Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:04, 14 lip 2019

Do góry
Koszenie w wykonaniu Grzesia

Kwiaty we włosach 11:04, 14 lip 2019

Do góry

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:03, 14 lip 2019

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 11:03, 14 lip 2019

Do góry

A dalej niezrobione- czeka mnie robienie sadzonek lawendy w ilości min 30 szt. A narazie ledwo zipią wysiane cynie.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:00, 14 lip 2019

Do góry
Czy ktoś mi powie co dzieje się moim grabom? To na pewno nie susza bo sa regularnie podlewane. Zastanawiam się czy przetrwają a raczej modlę się o to, bo szkoda mi ich. Może to kwestia przystosowania do nowych warunków. Ukorzeniacza nie udało mi się kupić tak jak proponowałyście. Sa tylko takie "przed sadzeniem". Kobieta w ogrodniczym zaproponowała mi podlać je nawozem do warzyw i owoców a ze miałam florowit w domu to raz im go zaaplikowałam. Wstawiam zdjęcia z bliska. może ktoś coś doradzi plissss!

Blaski i cienie nowego życia 10:59, 14 lip 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Ula, nie próżnujesz w ogródku Coraz więcej rarytasów widzę u Ciebie.
A ja zamiast popracować dziś w ogródku, to siedziałam w kuchni i gołąbki robiłam.
Pozdrówka

Nie próżnuję, szczególnie jak pogoda sprzyja. Bo znów za tydzień idą upały.

Wczoraj wykorzystałam czas po deszczu i plewiłam w moim nowym przedogródku. Dwie taczki ostów wywiozłam, wyobrażasz sobie na co musiałam przez 1.5 mies upałów patrzyć. Przy okazji porządków zrobiłam sadzonki turzycy- kto robi w lipcu tak jak ja i wysypałam miejsce trocinami. Stąd fotka niezbyt piękna ale muszę to przetrwać.

Widać dokąd doszłam w pracach

W ogródku emerytki 10:57, 14 lip 2019

Do góry
Aniu, wiem, że tamten kot nosił kapelusz, ale na głowie
Mój Duduś ma w kapeluszu łapki, może przewrotnie założy jakieś buty na głowę
Wczoraj w moich skałkach zamieszkał świerk Inversa.
Pierwotnie rosła tam jarzębinka, ale się nie przyjęła

Lubię rośliny, które ładnie kwitły i ładnie przekwitają, taki jest pokoślin baldaszkowy.
Kwiaty we włosach 10:57, 14 lip 2019

Do góry

Ogród niby nowoczesny ale... 10:56, 14 lip 2019

Do góry
Magda70 napisał(a)
Werbena, trzinniki KF ,kulki grabowe i dereń

Madzia ja jestem tradycyjnie urzeczona!
Twoja grabowa zrobiła już swoje w moim ogrodzie

Stipa na ścieżce wygląda świetnie Na mojej niestety wysiewa się tylko jakaś brzydka szeroka trawa - chwaścior taki...

O werbenie długo myślałam i właśnie podsunęłaś mi miejscówkę
Jak ona super wyglada z KF! I z tamtej strony domu nawet wysiewanie nie będzie mi przeszkadzać.
Muszę popytać o siewki.

Reasumując jest cudnie! Bardzo podoba ni się Twój podział na ogród reprezentacyjny i warzywny.
Dwa światy
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:53, 14 lip 2019

Do góry
Ogród pod lasem 10:52, 14 lip 2019

Do góry
No dobra, to ja może zapodam fotorelację Wybaczcie za powtarzające się miejsca, ale nie sposób obojętnie przejść albo wybrać jedno bardziej reprezentacyjne. Niestety nie chodziłam jakoś metodycznie, więc zdjęcia są raz stąd, raz stamtąd

Zaczniemy od ścieżki prowadzącej od frontu domu do ogrodu. Wszechobecne dojrzałe brzozy pięknie się bielą i tworzą takie monolity wśród bujnych nasadzeń, które po prostu kipią z rabat i wyrastają ponad normy

Obok tego miejsca robiąca wrażenie rododendronowa wielka masa

u Izy ścieżki meandrują wokół rabat i w miarę spaceru ukazują się nowe nasadzenia. Wszechobecne hakonki robią mega robotę

Kwiaty we włosach 10:50, 14 lip 2019

Do góry
Witaj Elu, teraz jest dobra pora bo nie ma takich upałów, został mi jeszcze migdałek
do przycięcia.

