Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:01, 15 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ślicznie
Romantycznie
Sielsko-anielsko

Danusiu, co to jest to różowe cudo?
Choroby i szkodniki ligustra, ligustr - Ligustrum 11:41, 15 lip 2019

Do góry
Żywopłot został przycięty i pięknie odbił, oprysk zrobiony - tylko kilka listków nadgryzionych przez brosznicę jesionówkę.
Ale pojawiły się inne problemy (niestety nie pamiętam, czy rok temu też występowały):
1. W niektórych miejscach żywopłot ma takie dziwne, pomarszczone liście - pousuwać je?

2. W kilku miejscach liście się zwinęły w rulonik, ale nie zauważyłam tam żadnych robaczków.
Czy jednak to może być to, o czym pisał Nodan i użyć Target karate zeon 050cs - zwinięte liście usunąć, a całość opryskać od dołu?

3. Od wewnątrz, młode listki żółknął i opadają.

To jest żywopłot rosnący na działce letniskowej, którą odwiedzamy co 2 tyg. na 1-2 dni i tylko wtedy jest podlewany (rano i późnym wieczorem). Czy to żółknięcie to może być efekt braku światła (wewnątrz żywopłotu) albo wody? Bo ogólnie, to żywopłot cały czas puszcza młode listki u góry.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:37, 15 lip 2019

Do góry
Chyba nikt nie ma pomysłu na ten kawałek przy płocie. Może w takim razie wrzucę rysunek poglądowy na całość działki. u góry północ na dole południe. Wjazd od zachodu.
Na razie mam tylko warzywniak, rabatę bylinową z boku domu, posadzone 2 jabłonki, obok pierwszej (tej przy warzywniaku) rośnie Budleja. Niedaleko drugiej mam posadzone minikiwi i winogrona na pergoli. Panuję wydzielić rabaty dookoła tych już wsadzonych roślin. Z przodu rośnie orzech, który zostanie w trawie, a przy ogrodzeniu jest posadzony bez i pęcherznica. Chcę tam wydzielić rabatę w kształcie litery L i przy chodniku posadzić hortensje, a wzdłuż ogrodzenia, za bzem i pęcherznicą zrobić żywopłot z cisów. Na południowej stronie działki ciągnie się szpaler thuj( gwiazdki na projekcie), które chcę podsadzić żurawkami.
Chciałabym jeszcze dołożyć kilka drzew i krzewów (głóg dwuszyjkowy, tawułę van Houttea). Czy te moje pomysły mają sens?
Ogród w remoncie 10:36, 15 lip 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Powiem Ci Asiu, że masz lepsze oko niż ja
Ja bym uznała, że to kwestia zbyt młodych roślin i ta rabata po prostu potrzebuje czasu. Ale masz totalnie rację

Białe, pasujące do perowskii?
Jeszcze nie polecam ale rozejrzyj się za zatrwianem szerokolistnym.
To jest jedna z bylin wymienianych do rabat preriowych. Takie drobne, długo trzymające się kwiatki. Do suchych bukietów się ją wykorzystuje
Kupiłam w zeszłym roku 4 sztuki i każda z nich inaczej wygląda, ale to wina kocimiętki, która je przygniotła i zdeformowała.
W każdym razie, jeden tworzy już ładną chmurkę jasnofioletowych kwiatków, a
a drugi jeszcze nie otworzył pąków ale zapowiada się na biało. I jest wyższy od rozchodników, więc akurat by się nadał jako piętro pośrednie pomiędzy rozchodnikami a perowskiami.

Uprzedzam, że on jest dość sztywny - nie ma w sobie nic ze zwiewności np.: stipy

Tylko, że te rośliny musiały by rosnąć pomiędzy rozplenicami więc dobrze by było by były smukłe i miały siłę przebicia, no i by rozplenice ich nie zdusiły. Ten zatrawian wydaje mi się za masywny.
System automatycznego nawadniania 10:31, 15 lip 2019

Do góry
Witam, mam jeszcze pytanie, wokół tarasu mam skarpę obrośniętą trawą. Czy w jednej sekcji mogą być zraszacze położone na różnych poziomach (wysokość tej skarpy około 50-60 cm? Czy jest konieczność stosowania wówczas odpowiednich zraszaczy (tych położonych niżej), np. z zaworem stopowym SAM? Czy lepiej tak zaprojektować sekcje, żeby jedną podlać całą skarpę (choć nie zawsze to jest możliwe)?

I pytanie odnośnie zraszaczy Rain Bird 5004, stosując dysze MPR-35, mogę dowolnie regulować kąt zraszania? Każdy komplet dysz zawiera 4 dysze : Q(90⁰), T(120⁰), H(180⁰) i F(360⁰). Rozumiem że chcąc uzyskać kąt np.320 stopni, montuję dyszę F i ustawiam na zraszaczu odpowiedni kąt? Czy tak?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Łukasz
Ogrodowy song 10:26, 15 lip 2019
Do góry
frezja napisał(a)

Oba słodziutkie, aż by się zrobiło miziu miziu
Ogród w remoncie 10:24, 15 lip 2019

Do góry
Powiem Ci Asiu, że masz lepsze oko niż ja
Ja bym uznała, że to kwestia zbyt młodych roślin i ta rabata po prostu potrzebuje czasu. Ale masz totalnie rację

Białe, pasujące do perowskii?
Jeszcze nie polecam ale rozejrzyj się za zatrwianem szerokolistnym.
To jest jedna z bylin wymienianych do rabat preriowych. Takie drobne, długo trzymające się kwiatki. Do suchych bukietów się ją wykorzystuje
Kupiłam w zeszłym roku 4 sztuki i każda z nich inaczej wygląda, ale to wina kocimiętki, która je przygniotła i zdeformowała.
W każdym razie, jeden tworzy już ładną chmurkę jasnofioletowych kwiatków, a
a drugi jeszcze nie otworzył pąków ale zapowiada się na biało. I jest wyższy od rozchodników, więc akurat by się nadał jako piętro pośrednie pomiędzy rozchodnikami a perowskiami.

Uprzedzam, że on jest dość sztywny - nie ma w sobie nic ze zwiewności np.: stipy
Ogród Małej Mi 2017 10:10, 15 lip 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Niestety są u mnie tylko raz na jakiś czas, czasami raz na dwa tygodnie, ale może dzięki temu frajda większa , bo to święto.
Wiem, wiem, Ty masz gorzej .. a może lepiej

Zdecydowanie gorzej ...
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 10:03, 15 lip 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Dumam nad kształtem rabatki i wydumać nie mogę
Narysowałam coś ale do końca nie wiem czy mogłoby tak być najgorsze jest to że basen zagraca wszystko i za wiele wymyślić się nie da

Bożenko, w pierwszej wersji tył jest za bardzo płaski, a w drugiej też te wyoblenia pod murkiem dziwnie wyglądają.

Żeby Ci dokładnie tą rabatę wyrysować, musiałabym mieć dokładny plan - rysunki na zdjęciach niewiele Ci pomogą, bo zdjęcia przekłamują perspektywę i nie wiem, jak ten teren naprawdę wygląda.

Generalnie chodzi o to, żeby nie było niepotrzebnych falek. Rabata ma iść jedną linią a najwęższe miejsce powinno wypadać mniej więcej w połowie ogrodzenia. W zależności od tego, ile tam masz miejsca, rabata może wyjść tak

lub tak
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 09:52, 15 lip 2019

Do góry
Proszę pomóżcie w diagnozie co dolega moim Śliwom wiśniowy.? Dziś dojrzałam żywicę na korze i usychające listki, czy to rak bakteryjny? Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Drzewka gubiły liscie wiec jakiś czas temu opryskalosmy discusem. Po pary tygodniach mamy to, co na zdjęciach. Co robić?

Podmiejski ogródek 09:42, 15 lip 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Megi - a sea heart nic nie wiem - pewnie Anda będzie potrafiła porównać

Aniu - jak ja bym tak chciała...

Ewciu - tak, te obręcze są w różnych rozmiarach i jeśli kupujesz belki o mniejszym przekroju (tak jak ja) to bez problemu dopasujesz sobie obręcze. Z większymi rozmiarami jest trudniej, ale jak masz grubaśną belkę, to możesz po prostu wwiercić w nią hak, bez obawy że Ci belka pęknie.

Kasiu - tak, na początku czerwca najpierw cięłam, a potem pryskałam. gąsienic od tej pory nie widziałam, ale ćmy latały ze dwa tygodnie temu w dużej ilości, więc przed urlopem będę pryskać jeszcze raz;

Iwonko - tak, wiem, te świerki gorsze, niż najgorsza ziemia.

Zastanawiają mnie te otwory w ścianie co w nich jest?

Toszka bardzo dobry temat poruszyła w sprawie linii kroplujących, że węzyki czarne i nagrzewa się od słońca....nie mam nawadniania, ale mam w podwórku i na kwałku dużego ogrodu na samym dole węża zielonego( a czarny jeszcze bardziej sie nagrzewa) nie zwijam go tylko leży w trawie i przy tak duzych upałach jak ostatnio trzeba było najpierw gorąca wode spuścic by móc podlewać i nie ugotować roslin, bardzo długo gorąca !!! woda leciała nim podstugła na tyle aby podlać rośliny, tylko, że to chyba też zależy troche od długości tych wężyków w linii bo długie dłużej się studzą niz krótkie
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:40, 15 lip 2019

Do góry
RRRRRATUNKU------- moje buksy chyba padną nic nie wskazywało że je coś trapi oglądałam poinowałam iiiiii 3 dni i klops Wczoraj myłam każdego wodą potem czyściłam suszyłam i pryskałam czy je uratuje????????????

Jak je czyściłamto chodziłam i powtarzałam sobie trudno tyle lat mnie cieszyły wsadzę coś innego ale żal

Tego wywaliłam szkoda mi go ale cóż ??????

Nie wiem ile da się uratować .
Podmiejski ogródek 09:38, 15 lip 2019

Do góry

No po prostu szał ciał

Dziewczęta, komp w domu mi padł, więc uprzedzam lojalnie, że dopóki mi go nie naprawią, to będę tu bywać sporadycznie. A zdjęć wrzucać w ogóle nie będę, bo telefonem już nie robię
Podmiejski ogródek 09:36, 15 lip 2019

Do góry
Podmiejski ogródek 09:35, 15 lip 2019

Do góry
Podmiejski ogródek 09:34, 15 lip 2019

Do góry
kompozycje kolorystyczne jak zwykle powalają na kolana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies