Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 23:27, 05 sie 2019

A z aktualności roboczych - w ubiegły weekend ułożyliśmy wejście przed tarasem. W ten weekend zaczęliśmy ścieżkę wzdłuż domu. Strasznie długo to trwa, bo spadek terenu jest dwustronny - wzdłuż domu i od strony trawnika w kierunku murka. Wyprofilowanie całości, żeby krzywo było jakoś prosto to jednak wyzwanie. Jakoś nam to chyba wyszło.

Jeszcze w trakcie, muszę dokupić kamieni na zasypanie.

Po lewej stronie wzdłuż ścieżki będzie jeszcze rabata (znowu kawałek trawnika zabrany). Dumam co posadzić, choć wstępnie planuję kuleczki cisowe w trawach. Tak trochę minimalistycznie, ale jak kwitną anabelki to one robią całą robotę i nie potrzeba im chyba konkurencji.

Kasiolaaa 06:18, 06 sie 2019

ale bedzie cudownie z tymi sciezkami hortki zachwycają
April 07:23, 06 sie 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Też się dołączam do pytania Według mojej dotychczasowej wiedzy, poleciłabym: parzydło leśne ,bodziszki, brunery- różne odmiany, niecierpek himalajski, niecierpek zwykły, kopytnik, barwinek, tarczownica, paprocie, języczki- pomarańczowa i Przewalskiego, bergenie. Zapewne Ania coś jeszcze dopowie lub skoryguje
Ciemne pęcherznice na pewno do cienia? Bo ja posadziłam w słonecznym miejscu, podobno piękniej się przebarwiają, ale też prawdę mówiąc, za bardzo mi nie rosną

Jeżeli mogę wtrącić to niecierpek himalajski jest od 2004 r. zabroniony do wprowadzania do środowiska. Jest niezwykle inwazyjny. Niby można go uprawiać we własnych ogrodach ale raczej nikt, kto ma większą świadomość ekologiczną, tego nie będzie robił.
Ja wiele lat temu dostałam od cioci, która właśnie była nieświadoma jego agresywności. Ja wtedy też jeszcze byłam zielona. Przez 5 lat walczyłam z tą zarazą w lesie, gdzie warunki są ekstremalnie ciężkie. Nie wyobrażam sobie, ile szkód można sobie zrobić na żyźniejszym podłożu.
April 07:26, 06 sie 2019

Zana napisał(a)

Mówisz, że "rajtuzować"?. Nigdy nie mam czasu na takie zabawy. Tnę je co roku bardzo nisko, myślę że na ok. 15 cm.

Bardzo podoba mi się ubiegłoroczny zakup, dereń rozłogowy Kelseyi

I jeszcze obrazek z hostowej

Aniu, jak fajnie że wróciłaś
Ten dereń bardzo fajny, muszę go chyba na żywo obejrzeć
Ślicznie u ciebie jak zwykle, zdjęcia wywołują westchnienia. Będziesz w najbliższy weekend na działce. Szukam towarzystwa na zakupy do ZP Daj znać
makadamia 07:47, 06 sie 2019

Zana napisał(a)

Po lewej stronie wzdłuż ścieżki będzie jeszcze rabata (znowu kawałek trawnika zabrany). Dumam co posadzić, choć wstępnie planuję kuleczki cisowe w trawach. Tak trochę minimalistycznie, ale jak kwitną anabelki to one robią całą robotę i nie potrzeba im chyba konkurencji.

A może posadzisz coś kwitnącego wczesną wiosną? Brunnery, tiarelki, serduszek nie polecam w to miejsce.
asiak 07:55, 06 sie 2019

Pocieszyłam oczy pięknymi widokami przed pracą Pozdrawiam
Nowa12 08:15, 06 sie 2019

Ale ładnie wyszła Wam ta ścieżka. Z jakiego to jest materiału?
malgol 08:37, 06 sie 2019

Zana napisał(a)

Carex montana Raureif, aktualna fotka

Anula, ja to już ostatnio prawie nie zaglądam do kompa i forum zapuszczone,ale do Ciebie postanowiłam zajrzeć po weekendzieI nie zawiodłam się Piekne wszystko a ten carex coraz bardziej mi się podoba.Szkoda,ze nigdzie go kupic nie mogę
Usmiecham się do Ciebie w razie gdybyś dzieliła go wiosna i szukała dobrego domu

te zdjęcia Izowego ogrodu tez wymiatają
Wiolka5_7 09:38, 06 sie 2019

Przepiękne fotki ogrodu
Wszystko sliczne,hakonki boskie
Nowa ścieżka extra,bardzo w moim guście
eVka 10:44, 06 sie 2019

Aniu bardzo mi brakowało Twoich pięknych zdjęć Cudnie, cudnie, cudnie!!!
Ścieżka profesjonalna, będę odgapiać z pewnością, bo mam kawałek do zrobienia na wjazdowej między rodkowiskiem a brzozami