Donice, doniczki.

Liliowo i kolorowo:) 10:24, 14 lip 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Danusiu ja też walczę o przetrwanie rabat, trawnika nie podlewam. Mój jest w troszkę lepszym stanie, ale też już szeleści. Rabaty podlewam co 3 godziny, tak żeby woda zdążyła do studni nalecieć ze źródła. O roślinki widać, że bardo dbasz, bo pięknie kwitną i wyglądają zdrowo. Ogród też pewnie pięknie pachnie bo floksy i lilie to ogrodowe perfumy. Po niedzieli będę miała kolejną dostawę cebul liliowych i kolejne rośliny do podlewania, ale jak kwitną i pachną to odwdzięczają się za wszystkie trudy.

Najgorsze jest to Dorotko, ze u mnie dalej nie bylo deszczu a wszedzie wokol juz podlało, jeżeli dzis nic nie podleje to w najbliżyszym dwoch tygodniach nie widać deszczu a zapowiadają juz wysokie temperatury no i jak rano byly chmury i nadzieja to teraz już słonko wyszło echh. Pachną floksy bardzo bo mam ich dużo i w kilku miejscach ale i tez maciejke. Musze podpytac o lilie u Ciebie bo masz piekne tez tyle kiedys miałam a ten rok bieda, mysle, ze zjadly mi je gryzonie. Kwiaty hortensji tez mniejsze bo wody-deszczu im brakuje.
Cynie posadziłam do takich wiader, żeby ich gryzonie nie zjadły, mam tez kilka w gruncie ale te jeszcze nie kwitną.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:10, 14 lip 2019

Do góry
Taki oto widoczek z pozycji leżącej na trawniku

Ogród pod akacjami 10:10, 14 lip 2019

Do góry
Witam.

Pozdrawiam.
Maria J.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:09, 14 lip 2019

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:53, 14 lip 2019

Do góry
Izzy napisał(a)
Witam, nie wiem czy to jest właściwe miejsce na moje pytanie. Chciałabym prosić o opinię - w sprawie projektu to za dużo powiedziane taki ogólny rzut na działkę. Chciałabym powoli likwidować zbyt duży trawnik i nie wiem jak się za to zabrać.

Tam gdzie planuję warzywnik rosną już 3 wiśnie i jedna gruszka. W lewym dolnym roku działki zostawione miejsce pod przyszły garaż. Obok tarasu rosną 3 sosny czarne- nie wiem, może też powinny być wciągnięte w rabatę????
Prosżę o opinie..

Proporcje rabat wyglądają nieźle. Ja bym dodała rabaty przy trasie i gdzieś wokół domu. Czy warzywnik nie za wielki? Chociaż... drzewka są, to pewnie ok.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:47, 14 lip 2019

Do góry
Witam. Cały mój trawnik oraz teren wokół domu posiada liczne malutkie dziurki. Zauważyłam że popołudniami robią je takie oto robaczki. Co to może być?
Moje ukochane miejsce na ziemi 09:27, 14 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Każdy ma takie chwile, miną. Ochłodzi się, ogród podleje, coś tam zrobisz i już. Nie zamartwiaj się, nie warto. A ogród musi też sobie sam radzić, bo inaczej nas wykończy i gdzie tu przyjemność. Wspaniałe spotkanie za tobą, podziwiałam ogrom ogrodu, nasadzeń i zadbania, cudnie masz, buziaki

Irenko bardzo Ci dziękuję za to, że zaglądasz za dobre słowo także

Podejście do ogrodu się zmieniło jakiś czas temu. Chciałam mieć elegancko tzn zawsze wycackane poprzycinane i zero chwastów

Ale tak się nie da !
Przy 32 arach jedna osoba musiałaby na okrągło tyrać.
Tak tyrać bo to nie jest praca. Trzeba przecież jeszcze podlewać bo sucho okropnie a nie mam nawadniania. Coś padnie to trzeba wykopać inne dosadzić zmienić itp.

Kocham mój ogród taki jaki jest bo jest mój jedyny niepowtarzalny

Zaczynają jeżówki.

Ogród z czereśnią 09:09, 14 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

No slodka jest Wierze, ze ciezko fotke zrobic, pewnie wiecznie w ruchu jest

Uwielbiam rosliny po deszczu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies