siebie.
czytam dalej
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 16:16, 06 sie 2019

Do góry
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 16:14, 06 sie 2019

Do góry

Widac ze tuje ktore kiedys mialy ta chorobe nie sa stozkowe tylko na gorze robi sie czapa (z jednego pedu wychodzi kilka innych)
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:06, 06 sie 2019

Do góry
damcio24 napisał(a)

Nie widziałem żeby latem ktoś potrafił przelać trawnik, chyba że w jakim ostrym cieniu ale wtedy trawa wygląda inaczej. Nie wiem jakie masz podłoże ale jesli polozyles trawę w kwietniu to przez pierwszy okres korzeń jest płytko, po kilku miesiącach schodzi niżej i trzeba lać porządnie aby woda dochodziła a nie wyparowala podczas ostrego słońca. 10 l na m2 jest ok ale latem co trzy dni może być za mało. Najlepiej jak zaopatrzysz się w miernik wilgotności, na allegro jest tego od groma. Będziesz miał podgląd co się dzieje w korzeniu trawy a nie tylko na powiwrzchni. Pozdrawiam.

Damcio
trochę mnie wystraszyłeś
przed chwilą zmierzyłem miernikiem
(zapomniałem że go mam)
podlewane dzisiaj rano o 6, Ok 10l na m2
po 10 godzinach jest dobrze...

Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:08, 06 sie 2019

Do góry
Witajcie,

proszę o pomoc - funkia choruje:

Co im dolega?

Pozdrawiam,
Karina
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 14:48, 06 sie 2019

Do góry
Witam od kilku lat. Walcze z chorubskiem tuj juz nie wiem co to moze byc tyle chorob co zostalo wymienione i pryskanie przeciw nim przewyzsza chyba ilosc tuj ktore mam w koncu pado na chorobe zamierania pedow drzew i krzewow iglastych pryskane 14.06 topsin 1,5ml na litr
22.6 rovral aquaflo 1,5nl na litr
10.07 mondatak 1,5ml na litr
18.07asaschi i mangan 5ml i 100ml na 5l wody
22.07 previcur 20ml na 1litr wody
2.08 topsin 1,7ml na litr wody mimo tylu opryskow pedy gorne wygladaja tak
Podmiejski ogródek 14:30, 06 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

służę uprzejmie
przejście z podjazdu do ogrodu:

wiosną tego roku dzieliłam barwinka variegata i żurawkę citronelkę ale to ciągle nie jest ten efekt, o który mi chodzi (niezależnie od tego, że rośliny się jeszcze nie rozrosły)
Stwierdziłam, że citronelkę stąd zabiorę, zastąpię ją tą ładną wietlicą, która mi jednak nie pasuje na leśnej, a żeby się nie gryzła z dereniem, to rozdzielę je pasem ciemiernika.

okolice ławki:
czekam głównie na to, żeby plecki się rozrosły; patrząc od lewej strony: wiatę ma zarosnąć hortensja pnąca; przy słupku posadziłam kalinę kilimanjaro, która powinna dać ładny akcent, po prawej stronie, pod lipą, posadziłam te same derenie, które widać na zdjęciu wyżej;
do zrobienia jest front rabaty, ale czekam z tym, aż byliny znowu mi urosną i będę mogła je podzielić
Do zrobienia jest też ogrodzenie - być może uda się je przesunąć jeszcze kilkanaście centymetrów, to by mi się cisy wtedy zmieściły.

rabata cienista naprzeciw tarasu:

moim marzeniem było, żeby wszystkie te tujowe krzaczory wywalić, wymienić ziemię, posadzić żywopłot cisowy i kolumnowe drzewa. W związku z tym w zasadzie nic nie robiłam z tą rabatą. Perspektywy na realizację planu są jednak minimalne, więc wdrażam plan minimum; tuje przycinam, żeby zmniejszyć ich objętość, a na rabatę wprowadzam bardziej atrakcyjne byliny typu hortensje i jarzmianki. Co jeszcze, to zobaczymy

Cóż Ty dziołcha rozum zjadła czy co

Chciałabym mieć takie brzydkie rabaty bo sama nie umiem takich zrobić

Jak chcesz zobaczyć samo piękno to zapraszam do mnie tam to się napatrzysz
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:18, 06 sie 2019

Do góry
Na szybko z auta, oberwanie chmury. Wody nam nie brakuje.
Tajemniczy Ogród 14:12, 06 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

jak napisałam wyżej: ogniste jeżówki przenieść do brązowego klona, a tutaj rozmnożyć np.: te bylinowe lobelie (bardzo ładne są - znoszą cień? jeśli tak, chętnie bym przytuliła do siebie).

Czy z tej tui nie dałoby się zrobić kulki? Pasowałaby mi w przejściu

Bylinowe lobelie to nówki u mnie, ale na razie rokują bardzo dobrze, nie tylko znoszą suszę ale również braki wody
Może masz rację, tam dalej wsadziłam jedną lupo i różową jeżówkę, to bym nawiązała i uspokoiła ten pomarańcz
O zobacz, bliżej drewutni, za rodkiem, ta sama rabata:
i z dalszej perspektywy:

W ogródku emerytki 14:03, 06 sie 2019

Do góry
To podwórko i dwie mini rabatki.
Ta jest pod murem ceglano- pustakowym sąsiada.

Druga na tle rudego płotka.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:00, 06 sie 2019

Do góry
Dla Renatki z Osiedlowego ogródka

Takie ostatnio rozchodniki bordowe w szkółce widziałam.

Te moje są z marketu jako mix kupowane.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:57, 06 sie 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Podoba mi się ta z kolorową wstęgą

tak wygladala przed

dla mnie troche za duza

Haniu dzis jakos caly dzien przelazilam z kata w kat i nic nie zrobione prawie
Życie w wiejskim ogrodzie 13:50, 06 sie 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Ja też bym poprosiła o dobre źródło dalii bo wcale nie tak łatwo o dobrej jakości bulwy.
Zazdroszczę ci deszczu, u mnie ostatnio padało 3 tygodnie temu.

Basiu będę pamiętał o Tobie, znajomy w tym sezonie zamawiał i z tego co pisał jest zadowolony. Muszę dopytać o źródło.

U nas ostatnio zaszły zmiany, deszcz pada nawet parę razy w tygodniu. Nie są to obfite opady ale jak na tę porę roku wystarczy.

W ogródku emerytki 13:49, 06 sie 2019

Do góry
Ta część rabaty pod siatką bez zmian.

I koniec rabaty pod siatką.

Tu zmiany, zniknęła ponad metrowa kępa paskudnej gęsiówki.
Na jej miejscu posadziłam nowe jeżówki, miskanta Yaca Dance, rozchodnik Frosty Morn, liliowiec Frans Hals.
Jest jeszcze trochę wolnego miejsca na coś niskiego, jeszcze nie wiem co.
Życie w wiejskim ogrodzie 13:45, 06 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)
Poczułam się ja mk uboga krewna gapiąc się na te bukiety dalii czym je karmisz? czytałam że wcześnie pędziłeś to pewnie slimory nie zajdły - ja swoje sadziłam do gruntu 1 maja dopiero bo lało stale i było zimno ale część miałam w donicach na szczęście

zrób im portrety żeby zima była miła

warzywnik cud miod - kapusty nie zjedzone czy tylko jedna i jak się to robi że takie cebule masz duże - inna sprawa że ja cebule uwielbiam i zanim urośnie zjadam ale kilka jest i kiepsko - sadzisz ozimą tez ?

pozdrawiam

Dalie przerosły moje oczekiwania, nigdy nie były tak wysokie i tak obficie nie kwitły. Zakładam że to zasługa głównie obornika jaki przywiozłem zeszłej jesieni od mojej sąsiadki. Wszystkie krzaki rosną w warzywniku a tu mam najlepszą jakość gleby, do tego regularnie są podlewane.

U mnie nie ma w ogóle ślimaków, czasem jakiegoś zabłąkanego turystę spotkam i to tyle w temacie

Kapustę też mam podgryzioną, do zdjęcia wybrałem najładniejszy egzemplarz

Cebula w tym sezonie u mnie na szczęście nie chorowała. Posadziłem przeszło 1 kg. dymki w dwóch odmianach i widzę że chyba mało bo idzie jak woda. Przepisu nie mam, podlewałem regularnie, ziemia z kompostem i obornikiem plus wyściółkowana skoszoną trawą. Ozimej nigdy nie sadziłem, może czas spróbować ?
Pozdrawiam również

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies