Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W samym słońcu 10:24, 25 cze 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
To jest najwęższą rabata. zaczyna się przy skrzynce gazowej, przepraszam za jakpac, e zdjęcie było robione przez moskitierę i szybę.

Megi, wybacz, ale zbyt dosłownie traktujesz wyrażenie "zdjęcie rabaty".
Nie chodzi o widok tego kawałka ziemi, na którym mają rosnąć rośliny (chyba że mówimy o poprawianiu kondycji gleby), tylko o całą przestrzeń, która jest dookoła tego kawałka.

Masz tutaj przykład:
na podstawie którego zdjęcia mogłabyś doradzić komuś posadzenie drzew na tej rabacie:
tego:

czy tego?
W samym słońcu 10:15, 25 cze 2019

Do góry
drzewa proponuję bardzo oszczędnie.
nie widziałam domu i tarasu, więc tam na razie nic nie zaproponowałam.

Na wąskiej rabacie od północy (5) wiśnie amanogawy - one rosną wąskie i niezbyt wysokie same z siebie, bez przycinania; zdrowe, niewymagające, kwitną wiosną i przebarwiają się jesienią
Na 3, z drugiej strony podjazdu - wiśnie kanzan. One mają koronę w kształcie kieliszka do martini, czyli rozszerzają się do góry: nie będą przeszkadzały w chodzeniu a jednocześnie rosną na tyle niewysoko, że nie powinny zaczepiać o kabel (w razie czego - można przycinać).

Rabata nr 1 jest strasznie długa i wąska. Ja bym ją podzieliła na krótsze odcinki. Dodatkowo, przydałoby Ci się miejsce do siedzenia w cieniu i jakiś "focal point" na widoku z tarasu.
Wszystkie te trzy problemy załatwia ławeczka stojąca pod żywopłotem, naprzeciwko tarasu. Ławeczce z obu stron można dać drzewka.
Wybór drzewka zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.
Jeśli boisz się wysokich drzew, to możesz wybrać drzewko nieduże typu jabłonka adirondack/van esseltine, jarząb mączny, czy glediczja. One dadzą cień tylko pod ławeczką ale za to nie przysłonią widoku.
Możesz też posadzić wyższe drzewa (np.: te klony, które proponowała Ci Ewa), one dadzą więcej cienia ale jest ryzyko, że "zamkną przestrzeń". Przydałoby się zdjęcie - jaki masz widok z drzwi tarasowych.

Prawdę powiedziawszy, dla mnie optymalną opcją byłoby posadzenie drzewka o szerokiej koronie w południowo-zachodnim narożniku tarasu (mniej więcej tam, gdzie na rysunku jest litera H). Mogłaby to być np.: nigra. A przy ławeczce któreś z tych mniejszych zaproponowanych drzewek.

W każdym razie, cokolwiek byś nie wybrała, powtórzyłabym na rabacie 2, przy wejściu.

Wiąza wredei (osobiście nie jestem przekonana do tego wyboru) posadziłabym w narożniku, jako akcent nadający ton całemu ogrodowi.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:13, 25 cze 2019

Do góry

W samym słońcu 10:13, 25 cze 2019

Do góry
To jest najwęższą rabata. zaczyna się przy skrzynce gazowej, przepraszam za jakpac, e zdjęcie było robione przez moskitierę i szybę.

To jest świeża rabata, dałam tam narazie miskanty,ale to dlatego żeby w doniczkach nie cierpiały, mogę je na wiosnę przesadzic

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:12, 25 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Jest tak - czerwiec 2019

No gdyby nie fakt że weekend jadę do Płocka zwiedzać ogrody to miałabyś gości. Jako jedna z niewielu broniłam juk. Warto było Super to wygląda.
Moje na przedpłociu muszę opielić bo też kwitną ale z zielska ledwie wystają nikt nie zauważył
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:05, 25 cze 2019

Do góry
anbu napisał(a)
Drodzy Forumowicze ma ktoś z Was Hortensję bukietową Magical Mont Blanc PBR?
Proszę pochwalcie się fotkami i opiniami Pozdrawiam

wiosenny zakup w Brico jak na razie OK, widać że ma chęć do kwitnienia i dalszej współpracy

Endless Summer w zacisznym miejscu bez zabezpieczenia , drugi krzak na wygwizdowie zawiązał pąki na nowych pędach

księżniczki coraz piękniejsze

Miss Saori

Frisbee Peticoat
Ogródkowe perypetie:) 09:47, 25 cze 2019

Do góry

KONIEC
Ogródkowe perypetie:) 09:43, 25 cze 2019

Do góry

W samym słońcu 09:39, 25 cze 2019

Do góry
To jest moja rabata o głębokości 2m (ciągle "in progress")

Jako plecy rośnie na niej cis fastigiata robusta (w sklepie internetowym w nazwie było jeszcze "stricta"), który mi poleciła Toszka, bo szukałam właśnie czegoś wąskiego. Ten żywopłot nie powinien mieć więcej niż 30-40 cm szerokości. Wada - trzeba go bardzo gęsto sadzić, co oczywiście bardzo podnosi koszt.

W sprawie drzew to zaraz Ci coś napiszę, ale tak po prawdzie, to przydałyby się jakieś zdjęcia, na których widać działkę, a nie tylko kawałek ziemi.
Ogródkowe perypetie:) 09:37, 25 cze 2019

Do góry

Podmiejski ogródek 09:36, 25 cze 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Takie tamy z mojego ogródka:
rabata pod murkiem daje czadu
jednak perowskie nie dają rady z chłopakami grającymi w piłkę na podjeździe

Musisz tu zrobić gabion, tylko zamiast granitu, wypełniony będzie roślinami, będą bezpieczne przed chłopakami

Dębolistną masz zajefajną
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:30, 25 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Już abstrahując od pięknej przemiany na pojałowcowej, to ja ciągle się wgapiam w te zabierające do kwitnienia juki!! LOve!
Podmiejski ogródek 09:29, 25 cze 2019

Do góry
Takie tamy z mojego ogródka:

tawuły w tym roku ładnie kwitną. w zeszłym roku były strasznie niepozorne

zakupiłam gaurę różową. mam nadzieję że przezimuje. a jak nie, to trudno

hortensja dębolistna kwitnie jako pierwsza

rabata pod murkiem daje czadu
jednak perowskie nie dają rady z chłopakami grającymi w piłkę na podjeździe
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:06, 25 cze 2019

Do góry
Kilka kwiatków zostawiam na dobry dzień .

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:54, 25 cze 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
Kasia zawsze mnie intryguje ta nazwa "pojalowcowa"
Na której stronie zaczyna się serial z jej powstawania?

Aniu, pojałowcowa została pojałowcową po wycięciu jałowców, które wcześniej rosły w jej centralnym punkcie . Jakoś trzeba te rabaty nazywać a tu nazwa sama się nasunęła. Początek serialu znajduje się prawie na początku wątku. Ale żebyś nie szukała to na szybko:
Było tak - czerwiec 2017

Jest tak - czerwiec 2019
Wszystkiego po trochu 08:42, 25 cze 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
poranek

Piekne masz te hortensje. I tyle mojego ulubionego fioletu. Nawiasem mówiąc właśnie wczoraj dokupiłam przetaczniki fioletowe .
Paradise czyli mój kawałek raju 08:13, 25 cze 2019

Do góry
Z nowej rabaty.
Jedna z 3 ostróżek pięknie kwitnie. Tylko trochę jest krzywa, chyba muszę podwiązać. Nie wiem czemu pozostałe 2 stoją w miejscu. Jeżówka jednak przezimowała, obawiałem się o nią. Pięknie kwitnie. W tle nowo zakupiona roślina. Nie pamiętam nazwy. Fasole ozdobne posiałem przy ogrodzeniu. Bardzo szybko rosną. Mam nadzieję na zasłonę ogrodzenia.

Paradise czyli mój kawałek raju 08:12, 25 cze 2019

Do góry
Kanny super rosną, roślina doniczkowa którą dostałem na urodziny w tamtym roku. Miała jeden kwiat który się urwał przy transporcie i teraz mogę cieszyć oko prezentem. Nie wiem jak się nazywa. Jeśli ktoś zna to proszę o nazwę.

Ogród Cioci cz. 3 08:12, 25 cze 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Trochę ogrodu w upałach.

Gosieńko ogród w upałach pięęęękny
Buziaki przesyłam.
Paradise czyli mój kawałek raju 08:11, 25 cze 2019

Do góry
Okolice altany:
Jedna thunbergia już obrosła mały obelisk, teraz czekam na więcej kwiatów. Druga też już się wspina, nie wiem czemu z tą idzie tak powoli.

Wykonałem nowe wiszące doniczki i zakupiłem zielone rośliny które ładnie zwisają Na łacie altany przybiłem gwoździe i zaplotłem kratkę dla powojnika.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies